Paralelné vesmíry, otvorená diskusia o živote a fyzikálnych zákonoch
Tak podľa súčasných vedeckých teórií sa hovorí, že tento vesmír nie je pravdepodobne jediný a vesmírov môže byť viac, možno aj nekonečné množstvo a v každom môžu byť iné fyzikálne zákony a teda že každý vesmír je iný.
Podľa mňa sú tieto teórie oprávnené, teda skutočné. 1. zdá sa mi už moc sci-fi, ako už len keď si predstavíš iný vesmír, tak ja pod tým vidím niečo INÉ, ako úplne iné čo každého človeka ani nenapadne, teda to ako by to tam mohlo vyzerať fungovať. Jedine inú formu bytia, čo sa týka života ako takého. 2. Predstavujem si, že už len ten druhý vesmír sa môže v hocičom odlišovať od toho, ktorého momentálne poznáme. 3. Spomínaná iná forma bytia. Nie ľudia, organizmy a pod. 4. Myslím si, že ľudia by koniec sveta nespôsobili, ale človek, pretože ten má pud sebazáchovy, čiže najprv by odjedol pizzu, potom by sa začali požierať navzájom, keby už tej plochy zostalo málo a vlastne ten posledný, keďže má pud sebazáchovy miesto toho, aby si začal postupne požierať ruky nohy atď by z ppažravosti a narcizmu zjedol aj to posledné, čo mu pod sebou zostalo.....jaké zlé.
nedávno sme o tom filozofovali s @darkestangel , nezávisle od vedeckých teórií, a dospeli sme k podobným otázkam... keďže je toto ale Birdz, nejdem sa vyjadrovať obšírnejšie, prípadne napíš TS
@1 myslím že nereaguje odveci a ani zle, skôr bez fantázie a nepripúšťa niečo "nepoznané", nevie si to predstaviť...
@alex458 ty to nechápeš ? Žiješ vďaka tomu, že je tu na Zemi je ekosystém. No a teraz si predstav, že iné fyzikálne zákony by vytvorili ekosystém priamo vo vesmíre, samozrejme iný, ktorý poznáme tu na Zemi. Povedzme, organizmy by neprímali potravu, ale žili by z nejakej inej energie a podobne.
@zmrdak šak to chápem, tuším som videla aj nejaké anime o tom
ja si len inak vysvetľujem pojem vesmír a svet, inak nevravím, že to čo píšeš nemôže byť reálne
Teória viacerých vesmírov, je naozaj len teória a nie sú pre ňu žiadne dôkazy. Hawking ju pravdepodobne rozvinul len preto aby bolo možné oponovať teórií inteligentného "designu".
Prečo? Lebo podľa súčasného poznania Vesmíru je Vesmír tak detailne vytvorený, že vedci pochybovali o tom že by to bolo možné v jednom Vesmíru.
Tak Hawking prišiel s teóriu o viacerých Vesmíroch s tým že ak niekde existuje viac Vesmírov je možné že práve ten náš Vesmír mal to šťastie a tak detailne sa podaril
Tá teória nie je o nič menej reálnejšia ako teória stvoriteľa/ inteligentného stvorenia.
@michael760
Ešte by som dodal Vesmír sa skladá za 96% z temnej hmoty/energie ktorá nie je vidieť ľudským okom.
To znamená že viac ako 89% Vesmíru nie sme schopný vidieť.
Čo sa asi tak skrýva za tými 96%?
Koncept iných vesmírov bol navrhnutý ako vysvetlenie toho, že náš vesmír ja zdá byť precízne nastavený pre uvedomelý život. Ak by existovalo mnoho vesmírov, pravdepodobne s rozdielnymi fyzikálnymi zákonmi, tak aj keď veľmi málo, tak niekoľko z nich by obsahovalo kombináciu zákonov a základných parametrov vhodných pre vznik hmoty, astronomických štruktúr, základnej rozličnosti, hviezd a planét, ktoré by mohli existovať dostatočne dlho na to, aby na nich vznikol život. Použitím slabého antropického princípu by sme mohli prísť k záveru, že my (uvedomelé bytosti) by sme existovali len v jednom z tých pár vesmírov, ktoré umožnili existenciu života s vyvinutým vedomím. A teda aj pri extrémne nízkej pravdepodobnosti bude niektorý z vesmírov mať vhodné podmienky pre život. Inteligentný dizajn ako teologický argument ako jediné vysvetlenie našej existencie preto nie je potrebný.
o tom som mala hodinovu prednasku pred dvomi rokmi, mala som to ako seminarku v ramci kozmologie a tak.
je to na dlu diskusiu, vsetka ta fyzika na pozadi.
keby niekto chcel podrobnosti, tak TS
nejako ma nezaujíma koľko vesmírov je a vôbec nech si to nazve ktokolvek akokoľvek ... najskôr tvrdili že zem je plochá, potom že je stred vesmíru, potom prišli na to že máme solárnu sústavu a potom že spadáme pod ďalší systém a tým je galaxia ... podľa najnovších poznatkov galaxie spadajú pod ďalší systém galaxií atď atď ... všetko pod sebou niekam spadá a to všetko sa nachádza v ,,priestore,, takže pre mňa je vesmír jediný a v ňom aalebo (on sám)- sa deje tak ako ho vidíme a popisujeme ...
1. áno ... skôr by ma zaujímalo prečo by to nešlo ... ak sa z hmoty dokáže urobiť počítač cez ktorý píšem teraz tento koment ... prečo by som neveril že sa dá z energie urobiť čokolvek na čo si len pomyslíme?
2. môže vzniknúť čokolvek ... ale pokial nazývame ,,toto,, čo vnímame okolo seba vesmírom tak to vesmír proste obsahovať stále bude ... ale stále si myslím že sa dá čokolvek z tej ,,veci,, čo nás obklopuje...a predstavujem si to asi tak že väčší systém dá pokyn pre menší a začne ho niekam ,,tlačiť,, a formovať ... preskupovať sa, meniť
3. tak ako to vidím okolo seba ... aj tak všetko vnímam jednoliato .. pre mňa nie su veci žive alebo neživé ... sú proste rovnaké ... a majú jedinú štruktúru ... že sú vesmírne
4. táto otázka mi príde buď strašne metaforicko filozofická alebo je tak strašne stupídna že sa na ňu nedá odpovedať
@qwer28 máš pravdu že je to blábol ale len pre takých ako ty v skutočnosti to blábol nie je, je tam každý jeden príklad zo života + ako sa zachovať + ako nezťažovat zbytočne veci + odpúšťať a nepozastavovať sa nad debilitou [je to totiž zbytočné, len to prináša negativitu ostatným aj tebe i keď ti to nemusí dochádzať] + nelpieť na materiálnych veciach + ako sa cítiť štastne + čím viac dáš tým viac získáš (je len na nás čo chceme, či to zlé alebo dobré + je tam veľa iných užitočných vecí len ak je to v nesprávnych rukách alebo to komentuje niekto kto z toho neprečítal ani len vetu tak jasné že je to blábol) vieš? Ak sa nevyznáš nekomentuj, nemám nič proti tebe a kludne si maj svoj názor, len som ti chcel objasniť že to nie je blábol. Ahoj
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
napríklad život na iných planétach, v iných slnečných sústavách a iných galaxiách
iné ako vesmír v akom smere? ako hmota v ktorej sa nachádzajú planéty alebo ako svet v ktorom žijú ľudia?
niečo iné ako život? ako napríklad čo? roboti existujú už aj teraz
Proste nejaký iný svet, ktorý nepozná naše fyzikálne zákony, ale fyzikálne zákony sú tam úplne iné
Niečo iné ako život, že z hmoty, alebo niečoho iného vznikne niečo iné ako život.
hm, a sme doma...
svet, ktorý nepozná naše fyzikálne zákony? to je možné
niečo z hmoty iné ako život? to môže existovať tiež
@1 myslím že nereaguje odveci a ani zle, skôr bez fantázie a nepripúšťa niečo "nepoznané", nevie si to predstaviť...
ja ťa nenútim veriť v niečo, čo veriť nechceš, takže si hovor čo chceš
a svet je ľudmi obývaná planéta, na ktorej dokážu žiť
ja si len inak vysvetľujem pojem vesmír a svet, inak nevravím, že to čo píšeš nemôže byť reálne
ukazuješ sa ty indeligant pred deťmi aky si múdry....
Prečo? Lebo podľa súčasného poznania Vesmíru je Vesmír tak detailne vytvorený, že vedci pochybovali o tom že by to bolo možné v jednom Vesmíru.
Tak Hawking prišiel s teóriu o viacerých Vesmíroch s tým že ak niekde existuje viac Vesmírov je možné že práve ten náš Vesmír mal to šťastie a tak detailne sa podaril
Tá teória nie je o nič menej reálnejšia ako teória stvoriteľa/ inteligentného stvorenia.
Ešte by som dodal Vesmír sa skladá za 96% z temnej hmoty/energie ktorá nie je vidieť ľudským okom.
To znamená že viac ako 89% Vesmíru nie sme schopný vidieť.
Čo sa asi tak skrýva za tými 96%?
je to na dlu diskusiu, vsetka ta fyzika na pozadi.
keby niekto chcel podrobnosti, tak TS
1. áno ... skôr by ma zaujímalo prečo by to nešlo ... ak sa z hmoty dokáže urobiť počítač cez ktorý píšem teraz tento koment ... prečo by som neveril že sa dá z energie urobiť čokolvek na čo si len pomyslíme?
2. môže vzniknúť čokolvek ... ale pokial nazývame ,,toto,, čo vnímame okolo seba vesmírom tak to vesmír proste obsahovať stále bude ... ale stále si myslím že sa dá čokolvek z tej ,,veci,, čo nás obklopuje...a predstavujem si to asi tak že väčší systém dá pokyn pre menší a začne ho niekam ,,tlačiť,, a formovať ... preskupovať sa, meniť
3. tak ako to vidím okolo seba ... aj tak všetko vnímam jednoliato .. pre mňa nie su veci žive alebo neživé ... sú proste rovnaké ... a majú jedinú štruktúru ... že sú vesmírne
4. táto otázka mi príde buď strašne metaforicko filozofická alebo je tak strašne stupídna že sa na ňu nedá odpovedať