1. skor by som si chranila pred otehotnenim a predchadzala tomu, ako ist na potrat...ale keby to situacia vyzadovala a neplanovala by som mat dieta resp. nebola by som na to zabezpecena, tak by som na potrat isla
2.ani nahodou!
3.nepovazujem to za vrazdu, prave preto, lebo si myslim, ze do 3 mesiacov je plod natolko maly, ze ho povazujem za zhluk buniek a pod pojmom 'zavrazdit niekoho' chapem zabit uz narodeneho cloveka
1. Dievčatá podstúpili by ste interupciu? Ak áno, za akých oklností? Ak nie, prečo nie? // pravdepodobne ano, som tym co chce mat dobru karieru a viem, ze dieta v skorom veku by mi branilo. hlavne sa snazim vobec predchadzat moznosti otehotnenia, myslim si, ze som dost zodpovedna. na druhej strasne strasne vela stresujem aj ked nie je treba samozrejme inak by sa hovorilo keby to dieta naozaj bolo vnutri a toho chlapa by som milovala az za hrob, vsak..
2. Ovplyvňuje váš názor aj viera? // som viac-menej ateista. aj keby som nebola, myslim si, ze by to neovplyvnilo.
3. Myslíte si (tentokrát pokojne aj chlapci sa vyjadrite), že je to podobné vražde, alebo to beriete tak, že do dvoch mesiacoch to ani nie je človek, len akýsi plod alebo zárodok, zhluk buniek a nedá sa to považovať za vraždu? // beriem to tak ze pokial to nema zivot a spomienky tak je lepsie ukoncit to teraz. nechcem ani zniest pomyslenie, ze moje buduce dieta by malo mat iny ako idealny zivot. a mat ho v 17/18 nie je zrovna najidealnejsi start.
3. Súvisí s č.2, ak by ste to považovali za vraždu a podstúpili to, pochovali by ste "to"? // asi nie, podla mna by mi ani nedali tu moznost, ved je to predsa povazovane za biologicky odpad
3. nie, nejde podľa mňa o vraždu. do tých dvoch mesiacov určite nie, ale mám sklony k názoru že priam až do momentu narodenia sa nejedná o niečo čo by som definoval ako ľudskú bytosť. tento sklon vychádza do veľkej miery zo svetonázoru ktorý je mi blízky, a ktorý tvrdí že práve moment narodenia je ten kedy do tela vstupuje duša, ale aj z názoru že autonómne funkcie sa spúšťajú až práve vtedy, a celý čas v maternici sa jedná len o "autopilota". týmto si nie som úplne istý, je to kombinácia "toho čo mi dáva zmysel" a "toho o čom mám pocit že som to počul v nejakom dokumente", pokiaľ má niekto nejaké presnejšie informácie (nezaťažené "pro-life" fanatizmom), rád si ich prečítam.
3.bod - ked to ma 2 tyzdne napriklad alebo neviem aka je spodna hranica odkedy sa to da spravit , to podla mna nema vyssiu hodnotu ako dazdovka , takze to vrazda nie je.
1. Ano, podstupila.. dovodov je viac, ale uricte nie napriklad vtedy, ked by som vedela, ze sa o to dieta mozem plnohodnotne postarat (vek, fin. situacia,...)
2. viera ma nikdy v nicom neovplyvnovala, takze nie
3. neviem posudit, ci je to vrazda. mozes zobrat zivot niekomu, kto este nezil (a ani by v tom stave sam zit nemohol)? mozes akurat znicit jeho sancu na zivot... ale to su vsetko strasne filozoficke otazky, bez jednotnej a vseobecne spravnej odpovede.
neviem. kedysi môj názor ovplyvňovala aj viera, dnes sú to skôr nejaké hlboko zakorenené zvyšky, a hlavne viem, že následne by som to ľutovala, proste viem, že je to spúšťač depresie, ktorý si s mojimi sklonmi nemôžem dovoliť. na druhej strane neplánujem deti, nemyslím si, že by sa pri mne, nech by sa mi narodili v akomkoĺvek veku, mali dobre, a s potratom by som sa mohla začať vyrovnávať ako s hotovou vecou hneď po ňom, na rozdiel od decka, ktoré by mi vo veľa veľa ohľadoch zamotávalo život do mojej alebo jeho smrti.
stále som mala pocit, že život začína od počatia, neviem si predstaviť, že by začínal okamihom narodenia, a pokiaľ by som si istý čas seriózne nemyslela, že som tehotná, tak by som nikdy nepripustila, že vôbec budem potrat považovať za reálnu možnosť, nuž ale...
ale to s tým pochovávaním, to mi príde choré, veď keď ide ženská na potrat s tým, že veď to predsa ešte nie je človek, tak potom prečo tým pochovávaním povedať pravý opak?
Ak by bolo jasné že bude zdravotne ťažko postihnutý tak by som pristúpil k potratu. Čo sa ale týka potratov kôli nechcenému tehotenstvu tak tam by sa tomu malo v prvom rade predchádzať.
- ak by tehotenstvo velmi vazne ohrozovalo moj zdravotny stav/zivot
- ak by v genetickej poradni potvrdili obzvlast zavazne dedicne ochorenie
2.
nie
3.
nenazvala by som to vrazdou, no nepovazujem to ani za "akysi zhluk buniek". teda to ano, ale v tom pripade nim mozeme kludne nazvat aj dospeleho jedinca. tie bunky obsahuju informaciu o vsetkom, co bude raz potrebovat.
1. nie. a v prvom rade by som nemohla mat sex bez pocitu, ze ak otehotniem, tak sme na to dvaja a zvladne sa to. fascinuje ma, ze je to pokracovanie vlakna zivota, ktore sa tisicrociami dostalo az sem. tolko nastrah a smrti a blablabla prekluckuje sa az ku mne cez vsetkych mojich predkov az mam moznost odovzdat to dalej. cize nie.
2. ano.
3. ano. ked je to zamedzenie zapocateho vyvoja, ktoreho konecnym vysledkom je clovek nedokazem to nazvat inak.
1. nie, síce to hovorím teraz keď nie som v takej situácii, možno by ma to potom nejak ovplyvnilo a zmenila by som názor,neviem si to predstaviť,ale teraz hovorím nie
2. nie, mám vlastný rozum
3. áno,lebo ľudia dokážu považovať za živé kadečo,ale život nenarodených detí si nevážia a ak hovoríme o tom zhluku buniek,tak ako to niekto môže nepovažovať za živé,keď už samotná bunka má všetky základné vlastnosti života ? Prečo to považovať za živé až od určitého času, len preto,že je to už potom väčšie a a môžeme aj vidieť, že to je skutočne živé ? Prečo, preboha...
a "to" som použila preto,lebo som to myslela všeobecne
a do 2 mesiacov to nie je človek ? veď už v priebehu prvého mesiaca mu začína biť srdiečko...
3. Ak by som to považovala za vraždu nepodstúpila by som to
nenávidím človeka,ktorý toto vymyslel,ale súhlasím s tým,že je to na každej žene čo spraví a do tohto jej nemôže nikto zasahovať
trošku som sa rozpísala,ale strašne ma vytáča táto téma
1. Asi nie, je to neprirodzené, príde mi to zvrátené, proti srsti. Radšej by som normálne porodila decko a potom by som ho dala na adopciu
2. Nie.
3. Istým spôsobom hej, aj keď určite sa to do 2 mesiacov nedá považovať za človeka, v podstate potratom niekoho ukrátime o život. Mali by sme rešpektovať každý život.
4. Keby som "to" pochovala, tak iba preto, že mi príde proti srsti "to" "zlikvidovať" iným spôsobom. Ale určite by som z toho nerobila nejaké neviemčo, proste nech si "to" prirodzene zhnije v zemi, keď už tak..
Zákon na SK hovorí o legálnom prerušení tehotenstva do 12. týždňa na žiadosť ženy, čo je s prepáčením dosť veľká hlúposť, pretože tým sa to tehotenstvo a život neprerušia a potom budú pokračovať ale ukončia!!!
Ako nazývame ukončenie života my čo sme sa už nadýchli?
Nikdy nevieme komu sme neumožnili ďalej žiť.
Preto je správne podporovať všetky možné možnosti a aktivity na záchranu ľudského života.
Aj keby som nebol kresťan katolík, i tak by som na základe vyššie spomenutého to neschvaľoval.
Neviem prečo majú ľudia pocit, že viera a Boh niečo zakazuje, núti niečo. Kresťanstvo je o ponuke určitého správneho prežívania života vo všetkej slobode v spojení so zodpovednosťou - čo si nie každý spája. No a fakt neviem čo by som povedal Bohu keď ho po smrti stretnem a spýta sa prečo som dovolil zabiť niekoho kto mohol aspoň trochu NIEKOMU ZLEPŠIŤ ŽIVOT, už len obyčajným úsmevom.
1. Dievčatá podstúpili by ste interupciu? Ak áno, za akých oklností? Ak nie, prečo nie?
---- nepodstúpila by som.. prečo? po bábätku túžim a vidieť pozitívny test by pre mňa znamenalo nesmierne šťastie - tak prečo by som si ho mala dať vziať??
2. Ovplyvňuje váš názor aj viera?
---- nie
3. Myslíte si (tentokrát pokojne aj chlapci sa vyjadrite), že je to podobné vražde, alebo to beriete tak, že do dvoch mesiacoch to ani nie je človek, len akýsi plod alebo zárodok, zhluk buniek a nedá sa to považovať za vraždu?
----- považujem to za vraždu... sú videá kde je vidieť, že pri potrate ten "zhluk buniek" cíti strach, "kričí" o pomoc, bráni sa,.... tak naozaj to nie je už človek?? naozaj "to" nechce žiť???
3. Súvisí s č.2, ak by ste to považovali za vraždu a podstúpili to, pochovali by ste "to"?
----- nepochovala by som "to" normálne na cintoríne.. možno by som spravila niečo čo by pre mňa znamenalo rozlúčenie sa s "tým"... a sviečku by som zapálila určite....
1. Veľakrát som nad tým premýšľala. A možno ak by ma niekto znásilnil a to dieťa by som mala nenávidieť a len by trpelo tým, že bolo nechcené, tak možno vtedy.
2. Nie
3.Podľa mňa je "to" človekom už od počatia a áno, považovala by som to za vraždu.
4. Hej, asi hej, ale nesúvisí to s vierou. Jednoducho by som to tak cítila.
1.nie nepodstúpila lebo chcem mať deti - lepšie v nevhodnom čase ako nikdy (kedže po potratoch môže žena ostať aj neplodná) a myslím si, že je to vražda
2.čiastočne
3.je to človek
4.neviem odpovedať - ale asi na cintoríne pre nechcené deti
hm... asi odpoviem mimo otázok...hm.. moja mama a aj ja by som zvolila možnosť adopcie....to znamena, ze sice by som sa 9 mesiacov trápila s krpcom v bruchu, ale porôde by som ho asi dala niekomu,m kto by sa oň vedel postarať - teda ak by som bola maloletá a tak, hej, lebo .... asi som nejak proti potratom, v prípade, že to nebolo splodené násilím, hej.. nie je v tom viera ani nič, len je to také, že ukrátim niekoho, kto za to nemôže, o vôbec nejaký život, hm.... či to považujem za vraždu? hm... diskutabilné vzhľadom na môj názor
1. nikdy!!!! nedokázala by som žiť s pocitom, že som mohla mať dieťa.... vždy, keby som nejaké maličké videla, tak by som sa určite prinajmenšom rozplakala...
2.nie... bábo by som nezabila ani kebyže som neviemaký ateista....
3. považujem to za vraždu.... možno iní ľudia nie, ale ako som už povedala, nedokázala by som žiť s pocitom, že: teraz mohla/mohol maličká/maličký robiť prvé krôčiky..... teraz mohol/mohla povedať prvé slovká.... teraz sa mohol/mohla učiť prvé písmenká..... proste, asi by som z toho mala poriadne depresie!
Myslím si že za určitých okolností by väčšina z vás podstúpila potrat myslím že hlavne v prípadoch keď by ste sa museli rozhodnúť medzi svojim životom a životom dieťaťa a vtedy by ste mali mať možnosť chrániť zdravie. A určite v prípadoch postihňuté dieťa/pravdepodobne mŕtve dieťa x váš život
1. áno za okolností, že má nejakú vrodenú vadu, prípadne že pochádza od niekoho neželaného. inak by som s tým mala problém.
2. nie, nie som veriaca.
3. vražda je škaredé slovo. nemám na to taký radikálny pohľad, len sa mi to - mne osobne - nejak prirodzene protiví. neodsudzujem ženy, ktoré to podstúpia, skôr ma mrzí, že k tomu boli donútené (tie, ktoré to potom nejak psychicky ovplyvnilo, nie tie, ktorým to bolo jedno)
1. Chránim sa pred otehotnením, ale kebyže sa náhodou stane, tak ak by som nebola zabezpečená a tým pádom by nebolo ani dieťa, tak by som šla na potrat. V tejto chvíli, kebyže otehotniem, pravdepodobne by som naň šla. Ak by bolo postihnuté nejako ťažko, tiež by som o tom dosť uvažovala.
2. Nie, môj názor absolútne neovplyvňuje viera
3. Nezamýšľala som sa do takej miery nad tým, skôr sa prikláňam k tomu, že je to len zhluk buniek, aj keď občas mám pocit, že to je už človek od počatia. Radšej sa presviedčam o tom, že sú to len bunky
3. Súvisí s č.2, ak by ste to považovali za vraždu a podstúpili to, pochovali by ste "to"?
ťažko povedať pretože v tej situácii sa uvažuje úplne inak ale pravdepodobne by som uvažovala nad tým aké mám možnosti vychovať dieťa teda či mám na to prostriedky a hlavne za akých okolností ... ale od určitej chvíle odkedy som videla film "Nemý výkrik" kde bolo ukázané ako celý potrat prebieha a čo to robí s niektorými ženami aké máju z toho depresie staviam sa k tomu inak a mám k tejto záležitosti určití rešpekt
V prvom rade si dávam pozor keď už. Ale kdyby neco... Nepostupila by som to. Nie kvôli náboženstvu či podobne, ale kvôli sebe. Osobne som názoru, že to vražda je. je to živé, je to vo mne a má to právo na život. Nemôže za moju hlúposť, nešikovnosť či proste náhodu. A asi by som s tým nedokázala žiť do konca života. Verím, že vždy sa dá nájsť aj iné riešenie. Trebárs adopcia potom...
-proste nie. Možno je to aj výchovou, a okolím, sčasti...ale raz som videla také video, čo nám premietali v škole, a odvtedy proste...potrat nie. Nie nie nie..
A viem, že moje svedomie by ma potom vééééélmi trápilo...bábo by som si nechala..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
59 komentov
2.ani nahodou!
3.nepovazujem to za vrazdu, prave preto, lebo si myslim, ze do 3 mesiacov je plod natolko maly, ze ho povazujem za zhluk buniek a pod pojmom 'zavrazdit niekoho' chapem zabit uz narodeneho cloveka
2. Ovplyvňuje váš názor aj viera? // som viac-menej ateista. aj keby som nebola, myslim si, ze by to neovplyvnilo.
3. Myslíte si (tentokrát pokojne aj chlapci sa vyjadrite), že je to podobné vražde, alebo to beriete tak, že do dvoch mesiacoch to ani nie je človek, len akýsi plod alebo zárodok, zhluk buniek a nedá sa to považovať za vraždu? // beriem to tak ze pokial to nema zivot a spomienky tak je lepsie ukoncit to teraz. nechcem ani zniest pomyslenie, ze moje buduce dieta by malo mat iny ako idealny zivot. a mat ho v 17/18 nie je zrovna najidealnejsi start.
3. Súvisí s č.2, ak by ste to považovali za vraždu a podstúpili to, pochovali by ste "to"? // asi nie, podla mna by mi ani nedali tu moznost, ved je to predsa povazovane za biologicky odpad
interupcia sa prieči 10-toro Božím prikázaniam......filip
1. nie, je to vražda
2. no way, som zarytý ateista
3. po 2 mesiacoch "to" má už nechtíky, očičká, prstíky, očné viečka, ako to môže niekto NEPOVAŽOVAŤ za človeka?!
2.kedysi to tak určite bolo, teraz už sa týmito vecami nezaoberám, ale to neznamená že som prestala byť ČLOVEKOM
3.možno to je na začiatku len zhluk buniek, ale stačí málo času a bolo by z toho krásne bábo a stotožňujem sa s @3
2. nie
3. nemyslim si, ze je to vrazda
2. nie som veriaca, ale aj keby som bola, tak nie
3. neberiem to ako vraždu
2. viera ma nikdy v nicom neovplyvnovala, takze nie
3. neviem posudit, ci je to vrazda. mozes zobrat zivot niekomu, kto este nezil (a ani by v tom stave sam zit nemohol)? mozes akurat znicit jeho sancu na zivot... ale to su vsetko strasne filozoficke otazky, bez jednotnej a vseobecne spravnej odpovede.
2. nie.
3. neodsudzujem... svedomie ich zožerie viac ako spoločnosť.
3. neviem, dosť psycho otázka asi nie, málo hrobových miest je už i tak
stále som mala pocit, že život začína od počatia, neviem si predstaviť, že by začínal okamihom narodenia, a pokiaľ by som si istý čas seriózne nemyslela, že som tehotná, tak by som nikdy nepripustila, že vôbec budem potrat považovať za reálnu možnosť, nuž ale...
ale to s tým pochovávaním, to mi príde choré, veď keď ide ženská na potrat s tým, že veď to predsa ešte nie je človek, tak potom prečo tým pochovávaním povedať pravý opak?
2) nie
3) neberiem to ako vraždu v pravom slova zmysle
- ak by tehotenstvo velmi vazne ohrozovalo moj zdravotny stav/zivot
- ak by v genetickej poradni potvrdili obzvlast zavazne dedicne ochorenie
2.
nie
3.
nenazvala by som to vrazdou, no nepovazujem to ani za "akysi zhluk buniek". teda to ano, ale v tom pripade nim mozeme kludne nazvat aj dospeleho jedinca. tie bunky obsahuju informaciu o vsetkom, co bude raz potrebovat.
2. ano.
3. ano. ked je to zamedzenie zapocateho vyvoja, ktoreho konecnym vysledkom je clovek nedokazem to nazvat inak.
vid. 1.
2. nie, mám vlastný rozum
3. áno,lebo ľudia dokážu považovať za živé kadečo,ale život nenarodených detí si nevážia a ak hovoríme o tom zhluku buniek,tak ako to niekto môže nepovažovať za živé,keď už samotná bunka má všetky základné vlastnosti života ? Prečo to považovať za živé až od určitého času, len preto,že je to už potom väčšie a a môžeme aj vidieť, že to je skutočne živé ? Prečo, preboha...
a "to" som použila preto,lebo som to myslela všeobecne
a do 2 mesiacov to nie je človek ? veď už v priebehu prvého mesiaca mu začína biť srdiečko...
3. Ak by som to považovala za vraždu nepodstúpila by som to
nenávidím človeka,ktorý toto vymyslel,ale súhlasím s tým,že je to na každej žene čo spraví a do tohto jej nemôže nikto zasahovať
trošku som sa rozpísala,ale strašne ma vytáča táto téma
2. Nie.
3. Istým spôsobom hej, aj keď určite sa to do 2 mesiacov nedá považovať za človeka, v podstate potratom niekoho ukrátime o život. Mali by sme rešpektovať každý život.
4. Keby som "to" pochovala, tak iba preto, že mi príde proti srsti "to" "zlikvidovať" iným spôsobom. Ale určite by som z toho nerobila nejaké neviemčo, proste nech si "to" prirodzene zhnije v zemi, keď už tak..
2. Nie, nespaja sa to s vierou.
3. Ano, je to vrazda.
4. Ak by to bolo mozne tak asi ano.
Ale POTRAT JE VRAZDA!
2. iba velmi malo
3. samozrejme. pre mna je to clovek od vtedy ako vznikne diploidna bunka
4. kedze by som neisla, tak taketo veci riesit (snad) nikdy nebudem
Zákon na SK hovorí o legálnom prerušení tehotenstva do 12. týždňa na žiadosť ženy, čo je s prepáčením dosť veľká hlúposť, pretože tým sa to tehotenstvo a život neprerušia a potom budú pokračovať ale ukončia!!!
Ako nazývame ukončenie života my čo sme sa už nadýchli?
Nikdy nevieme komu sme neumožnili ďalej žiť.
Preto je správne podporovať všetky možné možnosti a aktivity na záchranu ľudského života.
Aj keby som nebol kresťan katolík, i tak by som na základe vyššie spomenutého to neschvaľoval.
Neviem prečo majú ľudia pocit, že viera a Boh niečo zakazuje, núti niečo. Kresťanstvo je o ponuke určitého správneho prežívania života vo všetkej slobode v spojení so zodpovednosťou - čo si nie každý spája. No a fakt neviem čo by som povedal Bohu keď ho po smrti stretnem a spýta sa prečo som dovolil zabiť niekoho kto mohol aspoň trochu NIEKOMU ZLEPŠIŤ ŽIVOT, už len obyčajným úsmevom.
---- nepodstúpila by som.. prečo? po bábätku túžim a vidieť pozitívny test by pre mňa znamenalo nesmierne šťastie - tak prečo by som si ho mala dať vziať??
2. Ovplyvňuje váš názor aj viera?
---- nie
3. Myslíte si (tentokrát pokojne aj chlapci sa vyjadrite), že je to podobné vražde, alebo to beriete tak, že do dvoch mesiacoch to ani nie je človek, len akýsi plod alebo zárodok, zhluk buniek a nedá sa to považovať za vraždu?
----- považujem to za vraždu... sú videá kde je vidieť, že pri potrate ten "zhluk buniek" cíti strach, "kričí" o pomoc, bráni sa,.... tak naozaj to nie je už človek?? naozaj "to" nechce žiť???
----- nepochovala by som "to" normálne na cintoríne.. možno by som spravila niečo čo by pre mňa znamenalo rozlúčenie sa s "tým"... a sviečku by som zapálila určite....
ale ked sme pozerali na etike ako to robia nebolo mi vsetko jedno
2.nie
3.áno
2. Nie
3.Podľa mňa je "to" človekom už od počatia a áno, považovala by som to za vraždu.
4. Hej, asi hej, ale nesúvisí to s vierou. Jednoducho by som to tak cítila.
nic v zlom, vsak je to len a len tvoj nazor, ale...obcas sa mi zda, ze vsetko je proti Boziemu desatoru...
je dobre, že sa ti to aspoň zdá, niekto nema ani toľko citu aby to rozpoznal
preto je potom toľko biedy, plaču a nešťastia vo svete .........filip
bud sme sa nepochopili alebo zase nechapem (asi to druhe)
2.čiastočne
3.je to človek
4.neviem odpovedať - ale asi na cintoríne pre nechcené deti
2. Možno nejako nepriamo skrz výchovu ale veľmi si to nepripúšťam.
3. Podľa mňa áno.
3. Toto mi nikdy nenapadlo ale pochovávaniu neprikladám nejaký extra význam.
... ja už by som sa oto aj vedel postarať
2.nie... bábo by som nezabila ani kebyže som neviemaký ateista....
3. považujem to za vraždu.... možno iní ľudia nie, ale ako som už povedala, nedokázala by som žiť s pocitom, že: teraz mohla/mohol maličká/maličký robiť prvé krôčiky..... teraz mohol/mohla povedať prvé slovká.... teraz sa mohol/mohla učiť prvé písmenká..... proste, asi by som z toho mala poriadne depresie!
viera s tým nič nemá, pre nich je zlé skoro všetko z čoho im nejdú prachy, ale o tom po tom.
proste nie.
je nie som žiaden vrah.
a bolo to aj zakázané pre každého doktora, ktorý skladal určitú prísahu, ktorá očividne oproti peniazom nemá význam.
2. Som veriaca, ale nemám pocit aby ma nejak viera ovplyvnila . Proste NIE.
3. Je to vražda ako každá iná .
2. nie, nie som veriaca.
3. vražda je škaredé slovo. nemám na to taký radikálny pohľad, len sa mi to - mne osobne - nejak prirodzene protiví. neodsudzujem ženy, ktoré to podstúpia, skôr ma mrzí, že k tomu boli donútené (tie, ktoré to potom nejak psychicky ovplyvnilo, nie tie, ktorým to bolo jedno)
2. Nie, môj názor absolútne neovplyvňuje viera
3. Nezamýšľala som sa do takej miery nad tým, skôr sa prikláňam k tomu, že je to len zhluk buniek, aj keď občas mám pocit, že to je už človek od počatia. Radšej sa presviedčam o tom, že sú to len bunky
A viem, že moje svedomie by ma potom vééééélmi trápilo...bábo by som si nechala..