Zaujíma ma, či by ste súhlasili s tým aby sa na Slovensku zaviedla povinná účasť vo voľbách? V niektorých krajinách ako sankcie fungujú pokuty alebo vymazanie z registra oprávnených voličov...myslíte si, že by to malo pozitívny dopad na politickú scénu al
obcan by nemal byt donucovany k nicomu. zakony by mali sluzit maximalne na ochranu, nie donucovat. volby by mali byt skor spoplatnene, samozrejme nie nejako horibilne...nech volia len ti co maju realny zaujem o zmenu a zaujimaju sa o to politiku...problemom nieje len neucast ale skor slabe povedomie a nasledne nasledovanie a viera v slubene absurdnosti (vid istoty)....ja by som skor zobrala zmenu referenda, nech je referendum platne aj v pripade ze by sa ho zucastnilo v extremnom priprade len 50 ludi a rozhodli by oni (nie 50% opravnenych volicov), nech maju pravo rozhodovat ti co sa zaujimaju - ja fascinujuce ako funguju taketo veci vo svajciarsku
@folikula rada vidim aj takuto obsirnejsiu odpoved no o tom by sa dalo strasne dlho polemizovat,na jednej strane ano, je to obmedzovanie, ale na druhej, kazdy ma predsa daky nazor a je to len take postrcenie k tomu ist ho vyjadrit a demokraticke moznosti ti stale ostanu, pravo vyberu kandidata aj ostatne demokraticke znaky volieb ostanu zachovane.a zas kto naozaj nechce, tak tych dajme tomu 25 eur ako to bolo v Belgicku tusim, obetuje a nepojde volit.Ale v principe suhlasim, tiez tam vidim aj rozne pre, aj proti...a k tej druhej casti, s tymto suhlasim, referendum by malo byt platne aj ked ucast nedosiahne nadpolovicnu vacsinu opravnenych volicov..a svajciarsko je super priklad, ale zas to je uplne ina mentalita.napriklad prednedavnom, ked mali referendum o schvaleni minimalnej mzdy 18 eur na hodinu a zamietli si ho.citala som v nejakom clanku, ze tam je zvykom, ze si vedia uvedomit ci by prijatie nejakeho referenda mohlo poskodit ich ekonomiku a hospodarstvo a realne sa na to pozriet a proste to neodsuhlasia. ale skus slovakom dat taku moznost, myslim, ze tu su uz ludia tak znechuteni, ze nikto by nemyslel na krajinu ako celok-lebo ta im nic nedala- ale kazdy by myslel na seba a nech to ma dosledky ake chce...tu by sa v pripadoch, ze by mohlo rozhodnut aj par ludi schvalilo hocico tazko s touto politikou
@jancek s tymto tiez suhlasim, ako pise aj @georg21 vela ludom sa nechce (ale stretla som sa aj s takym, ze najma mladi ludia, prvovolici ani nevedia ako volit, tak radsej nejdu)...volby cez internet by sa mohli uchytit, a tolko usetrenych penazi by bolo.ale spravila by som to urcite tak, ze v kazdom meste by som nechala jednu realnu vacsiu volebnu miestnost pre starsich ludi, ktori nemaju pristup k pc alebo celkovo ludi co nemozu odvolit cez internet..kto by chcel siel by odvolit tam, kto nie ostala by mu moznost pohodlne cez internet...len tam su zas tie konspiracie, ze by bolo ovela vacsie manipulovanie hlasov aj ich kupovanie
"V niektorých krajinách ako sankcie fungujú pokuty alebo vymazanie z registra oprávnených voličov."
ak by mal byť trest vymazanie z registra oprávnených voličov, tak to nech si kludne spravia, aspon budem mať s volbami naveky pokoj.
ak by ale tam bola nejaká iná sankcia, tak určite by som nevolil nikoho z tých, ktorí ten zákon zaviedli. volil by som čo najväčších bláznov alebo čo najväčších zlodejov. nech sa aj na hlavu postavia tí sprostí kolektivisti, ktorí chcú ludí hnať ku voľbám. ja tú ich iracionálnu a nemorálnu hru hrať nebudem
@jancek volby cez internet sú najväčšia hlúposť. ale aspon by v nich na rozdiel od populistov mali šancu aj inteligentnejší a čestnejší hackeri » www.dsl.sk/article.php?art...
@asceticjunkie Najväčšia hlúposť to nie je si myslím. Nie som expert, som si vedomý, že to nie je veľmi bezpečné. Ale zase keď môže existovať niečo také, ako je internetbanking, kde ľudia presúvajú peniaze a v podstate to funguje, tak si myslím že sprevádzkovať volenie cez internet by tiež nemalo byť nemožné.
@jancek "v podstate to funguje" => "v podstate" budú fungovať aj voľby cez internet. no to nebude dostatočné na to, aby sa nedali robiť veľké volebné podvody.
zásadný rozdiel medzi internet bankingom a voľbami je ten, že voľby sú tajné, preto je zásadne ťažšie vôbec dokázať, že sa nejaký podvod pri nich stal. nielen preto je náročnosť zabezpečenia volieb neporovnatelná s náročnosťou zabezpečenia internet bankingu. nehovoriac o tom, že potenciálny výnos z hacknutia volieb je o mnoho rádov vyšší ako potenciálny výnos z hacknutia 99+% účtov.
tak po prvé, funguje to ešte stále aj dnes, a vôbec to nie je vec nedemokratických režimov....pod hrozbou pokuty je účasť povinná v belgicku či luxembursku a to teda len ťažko môžeme hovoriť, že sa nejedná o demokratické štáty.
Ja osobne by som to takto neriešila........aaaale- automaticky - 3x po sebe nejdeš voliť - nezaujíma ťa politické dianie - odobratie práva voliť. A basta.
To, že nie je z čoho vybrať je len výhovorka - koniec koncov vždy sa dá vhodiť prázdna obálka a vyjadriť tak nesúhlas.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
nesuhlasila
takze nesuhlasil
aj keď najprv by bolo treba aby sa zmenila ponuka, nech je z čoho vyberať, keď už by ma nútili.
ale je pravda ze slovensku by to aj bolo treba pretoze ta ucast je smutna
na politicku scenu by mala dopad jedine OZAJSTNA KRVAVA REVOLUCIA
s povinnymi volbami nesuhlasim
Ja si myslím, že veľa ľudí nejde voliť preto, že sa im nechce tam prísť. Ale sú na to (aj) iné dôvody. A na tých treba pracovať...
Nejaká finta na to, ale musí existovať.
ak by mal byť trest vymazanie z registra oprávnených voličov, tak to nech si kludne spravia, aspon budem mať s volbami naveky pokoj.
ak by ale tam bola nejaká iná sankcia, tak určite by som nevolil nikoho z tých, ktorí ten zákon zaviedli. volil by som čo najväčších bláznov alebo čo najväčších zlodejov. nech sa aj na hlavu postavia tí sprostí kolektivisti, ktorí chcú ludí hnať ku voľbám. ja tú ich iracionálnu a nemorálnu hru hrať nebudem
zásadný rozdiel medzi internet bankingom a voľbami je ten, že voľby sú tajné, preto je zásadne ťažšie vôbec dokázať, že sa nejaký podvod pri nich stal. nielen preto je náročnosť zabezpečenia volieb neporovnatelná s náročnosťou zabezpečenia internet bankingu. nehovoriac o tom, že potenciálny výnos z hacknutia volieb je o mnoho rádov vyšší ako potenciálny výnos z hacknutia 99+% účtov.
a vlastne všetko
prečo by mi mal niekto hovoriť čo mám robiť? aké má na to oprávnenie?
tak po prvé, funguje to ešte stále aj dnes, a vôbec to nie je vec nedemokratických režimov....pod hrozbou pokuty je účasť povinná v belgicku či luxembursku a to teda len ťažko môžeme hovoriť, že sa nejedná o demokratické štáty.
Ja osobne by som to takto neriešila........aaaale- automaticky - 3x po sebe nejdeš voliť - nezaujíma ťa politické dianie - odobratie práva voliť. A basta.
To, že nie je z čoho vybrať je len výhovorka - koniec koncov vždy sa dá vhodiť prázdna obálka a vyjadriť tak nesúhlas.