Prečo bol pôrod v minulosti pre ženy prakticky istou smrťou?
Bolo to pre zlé lekárske praktiky .... alebo v čom je to iné dnes... ? Dnes predsa je skôr výnimočným prípadom úmrtie pri/po/počas pôrodu a nikto nevidí riziko v tom že moja žena môže zomrieť, alebo že zomriem. (v prenesenom význame z pohľadu muža a ženy)
pretože existuje veľké množstvo vecí, ktoré sa môžu pri pôrode pokaziť. Žena môže vykrvácať, dieťa je v nesprávnej polohe, vyčerpanie a bolesť, žena má úzku panvu, žena rodí už niekoľký krát, matka a dieťa majú rôzne krvné skupiny, choroby, infekcie a tak ďalej. Niektoré tieto veci sa dajú v súčastnosti ovplyvniť ale vtedy mali len praktiky získané ľudovou tradíciou z ktorých niektoré boli tiež škodlivé.
V minulosti lekar napriklad isiiel pitvat c a potom k porodu .. pritom na hygienu nedbal ,ano je to neuveritelne ale je to tak ..az ked sa zistilo ze sa to vlastne stava preto..tak umrtnost klesla na minimum (tot taka historia )
A pri tom zidia v minulosti malo take zakony ked sa clovek dotkol mrtvoly bol "necisty " 7 dni ..a ti knazi si mali stale ruky umyvat az napr.7 krat pred urcitym ukonom ..takze keby boli napodobnovali zidov tak nemuselo by to az takr strasn3 byt
Prepáč, ale je to nonsens. Ak by žena pri pórode "prakticky určite" alebo "pravdepodobe" zomrela, ľudstvo by sa nedožilo dnešného dňa.
Preboha rozmýšľaj, ak máš jednu ženu a jedného muža, teda dvoch ľudí, musia mať minimálne dve deti, aby sa zachoval počiatočný stav populácie... všetci! Minimálne tri deti, aby populácia rástla, pričom musíš rátať s vojnami, hladomorom, chorobami a ľuďmi, ktorý nemohli alebo nestihli mať ani jedno dieťa.
Nebola to istá smrť. Moja prastara mama porodila myslím že až 5 deti a prežila. Pôrod sa môže skomplikovať aj teraz, lenže teraz rodia ženy väčšinou v nemocnici takze je veľká šanca že im a dieťaťu stihnú pomôcť.
@teal Ja nediskutujem o tom "ČI" zomierali, ale pýtam sa PREČO. A jedná sa o obdobie, keď sa tak dialo, nie keď bolo po druhej svetovej a bol demografický boom. Asi si neporozumel slovu minulosť. Lepšie by bolo asi "história" alebo pre teba "dávna história".
Aká istá smrť ? Však ešte pred Semmelweisom-ujo ktorý prišiel na to, že lekar by nemal isť z pitevne rovno k rodičke a malo by sa dezinfikovať, bola úmrtnosť tak 10-15%. To mi ako istá smrť neznie...
Inak touto temou prehanas porod neznamenal hned smrt ..skor vacsie riziko umrtia ..ked sa napriklad jednalo o porodne baby ktore pomahali ..ved aj dned su takr zenske ktore si zmyslia ze porodia doma a neberu ohlad na vacsiee riziko
dobre tak ma asi ovplyvnil ten star wars 3 čo išiel nedávno videl som pár minút ale z toho 3 či 4 scény o tom jak mu žena umrie a preto chcel temnú silu
@25 Hej, to bolo dosť silné... Skrátka mi ten pojem z nadpisu hneď udrel do očí a chcel som povedať, že to vôbec tak zlé, ako sa nám dnes zdá.
Ja také viem, lebo čítam fantasy! :S
Mária Terézia porodila 16 detí a prežila,ano určite mala ako cisárovná na vtedajšie časy najlepších lekárov ale v tej dobe nebolo nič nezvyčajné že pri pôrode umierali aj urodzené ženy
Strašne si ma pobavil tým nadpisom. Akoby si bol mimozemšťan a prvé čo si videl na zemi je úmrtie ženy pri pôrode a teraz si zakladás kvôli tomu taký názor.
Prakticky istou smrtou by som to nenazvala ale mne sa tiez zda, ze to bolo kvoli tym hygienickym postupom a zasadam v tej dobe a zmenil to az Semmelweis, ktory zacal presadzovat dezinfekciu a umyvanie ruk, takze uroven mortality klesla. Samozrejme tu stale boli komplikacie ako vykrvacanie, eklampsie, preeklampsie a dalsie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Preboha rozmýšľaj, ak máš jednu ženu a jedného muža, teda dvoch ľudí, musia mať minimálne dve deti, aby sa zachoval počiatočný stav populácie... všetci! Minimálne tri deti, aby populácia rástla, pričom musíš rátať s vojnami, hladomorom, chorobami a ľuďmi, ktorý nemohli alebo nestihli mať ani jedno dieťa.
Ja také viem, lebo čítam fantasy! :S
Lebo bol na smrtelnej posteli už vtedy.
Zadal si si to do google a videl si tam slobo "hoax" a potom si mi chodil srať klávesnicou pod status ty intelektuálne deficientné mrhanie priestorom.
KYS.