V roku 2016 úrady zaznamenali 146 žiadostí o azyl, v tom istom roku dostalo azyl 167 ľudí a v roku 2015 dostalo azyl len 8 ľudí.
conclusion: sme trápni a zaslúžime si, aby nás moslimovia vytrtkali do rití.
slovensku neublizia...ale co take nemecko,skandinavia? mnozi sa to ako haved...kde to asi tak o 20 rokov potom pride? teraz sa nas to netyka..ale raz sa to bude tykat aj nas...
@kierkegaard nebol,ale mam kamaratov co tam ziju... btw mam kamarata moslima..je to turek...ale zil cely cas v nemecku teraz zije u nas a vychadzame spolu super
@basso Môžeme si za to sami, tak nám treba, vymierame, nerodíme sa, sme nekultúrny, zavrhli sme pravdu, sme schopný odhlasovať že gravitácia neexistuje, sme zvrátený, lenivý vstať z gauča a hlavne hlúpi, veľmi hlúpi ľudia ktorý napr. si myslia že nás nacisti z toho vysekajú a pri tom o samotných ideológiach ako aj Islame nevedia nič.
Nectíme si starších, vôbec však prečo? Poodpájme ich z prístrojov...to som videl vo Švédsku- absolútna neúcta k starším napr. v Ikey/i ale Islamská rodina tam bolo vidno úctu a rešpekt....ale však čo, ženy decká nechcú, homosexuáli chcú, heteráči sobáš nechcú, homosexuáli chcú, zdravý chcú umrieť, chorý chcú žiť (je dobre že chcú žiť samozrejme v poslednom príklade, len poukazuj na zločiny proti prirodzenosti) a poďme všetci do mňa
@kierkegaard skor by som povedal ze ta nasa slepa tolerancia nam bude hrobom...to je fakt..vymierame,nerodime..ale oni rodit budu...a to ze ludia si volia take ideologie je len vysledok ako to tu funguje...
@kierkegaard
nesúdim, píšem aká je pravda, každý človek, ktorý neprijme Ježiša Krista za svojho Spasiteľa bude zatratený...
ak chce nejaký moslim u nás bývať, nech konvertuje na kresťansku vieru a prispôsobi sa našej kultúre...
ak sa tak nestane a odmietnu, potom nám Boh pomáhaj...
@marcello1111 A teraz trepeš.....nelíšiš sa nijak od moslimov ba si ešte horší....Ježiš umrel za všetkých, prečítaj si katechizmus alebo písmo alebo ťa odporučím ak mi nezačneš nadávať aj na inú literatúru.
Neviem. Som proti moslimizácii krajiny.
Na druhú stranu by sme nemali len tak nechať nejakých ľudí ktorí ledva unikli smrti.
Som za aby boli pre nich vybudované nejaké tábory na severe Afriky alebo podobne a EU im môže pomáhať humanitárnymi zásobami
Ale jebať ich sem........ nie
@1 tak nejak. Viem že oni tu ani prísť nechcú takže mi to je momentálne jedno, ale ak by boli nútení sem prísť a my nútení ich prijať, vyznávačov islamu tu nechcem.
No a čo, že mi vadí niečie náboženstvo. Korán pre mňa je to isté čo Mein Kampf, je o netolerancii, násilí a vyzdvihovaní jednej skupiny nad zvyškom sveta. Otvorené vyznávanie Islamu by malo byť zakázané minimálne v krajinách kde je zakázané vyznávanie fašizmu, lebo je to jedno a to isté, len niektorí to nevidia, nechcú vidieť alebo im niekto pekne vygumoval mozog asi.
A ospravedlňovať to len preto že ide o náboženstvo je rovnaké kreténstvo (už samo o sebe je to ťažko proti logike - imaginárny muž mi hovorí čo mám robiť)...
A nie, neospravedlňuje holokaust ani nechcem ďalší. Ale nechcela by som byť svedkom toho ako raz európania kruto zaplatia za svoju solidárnosť.
@marcello1111 Vysvetli mi prečo by mali byť spasený len pokrstený, budem argumentovať katechizmus, ak zastávaš katolícku náuku tak ten argument bude nepriestrelný ak nie tak si budem ceniť tvoj rozdielny názor......nuž preto lebo sú fanatici- fanatizmus je viera bez lásky tak isto ako fanatický kresťania čo pálili čarodejnice
@marcello1111 Prečítaj si ešte raz moje komentáre adresované tebe, odpovedz alebo neodpíš a vzdelaj sa viac o Islame. Ešte raz nereaguj na mňa ak to má byť od veci...
@kierkegaard
chytráčik, nauč sa na mňa nereagovať, vždy je to len a len tvoje prvé rýpanie do mňa tak ako aj teraz napr....
za svojim názorom si stojím, v islame sa nepotrebujem vzdelávať, lebo je plná násilia a falošného boha, pre mňa je Biblia svätá a som pripravený aj zomrieť rukou islamistu pre Krista, nikdy v živote ho nezradím...
@marcello1111 Lepšie je byť ateistom než pokryteckým veriacim ako ty......všetko, koniec diskusie....ty si ešte povylievaj srdce a ponadávaj mi, pokojne uraziť ma nemôžeš......
@marcello1111 zajo ved podla mna tam je nejaka paralela, preto teraz "vrazdia krestanov"
Rovnako, ako kedysi boli kriziacke vypravy v mene Boha, kde zabijali vsetkych pohanov ,rovnako to maju teraz moslimovia. Myslim si, ze kazda viera prechadza nejakym vyvinom.
Rovnako jak pre moslimov sme my neveriace psy, tak isto boli ostatni pre krestanov v minulosti.
V com sa to lisi od sucastnosti? V nicom.
@girasol8
je tu jeden rozdiel, my žijeme teraz a určite by si nechcela zomrieť rukou nejakého islamistu, len preto, že je to paralera a niekto vraždil a zabíjal v mene Boha...
podľa mňa je to zákerné s cieľom nadvlády a vyhubení kresťanov...
jedno je ale isté, tento boj nikdy nevyhrajú, Biblia neklame a to je znamenie, že Boha by ľudstvo malo prijať znova za svojho Stvoriteľa..
nechajme súd na Boha a my vytrvajme, lebo bude naozaj zle a prežijú skutočne iba najsilnejši...
@marcello1111 dobre, zamysli sa ale nad tym, ze niekde v Amazonskom pralese ziju kmene, ktore ziju starocia bez nejakych bohov, aj bez toho "nasho" Boha, pre nich je proste len priroda a oni. Aj oni budu zatrateni?
@patrixo podla mna je horšie, ked ktosi rieši nabozenstvo, pokial nikomu neublizuje.......tak ako je mnoho idiotov krestanov, tak je ich mnoho aj ateistov, nevidim v tom rozdiel
@finopb historia ukazala kolko nabozenstva naublizovali, nic viac k tomu netreba dodat.. a co sa tyka tych idiotov, nikdy som netvrdil, ze nabozenstvo je jedine zlo
@patrixo problem nebolo nabozenstvo ale ludia, ich pycha po moci, naboženstvo nikdy nenabadalo ludi po vojnach ani ničom takom, takže hadzat krestanov, čo veria a držia sa biblie s tymito ludmi, čo sa len robili krestanmi, aby mohli dobyvat a ist za bohatstvom je uplne mimo......jednoduchy pohlad
@girasol8
myslim, že súdiť niekoho a dopredu zatracovať, napr. tých "divochov" by bolo od nás zrejme predčasné, ak o Bohu stvoriteľovi nikdy nepočuli...
nechajme to na Boha...
nech si On "láme hlavu"...
ale poviem ti jedno, pre Boha nie je nič nemožné...
a pôsobením Ducha svätého na týchto ľudí v nich vyvoláva lásku a láska je predsa Boh...
@patrixo
zatial ti chutí a aj dobre darí, máš sa dobre relativne...
tak potom si to "neškrab" modli sa k našmu Pánovi, že ma z tebou strpenie a dávno ťa nenakopal volakde za tie tvoje pitchoviny čo vystrájaš...
poznáš aj porekadlo, jedného dňa sa pohár trpezlivosti preleje a potom bude, kuca paca...
pozor na to
reálni imigranti vyzerajú úplne ináč...nie táto zver, ktorá je v eú krajinách..do piče by som poslal všetkých slniečkárov, ktorí sú za príjmanie...ak sa chce hrať slovensko na modernú multikultúrnu krajinu, nech sa prv postará o svojich občanov...
Malo by sa pred tým ako niekoho prijmeme vyhlásiť referendum. Takéto dôležité veci by mali ostať na voľbe občanov. Vláda je tu na 4 roky ale občania tu žijú a plánujú žiť roky, je to "náš" domov, naša budúcnosť. A mali to urobiť aj európske štáty pred tým než spôsobili tento chaos.
Ja mam pocit, že Slováci nám dokážu ublížiť viac ako nejakí trtkovia z cudzích kontinentov. A neporovnavajte situácie z iných krajín, ktoré nemajú našu kultúru, zvyky a ani vládu s tak mizernou ekonomikou a školstvom. Ale dobre tieto témy cigáni, migranti a všelijaké vonkajšie hrozby hrajú do karát tým všelijakými pofidernym politickým stranám. Jedna vec je názor, druhá vec je, čo ozaj sú a robia. Radšej by som bol kriticky voči vlastným a premeriaval, lebo nie je normálne ako to na Slovensku funguje, vlastne od vzniku samostatného štátu, ci aj počas vojny sa furt nejaké problémy vytvárajú a príde len ďalšia vláda, ktorá štátne peniaze rozkradne a vytvára kauzy, aby odputala pozornosť.
Určite nie, pretože nie sme susediaca krajina a ani druhá, tretia, či štvrtá od miesta konfliktu...logicky z toho vychádza, že títo ľudia špekulujú a nejde im o holý život, holé prežitie. Potom vojna nevznikla našou vinou, ani vinou Maďarov, Čechov, či Poliakov. Vznikla vinou bohatých západných krajín, lebo tie ovládali a ovládajú svet. Teraz nastáva tá chvíľa, keď sa im to všetko spočíta, drancovanie blízkeho východu pre ropu, koloniálne časy... teraz im tam nabehnú utečenci a pôrodnosťou predbehnú Nemcov, Angličanov i Francúzov. Čo zasiali, teraz len zožnú. Blíži sa ich koniec, transformácia je nutná, vrchol západ už dosiahol, zostal ľahostajný, lebo si myslel, že je neohroziteľný.
@yoss
Konecne niekto upozornil na chybu v zadani fora V SR nemoze byt ziadna osoba z moslimskej krajiny so statusom "UTECENEC". Za sucasneho stavu to mozu byt iba Ukrajinci, lebo su susednou krajinou s prebiehajucim vojnovym konfliktom. "Utecenec" je jeden z pojmov, co v poslednej dobe zdevalvoval. Rec je o migrantoch.
K teme: ciernobiele zadanie - ciernobiele prispevky. Cest ojedinelym vynimkam.
V moslimskych krajinach zije cast obyvatelstva, ktorym islamska ideologia nevyhovuje. Tito prisli do EU a aj prichadzaju s cielom sa integrovat a zit nasim zivotnym stylom. Momentalne ich "prehlusuju" odusevneni moslimovia, ale nemozno zabudnut, ze existuje aj ta prva skupina.
Napr. v Nemecku zije rozsiahla integrovana komunita, ktora explicitne nesuhlasi so sucasnou Merkolovej pristahovaleckou politikou. Z 2 dovodov: boja sa toho, pred cim utiekli a navyse, v ociach moslimov stotoznenych s islamom su prave oni prvoradym nepriatelom, odpadlikom od viery...
Aj v SR zije mala integrovana komunita, poznam troch kolegov. Vsetci su v pohode, uplne bezproblemovi. Rychlo (cca do roka) sa naucili obstojne po slovensky, co obdivujem pre odlisnu strukuru aj pismo oboch reci. Vystudovali, robia (1 z nich ma 3 prace . Vplyv inej kultury v mladosti citit, ale snazia sa integrovat. S domacimi zvykmi nikoho nezatazuju.
Nevidim preto dovod apriori odpalit LEGALNU ziadost kazdemu, iba preto, ze je moslim. Samozrejme za predpokladu, ze AKCEPTUJE nas zivotny styl. Pristupujme individualne, pri pocte nasich ziadosti sa to da.
The Bosnian village where Christians and Muslims protect each other
HOW Muslims, Christians, Jews, and atheists can live together in PEACE "If you don't love your brother who you DO see, how can you love God who you don't see? You stupid insecure fools." *spit*
"„Ako vychádzaš s moslimami?“ počujem často a najmä vtedy, keď padne slovo, že mám za ženu tureckú moslimku. Otázka máva aj podtón, že islam je náboženstvo, ktoré musí Európan a humanista odmietať. V tejto súvislosti treba predovšetkým jasne povedať, že obraz moslimov v mysliach Stredoeurópanov počas minulých storočí vytvárali hlavne kresťanské cirkvi.
(...) Na otázku, ako sa má chovať k islamu Európan a humanista, sa dá odpovedať len na základe historického vývoja. Treba mať na pamäti, že tento pomer je historicky zaťažený.
A nezabúdať, že dnešný islam je taký mnohoraký, ako kresťanstvo. Sú tu nielen dva hlavné prúdy sunitov a šiitov, ale v obidvoch početné sekty, ktorých predstavy o náboženských pravdách a príkazoch sa často veľmi rozchádzajú. Anatolskí aleviti uznávajú centrálne postavenie úlohy človeka vo svojom živote a pri všetkých ostatných rozdieloch sú potenciálnymi partnermi svetských humanistov. Spolky s fanatikmi treba samozrejme odmietať, či ide o moslimov, kresťanov alebo kohokoľvek." » www.zosity-humanistov.sk/2000/01/pozeraj...
@redchevrolet Tak tak. Písal som to aj v komentári k článku nalinkovanému v @64 : "Obzvlášť v súčasnom období revivalu fanatického nacionalizmu je veľmi užitočné pripomenúť si, ako veľmi sú títo noví kotlebisti a ľudáci vo svojom čiernobielom videní sveta vedľa." Alebo zo samotného článku: "Spolky s fanatikmi treba samozrejme odmietať, či ide o moslimov, kresťanov alebo kohokoľvek."
@thrwtchr ano a vies preco? lebo on nie je ako oni..ludia ho maju radi takeho aky je...a uvedomil si jednu vec ze pokial chce zit v nasej krajine tak bude respektovat nase pravidla..nezneuziva system
@finopb
problem nebolo nabozenstvo ale ludia, ich pycha po moci, naboženstvo nikdy nenabadalo ludi po vojnach ani ničom takom, takže hadzat krestanov, čo veria a držia sa biblie s tymito ludmi, čo sa len robili krestanmi, aby mohli dobyvat a ist za bohatstvom je uplne mimo......jednoduchy pohlad presne tak stačí sa pozrieť na 10 Božích prikázaní-jedno z nich je Nezabiješ
@redchevrolet imho dosť zásadným spôsobom záleží na tom, či libertariánska (slobodárska) alebo autoritárska (čo smeruje k takému prúseru, čo vytvorili, alebo skôr pokazili boľševici). Toto je tiež v súčasnosti veľmi dôležité rozlišovať, vlastne tak ako pred storočím, keď na to upozorňoval napr. taký Kropotkin (už v r. 1903 hovoril o komunistickom štáte ako o "prežitej utópii, opustenej jej vlastnými prívržencami" - zdroj: Moderná veda a anarchia), a chápať to skôr ako čisto ideologický koncept odtrhnutý od každodennej reality, akúsi pomôcku, než čiernobielo. Napríklad aj pojmy ľavica-pravica sú nedostatočné a ničnehovoriace, pokiaľ sa im nedodá výška (a to ešte stále hovoríme o hodne tradičnom, plochom politickom kompase, niektorí sa dokonca humorne zmieňujú o priestorovej poltickej matrici)... Predpokladám, že pojmy ako "banalita zla" či "pôvod totalitarianizmu" a iné idey sformulované Hannah Arendtovou sú Vám známe, no i tak radšej pripomeniem i pre ostatných diskutujúcich: brainpickings.org/2017/02/07/hannah-arendt-the-banality-of-evil
Môj nešikovný preklad citátu relevantného pre túto diskusiu:
"Máte úplnú pravdu, zmenila som názor a už viac nehovorím o "radikálnom zle". ... Skutočne je teraz mojím názorom, že zlo nie je nikdy "radikálne", že je len extrémne, a že nemá žiadnu hĺbku, ani démonický rozmer. Môže prerásť a spustošiť celý svet práve preto, že sa šíri ako huba po povrchu. Je "uvažovaniu odporujúca", ako som povedala, pretože úvaha sa snaží dosiahnuť nejakú hĺbku, ísť ku koreňom [taká je etymológia slova "radikálny", napokon - drobná poznámka na okraj], a v momente, keď sa zaoberá zlom, je zmarená, pretože tam nie je nič. To je jeho "banalita". Len dobro má hĺbku, ktorá môže byť radikálna."
A potom, nazdávam sa, že kotlebohlavám nahráva(lo) do karát predovšetkým to, že sa sami titulujú ako najsilnejší (ba čo viac, jediný) "antiestablišmentový" prúd, zároveň rezonujúc s tými najviac duchaprostými pudmi más, ako je napr. démonizácia Iného (židia, utečenci, moslimovia - niečo sa už nájde pre každého) alebo dôraz na národnú/etnickú čistotu a hrdosť... Proste tieto staré známe songy.
@keepoff ja som mal kratku znamost (2 mesiace) co mala otca araba, ani som to zozaciatku nevedel lebo vizerala ako cista slovenska ale mala tmave oci a potom mi to hovorila a ja som vtedy nemal predsudky. Ona bola fajn a oproti inym zenam viac submisivna proste ked som nieco povedal tak to urobila to sa mi na nej aj pacilo a nikdy nebola urazena ani sa neofucala ako zvyknu nierktore zeny. Ale z odstupom casu som rad ze s nou uz nie som. Ked si uvedomim co vsetko narozpravala ked mi raz povedala ze keby mala nahodou dieta tak by ho "dala utratit" a podobne reci, tak s takym clovekom neviem ci by som chcel zit.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
75 komentov
mám obavu, že tých kresťanov mnoho nepríde, lebo sú už väčšinou
povraždení, domovy a kostoly vypálené...
ale sú vitaní...
takto sa nedá hlasovať
conclusion: sme trápni a zaslúžime si, aby nás moslimovia vytrtkali do rití.
nesúdim, píšem aká je pravda, každý človek, ktorý neprijme Ježiša Krista za svojho Spasiteľa bude zatratený...
ak chce nejaký moslim u nás bývať, nech konvertuje na kresťansku vieru a prispôsobi sa našej kultúre...
ak sa tak nestane a odmietnu, potom nám Boh pomáhaj...
Na druhú stranu by sme nemali len tak nechať nejakých ľudí ktorí ledva unikli smrti.
Som za aby boli pre nich vybudované nejaké tábory na severe Afriky alebo podobne a EU im môže pomáhať humanitárnymi zásobami
Ale jebať ich sem........ nie
ano máš pravdu, obetoval sa aj za moslimov, a vysvetli mi prečo teraz vražia kresťanov...
No a čo, že mi vadí niečie náboženstvo. Korán pre mňa je to isté čo Mein Kampf, je o netolerancii, násilí a vyzdvihovaní jednej skupiny nad zvyškom sveta. Otvorené vyznávanie Islamu by malo byť zakázané minimálne v krajinách kde je zakázané vyznávanie fašizmu, lebo je to jedno a to isté, len niektorí to nevidia, nechcú vidieť alebo im niekto pekne vygumoval mozog asi.
A ospravedlňovať to len preto že ide o náboženstvo je rovnaké kreténstvo (už samo o sebe je to ťažko proti logike - imaginárny muž mi hovorí čo mám robiť)...
A nie, neospravedlňuje holokaust ani nechcem ďalší. Ale nechcela by som byť svedkom toho ako raz európania kruto zaplatia za svoju solidárnosť.
my kresťania sme pre moslimov neveriace psy a pre teba sme ešte aj fanatici, keď sa pokrstíme a prijmeme sviatosti...
som dopadol....
chytráčik, nauč sa na mňa nereagovať, vždy je to len a len tvoje prvé rýpanie do mňa tak ako aj teraz napr....
za svojim názorom si stojím, v islame sa nepotrebujem vzdelávať, lebo je plná násilia a falošného boha, pre mňa je Biblia svätá a som pripravený aj zomrieť rukou islamistu pre Krista, nikdy v živote ho nezradím...
najdi si babu a so mňou sa tu zbytočne nezasieraj, bol by si zaujimavejší, mňa tvoje bludy vôbec nezaujímajú...
Rovnako, ako kedysi boli kriziacke vypravy v mene Boha, kde zabijali vsetkych pohanov ,rovnako to maju teraz moslimovia. Myslim si, ze kazda viera prechadza nejakym vyvinom.
Rovnako jak pre moslimov sme my neveriace psy, tak isto boli ostatni pre krestanov v minulosti.
V com sa to lisi od sucastnosti? V nicom.
je tu jeden rozdiel, my žijeme teraz a určite by si nechcela zomrieť rukou nejakého islamistu, len preto, že je to paralera a niekto vraždil a zabíjal v mene Boha...
podľa mňa je to zákerné s cieľom nadvlády a vyhubení kresťanov...
jedno je ale isté, tento boj nikdy nevyhrajú, Biblia neklame a to je znamenie, že Boha by ľudstvo malo prijať znova za svojho Stvoriteľa..
nechajme súd na Boha a my vytrvajme, lebo bude naozaj zle a prežijú skutočne iba najsilnejši...
myslim, že súdiť niekoho a dopredu zatracovať, napr. tých "divochov" by bolo od nás zrejme predčasné, ak o Bohu stvoriteľovi nikdy nepočuli...
nechajme to na Boha...
nech si On "láme hlavu"...
ale poviem ti jedno, pre Boha nie je nič nemožné...
a pôsobením Ducha svätého na týchto ľudí v nich vyvoláva lásku a láska je predsa Boh...
zatial ti chutí a aj dobre darí, máš sa dobre relativne...
tak potom si to "neškrab" modli sa k našmu Pánovi, že ma z tebou strpenie a dávno ťa nenakopal volakde za tie tvoje pitchoviny čo vystrájaš...
poznáš aj porekadlo, jedného dňa sa pohár trpezlivosti preleje a potom bude, kuca paca...
pozor na to
som rád synček, že si to pochopil a zobral moje slova k srdcu...
Konecne niekto upozornil na chybu v zadani fora V SR nemoze byt ziadna osoba z moslimskej krajiny so statusom "UTECENEC". Za sucasneho stavu to mozu byt iba Ukrajinci, lebo su susednou krajinou s prebiehajucim vojnovym konfliktom. "Utecenec" je jeden z pojmov, co v poslednej dobe zdevalvoval. Rec je o migrantoch.
K teme: ciernobiele zadanie - ciernobiele prispevky. Cest ojedinelym vynimkam.
V moslimskych krajinach zije cast obyvatelstva, ktorym islamska ideologia nevyhovuje. Tito prisli do EU a aj prichadzaju s cielom sa integrovat a zit nasim zivotnym stylom. Momentalne ich "prehlusuju" odusevneni moslimovia, ale nemozno zabudnut, ze existuje aj ta prva skupina.
Napr. v Nemecku zije rozsiahla integrovana komunita, ktora explicitne nesuhlasi so sucasnou Merkolovej pristahovaleckou politikou. Z 2 dovodov: boja sa toho, pred cim utiekli a navyse, v ociach moslimov stotoznenych s islamom su prave oni prvoradym nepriatelom, odpadlikom od viery...
Aj v SR zije mala integrovana komunita, poznam troch kolegov. Vsetci su v pohode, uplne bezproblemovi. Rychlo (cca do roka) sa naucili obstojne po slovensky, co obdivujem pre odlisnu strukuru aj pismo oboch reci. Vystudovali, robia (1 z nich ma 3 prace . Vplyv inej kultury v mladosti citit, ale snazia sa integrovat. S domacimi zvykmi nikoho nezatazuju.
Nevidim preto dovod apriori odpalit LEGALNU ziadost kazdemu, iba preto, ze je moslim. Samozrejme za predpokladu, ze AKCEPTUJE nas zivotny styl. Pristupujme individualne, pri pocte nasich ziadosti sa to da.
The Bosnian village where Christians and Muslims protect each other
HOW Muslims, Christians, Jews, and atheists can live together in PEACE "If you don't love your brother who you DO see, how can you love God who you don't see? You stupid insecure fools." *spit*
"„Ako vychádzaš s moslimami?“ počujem často a najmä vtedy, keď padne slovo, že mám za ženu tureckú moslimku. Otázka máva aj podtón, že islam je náboženstvo, ktoré musí Európan a humanista odmietať. V tejto súvislosti treba predovšetkým jasne povedať, že obraz moslimov v mysliach Stredoeurópanov počas minulých storočí vytvárali hlavne kresťanské cirkvi.
(...) Na otázku, ako sa má chovať k islamu Európan a humanista, sa dá odpovedať len na základe historického vývoja. Treba mať na pamäti, že tento pomer je historicky zaťažený.
A nezabúdať, že dnešný islam je taký mnohoraký, ako kresťanstvo. Sú tu nielen dva hlavné prúdy sunitov a šiitov, ale v obidvoch početné sekty, ktorých predstavy o náboženských pravdách a príkazoch sa často veľmi rozchádzajú. Anatolskí aleviti uznávajú centrálne postavenie úlohy človeka vo svojom živote a pri všetkých ostatných rozdieloch sú potenciálnymi partnermi svetských humanistov. Spolky s fanatikmi treba samozrejme odmietať, či ide o moslimov, kresťanov alebo kohokoľvek."
» www.zosity-humanistov.sk/2000/01/pozeraj...
Dakujem
Vidis, bolo to tusim vo fore SMER vs. Kotleba, ked sme sa bavili o ciernobielej polarizacii. Tu sa prejavila naplno.
Suhlasim, ale musim doplnit. Vedla je aj extremna lavica. Na to sa casto zabuda, co len nahana Kotlebovi vodu na mlyn.
problem nebolo nabozenstvo ale ludia, ich pycha po moci, naboženstvo nikdy nenabadalo ludi po vojnach ani ničom takom, takže hadzat krestanov, čo veria a držia sa biblie s tymito ludmi, čo sa len robili krestanmi, aby mohli dobyvat a ist za bohatstvom je uplne mimo......jednoduchy pohlad
presne tak stačí sa pozrieť na 10 Božích prikázaní-jedno z nich je Nezabiješ
Môj nešikovný preklad citátu relevantného pre túto diskusiu:
"Máte úplnú pravdu, zmenila som názor a už viac nehovorím o "radikálnom zle". ... Skutočne je teraz mojím názorom, že zlo nie je nikdy "radikálne", že je len extrémne, a že nemá žiadnu hĺbku, ani démonický rozmer. Môže prerásť a spustošiť celý svet práve preto, že sa šíri ako huba po povrchu. Je "uvažovaniu odporujúca", ako som povedala, pretože úvaha sa snaží dosiahnuť nejakú hĺbku, ísť ku koreňom [taká je etymológia slova "radikálny", napokon - drobná poznámka na okraj], a v momente, keď sa zaoberá zlom, je zmarená, pretože tam nie je nič. To je jeho "banalita". Len dobro má hĺbku, ktorá môže byť radikálna."
A potom, nazdávam sa, že kotlebohlavám nahráva(lo) do karát predovšetkým to, že sa sami titulujú ako najsilnejší (ba čo viac, jediný) "antiestablišmentový" prúd, zároveň rezonujúc s tými najviac duchaprostými pudmi más, ako je napr. démonizácia Iného (židia, utečenci, moslimovia - niečo sa už nájde pre každého) alebo dôraz na národnú/etnickú čistotu a hrdosť... Proste tieto staré známe songy.