@puco90 No možno niekto má naozaj skúsenosť, len sa to nedá overiť. Si realista? Pretože z tvojej odpovede je to vidieť. Ale prečo veriť iba tomu, čo možno nejako fyzicky dokázať?
@unnormal pretože je to potom dôveryhodné. Teda hodné tvojej dôvery/viery. Dokázať sa dá napríklad aj to, že tieto náboženské predstavy sú výplodom fantázie a v princípe nie je rozdiel medzi indiánskym šamanom, šamanom z Afriky, farárom, budhistickým mníchom.....
A dokázať sa dá aj to, že mozog nemá záujem o objektivitu...týmto to u mňa hasne.
Teraz žijem život ktorý vnímam,verím v to,čo mi ho zdokanaľuje a uľahčuje,čo bude po ňom ma absolútne nezaujíma,pretože pre mňa končí posledným výdychom a zakopaním do zeme.....Takže neverím
@filipkoo áno, náboženstvo je dôveryhodné, tváriť sa, že chodenie po vode, zmŕtvychvstanie, premena vody na víno a porodenie dieťaťa pannou je menšia rozprávka, ako víly, draky, jednorožce a trolovia
@unnormal v každom prípade ja keď niečo neviem, nemám problém povedať že neviem
ALE
ak niekomu stoja argumenty na hlinených nohách, nemožno ich považovať za rovnocenné s kvalitnými argumentami.
Rešpektoval som ťa ako človeka s racionálnymi argumentami, neviem čo sa ti stalo. Od teraz už pre mňa nepredstavuješ osobu na diskusiu, lebo nerozlišuješ pojmy.
@georg21 ale to, že keď mal ježiš nad hlavou ruky jeho ľud vyhrával a ked ich dal dole tak začali prehrávať, alebo to, že rozdelil more na polovicu aby prešli, tak to logický zmysel dáva, však?? na reinkarnáciu neverím lebo sa mi to zdá pritiahnuté za vlasy a preto, lebo neverím celkovo na nič, čo sa podobá magickej, čarodejnickej moci ale rovnako neverím ani bludom akú mal boží syn veľkú moc... aj by som sa pokladal za kresťana keby v cirkev nekacala stále o tom, aké magické veci robil ale nikdy to nenazvú mágiou... čiže si myslím, že rovnako ako reinkarnácia nedáva logicky zmysel, tak ani celé kresťanstvo
@29 + Napr. ak trpí bábätko nejakou bolesťou, nevyliečiteľnou chorobou a pod. To mám veriť, že trpí za svoje hriechy z minulého života? To by bolo aj ľudsky nespravodlivé konanie mu toto za to nechať prežiť. :letim:
@puco90 aha, tagol si ma, ale nemieril si na mňa? Teda, chápem to dobre?
"áno, náboženstvo je dôveryhodné, tváriť sa, že chodenie po vode..." - v tomto príspevku vlastne vôbec nevravíš o náboženstve? Časť vety po slove "dôveryhodné", je už vlastne mierené na niekoho iného a vôbec nijak nesúvisí s podmetom "náboženstvo"? Tá čiarka je tam preklep?
@georg21 už si uvedom svoju slebotu zhrňnme si to, aby vidíš to čo vidím ja - píšeš, že reinkarnácia je nelogická ale to, že boh pomohol svojou mocou ľudom ktorý mu verili tak to je logické... ževraj zázrak jeho vôle, čiže to už dáva úplne a racionálne vysvetlenie... to bola božia dobrá vôla... fajn... nechápem odkiaľ berieš to, že reinkarnácia nie je božia vôľa?? lebo sa to nehodí cirkvi a nepasuje to do článkov biblie tak tomu hovoríte, že je to nelogické a lož, ale fakt, že boh dal nadľudskú silu svojmu synovi aby rozdelil more či držal ruky nad hlavou vďaka čomu jeho ľud vyhrával, tak to je úplne logické... prepáč... moja chyba... len si neviem pomocť ked vidím niekoho ako si ty... vidíš dokazy ktoré potvrdzujú tvoju vieru aj tam kde dokazy nie sú, ale ked ti niekto vysvetlí a ukáže rovno pred oči alebo by ti niekto položil do dlane dokaz, ktorý jasne tvrdí, že je cirkev (prepáč za výraz ale naozaj ma štve, no sľubujem, že bude cenzúrovaný) pri*ebaná tak ten dokaz nevidíš... lebo ho vidieť nechceš tomu sa hovorí slepý skúpenec
@zajkousko ak narážaš na moj starý status ktorý som niekedy napísal, tak o ňom si myslím že je dosť pravdivý ale nemal to nikto brať tak, že presne takú ženu hľadám... malo to byť len žartovne prevedenie doby
@blackpirate keby som mal možnosť prstami sa dotknúť Ježišových rán ako to mohol urobiť jeho učeník Tomáš tak to by som už teda mal veľmi silný dôkaz a posilnenú vieru až skôr by som to vedel/videl ako veril. Zázraky sú preto zázraky lebo ak ich chceš vidieť, musíš sa učiť vidieť za zrak. Je to nepredstaviteľné. A vymyká sa to ľudskému rozumu. A tomu nie každý rozumie...
@blackpirate
nepochopil si moju otázku, ale nevadí... .
musím si zastať @georga21 , veriť v Boha znamená zmeniť svoj život a nasledovať HO, táto cesta nie je ľahká je to cesta utrpenia, tŕnista a plná odriekania svetských radovaniek....
ja so živým dôkazom Božej milosti, mňa strateného syna obratil svojim zásahom v mojej ťažkej chorobe...
jedine ta ma priviedla späť k Bohu, nebyť tohto skutku, som naveky zatratený...
každý jeden človek raz príde do stavu keď pochopí, že má pri sebe niekoho, kto ho miluje a záleži mu na ňom, prajem aj tebe, aby si toto milosrdenstvo čo najskvôr spoznal a iba potom pochopíš, čo je skutočna láska a tvoje poslanie v tomto živote..... :-S
@puco90 nuž ale náboženstvo nie sú dogmatické predstavy, ktoré ti prídu absurdné. Náboženstvo ako také absurdné nemá byť prečo, pretože existencia boha sa vyvrátiť nedá. To, že boh zoslal svojho syna, aby sa nechal ukrižovať, je len prostriedok k vytvoreniu zdanlivej súvislosti medzi konkrétnym náboženstvom a nami, tieto teórie ti absurdné prísť môžu, to je tvoj problém. Ale náboženstvo ako také sa vyvrátiť nedá.
Mrzí ma, že stále sú ľudia tak primitívne zmýšľajúci, ktorí ľpia na obyčajnej ľudskej (ne)schopnosti všetko dokazovať, nikdy nepriznajú, že by jedna z nespočítateľných konšpiračných teórií mohla byť správnejšia ako tie, ktorým sami veria alebo nikdy nepripustia, že môže existovať niečo, o čom nepočuli alebo čo ich ľudský mozog vyhodnotí ako nereálnu skutočnosť. Ja ti neberiem názor, že je ľudský rozum vrcholom inteligencie vo vesmíre, kvôli čomu prijímaš len dokázané fakty odôvodnené ľudským vysvetlením, ale ak sa chceš baviť na úrovni, musíš prijať, že nemusíš mať pravdu. Ty to prijať nechceš, takže sa s tebou ďalej nemám prečo baviť.
@filipkoo "pretože existencia boha sa vyvrátiť nedá" závisí od toho ako si Boha zadefinuješ, ale keď je nejako zadefinovaný a sú tam logické medzery, tak daný koncept môžem označiť za nezmysel.
Povedz nejakému veriacemu na Slovensku, že veríš v existenciu drakov a víl. Veď ťa vysmeje, hoci on verí v rovnako absurdné nadprirodzené bytosti.
Ja som nepovedal že Boh neexistuje, ja len neverím to je ten rozdiel, ja som ateista, nie antiteista.
"kvôli čomu prijímaš len dokázané fakty odôvodnené ľudským vysvetlením" prepáč, ale okolo toho židovského Boha je toľko nelogických a protirečiacich tvrdení, že je to až nápadné.
@georg21 ved ked si naučený veriť na iracionálny zázrak, tak by si mal veriť aj v reinkarnáciu, ale neveríš... tiež na ňu neverím ale to neznamená, že ked boh existuje, že neexistuje reinkarnácia... niekedy sa človek mýli a musí pripustiť, že bol hlúpy preto nikdy nenapíšem, že boh či reinkarnácia neexistujú ale na ne neverím ale reinkarnácia može byť rovnaký zázrak ako to, že si sa narodil... rovnako ako ked sa boh rozhodol stvoriť život na zemi tak sa mohol rozhodnúť stvoriť ho aj na inej planéte a to, že niečo nepoznáme neznamená, že to neexistuje rovnako, ako ked ty niečo nevidíš neznamená, že nie si videní...
@zajkousko to, že zastávaš georga mi je jasne veríte tomu istému a ja vám to neberiem rovnako ako by ste vy nemali brať lásku napr. homosexuálom... nikto neberie vám, ľudom čo sa nazývajú kresťania zmysel vášho života tak ho neberte ani vy ostatným... lebo inak nie ste nič viac než pokrytci.. a je pravda, že tvoju otázku som nepochopil, preto som ti nedal jasnú odpoved
máš dojem, že tu niekomu na birdzi vnucujem svoj názor!
každy sa bude zodpovedať za svoje skutky, ja na tom nebudem mať žiadny podiel...
Pravda je len jedna, tak ako Boh a diabol, nikto, nikdy túto skutočnosť nezmení....
@puco90 Boh s veľkým B, ako si napísal, je zhruba definovaný konkrétnou predstavou určitého náboženstva, ak hovoríš o bohu všeobecne, píše sa s malým b, pretože ide o nedefinovaný pojem. A táto definícia je často každého osobná (minimálne, čisto podľa môjho názoru, by mala byť každého vlastná). O tomto už hovorili filozofi počas toho, ako sa snažili nájsť logiku v mýtoch. Anaximandros ale použil výraz Apeiron, išlo o niečo, čo sa nedalo definovať.
Draci a víly boli interpretované ako rozprávky, teda autor pri ich tvorbe priznal, že nie sú pravda. Korán, Sväté písmo, Tóra a ďalšie sväté knihy boli prezentované ako "jediná" pravda, čo sa v tamojšej dobe aj kvôli nízkej úrovni informovanosti veľmi dobre a rýchlo ujalo.
To, že neveríš ale neznamená, že veriť je hanba. Ty nie si ten, ktorý definuje, čo je hanba a čo nie. (A btw znova - boh s malým b)
Tak ako sa dá každá bulvárna informácia prekrútiť, takisto sa dajú preinterpretovať niektoré informácie zo svätých kníh. Tento jav je silnou zbraňou pre tých, ktorí veria, ak si niečo protirečí, vysvetlí sa daná nezrovnalosť inak. To proste tak je, preto máš minimálnu nádej niekoho presvedčiť svojimi argumentami Nuž, kto chce veriť, bude mu to dávať zmysel, bez ohľadu na tvoj bezvýznamný názor.
To, čo ale chcem povedať je, že útočiť na ľudí svojím názorom, že veriť je hanba (alebo iné podobné bludy), je absolútne neefektívne a neslušné, ak nechceš strácať čas zbytočne, tak komunikuj s ľuďmi rovnocenne.
@filipkoo ja som samozrejme narážal na jedného Boha, v ktorého veria monteistické (abrahámovské) náboženstvá.
"Draci a víly boli interpretované ako rozprávky, teda autor pri ich tvorbe priznal, že nie sú pravda" nehnevaj sa, ale toto je nezmysel, predkresťanské, polyteistické náboženstvá samozrejme uctievali tieto transcendentné bytosti a verili v nich. Folklór, ktorý dnes máme vychádza z poverčivosti predkresťanských ľudí.
Tie všetky sväté knihy, vrátane Biblie majú základy v polyteizme, kde pôvodné mýty rôznych kmeňov splynuli v jedného Boha. samozrejme, samotná myšlienka 1 Boha bola ešte pred kresťanstvom.....
Hovor si čo chceš, ale nemôžeš prehlásiť jednu rozprávku za dôveryhodnejšiu od druhej. Z pohľadu nestranného človeka je to to isté.
Neviem ako ty, ale ja by som sa hanbil povedať, že niekto dokáže chodiť po vode, alebo že dokáže premeniť vodu na víno...dokáže to buď blázon, alebo indoktrinovaný jedinec. Vo väčšine prípadov je to indoktrinácia.
Háčik je v tom, že žiadna svätá kniha nemá jeden výklad, pretože každá svätá kniha sa vyvíjala, prekladala a vystriedalo sa mnoho autorov. Je to len uhol pohľadu.
"Nuž, kto chce veriť, bude mu to dávať zmysel, bez ohľadu na tvoj bezvýznamný názor."
Ale nech si verí pre mňa za mňa, ja taký názor pokladám za detinský a smiešny a nikto mi nebude zabraňovať vyhlasovať, čo si o tom myslím pretože som zdôvodnil, prečo ho pokladám za detinský a smiešny z hľadiska dôveryhodnosti a logiky. Ja verím na logické a dôveryhodné veci, u mňa každá nelogika je postavená na jednu úroveň a na odstrel.
@puco90 nejak sa nám rozrástla diskusia a nemám čas tu veľmi chodiť, tak to nejak ukončím.
S tými rozprávkami teda s tebou nesúhlasím. Áno, viem, že kedysi to uctievali, ale boli to mýty, dnes to sú stále mýty a rozprávka je stále interpretovaná ako rozprávka a mýty sú stále interpretované ako mýty. Nikdy to nebude to isté. Je mi ľúto, jednoducho rozprávke nikdy nikto nebude môcť veriť. Ale nájde sa človek, ktorý ešte mýtom verí.
Hanbi sa za čo chceš, si svojprávny človek ale to je, ako som vravel, len čisto tvoj osobný problém, v dnešnej dobe sa nehanbia ani buzeranti a to nikomu nevadí.
Indoktrináciu beriem, ale indoktrinácia závisí od výchovy človeka, ak človek nedokáže slobodne myslieť, nemám záujem s ním diskutovať o seriózných veciach. Nuž ale to sme zase niekde mimo.
Áno, kľudne, uhly pohľadu beriem, všetky akceptujem a ani jeden neodsudzujem. Aj tak väčšinou mieria do jednej pointy.
Je pre teba detinský a smiešny, pretože si príliš jednoduchý a obmedzuješ sa hranicou ľudského poznania. Ak nezabránim tebe sa vyjadrovať týmto tónom, nuž vyjadrím sa aj ja
A mohli by sme pokračovať, ale nemám čas na toto. Rád s tebou diskutujem, ale poslednú dobu ma prestávaš baviť svojou neprekonateľnou tvrdohlavosťou, z týchto diskusií nemá nič ani jedna strana.
@filipkoo prepáč, nechcem ani ja už pokračovať v diskusii, ale nedá mi to...ide o tieto 2 veci.
"Áno, viem, že kedysi to uctievali, ale boli to mýty, dnes to sú stále mýty"
Samozrejme že to boli mýty, ide o to, či ľudia v tieto mýty verili...a verili, to nemôžeš poprieť. V princípe nie je rozdiel medzi tým, ak poviem...víla...chodiaci muž po vode...rozprávka ako rozprávka a ak by o nejakej historickej postave (ktorou bol aj Ježiš) niekto prehlásil, že chodil po vode, tak by to zaradili automaticky medzi mýty. Otázka znie, prečo to neplatí pri Ježišovi (ber to len ako príklad ja neviem v čo veríš ty)....
"obmedzuješ sa hranicou ľudského poznania"
Práveže sa obmedzujem pretože ja nemám problém priznať, ak neviem ako napríklad vznikol svet a nepotrebujem si z toho nič vyvodzovať. Ty mi chceš povedať, že náboženstvo je za hranicou ľudského poznania ?? a kto, alebo čo vytvorilo tieto náboženské predstavy ? Nie náhodou ľudský mozog ???
Takže ak nejaký domorodec uvidí televíziu, nevie ako funguje, tak streli....to sú tam škriatkovia...
Asi na takejto úrovni sú náboženstvá a sú to veľmi naivné predstavy ...a potom druhý domorodec mu povie že to tak asi nie je a on, ten prvý, povie, že nech sa neobmedzuje ľudským poznaním...
Teda s tým obmedzovaním sa na ľudské zmýšľanie... nevidím na tom nič zlé...pretože na čo nám nestačí mozog, (dnešný, neviem kam dospejeme evolúciou) tak to nemôžeme odhaliť a čokoľvek slepo vymyslené bude hlúposť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
Príjemnný zvyšok dňa
A dokázať sa dá aj to, že mozog nemá záujem o objektivitu...týmto to u mňa hasne.
ALE
ak niekomu stoja argumenty na hlinených nohách, nemožno ich považovať za rovnocenné s kvalitnými argumentami.
Rešpektoval som ťa ako človeka s racionálnymi argumentami, neviem čo sa ti stalo. Od teraz už pre mňa nepredstavuješ osobu na diskusiu, lebo nerozlišuješ pojmy.
» www.rozmer.sk/sk/articles/sho...
» www.krestania.info/bola-reinkarnac...
» milujciesie.org.pl/nr/vecny_zivot/...
» blog.tyzden.sk/tomas-hupka/200...
heh, ty si tu nová kozička :-S
to ostatné spravil Boh. Čo je na tom nelogické, jednoducho to bol zázrak z jeho vôle. Nič viac.
"áno, náboženstvo je dôveryhodné, tváriť sa, že chodenie po vode..." - v tomto príspevku vlastne vôbec nevravíš o náboženstve? Časť vety po slove "dôveryhodné", je už vlastne mierené na niekoho iného a vôbec nijak nesúvisí s podmetom "náboženstvo"? Tá čiarka je tam preklep?
hej, hej, s tebou bude sranda
len jednú otázku, veriš tomu stále, že najdeš pre seba poctivú slečnu - pannu na milovanie....
@filipkoo narážam na náboženstvo, ale nemyslím na teba...proste narážam na absurditu akéhokoľvek náboženstva...
nepochopil si moju otázku, ale nevadí... .
musím si zastať @georga21 , veriť v Boha znamená zmeniť svoj život a nasledovať HO, táto cesta nie je ľahká je to cesta utrpenia, tŕnista a plná odriekania svetských radovaniek....
ja so živým dôkazom Božej milosti, mňa strateného syna obratil svojim zásahom v mojej ťažkej chorobe...
jedine ta ma priviedla späť k Bohu, nebyť tohto skutku, som naveky zatratený...
každý jeden človek raz príde do stavu keď pochopí, že má pri sebe niekoho, kto ho miluje a záleži mu na ňom, prajem aj tebe, aby si toto milosrdenstvo čo najskvôr spoznal a iba potom pochopíš, čo je skutočna láska a tvoje poslanie v tomto živote..... :-S
Mrzí ma, že stále sú ľudia tak primitívne zmýšľajúci, ktorí ľpia na obyčajnej ľudskej (ne)schopnosti všetko dokazovať, nikdy nepriznajú, že by jedna z nespočítateľných konšpiračných teórií mohla byť správnejšia ako tie, ktorým sami veria alebo nikdy nepripustia, že môže existovať niečo, o čom nepočuli alebo čo ich ľudský mozog vyhodnotí ako nereálnu skutočnosť. Ja ti neberiem názor, že je ľudský rozum vrcholom inteligencie vo vesmíre, kvôli čomu prijímaš len dokázané fakty odôvodnené ľudským vysvetlením, ale ak sa chceš baviť na úrovni, musíš prijať, že nemusíš mať pravdu. Ty to prijať nechceš, takže sa s tebou ďalej nemám prečo baviť.
Povedz nejakému veriacemu na Slovensku, že veríš v existenciu drakov a víl. Veď ťa vysmeje, hoci on verí v rovnako absurdné nadprirodzené bytosti.
Ja som nepovedal že Boh neexistuje, ja len neverím to je ten rozdiel, ja som ateista, nie antiteista.
"kvôli čomu prijímaš len dokázané fakty odôvodnené ľudským vysvetlením" prepáč, ale okolo toho židovského Boha je toľko nelogických a protirečiacich tvrdení, že je to až nápadné.
máš dojem, že tu niekomu na birdzi vnucujem svoj názor!
každy sa bude zodpovedať za svoje skutky, ja na tom nebudem mať žiadny podiel...
Pravda je len jedna, tak ako Boh a diabol, nikto, nikdy túto skutočnosť nezmení....
nech sa ti darí v živote....
Draci a víly boli interpretované ako rozprávky, teda autor pri ich tvorbe priznal, že nie sú pravda. Korán, Sväté písmo, Tóra a ďalšie sväté knihy boli prezentované ako "jediná" pravda, čo sa v tamojšej dobe aj kvôli nízkej úrovni informovanosti veľmi dobre a rýchlo ujalo.
To, že neveríš ale neznamená, že veriť je hanba. Ty nie si ten, ktorý definuje, čo je hanba a čo nie. (A btw znova - boh s malým b)
Tak ako sa dá každá bulvárna informácia prekrútiť, takisto sa dajú preinterpretovať niektoré informácie zo svätých kníh. Tento jav je silnou zbraňou pre tých, ktorí veria, ak si niečo protirečí, vysvetlí sa daná nezrovnalosť inak. To proste tak je, preto máš minimálnu nádej niekoho presvedčiť svojimi argumentami Nuž, kto chce veriť, bude mu to dávať zmysel, bez ohľadu na tvoj bezvýznamný názor.
To, čo ale chcem povedať je, že útočiť na ľudí svojím názorom, že veriť je hanba (alebo iné podobné bludy), je absolútne neefektívne a neslušné, ak nechceš strácať čas zbytočne, tak komunikuj s ľuďmi rovnocenne.
"Draci a víly boli interpretované ako rozprávky, teda autor pri ich tvorbe priznal, že nie sú pravda" nehnevaj sa, ale toto je nezmysel, predkresťanské, polyteistické náboženstvá samozrejme uctievali tieto transcendentné bytosti a verili v nich. Folklór, ktorý dnes máme vychádza z poverčivosti predkresťanských ľudí.
Tie všetky sväté knihy, vrátane Biblie majú základy v polyteizme, kde pôvodné mýty rôznych kmeňov splynuli v jedného Boha. samozrejme, samotná myšlienka 1 Boha bola ešte pred kresťanstvom.....
Hovor si čo chceš, ale nemôžeš prehlásiť jednu rozprávku za dôveryhodnejšiu od druhej. Z pohľadu nestranného človeka je to to isté.
Neviem ako ty, ale ja by som sa hanbil povedať, že niekto dokáže chodiť po vode, alebo že dokáže premeniť vodu na víno...dokáže to buď blázon, alebo indoktrinovaný jedinec. Vo väčšine prípadov je to indoktrinácia.
Háčik je v tom, že žiadna svätá kniha nemá jeden výklad, pretože každá svätá kniha sa vyvíjala, prekladala a vystriedalo sa mnoho autorov. Je to len uhol pohľadu.
"Nuž, kto chce veriť, bude mu to dávať zmysel, bez ohľadu na tvoj bezvýznamný názor."
Ale nech si verí pre mňa za mňa, ja taký názor pokladám za detinský a smiešny a nikto mi nebude zabraňovať vyhlasovať, čo si o tom myslím pretože som zdôvodnil, prečo ho pokladám za detinský a smiešny z hľadiska dôveryhodnosti a logiky. Ja verím na logické a dôveryhodné veci, u mňa každá nelogika je postavená na jednu úroveň a na odstrel.
S tými rozprávkami teda s tebou nesúhlasím. Áno, viem, že kedysi to uctievali, ale boli to mýty, dnes to sú stále mýty a rozprávka je stále interpretovaná ako rozprávka a mýty sú stále interpretované ako mýty. Nikdy to nebude to isté. Je mi ľúto, jednoducho rozprávke nikdy nikto nebude môcť veriť. Ale nájde sa človek, ktorý ešte mýtom verí.
Hanbi sa za čo chceš, si svojprávny človek ale to je, ako som vravel, len čisto tvoj osobný problém, v dnešnej dobe sa nehanbia ani buzeranti a to nikomu nevadí.
Indoktrináciu beriem, ale indoktrinácia závisí od výchovy človeka, ak človek nedokáže slobodne myslieť, nemám záujem s ním diskutovať o seriózných veciach. Nuž ale to sme zase niekde mimo.
Áno, kľudne, uhly pohľadu beriem, všetky akceptujem a ani jeden neodsudzujem. Aj tak väčšinou mieria do jednej pointy.
Je pre teba detinský a smiešny, pretože si príliš jednoduchý a obmedzuješ sa hranicou ľudského poznania. Ak nezabránim tebe sa vyjadrovať týmto tónom, nuž vyjadrím sa aj ja
A mohli by sme pokračovať, ale nemám čas na toto. Rád s tebou diskutujem, ale poslednú dobu ma prestávaš baviť svojou neprekonateľnou tvrdohlavosťou, z týchto diskusií nemá nič ani jedna strana.
Tešilo ma, snáď niekedy nabudúce
"Áno, viem, že kedysi to uctievali, ale boli to mýty, dnes to sú stále mýty"
Samozrejme že to boli mýty, ide o to, či ľudia v tieto mýty verili...a verili, to nemôžeš poprieť. V princípe nie je rozdiel medzi tým, ak poviem...víla...chodiaci muž po vode...rozprávka ako rozprávka a ak by o nejakej historickej postave (ktorou bol aj Ježiš) niekto prehlásil, že chodil po vode, tak by to zaradili automaticky medzi mýty. Otázka znie, prečo to neplatí pri Ježišovi (ber to len ako príklad ja neviem v čo veríš ty)....
"obmedzuješ sa hranicou ľudského poznania"
Práveže sa obmedzujem pretože ja nemám problém priznať, ak neviem ako napríklad vznikol svet a nepotrebujem si z toho nič vyvodzovať. Ty mi chceš povedať, že náboženstvo je za hranicou ľudského poznania ?? a kto, alebo čo vytvorilo tieto náboženské predstavy ? Nie náhodou ľudský mozog ???
Takže ak nejaký domorodec uvidí televíziu, nevie ako funguje, tak streli....to sú tam škriatkovia...
Asi na takejto úrovni sú náboženstvá a sú to veľmi naivné predstavy ...a potom druhý domorodec mu povie že to tak asi nie je a on, ten prvý, povie, že nech sa neobmedzuje ľudským poznaním...