Mam 18 rokov, este stale zijem so svojimi rodicmi v jednom byte. Mam este jednu starsiu sestru, ta ale odisla do zahranicia a odvtedy som tu len ja a oni. Vsetko sa zacalo tak rok dozadu, nejakym tym vinkom par krat do tyzdna az sa z toho stalo kazdodenne
Neviem .. No ja by som im povylieval všetok alkohol, čo by som doma našiel a ak by to nepomohlo (čo je aj dosť pravdepodobné), šiel by som na pár dní niekam preč .. Im to neskôr dôjde, že niečo nie je v poriadku ...
Ja by som na tvojom mieste asi ušla z domu, niekde k inej rodine a tá rodina by to už potom riešila.
Rodina vždy podrží. A keby videli v akom si zúfalom psychickom stave, tak by im to možno došlo.
@kichasonka vydrz to a akonahle bude prilezitost tak sa odstahuj. Neviem ci ides na vysoku alebo planujes pracovat, ale kazdopadne odtial vypadni. Pamataj si, ze kto je zavisly a nechce pomoc/dostat sa z toho, tomu nikto nedokaze pomoct. Jedine co ty mozes urobit je, nenechat sa stiahnut dolu tiez. A ked uz budes prec a zistia ze su sami vo svojich srackach, vtedy ich mozno napadne, ze je s tym nieco treba robit. Mam vlastnu skusenost s tymto a cim skor sa osamostatnis, tym lepsie. Si zodpovedna hlavne za svoj zivot a nemas vek na to, aby si bola zodpovedna este aj za niekoho, kto nie je schopny riadit seba a nie este deti.
Radim ti, zatial si najdi nieco co ta aspon trochu rozptyli, idealne nieco, co mozes neskor vyuzit ako zrucnost, proste sa snaz venovat nejakej cinnosti, aby si nemyslela na to co sa deje. Hlavne nezacni chlastat tiez a nezacni robit nejake blbosti, mas vsetko pred sebou a ak spravne chapem coskoro sa aj tak odstahujes ak planujes ist na vysku. A premyslaj dopredu o tom, kde chces studovat, lebo ak by si mala vysoku skolu niekde v tvojom meste a planovala by si ostat byvat doma, tak pocitaj s tym, ze ucenie a vsetko s tym spojene ti pojde dost zle, ak budes byvat s alkoholikmi. Takze lepsia varianta je ist na intrak alebo byt s kamosmi.
porozprávaj sa s nimi o tom, inač to nepôjde si myslím....a zapoj do toho aj sestru aby to malo väčší vplyv ...môj oco kebyže siahne po alkohole, po 18stich rokoch odkedy prestal zo dňa na deň, tak by u mňa skončil...normálne sa ma aj spýta či si môže kúpiť raz za uhorský rok nealko ked sme spolu v obchode...či proti tomu nič nemám
@carpathian dakujem! Ano, na vysku chcem ist a urcite nechcem ostavat byvat v meste v ktorom zijem a uz vobec nie s nimi. Vela krat som aj mame naznacila ze by mohli prestat pit ale bud sa nastvala alebo povedala ze si vzdy daju iba trochu ... podla mna aj ta trocha je dost. Ja mam ambicie, urcite chcem zo sebou nieco robit a nehladat vychodisko v alkohole. Rozmyslala som aj nad tym, ze mame ked bude kludna poviem, ze mi to vadi ci by to mohli obmedzit a ak nie, asi pojdem byvat inde ... inak to naozaj nevidim, je to hrozne divat sa na vlastnych rodicov ako sami sebe robia zle + doublizuju aj inym a neda sa im pomoct ...
Ešte ma napadla jedna vec.
Podporuj ich v tom! Nech sa prechlatajú na smrť a ty potom so súrodencom zdedíte byt, ktorý si bratsky podelíte a bude sa mať fajn.
@kichasonka alkoholizmus nema nic spolocne s tym kolko vypijes. Je to chorobna zavislost, ktora sa vyznacuje tym, ze clovek musi mat vzdy nejaku hladinu alkoholu v krvi, inak nasleduju zmeny nalady, agresivita, rozne fyzicke priznaky ako trasenie ruk atd. Moj otec nepotreboval pit vela, ale musel si kazdy den dat aspon dve-tri piva. Par krat dokonca prisahal, ze uz nikdy nebude agresivny a nebude pit a na druhy den zas prisiel pripity. Kludne im povedz, aky mas nazor a ze sa odstahujes ak to bude pokracovat. Povedz im to co najskor, nech mas cas uvidiet, ci s tym prestanu alebo nie. Ale radim ti kazdopadne sa odstahovat, ked pojdes na vysku, lebo to, ze sa teraz budu spravat par mesiacov lepsie, neznamena, ze potom zas neobratia. Navyse je ovela lepsie sa osamostatnit, lebo ta to lepsie pripravi na zivot podla mna. Stanovuj sama sebe ciele a prekonavaj prekazky a budes uspesna. Oni nech robia co vedia. Raz budu lutovat ako sa spravali, tak ako lutuju teraz moji rodicia.
@carpathian rozmyslala som este nad alternativou mierneho vydierania ... Fajcim, ale tak jednu dve za den niekedy ani to. mama o tom vie ale urcite s tym nieje v pohode a chce aby som prestala. Ak by som prisla s dohodou ze ak si oni vecer nedaju alkohol, ja nebudem na dalsi den fajcit myslis ze by to nejakym sposobom pomohlo? Odstahovat sa odstahujem, aj vyska by bola len neviem ako s peniazmi ... to je dalsia vec. Ale jasne ze ked clovek chce dokaze vsetko a to co zazivam momentalne ma zenie len dopredu nech uz odtialto odidem. len sa mi na to zle pozera a je mi z toho naozaj zle, o to viac ze navokok v spolocnosti vystupuju ako sofistikovani ludia a doma su z nich ...
@smajdalf not that easy. je to ich dieta, da sa predpokladat, ze im na nej zalezi. a potom tu mame druhy jav poho zezatial nemienia prestat pit. a s tymito dvomivecam isa da pohrat.
buď odíď ... alebo ak nato nemáš ešte tak sa snaž aspon traviť vela času mimo domu ... ( viem že to nieje bohvieaka rada, ale čo zmôžeš voči rodičovským zavislostiam? :/ ) ... ja by som sa snažil byť čo najmenej doma keď sa to deje ...
@kichasonka no neviem pride mi to cele na hlavu postavene ak musis rodicov vydierat s niecim aby prestali pit. To su dost netypicke vztahy - rodicia by mali byt tvojou 100% oporou a ucit ta zodpovednoti a spravnym hodnotam. Ake hodnoty ti tato situacia ukaze? Oni sami by sa mali nad tym zamysliet, ze co ti davaju do zivota. Ja som tiez vyrastol v zlom prostredi, ale neskor som zistil ze v normalnej zdravej rodine to vyzera uplne inak. Povazujem za zazrak, ze som sa dopracoval tam kde som sa dopracoval, ale aj tak to na mne zanechalo stopy.
@carpathian je to na hlavu postavene ale ak to ma zabrat ... tak preco nie. Aj ked osobne tomu aj tak velke sance nedavam, ak budu pit aj ked sa dohodneme na tomto tak potom niet pochyb ze zavisli su a zacnem asi robit radikalne riesenia ... neviem, naozaj ake hodnoty, asi aby som videla ako to NEMA vyzerat tak sa na to teraz musim divat a prezivat to , aspon v buducnosti ked ja budem mat deti sa uistim ze sa ma neboja a ja nemam ziadnu zavistlost kvoli ktorej by sa mali vobec bat, je to chore aby si dospeli ludia riesili problemi alkoholom .. ja by som to nenazvala zazrakom ale tvojou silnou volou zmenit nieco a zit v lepsom prostredi
@melancholik jasne ze zvazujem, za par mesiacov koncim na strednej a dufam ze pojdem na vysku, takze to by bolo asi najlepsie riesenie, Len neviem ako to bude vyzerat este tych par mesiacov, ci vobec dovtedy kym na vysku pojdem to este vydrzim trpiet ...
vylej im to, skus sa s nimi o tom porozpravat ze ti to je neprijemne, co citis ked budu este triezvy... ked nic tak by som odysla, aj ked ja sa tolko chystam odyst ze uz je to trapne
@kichasonka ja na tvojom mieste by som o tom povedala niekomu z rodiny - tete, ujovi, hocikomu, kto by mohol rodicom dohovorit. Zavislost na alkohole je vazna vec, rodicia si musia uvedomit, co robia. Tvoj utek z domu nic nevyriesi, moze tu situaciu este zhorsit - ked rodicia uvidia, ze si kvoli ich "neskodnemu popijaniu" utiekla z domu, moze ich to stlacit este nizsie. Viem, ze je to tazke, ale rodicia potrebuju tvoju pomoc. Uvedom si, ze to, co ti vykricia, ked maju hrknute, nie je realita. Ver mi, poznam to.
neviem si predstaviť situáciu, že by naši pili ... včera som zo srandy núkala mame poldeci keď som si dala s bratom a mám pocit, že by bola schopná pogrcať sa už len keby si privoňala a tato piť nemôže lebo mamka je sekera
moji rodičia každý deň tiež popíjajú, vínko, občas nejaká tá whisky alebo koňak alebo také
u nás v rodine sa alkohol neberie tak prísne
tak hej, občas je to s nimi na nevydržanie, lebo sú strašne hádaví, puebrtálni a presvedčení o svojej pravdwe, ale to výnimočne, inak je len sranda
ale už som im hovorila, že by to mali obmedziť, ale tak...sú dospelí a hlavne...to, že začali piť je moja vina, čiže...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
Rodina vždy podrží. A keby videli v akom si zúfalom psychickom stave, tak by im to možno došlo.
Musíš myslieť pozitívne! Ono sa to nejako vyrieši!
Ale ako inak:
V prípade potreby opakuj.
Radim ti, zatial si najdi nieco co ta aspon trochu rozptyli, idealne nieco, co mozes neskor vyuzit ako zrucnost, proste sa snaz venovat nejakej cinnosti, aby si nemyslela na to co sa deje. Hlavne nezacni chlastat tiez a nezacni robit nejake blbosti, mas vsetko pred sebou a ak spravne chapem coskoro sa aj tak odstahujes ak planujes ist na vysku. A premyslaj dopredu o tom, kde chces studovat, lebo ak by si mala vysoku skolu niekde v tvojom meste a planovala by si ostat byvat doma, tak pocitaj s tym, ze ucenie a vsetko s tym spojene ti pojde dost zle, ak budes byvat s alkoholikmi. Takze lepsia varianta je ist na intrak alebo byt s kamosmi.
jediné riešenie je pre teba odísť lebo málokedy sa alkáč spamätá sám od seba.
čo iné si čakala ako radu ?
Podporuj ich v tom! Nech sa prechlatajú na smrť a ty potom so súrodencom zdedíte byt, ktorý si bratsky podelíte a bude sa mať fajn.
Môže byť?!
u nás v rodine sa alkohol neberie tak prísne
tak hej, občas je to s nimi na nevydržanie, lebo sú strašne hádaví, puebrtálni a presvedčení o svojej pravdwe, ale to výnimočne, inak je len sranda
ale už som im hovorila, že by to mali obmedziť, ale tak...sú dospelí a hlavne...to, že začali piť je moja vina, čiže...
či dám sebe banán a šicko v porádku?
BTW: Preco reagujes na moj post z pred 10tich mesiacov ?