Rytieri na koňoch, boli okrem toho že boli chrabrí vojaci, aj podľa wikipedie "gentlemantský vojaci" resp. ľudia ušľachtilých vlastností bojujúci za nejakú ideu.
Sú aj v dnešnej dobe podľa vás nejakí rytieri, resp. nejaka profesia, funkcia, k
@zuzushiq co ja viem pravnici... Ja som si pod rytierom predstavil "cloveka silneho (chrabreho bojovnika) a zaroven cloveka uslachtilych vlastnosti (moralne slusneho, cestneho, poctiveho), ktory ochranuje slabych a spravodlivost."
neviem ci pravnici ako taky presne vyjadruju dnesneho rytiera, ak by som aj uvazoval, ze su vsetci pravnici cestni a poctivi (co si nemyslim), tak urcite na nich neplati ze su zaroven silny, ze ochrania napr. grofku silou a mravnostou.
@tomas bolo to myslene s ironiou a stym ze su tu dobry a zly a ziadny nema rad toho druheho... presne ako rytieri... niektori mali titul rytier ale nebol vzdy tak spravny... tak isto ako musketieri (ooo mame dalsiu temu musketieri )
@tomas ja som sa na to skorej pozerala sposobom že chrania určitu skupinu ludi pred nepravostami ved ani rytiery neboli všetci na strane dobra co ja viem silou by už asi v tejto dobre moc nezmohli ...
ae asi to neni naj priklad rytierov len ma napadli ako prvý
hm poziarnici oni teoreticky musia byt silny a zaroven pomahaju, nie je to sice presne ten model rytiersky, nad ktorym som uvazoval, ale asi maju zatial najblizsie...
tomas, viem, ze to chces pocut - ty si rytier dnesnej doby!
ale nie no..aby som sa k teme vytoto - nemyslim, ze je nejaka profesia v sucasnosti, kde by sa dalo povedat, ze ludia, co ju vykonavaju, su rytieri...hoci urcite aj ti stredoveki rytieri niektori boli pekne svine...tak neviem, myslim, ze "cloveka silneho (chrabreho bojovnika) a zaroven cloveka uslachtilych vlastnosti (moralne slusneho, cestneho, poctiveho), ktory ochranuje slabych a spravodlivost" mozno najst aj v sucasnosti, ale urcite by som tieto kvality nespajal s nejakou profesiou alebo funkciou...moze taky byt robos dakde na stavbe alebo lekar alebo politik, v podstate o tie vlastnosti by sa mal kazdy clovek usilovat bez ohladu na to, co robi. takze zostanme na tom, ze si to ty
Rytier bol hlavne najlepšie vycvičený vojak v tej dobe... Nejaká chrabrosť, si myslím možno v knihách v tej dobe bolo bežné, že keď sa stretli na bojovom poli dvaja rytieri tak sa navzájom nezabili ale ten kto vyhral vyzliekol druhého do naha predal jeho veci a ešte od jeho rodiny pýtal výkupné sranda...
V dnešnej dobe by som možno povedal, že najlepší sú ľudia z francúzskych légií...
@pubertslatinocelny Nie to som VOBEC NECHCEL POCUT, ja sam seba nepovazujem za rytiera.
Ja skor uvazujem vseobecne, vtedy bola skupina ludi "rytieri" a uvazujem ci existuje dnes pre nich nejaky ekvivalent... Tak ako miesto sasou na kralovskom dvore, su zabavaci v televizii, miesto kocisov su vodici ci taxikari, miesto zien ktore prali v potoku su opravari automatickych praciek v modrych oblekoch pospevujuci si pesnicku "dlhý život pre vašu práčku, váš ..."
Naozaj som sa na chvíľky zamyslela nad novodobými rytiermi. Najskôr mi napadli lekári, ale no... potom som to zavrhla, lebo lekári sú rôzni a po posledných skúsenostiach som na nich zanevrela.
ale ja nehovorím, že to musí byť funkcia (popravde kukal som si narodky na www.birdz.sk/webky - pod mapou slovenska su ze kto ma dneska narodeniny, a zistil som ze @holyknight (a dalsi) tak som par ludom ktore nicky si pamatam zablahozelal (tych co si nepamatam, tym som nezablahozelal, aj tak by si mysleli ze je to len automaticke blahozelanie , a potom som ako som zablahozelal svatemu rytierovi, napadlo ma ci este dnes existuju rytieri, alebo daco podobne...
Ja by som rytiersky titul priradil asi rodičom. Od detstva nas chrania, mravne vychovavaju a pretvaraju. Ak vezmem rodicov globalne, tak tvoria rád, ktorý by mal pretrvat tradovanim z generacie na generaciu.
Dnešní rytieri sú podľa mňa ľudia, ktorí sa neboja ísť za svojou myšlienkou, ktorá aj keď sa zdá byť zbytočná, môže pomôcť ľuďom. Taktiež aj vynálezcov vecí, ktoré nám skvalitňujú život. Ďalej ľudí, ktorí sa odvážia postaviť sa silnejším, stoja sami proti nejakej skupine/štátu/zriadeniu a dokážu pomôcť ľuďom. Rytiermi boli tí, ktorí boli pri prevratoch niektorých režimov a tak.
Rytier je skôr titul nie povolanie aj dnes ho môže v súčastnosti udeliť kráľ alebo kráľovna istej monarchie.... Ešte aj dnes sa ľudia pasuju za rytierov ale pochybujem žeby robili také veci ako povedzme v krížiackých výpravach alebo na turnajoch... Zatiaľ som v súčastnosti počul len o ráde Maltézkých rytierov ktorý zotrval do dnes... Nedalo by sa povedať že dnešného rytiera môžme označiť za lekára hasiča alebo Poldu či vojaka.... Tých sme mali aj v minulosti... v Starovekom ríme miesto Hasičov a policajtov zohrávali úlohu isté poriadkove patróly zvane aj prefekti... Liečiteľov aj bilinkárov mál človek aj v stredoveku keď ľudi kosili choroby... Aj právnikov sme tu mali od staroveku lebo Peržania Gréci a rímania boli prvými čo v Europe a Strednom východe utvorili Justíciu...
Čiže vráťme sa k významu rytier- Mohol to byť vojak sedliak či nejaký bojoví mních ako predpokládajú niektorí v tomto fóre ale Rytier je skôr dedený titul ktorý môže udeliť Kráľ a pasovať daného človeka za Rytiera podľa jeho skutkov alebo len tak s pičoviny...
@tomas nehnevaj sa, ale uz dlho by si mal vediet, ze @pubertslatinocelny si o tebe vzdy chce mysliet len to najlepsie. vyplyva to uz z mnoho napisaneho aj povedaneho.
ja si myslim, ze rytierom bol ten osobny strazca Whitney Houston, lebo uz potom nechcel od nej peniaze, ked sa zalubil.
Sice je ta tema uz stara ale aj tak stoji za to na tie kraviny reagovat.
Pojem Rytier ako taky sa vyvinul zo slova Ritter , co je obrneny jazdec. Obrneny jazdec = draha zbroj = vela penazi. Preto ich nebolo v minulosti az tak tolko.
Potom tu zaznela hlaska ohladom nejakeho "kodexu" , na to sa s vysoka sralo avsak porazeneho rytiera nezabijali ze by im na to zalezalo ale kon+zbrane+zbroj = dnesne drahsie auto.
Rytiera zromantizoval ( ako inak ) romantizmus v cele Donom Quichotom.
To co vy chapete pod pojmom rytier je vrazdiaci stroj ktory sa ucil bojovat od 3 rokov.
Dnes existuju mnohe rytierske rady ako Templary(USA),Dominkani,Maltezaci,Rad nemeckych rytierov a mnohe ine...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
neviem ci pravnici ako taky presne vyjadruju dnesneho rytiera, ak by som aj uvazoval, ze su vsetci pravnici cestni a poctivi (co si nemyslim), tak urcite na nich neplati ze su zaroven silny, ze ochrania napr. grofku silou a mravnostou.
ae asi to neni naj priklad rytierov len ma napadli ako prvý
ale nie no..aby som sa k teme vytoto - nemyslim, ze je nejaka profesia v sucasnosti, kde by sa dalo povedat, ze ludia, co ju vykonavaju, su rytieri...hoci urcite aj ti stredoveki rytieri niektori boli pekne svine...tak neviem, myslim, ze "cloveka silneho (chrabreho bojovnika) a zaroven cloveka uslachtilych vlastnosti (moralne slusneho, cestneho, poctiveho), ktory ochranuje slabych a spravodlivost" mozno najst aj v sucasnosti, ale urcite by som tieto kvality nespajal s nejakou profesiou alebo funkciou...moze taky byt robos dakde na stavbe alebo lekar alebo politik, v podstate o tie vlastnosti by sa mal kazdy clovek usilovat bez ohladu na to, co robi. takze zostanme na tom, ze si to ty
V dnešnej dobe by som možno povedal, že najlepší sú ľudia z francúzskych légií...
Ja skor uvazujem vseobecne, vtedy bola skupina ludi "rytieri" a uvazujem ci existuje dnes pre nich nejaky ekvivalent... Tak ako miesto sasou na kralovskom dvore, su zabavaci v televizii, miesto kocisov su vodici ci taxikari, miesto zien ktore prali v potoku su opravari automatickych praciek v modrych oblekoch pospevujuci si pesnicku "dlhý život pre vašu práčku, váš ..."
Ergo- zhodnime sa na tom, že JA som rytier(ka)
vobec som nemyslel na seba mily @pubertslatinocelny
Pre mna su rytiermi rodicia.
@23 hej hej nesmrtelna 4
Dnešní rytieri sú podľa mňa ľudia, ktorí sa neboja ísť za svojou myšlienkou, ktorá aj keď sa zdá byť zbytočná, môže pomôcť ľuďom. Taktiež aj vynálezcov vecí, ktoré nám skvalitňujú život. Ďalej ľudí, ktorí sa odvážia postaviť sa silnejším, stoja sami proti nejakej skupine/štátu/zriadeniu a dokážu pomôcť ľuďom. Rytiermi boli tí, ktorí boli pri prevratoch niektorých režimov a tak.
ale ked profesia,podla mna ti DOBRI doktori,lebo je aj kopa zlych...
alebo,uz spominani,poziarnici.
alebo zachranari.
Rytier je skôr titul nie povolanie aj dnes ho môže v súčastnosti udeliť kráľ alebo kráľovna istej monarchie.... Ešte aj dnes sa ľudia pasuju za rytierov ale pochybujem žeby robili také veci ako povedzme v krížiackých výpravach alebo na turnajoch... Zatiaľ som v súčastnosti počul len o ráde Maltézkých rytierov ktorý zotrval do dnes... Nedalo by sa povedať že dnešného rytiera môžme označiť za lekára hasiča alebo Poldu či vojaka.... Tých sme mali aj v minulosti... v Starovekom ríme miesto Hasičov a policajtov zohrávali úlohu isté poriadkove patróly zvane aj prefekti... Liečiteľov aj bilinkárov mál človek aj v stredoveku keď ľudi kosili choroby... Aj právnikov sme tu mali od staroveku lebo Peržania Gréci a rímania boli prvými čo v Europe a Strednom východe utvorili Justíciu...
Čiže vráťme sa k významu rytier- Mohol to byť vojak sedliak či nejaký bojoví mních ako predpokládajú niektorí v tomto fóre ale Rytier je skôr dedený titul ktorý môže udeliť Kráľ a pasovať daného človeka za Rytiera podľa jeho skutkov alebo len tak s pičoviny...
Čiže nieje Rytier ako Rytier....
moralne slusneho, cestneho, poctiveho to taký sú aj dnes? Asi nie máš recht Rytieri už niesu...
Uhuh už viem kto je súčastný Rytier Rambo a Steven Seagal...
ja si myslim, ze rytierom bol ten osobny strazca Whitney Houston, lebo uz potom nechcel od nej peniaze, ked sa zalubil.
Pojem Rytier ako taky sa vyvinul zo slova Ritter , co je obrneny jazdec. Obrneny jazdec = draha zbroj = vela penazi. Preto ich nebolo v minulosti az tak tolko.
Potom tu zaznela hlaska ohladom nejakeho "kodexu" , na to sa s vysoka sralo avsak porazeneho rytiera nezabijali ze by im na to zalezalo ale kon+zbrane+zbroj = dnesne drahsie auto.
Rytiera zromantizoval ( ako inak ) romantizmus v cele Donom Quichotom.
To co vy chapete pod pojmom rytier je vrazdiaci stroj ktory sa ucil bojovat od 3 rokov.
Dnes existuju mnohe rytierske rady ako Templary(USA),Dominkani,Maltezaci,Rad nemeckych rytierov a mnohe ine...