Je vseobecne zname ze do 15-tich je osoba pod zakonom co sa tyka sexu. Ale pocula som uz aj otom, ze sa hranica posunula na 14. rok. A pocula som aj ze na 16. Tak aka je pravda?
Nie som si teraz celkom istý, ale myslím, že to je podľa zákona možné od 14 rokov. Je to ale nejako obmedzené vekom partnera, myslím, že 2 roky... No nie som si týmto istý, len som niečo také počul... Ale to je jedno, takéto zákony sa aj tak nedodržiavajú, nech si každý sexuje, až keď sa na to cíti...
14 a menej rocni mozu medzi sebou trtkat kolko sa im zachce. 15 a viac rocni mozu trtkat len s 15 a viac rocnymi, inak ide o sexualne zneuzivanie. Myslim, ze su to paragrafy 201 a 202 (sexualne zneuzivanie) trestneho zakona..
@Tommyhot to Fakt? To som nevedel. Kedy a kto to zmenil? Tak sorry. Mením svoj návrh vekovej hranice na legálne trtkanie na 18 rokov. Takže ty sa týmto radíš medzi skúsených kancov.
(1) Kdo vykoná soulož s dítětem mladším čtrnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let.
ta tvoja pravna uprava platila do 31.12.2009 takze uz je to 15 od 1.1."10
-----------------------------------------
@bress ked nad tym uvazujem tak mozno je to fakt 12 kedze tam sa podobnymi zakonmi malokto zaobera, kedze neviem ci existuje nieco ako "obcan vatikanu" a mam silnu pochybnost ze sa deti rodia vo vatikane
/// takze by to malo byt 12 a podla toho co som cital tak malta a spanielsko maju 13 ///
Terajsi trestny zakon (uz sa vola trestní zákoník a schvaleny bol koncom roka 2008) Zákon č. 40/2009, ktory ako si spravne povedal nadobuda ucinnost od 1.1.2010 je ten, z ktoreho som ti citoval, cize » business.center.cz/business/pravo/...
Je to tam aj cervenym napisane:
"Zákon pozbývá účinnosti 1. ledna 2010, nahrazuje ho nový trestní ***zákoník***."
"Zákon nabývá účinnosti 1. ledna 2010, nahrazuje dosavadní trestní ***zákon***."
@johnysheek tak potom z teba bude asi velmi zly pravnik, pretoze si mylis § 185 Znásilnění odsek 3 s § 187 Pohlavní zneužití, odsek 1. Len si poskroluj trosku nizsie, mas to tam cierne na bielom stale sa chces hadat?
Mimochodom pozerame na presne rovnaky zakon (ty cerpas so systemu ja z netu) az na to, ze ty pozeras zly paragraf, kedze tato konkretna tema je o dobrovolnom sexe a nie o vynutenom (znasilnenie)..
@johnysheek bud je chyba v tom systeme, alebo zakon opat novelizovali a v tom pripade sa ospravedlnujem (kazdopadne nic take som nezachytil), pretoze 11 novembra (listopad je tusim november?) 2008 bol schvaleny tento zakonik, kde bola znizena vekova hranica na 14 rokov (navrh zakona predkladal poslanec ODS Radim Chytka)
8.januara 2008 bol schvaleny aj senatom a 27. januara 2008 zakon podpisal prezident s ucinnostou od 1.1.2010. Boli toho plne media nie len v Cechach ale aj tu..
"prepac ze budem zly pravnik.."
Toho zleho pravnika som nespomenul koli konkretnemu veku, ale pre to, ze si mi sem hodil screenshot casti zakona, ktora s touto temou nijako nesuvisela.
@tommyhot ja som toho pravnika pochopil.. islo vsak o to ze som to zoscreenoval a neriesil a nasledne sem hodil.. dvakrat si tam mal 15 rokov, takze je logicke ze v dalsom ustanoveni 14 nebude ale opravedlnujem sa..
myslim ze novely su 24 a 13 / 2010 .. tak ci onak.. pre buducnost doveruj
@johnysheek tuto oblast sledujem poctivo a dodatocnu novelizaciu som nepostrehol (mozno zvysenie trestnej zodpovednosti nie je pre media az taka senzacia ako jej znizenie ).. A zakony, ktore som vygooglil (je ich hafo) uvadzaju 14 rokov. Nenapadlo ma ist na oficialnu stranku MV a overit si to tam, cize este raz sa ospravedlnujem..
deliktualna spolost je sice 14 rokov, v tejto oblasti vsak ostala na 15 r...
@Stage od 18 pravo volit, od 21 pravo byt voleny...aj ked to neplati absolutne...za predzidenta mozes kandidovat myslim od 35 alebo 40 ale skor tych 35..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
37 komentov
2.Nechápem,prečo tu riešiš zákony.Ak by bol zákon,že nesmieš mať sex do 21..tak by si ho nemala,len preto,že je to takto dané..???
A...
táto téma tu bola už niekoľkokrát...
inak .. aj v čechách je to 15 @fxx jedine že by som o niečom nevedel
@bress too bad joke..
» business.center.cz/business/pravo/...
§ 187 Pohlavní zneužití
(1) Kdo vykoná soulož s dítětem mladším čtrnácti let nebo kdo je jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až osm let.
ta tvoja pravna uprava platila do 31.12.2009 takze uz je to 15 od 1.1."10
-----------------------------------------
@bress ked nad tym uvazujem tak mozno je to fakt 12 kedze tam sa podobnymi zakonmi malokto zaobera, kedze neviem ci existuje nieco ako "obcan vatikanu" a mam silnu pochybnost ze sa deti rodia vo vatikane
/// takze by to malo byt 12 a podla toho co som cital tak malta a spanielsko maju 13 ///
Cesky trestny zakon, ktory platil donedavna bol Zákon č. 140/1961. » business.center.cz/business/pravo/...
Terajsi trestny zakon (uz sa vola trestní zákoník a schvaleny bol koncom roka 2008) Zákon č. 40/2009, ktory ako si spravne povedal nadobuda ucinnost od 1.1.2010 je ten, z ktoreho som ti citoval, cize » business.center.cz/business/pravo/...
Je to tam aj cervenym napisane:
"Zákon pozbývá účinnosti 1. ledna 2010, nahrazuje ho nový trestní ***zákoník***."
"Zákon nabývá účinnosti 1. ledna 2010, nahrazuje dosavadní trestní ***zákon***."
mam pred sebou ASPI system - co je server s aktualnymi zneniami zakonov a platnou pravnou upravou.. studujem pravo v brne stale sa chces hadat?
to ze na tych strankach co mi posielas este nezapracovali nejaku poslednu novelu neznaci ze maju pravdu..
teda ja osobne doverujem viac aspi ako inemu netovemu serveru.. a v aspi je vsetko od 15
Mimochodom pozerame na presne rovnaky zakon (ty cerpas so systemu ja z netu) az na to, ze ty pozeras zly paragraf, kedze tato konkretna tema je o dobrovolnom sexe a nie o vynutenom (znasilnenie)..
spokojny??? prepac ze budem zly pravnik..
8.januara 2008 bol schvaleny aj senatom a 27. januara 2008 zakon podpisal prezident s ucinnostou od 1.1.2010. Boli toho plne media nie len v Cechach ale aj tu..
"prepac ze budem zly pravnik.."
Toho zleho pravnika som nespomenul koli konkretnemu veku, ale pre to, ze si mi sem hodil screenshot casti zakona, ktora s touto temou nijako nesuvisela.
myslim ze novely su 24 a 13 / 2010 .. tak ci onak.. pre buducnost doveruj
"pre buducnost doveruj"
...ale preveruj
@Stage od 18 pravo volit, od 21 pravo byt voleny...aj ked to neplati absolutne...za predzidenta mozes kandidovat myslim od 35 alebo 40 ale skor tych 35..