Sex pred manzelstvom - bozky, objatia, tanec, drzanie sa za ruky
Chcela by som sa vratit k otazke vztahu chlapca a dievcata pred manzelstvom. Pri citani pôvodnej otázky a dvoch odpovedi na nu som mala pocit, ze mozno aj pisatel "Zo Slovenska" sa pyta skor na prakticku stranku problemu. Chcela by som Vás poprosit, aby s
Hm, stacil mi uvod, dalej to ani nebudem citat...Btw, naco je toto vo fore? Neda sa na to ani reagovat ani autor fora sa k tomu nic nespytal...nechapem.
K tomu listu, teda ak to je list, sa radšej nevyjadrujem, lebo ma pri jeho prečítaní trošku zdvihlo zo stoličky...K tvojej otázke: je ťažko povedať, čoho sa máš pridržiavať..pozri, ja som spoznala to ich učenie, a aj napriek tomu som ateista..poznám cirkev viac než dobre...všetko, čo sa týka tvojho problému je len na tvojom vlastnom rozhodnutí..a aj na rozhodnutí tvojho priateľa..myslím si, že je pokrytecké riadiť sa niečím, čo ti niekto prikáže, resp. niečím, čo niekto niekde napíše..robte len to, na čo sa cítite..ak ste presvedčení o tom, že nebudete robiť nič, čo je tzv. ,,smrteľným hriechom", je to len vaša osobná vec...chodila som na cirkevnú školu, a tam mi bolo povedané, že (parafrázujem):...,,dvaja, ktorí spolu chodia, by sa nemali držať za ruky, teda nemali by nič robiť, len byť ,,kamaráti"..po zasnúbení si môžu dať bozk na čelo a aj sa držať za ruky..všetko ostatné až po manželstve.." a vieš, čo je paradox? Jeden farár, ktorý nás učil náboženstvo, raz povedal niečo v tom zmysle, že nie je dobré, ak dvaja ľudia spolu nespia pred manželstvom, pretože sex je dôležitý, a ak im to nebude klapať potom, môže na tom manželstvo stroskotať..a to povedal kňaz!!!teda ukončím to, lebo som sa nejak rozpísala Neexistujú žaidne princípy, ktoré by nevymyslel niekto zaslepený nejakou ideológiou...opakujem sa: robte to, čo uznáte za vhodné..ak je pre vás proti udržaniu ,,čistoty" držanie sa za ruky, tak sa nedržte..urobte si vlastné princípy, ktorými sa budete rioadiť..nerobte to, čo vám niekto povie, aby ste to robili, ak vám to je ,,proti srsti"..viem, že som ti možno veľmi neporadila, ale toto je môj pohľad na to
tu bola otazka ... ,,Chcela by som Vás poprosit, aby ste napisali nejake zakladne principy, coho by sa mali mlade dvojice pridrziavat, ale trochu konkretnejsie, ako "usilovat sa o cnost cistoty".
@6 uh, uz som si vsimla nejak som to asi prehliadla...Ale ved tam k tomu je hned aj odpoved,to dlhe, ci nie? Kazdopadne, cele sa mi to zda ako okopirovane z nejakej divnej stranky.
som veriaca ale toto???.. sibiribi??:. chodim na cirkevnu skolu ... a co?.. jednoducho podla mna nie je nic zle na tom ked sa dvaja drzia za ruky ci bozkavaju .. dokelu viete si bez toho predstavit nejaky vztah?? ved to akoby len kamarati boli ... bozk objatie ci drzanie za ruku dokaze byt take krasne tak dokelu ja osobne si myslim ze BOH nieco take krasne by nezakazal .. a pokial ide o sex moj nazor je ze by to zalubeni mali robit vtedy ked budu pripraveni prijat nasledky .. a to nam raz povedal jeden knaz ..
"Mnohé bozky a/alebo dlhy bozk je smrtelnym hriechom, lebo môze lahko vzbudit pohlavnú rozkos a sexuálnu vásen, ktoré môzu priviest osobu k spáchaniu smilstva alebo cudzolozstva."
Dobre, toto som náhodou zahliadla a stačilo mi, aby som pochopila celkový charakter tejto veci. Radšej sa nevyjadrujem, takéto veci veľmi nemusím.
nooo...ja som to precitala...zvycajne sa mi pri takychto veciach dviha tlak, ale toto je taka chujovina, ze sa mu nechcelo ani dvihnut...
je to len vasa vec, ale (podla mna) vam tam skor ci neskor zacne nieco chybat a vy sa budete obaja dusit vo vztahu len preto, ze niekto vam povedal, ze VSETKO!!! je smrtelny hriech
Je naozaj pekné, ak to takto fakt vnímaš a ešte k tomu ak nie si veriaca. Ak to robíš len kvôli tomu chlapcovi, je to naozaj úžasné. Verím, že vám to vyjde a že nič, naozaj nič nepokazí. Nebolo by pekné, ak by si sa takto obetovala a ... zostala ti len bolesť...
viete co je paradoxom..ze knazi jedno kazu druhe konaju.....
ak sa niekto pyta som katolicka..ale ja vyzanvam Boha a nepocuvam knazov...
VEd aj pripad v nasej dedine...knaz bol u nas 5 rokov...a zaplietol sa s kantorokou...potom musel odstupit a teraz je moj sused a uz maju skoro 4 mesacne baby....no a vsetci vieme ako sa deti robia....bozkom neotehotnela...tak knazi by sa mali zamysliet....
ti jebe ne? radsej blog napis kto to ma citat....poviem ti uplne lahko...rob tak ako citis a neriad sa druhymi, ekd citis, ze cches jebat tak jebat ked citis ze enchces tak ne...ty musis vediet kedy je ten spravny cas teda aj priatel.
jo a k téme... bozky dotyky atď samo o sebe niesú hriech, prečoby aj boli veď zákon lásky... miluj blížneho ako seba samého tak no ehm... doplietol som sa... aháá už viem... nieje kresťanstvo náhodou o láske.. a čo tak milujte sa a množte sa ? kde tam spomínali manželstvo a po 2, kresťanstvo ako také je výmysel ľudí... boh síce existuje, ale ak je taký ako ho popisujú a ako si ho predstavujem ide mu skôr o to aby nebolo na zemi zlo ale dobro.. a aké zlo robíš tým že sa s niekým bozkávaš ... veď boh je láska, nie ?
OMG dostal som sa po prilis dlhe drzanie ruk viac nezvladam. Tu odpoved pisal totalny psychopat ktory nema ani sajn o svete a zije len vo svojom byte/kutici medzi knihami. Stratil kontakt s realitoui alebo ako som sa dnes docital trpi vaznou psychickou poruchou - schizofreniou (ta totiz moze viest k fanatickej viere).
Odpoved pre babu je nech robia to co chcu, urcite ani chalan nie je taky psychopat ako ten co pisal odpoved.
nie si az prilis moc veriaca?s takymto cimsi som sa este nestretla .. robte to co citite a to co chcete v takychto veciach sa treba riadit podla seba a nie podla toho co niekto alebo nieco prikazuje a uz vobec nie nejake nabozenstvo... a o com by bola potom laska keby bola bez nejakych neznosti??ved to potom ani neni vztah... ale len kamaratstvo
hmmm. podla mna mal ten clovek z casti pravdu. som veriaca, myslim ze dost hlboko. a snazim sa zit cisto. mate pravdu, mozno to prehnal. podla mna je to individualne. ak vo mne drzanie za ruky nevyvolava ziadostivost a ani u toho druheho partnera, tak nevidim problem. ale je pravda, ze u niekoho moze aj to. sice nikoho takeho nepoznam, ale myslim ze je to mozne. mala by si sa s tym chlapcom dohonut na hraniciach. vazne je to individualne a neda sa to stanovit jednym slovom. podla mna je hriech to, co vyvolalva tu ziadostivost. je to o hraniciach.
nevyjadroval som sa ku tomu v minulom fore.. teda nebudem sa ani teraz..
akurat mi vadi jedno.. tieto nazory JEDNOTLIVCOV si teraz vsetci ca zavitaju na toto forum zoberu ako ZAKON v cirkvi ktorym sa MUSI riadit kazdy.. a potom sa im necudujem, ze opovrhuju cirkvou...
avsak je to i ich vlastna hlupost hned to brat ako oficialny nazor..
osobne si myslim, ze nazorov je vela a kazdy to chape inak..
niektori liberalnejsi mozu tvrdit ze sex moze byt i pred svatbou..ale to je podla mna extrem.
ti dalsi na opacnej strane mozno len stretnutie dvoch ludi, kedy sa jeden z nich ci obaja od stastia vzrusia poklada za smrtelny hriech.. co je druhy extrem..
teda k veci.. nepoviem ti co mas a co nemas robit.. ste dvaja ludia s vlastnym mozgom a slobodnou volou, ktori v nieco verite.. tak konajte podla svojho NAJLEPSIEHO VEDOMIA A SVEDOMIA a vsetko bude dobre..
inak.. ked si uz raz dostala ten list a nepacil sa ti.. tak na co sa pytas dalej.. a hlavne tam, kde je minimum ludi, ktori su veriaci.. resp sa za to nehanbia priznat?? alebo bol tvoj ciel iny????!!!????
choré choré choré choré choré choré choré choré, rovnako ako celá kresťanská cirkev a celý ten humus, ktorý cirkev spravila z kresťanstva, rovnako ako akékoľvek vyhlásenie cirkvi a hocijakého debilného svätého cipriána, rovnako ako celá biblia a všetky tie kecy ktoré vraj povedal kristus, ale v skutočnosti ich povedal úplne inak a cirkev si to prekrútila aby sa jej to hodilo a aby mohla pomocou toho ovládať ľudí, rovnako ako celá cirkevná šaškárna okolo potratov a antikoncepcie... nech si sakra vyberú, buď nech bojujú proti jednému, alebo proti druhému, ale obom naraz? rovnako ako...
...rovnako ako tá pôvodná pisateľka je chorá, a ten jej chalan a rovnako ako ten kto jej odpovedal je chorý a pomätený, sakra.
SAKRA.
Najvyšším morálnym princípom je princíp prírody, a princípom prírody je prirodzenosť, a prirodzenosťou je, že človek je zviera sociálne, kontaktné, sexuálne, atď atď...
Dokelu, samozrejme, nie že dám každému kto chce, samozrejme len tomu komu chcem, ale "ospravedlňovať" to náboženstvom, vierovyznaním, morálkou a podobnými kecami??
Viete ako spoznáte, že niečo ide proti prirodzenosti?
Musíte to ospravedlňovať - aj sami pred sebou (hlavne sami pred sebou) niečím iným ako jednoduchou vetou "Lebo nechcem/Lebo sa mi to nepáči...".
Fakt, jediné čo je na tom pekné, je tvoja miera tolerancie a ohľaduplnosti.
Nájdi, kúp a prečítaj si knihy od Osha (Osho, taký indický mystik) a daj ich prečítať aj tomu svojmu extrémne pomýlenému priateľovi.
Prečítaj si od neho najmä knihy: "Důvěrnost", "Intuice", "Odvaha" a "Sex".
sme sucastou prirody..avsak napriek nasej hluposti sme tie najinteligentnejsie tvory.. i ked sa to tak nejavi.. a ked sa chces vratit ku prirode. opusti civilizaciu a chod zit do pralesov...
nevravim ze suhlasim so vsetkym co je v tej odpovedi.. avsak tvoj nazor je uplne mylny podla mna..
a co sa tyka boja.. potraty a antikoncepcia.. tak tie spolu suvisia preto boj proti obom...
antikoncepcia je vlastne to co potrat.. len vtedy sa to embryo nestaci ani vyvinut..avsak pocatie vznika splynutim spermie a vajicka a vlastne hormonalna antikoncepcia len brani uz tomuto pocatemu zhluku buniek = CLOVEKU dalej sa vyvijat.. teda je to iste co potrat... ten tvoj blog si s radostou precitam...ale ako vidim, vobec ma nepotesi..
skadial ta zarytost a odpor?? a ked to tak isto tvrdis.. skadial vies ze to cirkev prekrutila?? ci len kvoli knizke niekoho kto pritiahne fakty za vlasy.. aby mu sedeli do mozaiky??
@38 - skadiaľ viem že to cirkev prekrútila? z toho, že viem ako sa vyvíjala v čase - z "dobrovoľníckej" organizácie sa z nej stala byrokratická nadnárodná takmer korporácia ktorá fušovala, a stále fušuje do politiky a do všetkého ostatného, a proste na všetkom čo spraví je vidno, že sa snaží čo najlepšie ovládať ľudí. ale pokiaľ kristus hovoril, a hovoril dobre, tak zákonite hovoril tak, aby ľudí viedol k slobode. lenže to cirkvi nevyhovuje, samozrejme, lebo slobodní ľudia nie sú tí istí ako ľudia ovládaní, takže zákonite musí prekrúcať... a okrem toho biblia sa prepisovala koľko krát? koľko stratených a schovaných kusov sa našlo, ktoré by teoreticky mali byť v biblii lebo sa týkajú kresťanstva, ale prakticky tam nie sú, lebo cirkvi/tomu kto vtedy momentálne bibliu prepisoval nevyhovovali?
biblia je ľudský výtvor, a ako taký podlieha všetkým deformáciám, ktorým podliehajú všetky ostatné ľudské výtvory, až na to, že pri tejto knihe už to trvá približne 2000 rokov, a bola počas histórie považovaná za najdôležitejšiu knihu sveta...
keby sa ti dostala do rúk, odolal by si a nezmenil by si ju? nepripísal by si tam niečo o sebe? nepozmenil by si niečo?
a keďže kresťanstvo stojí na biblii (a na hromade byrokratických demagógov, ktorí dokonca aj to prekrútené dokážu znova a znova prekrúcať, aby im to pasovalo do toho čo práve hovoria), je rovnako choré a zlomené a nepravdivé.
neviem či si niekedy bol v kostole, a počul "kázanie"... ja áno, veľa krát, a už ako dvanásťročnému mi bolo jasné, že ten farár buď nevie o čom hovorí, alebo slepo verí hovadine...
Na každom jednom...
A z toho listu trčí presne to isté. Ak to nevieš rozpoznať, tak je mi ťa ľúto, budeš to mať v živote veľmi ťažké...
@39 ked ti to vadi, tak sa tym neriad..ale nie je to dovod na nadavanie na nu..lebo to ze sa to vacsine nepaci.. a vacsina to odsudzuje vobec neznamena ze je to nespravne..
ak by vacsina odhlasovala trest smrti v state.. neznamena to ze je to spravne, iba to, ze vacsina sa tak rozhodla!!
@40 lutovat ma nemusis.. ja to tazke nemam.. a ver ci nie.. je to kvoli viere a Biblii i ked mi to asi neuveris..
kazani som pocul vela.. avsak nehladal som chyby ale hladal som myslienky.. osobne poznam dostatok knazov a viem co su to za ludi.. nie su dokonali a nedokazu vzdy podat vsetko tak ako to myslia..
i ja poznam takych co sa v kazni zamotaju .. avsak nikto ti nekaze brat kazen ako nieco nemenne a pevne a ako jasnu pravdu..avsak vzdy sa v kazni najde par myslienok ktore su cenne a hodnotne a nieco ti daju..len ich musis chciet prijat a nie odsudit celok ako taky..
je pekne ze tvrdis ako sa biblia prekruca a ze je mnohokrat prepisovana a neviem co este.
avsak je zarazajuce, ze kazdy sa odvolava na to ako to ti ludia prepisali pripisali a nikde o tom nie su ziadne dokazy...vsetci to hodnotia len na zaklade seba.. a vsetci obvinuju cirkev zo vsetkeho.. je lahsie povedat.. za vsetko moze cirkev lebo sa tlaci do politiky do toho do hentoho..
je lepsie obvinovat ju a tlacit do uzadia, lebo prave cirkev je ta, ktora hladsa veci ktore sa ludom nepacia.. a s takymi sa vzdy zachadzalo zle..
cirkvi sa nepacilo spravanie Husa a Luthera a tak i skoncili..
dnes ked sa cirkev sice stara do politiky..avsak len z hladiska moralneho!!! tak sa ju snazia vsetci zatlacit do uzadia a obvinovat z veci, ktore sa uz davno nedeju..prave preto, lebo to co vravi a predklada nie je prijemne vacsine ludi..
a cirkev ako taka je za slobodu..avsak za slobodu v urcitych limitoch
sloboda nespociva v moznosti robit si uplne co chcem..ale prave v tom, robit veci ktore maju zmysel..
alebo NIE SOM SLOBODNY CLOVEK? lebo mi zakony zakazuju zabit??
@41 este som zabudol >> @40 ten list treba brat s rezervou..je pritiahnuty za vlasy a s niektorymi vecami ani ja osobne nesuhlasim.. a dokonca kazdy duchovny ti o tom povie nieco ine...
su tam vsak veci, ktore stoja za to..
vsetko zavisi od vnimania jednotlivych ludi.. niekto s tym suhlasit moze ini nie je az taki striktni.. teda na ten list sa neodvolavaj..
a hlavne NEGENERALIZOVAT a NEZOVSEOBECNOVAT nazory jednotlivcov na nazory celej cirkvi..
kazdy vieru chape svojsky..
ale to je samozrejme nepochopitelne pre tych co to kritizuju, lebo sa to nehodi do koncepcie
jedine čo som si po tom úúúúúúúúvode prečítal bolo:"Aj tanec, ked druhú osobu drzíme v kontakte so svojím telom, je smrtelnym hriechom, lebo to nie je nic iné ako predlzené intímne objatie" a mám dost z tejto holky do konca žiwota..dúfam,že sa nikdy nestretneme..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
45 komentov
,,
potial som prisiel dalej sa mi ani nechcelo citat
Dobre, toto som náhodou zahliadla a stačilo mi, aby som pochopila celkový charakter tejto veci. Radšej sa nevyjadrujem, takéto veci veľmi nemusím.
je to len vasa vec, ale (podla mna) vam tam skor ci neskor zacne nieco chybat a vy sa budete obaja dusit vo vztahu len preto, ze niekto vam povedal, ze VSETKO!!! je smrtelny hriech
A... jedno je isté... JA zhorím v pekle...
Ale tak vraj nie nejaké oblapávanie.
ak sa niekto pyta som katolicka..ale ja vyzanvam Boha a nepocuvam knazov...
VEd aj pripad v nasej dedine...knaz bol u nas 5 rokov...a zaplietol sa s kantorokou...potom musel odstupit a teraz je moj sused a uz maju skoro 4 mesacne baby....no a vsetci vieme ako sa deti robia....bozkom neotehotnela...tak knazi by sa mali zamysliet....
a ešte...
byť bez prejavov nežnosti? Bez bozkov, objatí a držania sa za ruky?
Neprežila by som jediný deň. Keď som s mojim priateľom, chcem sa ho dotýkať, pobozkať ho na dobré ráno a pohladiť ho. Sú to pre mňa krásne maličkosti.
Odpoved pre babu je nech robia to co chcu, urcite ani chalan nie je taky psychopat ako ten co pisal odpoved.
akurat mi vadi jedno.. tieto nazory JEDNOTLIVCOV si teraz vsetci ca zavitaju na toto forum zoberu ako ZAKON v cirkvi ktorym sa MUSI riadit kazdy.. a potom sa im necudujem, ze opovrhuju cirkvou...
avsak je to i ich vlastna hlupost hned to brat ako oficialny nazor..
osobne si myslim, ze nazorov je vela a kazdy to chape inak..
niektori liberalnejsi mozu tvrdit ze sex moze byt i pred svatbou..ale to je podla mna extrem.
ti dalsi na opacnej strane mozno len stretnutie dvoch ludi, kedy sa jeden z nich ci obaja od stastia vzrusia poklada za smrtelny hriech.. co je druhy extrem..
teda k veci.. nepoviem ti co mas a co nemas robit.. ste dvaja ludia s vlastnym mozgom a slobodnou volou, ktori v nieco verite.. tak konajte podla svojho NAJLEPSIEHO VEDOMIA A SVEDOMIA a vsetko bude dobre..
inak.. ked si uz raz dostala ten list a nepacil sa ti.. tak na co sa pytas dalej.. a hlavne tam, kde je minimum ludi, ktori su veriaci.. resp sa za to nehanbia priznat?? alebo bol tvoj ciel iny????!!!????
od temy
i tak bude ze: "...vsetci sa zideme, raz v jednej posteli ..."
Netusim,co dievca caak,ten list je az prilis dlhy a je pekna blbost pisat to cele do fora.
Je na kazdom osobne ako si to vysvetli,pre mna aj tie dlhe objatie,dlhe bozky a vasnivy tanec len pomaha spoznat sameho seba a naucit sa kontrolovat.
...rovnako ako tá pôvodná pisateľka je chorá, a ten jej chalan a rovnako ako ten kto jej odpovedal je chorý a pomätený, sakra.
SAKRA.
Najvyšším morálnym princípom je princíp prírody, a princípom prírody je prirodzenosť, a prirodzenosťou je, že človek je zviera sociálne, kontaktné, sexuálne, atď atď...
Dokelu, samozrejme, nie že dám každému kto chce, samozrejme len tomu komu chcem, ale "ospravedlňovať" to náboženstvom, vierovyznaním, morálkou a podobnými kecami??
Viete ako spoznáte, že niečo ide proti prirodzenosti?
Musíte to ospravedlňovať - aj sami pred sebou (hlavne sami pred sebou) niečím iným ako jednoduchou vetou "Lebo nechcem/Lebo sa mi to nepáči...".
Fakt, jediné čo je na tom pekné, je tvoja miera tolerancie a ohľaduplnosti.
Nájdi, kúp a prečítaj si knihy od Osha (Osho, taký indický mystik) a daj ich prečítať aj tomu svojmu extrémne pomýlenému priateľovi.
Prečítaj si od neho najmä knihy: "Důvěrnost", "Intuice", "Odvaha" a "Sex".
Choré choré choré choré...
Až na blog choré.
Idem o tom asi napísať blog.
sme sucastou prirody..avsak napriek nasej hluposti sme tie najinteligentnejsie tvory.. i ked sa to tak nejavi.. a ked sa chces vratit ku prirode. opusti civilizaciu a chod zit do pralesov...
nevravim ze suhlasim so vsetkym co je v tej odpovedi.. avsak tvoj nazor je uplne mylny podla mna..
a co sa tyka boja.. potraty a antikoncepcia.. tak tie spolu suvisia preto boj proti obom...
antikoncepcia je vlastne to co potrat.. len vtedy sa to embryo nestaci ani vyvinut..avsak pocatie vznika splynutim spermie a vajicka a vlastne hormonalna antikoncepcia len brani uz tomuto pocatemu zhluku buniek = CLOVEKU dalej sa vyvijat.. teda je to iste co potrat... ten tvoj blog si s radostou precitam...ale ako vidim, vobec ma nepotesi..
skadial ta zarytost a odpor?? a ked to tak isto tvrdis.. skadial vies ze to cirkev prekrutila?? ci len kvoli knizke niekoho kto pritiahne fakty za vlasy.. aby mu sedeli do mozaiky??
biblia je ľudský výtvor, a ako taký podlieha všetkým deformáciám, ktorým podliehajú všetky ostatné ľudské výtvory, až na to, že pri tejto knihe už to trvá približne 2000 rokov, a bola počas histórie považovaná za najdôležitejšiu knihu sveta...
keby sa ti dostala do rúk, odolal by si a nezmenil by si ju? nepripísal by si tam niečo o sebe? nepozmenil by si niečo?
a keďže kresťanstvo stojí na biblii (a na hromade byrokratických demagógov, ktorí dokonca aj to prekrútené dokážu znova a znova prekrúcať, aby im to pasovalo do toho čo práve hovoria), je rovnako choré a zlomené a nepravdivé.
neviem či si niekedy bol v kostole, a počul "kázanie"... ja áno, veľa krát, a už ako dvanásťročnému mi bolo jasné, že ten farár buď nevie o čom hovorí, alebo slepo verí hovadine...
Na každom jednom...
A z toho listu trčí presne to isté. Ak to nevieš rozpoznať, tak je mi ťa ľúto, budeš to mať v živote veľmi ťažké...
ak by vacsina odhlasovala trest smrti v state.. neznamena to ze je to spravne, iba to, ze vacsina sa tak rozhodla!!
@40 lutovat ma nemusis.. ja to tazke nemam.. a ver ci nie.. je to kvoli viere a Biblii i ked mi to asi neuveris..
kazani som pocul vela.. avsak nehladal som chyby ale hladal som myslienky.. osobne poznam dostatok knazov a viem co su to za ludi.. nie su dokonali a nedokazu vzdy podat vsetko tak ako to myslia..
i ja poznam takych co sa v kazni zamotaju .. avsak nikto ti nekaze brat kazen ako nieco nemenne a pevne a ako jasnu pravdu..avsak vzdy sa v kazni najde par myslienok ktore su cenne a hodnotne a nieco ti daju..len ich musis chciet prijat a nie odsudit celok ako taky..
je pekne ze tvrdis ako sa biblia prekruca a ze je mnohokrat prepisovana a neviem co este.
avsak je zarazajuce, ze kazdy sa odvolava na to ako to ti ludia prepisali pripisali a nikde o tom nie su ziadne dokazy...vsetci to hodnotia len na zaklade seba.. a vsetci obvinuju cirkev zo vsetkeho.. je lahsie povedat.. za vsetko moze cirkev lebo sa tlaci do politiky do toho do hentoho..
je lepsie obvinovat ju a tlacit do uzadia, lebo prave cirkev je ta, ktora hladsa veci ktore sa ludom nepacia.. a s takymi sa vzdy zachadzalo zle..
cirkvi sa nepacilo spravanie Husa a Luthera a tak i skoncili..
dnes ked sa cirkev sice stara do politiky..avsak len z hladiska moralneho!!! tak sa ju snazia vsetci zatlacit do uzadia a obvinovat z veci, ktore sa uz davno nedeju..prave preto, lebo to co vravi a predklada nie je prijemne vacsine ludi..
a cirkev ako taka je za slobodu..avsak za slobodu v urcitych limitoch
sloboda nespociva v moznosti robit si uplne co chcem..ale prave v tom, robit veci ktore maju zmysel..
alebo NIE SOM SLOBODNY CLOVEK? lebo mi zakony zakazuju zabit??
su tam vsak veci, ktore stoja za to..
vsetko zavisi od vnimania jednotlivych ludi.. niekto s tym suhlasit moze ini nie je az taki striktni.. teda na ten list sa neodvolavaj..
a hlavne NEGENERALIZOVAT a NEZOVSEOBECNOVAT nazory jednotlivcov na nazory celej cirkvi..
kazdy vieru chape svojsky..
ale to je samozrejme nepochopitelne pre tych co to kritizuju, lebo sa to nehodi do koncepcie