Odkial vlastne pochadzaju slovania? Na skole sme sa ucili ze maju povod na uzemi dnesneho polska a bieloruska... Ale odkial prisli tam? Sak nemohli vzniknut len tak z nicoho? Predtym nase uzemie obyvali velmi dlho kelti, potom rozne germanske kmene (markomani, kvadi, vandali) ako je mozne ze sa v polsku zrazu objavili ludia, ktori hovorili uplne inym jazykom? Alebo ten jazyk neni az tak iny? A odkial prisli germani? Preco sa slovania tak velmi podobaju vizorom na germanov (vysoki, svetli, modrooki) pritom na keltov alebo romanov sa nepodobame vobec? Nemame s germanmi spolocny povod? Ved aj zivotny styl slovanov a germanskych barbarov bol podobny. A kde je potom nasa spolocna pravlast? Kde nasi predkovia zili v staroveku?
@coconuto slovania a germani su prevazne blondaci. Kelti skor rysavy a pehati.
A to ze nemci su pomiesani so slovanmi to je pravda, prusko bol najvacsi nemecky stat v ktorom zilo cca 50% poliakov a mnohi priali nemcinu ako svoj jazyk a asimilovali sa, to iste aj luzicki srbi... cesko bolo 1000 rokov sucastou sv. rise naroda nemeckeho, takze obidva narody (cesky a nemecky) sa medzi sebou miesali. Rakusania sa zase miesali s cechmi za habsburgskej monarchie, a dnes ma kazdy druhy rakusan slovanske meno.
Otazka je ci mame spolocne geney len koli miesaniu alebo vychadzame zo spolocneho proto-etnika.
@coconuto o vandaloch som to cital aj ja, aj o venetoch a bojoch, ale myslim ze to asi nebude pravda. Ved uz len tie mena Geiserich, Hunerich, Thrasamund nezneju vôbec slovansky.
to su take otazky ako o vzniku vesmiru proste to nikto netusi odkial prisli prvi obyvatelia daneho uzemia lebo to su tisice rokov pravdepodobne inak ja som pocul zas taku teoriu ze vlastne germani su povodom slovania len si to nepripustaju
No z Bieloruska a Poľska, po mojom z Ukrajiny... čo sa týka jazyka, vraj sa nejaký pradávni Slovania objavili v Grécku. Tam boli pradávnymi obyvateľmi Etruskovia, ktorí podľa môjho už zanikli ako samotný národ. Mňa to veľmi inšpiruje, keďže vidím Rusko v Ázii. To mi príde ako pravdepodobný pôvod, Ázia. Ázia je dosť veľká, aby sa tam stratila malá skupina Slovanov, vedzte, že pár tisíc rokov dozadu boli národy maličké a mnohé územia nezabrané, takže cudzie národy nemôžu poradiť kde kto žil a najmä tá negramotnosť v tých časoch tomu tiež nepomáha, podľa môjho je však táto národovosť vymyslený pojem a väčšina belochov máme rovnakých predkov, proste začali vytvárať rodiny a potomkovia zabudli na predkov, prispôsobovali reč tomu, čo stretali, napodobňovali zvieratá a tomu uspôsobili svoju reč, takže čo sa týka reči tak to je jedno, kto ako hovorí, vzhľad neoklameš. Tuná v Írsku je veľmi bežný zjav hnedovlasý chlap s červenými lícami, vysoký a chudý, žena blonďatá bledá vysoká a tučná, to je celkom rozdiel. Prevažnú časť obyvateľstva donedávna tvorili ženy a ako vieme, Írsko a Anglicko bolo niekoľko storočí dozadu imigrované zo severu a odtiaľ si myslím, že pochádza vzhľad blonďatých Íriek, chlapi začali vyzerať po írsky hovoriacich Keltoch, ktorí boli pôvodní obyvatelia, ale teraz mi to príde ako miešanina Nordov. Kelti žili so Slovanmi v asimilácii, bola ich prevaha, keďže zaberali celú severozápadnú Európu, avšak na nátlak silnejšieho južného impéria ustúpili. Tak sme sa podľa mňa dostali Slovania do popredia v našom terajšom teritóriu, Češi popravde boli miešanci s Germánmi, Germáni zasa miešanci s Keltmi. A potom sú tu nejakí Maďari, ktorí vyzerajú ako my, ale hovoria odlišne a pôvod takisto z iného územia ako európskeho, preto nemožno podľa jazyka hovoriť o pôvode. Vzhľad neojebeš. A preto si myslím, že sme vzišli z pôvodného obyvateľstva tu žijúceho, reč sme prebrali po Macedóncoch, ktorí nám hlavne dali písmo, ktovie čo je na tom pravdy, že sme z podľa môjho z územia Ukrajiny, veľká časť tam určite žila, ale nemožno tvrdiť, že sme len z čisto slovanských génov, tak ako boli vojny, cudzie národy delili, ale trvali krátko a počas mieru sa podľa mňa vytrácali za hranice a šírili svoje tradície a reč a podmaňovali si cudzie územia s tým, že po generácie žila tam ich nejako jazyčná rodina a tam vznikli národy, posúvajú sa stále územia.
@coconuto ak mas nejaky dobry zdroj tak by som ti bol veeelmi vdacny, velmi ma to zaujima dik
@Savvym velmi zaujimavo pises, vidno ze aj na birdzi sa najde par inteligentnych ludi ktori pouzivaju mozog a suhlasim skoro so vsetkym, az na tych slovanov v grecku k tomu som dost skepticky
@xxar3s no ja s tým tiež nesúhlasím úplne, je to len dohad, avšak pokiaľ ide o pôvod písma nie je to úplne od veci, napriek tomu, že vieme, že neskôr sa z latinčiny veľa prebralo, je možné, že aj z grécka, tak ako si Rimania požičali grécku kultúru, si mohli vtedajší slovanskí susedia požičať. Čo som čítal v tom článku o Grécku sa však tvrdilo tiež, že Slovania, takzvaní Wáni sa v Grécku nachádzali ako otroci ako spodina, takže tak. Viac som na podobné články nenarazil, takže sa mi to nijako nepotvrdilo, len je to jedna z teórií pôvodu písma.
Pochádzajú z Povolžia a dnes tvoria väčšinu v 14 krajinách sveta. Nemyslím si však, že napríklad takí Poliaci a Bulhari, či Slovinci a Kazasi majú ešte dnes niečo iné okrem jazyka podobné.
@xxar3s Preto že toto územie obývame dlhšie než tvrdí oficialná veda. Už bolo zistene že my ako potomkovia Slovienov sme staršími obyvateľmi na pôvodnom území ako Wejlľiania na Britských ostrovoch. Toto územie vraj obývame už 8000 rokov. Dokonca aj o Germanoch sa hovorí že sú vlastne mladšou vetvou slovanov ktorých jazýk sa začal vyvýjať samostatne..
@samuelm20 a odkial sa dostali na povolozie, zaujimave ze vsetky indoeuropske jazyky maju par spolocnych slov?
@Trash na zaklade coho si myslis ze su tu uz 8000 rokov? A preco sa teda rimania vo svojich praenoch nezmienuju o slovanoch? Rimania poznali len galov (keltov) ktori obyvaju europu cca 4000 rokov a okolo prelomu letopoctov si zacali vsimat aj germanov.
To ze germani su mladsia vetva slovanov nedava podla mna logicky celkom zmysel. Ak sme mali spolocnych predkov s germanmi (co sme naozaj asi mali), tak ten jazyk nasich spolocnych predkov musel byt velmi odlisny nie len od germanskych ale aj od slovanskych jazykov ked sa z neho vyvynuli take rozdielne jazykove skupiny. A preto sa o nich neda hovorit ani ako o slovanoch ani ako o germanoch. Alebo si myslis ze sa germani vyvyjali rychlejsie ako slovania?
@xxar3s Už starí Rimania brali okolité prevažne slovanské obyvateľstvo do otroctva. Z toho pomenovanie pre otroka v angličtine Slave, v nemčine Sklave, pre Slovana Slav/Slawe...
@xxar3s@18» zaujimavosti.net/pikosky-a-lifes... Máš zrejme nedostatočné zdroje. Už Rímsky Historik Mauricius opisoval vo svojich písomnostiach Slovanov no nazíval ich Sclavenoi. Rímsky Historik Amianus žijúci v časoch Marka Aurelia ktorý zaznamenával vojenské ťaženia za Dunaj tiež uviedol zmienky o Slovanských národoch ako bojachtivých a nepoddájných. Z Amianových zdrojov čerpal dokonca aj Samo Chalúpka pri tvorbe svojho diela Mor Ho! Ateraz k tým Germanom. Ak sa formoval ich Jazyk nezávisle prečo si myslíš že sa vyvýjal? Chceš snaď povedať že majú ho dokonalejší? O tom pochybujem dokonca aj Anglosaský jazýk je jednoduchý v slovnej zásobe. Prečo nehovoríš o Slovanoch ako sa ich jazyk vyvýjal alebo že bol vyspelo rozvinutý? Náš Jazyk patrý medzi jedné z najzložitejších čo znamená že sa musel vyvýjať pokiaľ nebol už rozvynutý do vyspelejšej formy ako tie Germanské.
tak o tomto možeme len polemizovať,pravdu sa už nedozvieme asi nikdy.Ja myslím že sa oddelili od neakych kmenov napr.keltov alebo germanov z neakého dovodu a začali si vytvárať vlastný jazyk.Alebo to moze byť aj tak že prišli odniekial z inej časti sveta a vytvorili si vlastny jazyk.Romovia napríklad prišli z indie a vytvorili si vlastný jazyk,dneska nerozprávaju indickým jazykom.Podobne to mohlo byť aj u slovanov.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
seems legit
A to ze nemci su pomiesani so slovanmi to je pravda, prusko bol najvacsi nemecky stat v ktorom zilo cca 50% poliakov a mnohi priali nemcinu ako svoj jazyk a asimilovali sa, to iste aj luzicki srbi... cesko bolo 1000 rokov sucastou sv. rise naroda nemeckeho, takze obidva narody (cesky a nemecky) sa medzi sebou miesali. Rakusania sa zase miesali s cechmi za habsburgskej monarchie, a dnes ma kazdy druhy rakusan slovanske meno.
Otazka je ci mame spolocne geney len koli miesaniu alebo vychadzame zo spolocneho proto-etnika.
@Savvym velmi zaujimavo pises, vidno ze aj na birdzi sa najde par inteligentnych ludi ktori pouzivaju mozog a suhlasim skoro so vsetkym, az na tych slovanov v grecku k tomu som dost skepticky
@Trash na zaklade coho si myslis ze su tu uz 8000 rokov? A preco sa teda rimania vo svojich praenoch nezmienuju o slovanoch? Rimania poznali len galov (keltov) ktori obyvaju europu cca 4000 rokov a okolo prelomu letopoctov si zacali vsimat aj germanov.
To ze germani su mladsia vetva slovanov nedava podla mna logicky celkom zmysel. Ak sme mali spolocnych predkov s germanmi (co sme naozaj asi mali), tak ten jazyk nasich spolocnych predkov musel byt velmi odlisny nie len od germanskych ale aj od slovanskych jazykov ked sa z neho vyvynuli take rozdielne jazykove skupiny. A preto sa o nich neda hovorit ani ako o slovanoch ani ako o germanoch. Alebo si myslis ze sa germani vyvyjali rychlejsie ako slovania?