Nepoznám Slováka, ktorý by nepoužil české slovo (v Česku je bežné, že malé deti absolútne slovenčine nerozumejú), veľa slov pôvodom českých sa ustálilo (diky, moc, jo, holka a stovky ďalších). Nebolo by lepšie vyhlásiť slovenčinu za nárečie češtiny a zača
Kamarátka má uja v Česku, bola som s ňou u nich na prázdninách, majú dve malé deti. Všetko mi rozumeli. Tak z kade potom tá skvelá informácia že slovenčine nerozumejú? A češtinu by som sa neučila ani bohovi. Som Slováčka. Za to že pár našich slangových slov sú ako české musíme byť česi? dafuk
@dominica16 Ja som poločech (mamka Češka), takže info mám z prvej ruky a nie od kamarátovho kamaráta . Rozdiel v hovorejen slovenčine a češtine je oveľa menší než medzi niektorými nemeckými dialektami, takže si myslím, že to je relevantná otázka. Navyše každým dňom Slováci preberajú ďalšie a ďalšie české slová
@swe ale tak potom neviem kde si bol, lebo mne tie deti rozumeli. A nie, nerozprávajú sa s nimi po slovensky. Z nemčiny, angličtiny atď. (internacionalizmy) máme štvrťku slov. To podľa mňa ale na veci nič nemení. Mimochodom jediné z tých slov, ktoré sú tam vypísané používam díky. Nemám to rada keď niekto tvrdí, že to tak robí celok. Že to všetci vravíme, že to každý preberá do slovenčiny. Lebo neviem ako ostatný ale ja rozhodne nie. A mám pocit, že nie som jediná
@dominica16 Väčšina Slovákov používa denne čechizmy a je jedno či je to Slovák z Bratislavy alebo z Košíc. Nikoho som nechcel touto témou podráždiť, skôr mi išlo a praktickú stránku veci, Slováci by ovládali jazyk (slovom a písmom) ktorým hovorí ďalších 10 miliónov ľudí.
@swe čo je 10 miliónov v niekoľkých miliardách A s Českom nechcem mať v budúcnosti žiadne pletky tak si myslím, že pre mnohých by to boo aj zbytočné. A tá ďalšia vec, že aj tak si stále rozumieme No ja si myslím, že skoro každého kto si prečítal toto fórum si naštval
Máš tu vo fóre lingvistku, ktorá práve prišla z prednášky o členení jazykov a o pár hodín ide na ďalšiu, urob sebe láskavosť, spakuj sa z tohto fóra a neprovokuj ma
lol tak pár počeštených slov a šeských slov a pán sa tu ide posrať ale to že stovky ludí z južného slovenska blaboce výhradn maďarčinou, odmeitajúc sa naučiť slovenčine je fajn (vrchol je ísť do reštaurácie 60km od maďarských hraníc a človek si nemôže objednať lebo obsluha nerozumie) ja bývam vzdušnou čiarou tak 5-10km od českých hraníc a bývala som aj v druhej dedine od hraníc a gavaríme tu 99,8% po slovensky... áno používam čechizmi, počeštené slová ale aj slovenské zastaralé slová a nárečia, keďže sa rada hrám s rečou...
a počul si o prepínaní jazyka? že v hovorovej reči môžem kludne mixovať aj 5 jazykov ale keď treba tak dokážem rozprávať spisovnou slovenčinou?
@lawey hlavne pokoj podľa mňa by bolo proste lepšie (ekonomicky, kultúrne, politicky), kebyže Slováci používajú češtinu. Aj keď s tým mnohí nesúhlasíte, aj tak do 100 rokov bude v slovenčine toľko čechizmov, že to bude de facto čeština
@swe ja som kludná a inak prčo by malo byť práve od teraz o sto rokov viac čechizmov? keď si tak zoberieme, tak čeština sa v minulosti používala v slovenčine výrazne viac ako v súčasnosti
a ekonomicky pochybujem že výhradne len zmena jazyka by pomohla a kultúrne? slovensko má obrovské množstvo prírodných a antropogénnych pamiatok len to nevie predať...a politicky by ako čeština ovplyvnňovala?
a vlastne, keď si za češtinu... tak buď revolucionársky a používaj ju ty aktívne keď si za to!
@lawey Ja češtinu ovládam slovom aj písmom, takže mne by to problém nerobilo. Ako paralelu by som uviedol Rakúsko a Nemecko a to, ako Rakúsko z nemčiny a hlavne Nemecka (postavenia v EU, nemeckého trhu...) ťaží dodnes.
@31 inak ak ma zoberú na školu tiež budem, vlastne ligvistka @mielikki či? keď pri obidvoch možnostiach budem mať povinnú jazykovedu?
@swe o__O pripadá mi to ako ubr blbosť, ale tak pozrime sa na to z praktického pohladu : čo by sa potom učilo na literatúre? keď skoro všetko je to o slovenčine, slovensku a ťažkom boji za to....
a ak by chcel aj svk kultúru zatieniť českou.... tak načo sa búrime proti maďarizácií? to by sme sa mali knim pridať ešte pred svk republikou numero uno a bolo by vybavene : proste je to blbosť čo rečieš
"Otázka nastolenia spisovnej slovenčiny sa formovala u Štúra už dlhší čas. Pred niekoľkými rokmi (1836 – list sa nachádza v Korešpondencii) sa v liste F. Palackému sťažoval, že biblická čeština, ktorou písali evanjelici, sa stáva čoraz nezrozumiteľnejšou pre Slovákov a vyslovil želanie, aby Česi a Slováci našli kompromisnú cestu pri riešení jednotného československého jazyka. Predpokladalo to ochotu k ústupkom ako zo slovenskej, tak i z českej strany. Keďže českí lingvisti podobnú ochotu nepreukázali, rozhodol sa Štúr so svojimi prívržencami pre novú formu spisovného jazyka, ktorý by v jednotnej reči spojil katolíkov aj evanjelikov."
Takže ono to tak skutočne mohlo byť. Lenže sa to nestalo a spisovná slovenčina je samostatný jazyk.
@swe otazka znie, v com by to bolo ekonomicky lepsie kebyze sa ucime cestinu? otazka dva, v com by to bolo lepsie politicky? otazka tri, kde narazas na cechov ktory nerozumeju slovencine? robil som v cz 6 rokov, manzelka 5 cechizmy pouzivam minimalne v cz ked som na niekoho narazil coo nerozum tak to bol len ignorant a tomu som to zvykol vysvetlit sposoboom, naco budem kurvit tvoju rec ked mi bez problemov rozumies bez problemov, a k tomu nemecku a rakusku, tie reci su nie rovnake, nieje nemcina ako nemcina tak isto ako nemcina v spolkovej republike nemeckej, v nemecku sa ucia nemcinu vsade len preto ze je to jednotny stat uz o dost dlhsie ako bolo ceskoslovensko dokopy a teraz je uz vobec nemyslitelne aby zvrchovany stat prebral rec ineho statu, to odrazu mozme prevziat zakony a vobec zas urobit ceskoslovensko co by mne aj vyhovovalo ale rovnaky stat nie
Ja by som bol za. To, že je na svete milión jazykov a každému sa venuje osobitná pozornosť je veľmi komplikované. Dokonalosť spočíva v jednoduchosti... ak by sa všetci učili esperanto ako druhý jazyk, mohli by sme byť už o pár rokov vpred, keďže na jeho naučenie sa spotrebuje aspoň 100x menej energie ako napr. angličtiny.
vidis esperanto by bolo super, raz som sa pozeral ako vlastne ten jazyk vyzera a podla mna je uplne v pohode len ako by americania a celkovo vsetky anglicky hovoriace krajiny sa burili proti tomu
omg ako vobec mozes porovnavat rakusko-nemecko a slovensko-cesko...ako vobec mozes porovnavat nemcinu a cestinu, jasne ze pre rakusko je to vyhodne, kedze nemcina ma uz nejaky ten piatok silnu poziciu vo svete, no cestina by nam v tomto smere nepomohla, v inych krajinach sa cestinu neucia ako cudzi jazyk, narozdiel od nemciny. To je zakladna vec, ktora ti asi usla.
A to ze pouzivame niekedy cechizmy je prirodzena vec, odjakziva to tak bolo medzi vacsinou susednych krajin vo svete, nie len cesko-slovensko. To, ze im rozumieme viac ako oni nam, je vysledkom najma vplyvu televizie, v cesku (pokial viem) nedavaju po slovensky nadabovane filmy a serialy, kdezto u nas su tie ceske bezna vec. Jednej znamej dcera, 4 rocna pomaly polku slov rozpravala po cesky jednu dobu, no preto, ze cely den sedela pred jetixom, keby sme boli schopni si nadabovat viac filmov samostatne, bolo by to zas trochu o inom. Radsej by sa slovensko malo sustredit na cudzie jazyky, v porovnani so zvyskom europy sme na tom biedne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
nie nebolo by lepšie
A nie
...namiesto robiLI, hovoriLI, čítaLI...
a neprovokuj
a počul si o prepínaní jazyka? že v hovorovej reči môžem kludne mixovať aj 5 jazykov ale keď treba tak dokážem rozprávať spisovnou slovenčinou?
a ekonomicky pochybujem že výhradne len zmena jazyka by pomohla a kultúrne? slovensko má obrovské množstvo prírodných a antropogénnych pamiatok len to nevie predať...a politicky by ako čeština ovplyvnňovala?
a vlastne, keď si za češtinu... tak buď revolucionársky a používaj ju ty aktívne keď si za to!
@swe o__O pripadá mi to ako ubr blbosť, ale tak pozrime sa na to z praktického pohladu : čo by sa potom učilo na literatúre? keď skoro všetko je to o slovenčine, slovensku a ťažkom boji za to....
a ak by chcel aj svk kultúru zatieniť českou.... tak načo sa búrime proti maďarizácií? to by sme sa mali knim pridať ešte pred svk republikou numero uno a bolo by vybavene : proste je to blbosť čo rečieš
Bože, práve som si uvedomila názov prednášky, na kt. za chvíľu idem, Kuolee kieli, kuolee kansa (Umrie jazyk, umrie národ).
Myslím, že to stačí k téme a nemusím tu ani pchať nejaké múdre reči
"Otázka nastolenia spisovnej slovenčiny sa formovala u Štúra už dlhší čas. Pred niekoľkými rokmi (1836 – list sa nachádza v Korešpondencii) sa v liste F. Palackému sťažoval, že biblická čeština, ktorou písali evanjelici, sa stáva čoraz nezrozumiteľnejšou pre Slovákov a vyslovil želanie, aby Česi a Slováci našli kompromisnú cestu pri riešení jednotného československého jazyka. Predpokladalo to ochotu k ústupkom ako zo slovenskej, tak i z českej strany. Keďže českí lingvisti podobnú ochotu nepreukázali, rozhodol sa Štúr so svojimi prívržencami pre novú formu spisovného jazyka, ktorý by v jednotnej reči spojil katolíkov aj evanjelikov."
Takže ono to tak skutočne mohlo byť. Lenže sa to nestalo a spisovná slovenčina je samostatný jazyk.
A to ze pouzivame niekedy cechizmy je prirodzena vec, odjakziva to tak bolo medzi vacsinou susednych krajin vo svete, nie len cesko-slovensko. To, ze im rozumieme viac ako oni nam, je vysledkom najma vplyvu televizie, v cesku (pokial viem) nedavaju po slovensky nadabovane filmy a serialy, kdezto u nas su tie ceske bezna vec. Jednej znamej dcera, 4 rocna pomaly polku slov rozpravala po cesky jednu dobu, no preto, ze cely den sedela pred jetixom, keby sme boli schopni si nadabovat viac filmov samostatne, bolo by to zas trochu o inom. Radsej by sa slovensko malo sustredit na cudzie jazyky, v porovnani so zvyskom europy sme na tom biedne.
a nedá sa to skombinovať! sakra!