neviem. to by bolo za potreby všetko prehodnotiť. Protiklady a všetko.
nemyslím ale, že je to také jednoduché ako sa tvária. 10 krajín hm... ale tie krajiny sú všetky rozdielne. Majú rozdielne jazyky, mentalitu a kultúru. USA je jedna kultúra a jeden jazyk.
nemyslím si, že to je tak jednoduché ako sa to tvári. Dať do kopy 10 krajín, pomenovať ich Spojene štáty Európske a vládnuť.
Mne sú podobné tendencie istým spôsobom sympatické ...
Ale z toho článku tie právomoci prezidenta vyzerajú ... No zaujímavo
Ale neviem, ako vy takýto nápad mal vyzerať, ak by sa spojili štáty s úplne iným chodom ekonomiky, je to podľa mňa momentálne nereálne, pokiaľ ide o Slovensko ...
Môžem sa ale samozrejme mýliť a byť len človek so zlou predstavivosťou.
Ja neviem či som za alebo proti ak by sa hlasovalo asi by som o tej konkrétnej možnosti uvažoval. Totišto celá EU v súčasnej podobe mi príde ako prehnane byrokratická a je otázne aké právomoci by sme tam mali my. Nechcel by som napríklad aby o ťažbe ťažkých kovov alebo uránu, a celkovo o slovenskom životnom prostredí rozhodoval úradník z x tisíc kilometrov ďaleko. Na druhej strane neviem či by som v úradníka x tisíc km ďaleko nemal lepší pocit ako zo slovenských úradníkov ktorý o tom rozhodujú dnes a celkovo ak vezmem v úvahu súdníctvo atp. možno by z nami Nemci dokázali urobiť poriadok. Ďalej je otázne ako by to ovplyvnilo podnikateľské prostredie a na koniec stojí nám to za stratu suverenity. Priebežne hovorím áno. Ale istotu v tom nemám.
nemame ani rovnake obyvatelstvo, ako nam napriklad diktuju ako sa mame spravat k romom zatial co oni sami ich vyhostuju, nie je pre nas dobre aby nam diktovali ostatni
Som určite za... Európska únia, resp. jej integrovanejšia časť by tým len získala. Podľa mňa je to prirodzený vývoj, kto pozná dejiny vie, že v prípade USA to bol nezvratný proces... Keď sa začali integrovať v Únií, resp. konfederácií, tak ďalší krok k federácií sa javil ako nutnosť. A podobné je to aj v prípade Eú. Tak ako v prípade USA, aj v prípade Európy by mala nastať čo najväčšia integrácia, aj keď niektoré oblasti by mali stále zostať v kompetencií štátov, resp. samospráv podobne ako v prípade USA (nehovorím, že by to mali byť tie isté oblasti ako v americkom prípade).
Už dnes orgány s pochybnou demokratickou legitimitou ako Európska rada, Rada EÚ rozhodujú o veľkej časti "života" štátov... v prípade vytvorenia obdoby Kongresu by to bol krok vpred, bol by tu demokraticky volený zákonodarný orgán, ktorý by príjmal legislatívu vo vymedzených oblastiach, vrátane tých o ktorých rozhodujú zástupcovia výkonnej moci z členských štátov (v ER a REÚ) dnes...
btw. Aj keď sa o tom momentálne nehovorí, ale podľa mňa treba integrovať aj obranu. Ani nie kvôli bezpečnosti, ale najmä z ekonomických dôvodov. často sa na to zabúda.
A aby som nezabudol... dúfam, že ESA sa konečne stane agentúrou EK... so súhlasom Sui a NOR samozrejme
Spájanie štátov, účasť v rôznych spolkoch všeobecne nie je na škodu. Členstvo v EU považujem za pozitívny krok. EU nám veľa dala, i dačo zobrala.
Ale. Čo tak druhá stránka toho celého? Krajiny ako Švajčiarsko, Lichtenštajnsko a iné obdobné štáty. Kde sú teraz? Pred druhou svetovou bolo Švajčiarsko a ČSR na veľmi podobnej úrovni. Po vojne sa ale ČSR stále viac upínala na východ, prišiel "víťazný február", členstvo vo Varšavskej zmluve, RVHP a kam sme sa dostali? Švajčiarsko si zachovalo svoju neutralitu a na akej úrovni sú v dnešnej dobe?
Členstvo v EU určite áno, ale niečo na spôsob USA s krajinami, čo máme prd spoločné nie. Spojené štáty na spôsob Všeslávie alebo spoločného štátu Čechov, Poliakov a nás áno, ale toto skôr nie.
@chidori zase..niesme v 1990..globalizácia pokročila..
jazyk predsa máme spoločný..angličtinu..po anglicky vie každý,..a o 20 rokov, vzhlaodm na to ze uz dlho sa uci anglctina, bude vacsina populacie vediet po anglicky...
a kultúra...západná kultúra je tej svojej..mustre v podstate rovnaká..a nám,ak tam pojdeme, neostáva nič iné ako prisposobit sa
Stat sa toto tak si balim kufre a v priebehu par dni emigrujem a nikdy sa nevratim. 1000 rokov sme sa snazili ziskat samostatnost v ramci uhorska,
potom sme sa zase snazili zbavit rusov a ked sme konecne ziskali slobodu tak nam vydrzala 10 rokov a pripojili sme sa DOBROVOLNE do nezmyselneho a nefungujuceho zlepenca, vraj aby nam bolo lepsie a teraz toto? Fakt si myslite, ze dake spojene staty europske nam prinesu blahobyt? Zase len budeme male "ho..o" na ich okraji, ktore nik nebude brat na vedomie. Jedine co ziskame bude len este viac buzeracie a menej moznosti rozhodovat o sebe. Vraj podla vzoru USA, ved USA patria tiez medzi najzadlzenejsie krajiny sveta a keby FED veselo netlacil peniaze ako na beziacom pase, na rozdiel od ECB, boli by na tom horsie ako my. Mimochodom taka otazka, kde vlastne vsetky tieto krizy zacali? Hospodarska, hypotekarna, dlhova, nie nahodou v krajine na ktoru sa chceme tak velmi podobat...
No takže, ak by sa jednalo o EU národných štátov, nemal by som nič proti.
Lenže táto Európa, o ktorej sa rozprávame ešte nič dobré nepriniesla. Čo priniesla EU a politické strany, ktoré ju podporujú pre Slovensko ?
- potravinovú genocídu
- ožobračovanie
- likvidácia priemyslu
- likvidácia strategického majetku
Keď takýto kokoti a kokloti im podobní, ktorí zároveň zadĺžili Európu jej majú vládnuť, tak no zbohom. A kokoti ešte väčší, ktorí ich volia a podporujú ich v tom.
to potom nech sú všade rovnaké zárobky, rovnake ceny potravín a tovaru, rovnaké dôchodky.......čo sa my môžme rovnať nemcom....stále budeme na 77 mieste .........filip
@romanzkrajinyx áno áno angličtina... etc. ale treba myslieť na zachovanie kultúry jednotlivých štátov. tvoj materský jazyk je slovenský. Takže prakticky ak tam chceš strčiť angličtinu, do školy by sa ako hlavné dva jazyky strčila slovenčina a angličtina. musel by si ju ovládať na rovnakej úrovni ako ovládaš svoj rodný jazyk. Takže si predstav že maturuješ z angličtiny rovnako ako zo slovenčiny. - katastrofa. niekto nevie ovládať svoj materský jazyk a nie ešte cudzí.
druhá vec. chodilo by ti tu xyz cudzincov s tým, že čo patrí nám ako Slovákom patrí teraz aj im ako napr. Francúzom - proste spojené národy. V USA sa tiež hovorí naša Socha slobody. Nie že New Yorská socha slobody.
za tretie. rozvoj krajín. bola by tu sociálna priepasť. teraz si predstav ten rozdiel medzi nami a trebárs Nemcami. ako by to fungovalo.
Napríklad koľko zodopovednosti by to ako štátu priťažilo. Slovensko ako štát je už tak dosť biedne na tom, a teraz by prišli nové normy, nové zákony, nové pravidlá. VŠETKO VO VEĽKOM proste nové.
Sú isté dôvody, prečo niektoré štáty sa nikdy nepridali a ani nechcú pridať do EU. Prečo je Švajčiarsko radšej Švajčiarskom i keď sa o neho EU bije. Prečo tak veľmi celá dokonalá EU je závislá na Rusoch i keď o tom nikto nehovorí.
Podľa mňa, bolo by to lepšie ako teraz. Slovensko je malý a sprostý štát, ktorý nedokáže robiť žiadne veľké reformy a zmeny, lebo sa bojí. Za 20 rokov sme nedokázali vyriešiť najväčšiu čiernu dieru slovenskej ekonomiky - rómsky problém, pritom by to šlo tak ľahko. V druhých krajinách to vyriešené už dávno majú. Pretože nie sú takí konzervatívni a bojazliví, ako my. Sme príliš namyslení a myslíme si, že máme najkrajšie hory, doly a ženy na svete, ale kto neprecestoval aspoň 10 krajín, nepochopí, že to tak v skutočnosti absolútne nie je. V skutočnosti možno 95% svetovej populácie ani netuší, kde sa nachádzame.
Som typicky zakomplexovaný človek, čo je proti všetkému. Takže preto som proti. A ešte sa to celé až príliš podobá na NWO. Zachvíľu bude zamerikanizovaný celý svet a jak budeme všetci žiť tak ako sa žije v Amerike , tak ďakujem, neprosím.
Myslím, že už dnes je situácia mimoriadne nebezpečná. Keď si prečítaš ústavu zistíš, že medzinárodné dohody sú nadradené našim rozhodnutiam. Ak si v bruseli vymyslia novú hovadinu, nemáme na výber. Takúto centralizáciu moci považujem pre slobodu a demokraciu mimoriadne nebezpečnú a preto nepodporím žiadne kroky vedúce k tomuto cieľu. Úplne by nám stačil európsky ekonomický priestor, nepotrebujeme žiadnu úniu a možno ani euro. Napriek tomu myslím, že samotné euro by fungovať mohlo, ale za určitých podmienok. Za hlavné považujem to, že by EÚ nesmela mať moc manipulovať s počtom prachov v obehu a za druhé by celý tento projekt nesmel byť postavený na socializme, kde sa krajiny, ktoré nedodržiavajú pravidlá a nie sú schopné si na finančných trhoch požičať zachraňujú, miesto toho, aby sme ich nechali skrachovať. Myslím, že EÚ skončí rovnako ako skončil sovietsky zväz. Je to znova pokus o centrálne plánovanie ekonomiky, ktorý už zlyhal. Potom je tu aj iný ako ekonomický aspekt. Aký dosah budú mať bežní ľudia na vládu niekde v bruseli? Myslím, že žiadny, stanú sa z nás ešte väčšie ovce ako sme teraz. Myslím, že lepšie by bolo moc decentralizovať, mať vlády na úrovni krajov, ako sú napríklad kantóny vo Švajčiarsku a podobne.
Kedysi som si tiež myslel, že EÚ je dobrý projekt, hlasovať som o tom vtedy nemohol, ale v tej dobe by som za vstup asi zahlasoval. S dnešnými skúsenosťami by som zahlasoval iba za európsky ekonomický priestor, rozhodne by som nehlasoval za vstup do EÚ, nehlasoval by som za prijatie eura a rozhodne by som nehlasoval za nejaký superštát, ktorému by navyše vládli rovnakí komunisti, ktorí sú dnes v čele EÚ. Členstvo v EÚ nám neprinieslo žiadne výhody.
EÚ nie je amerika, akýkoľvek človek, či už je z Texasu, Alabamy alebo Montany sa považuje za američana. Je na to hrdý. V EÚ sa nikto, alebo málokto považuje za európana. Nemec necíti k Slovákovi rovnakú príslušnosť ako k Nemcovi. EÚ sa snaží nasilu spojiť niečo rozdielne...
cele je to chore...a pritom by stacilo,aby tie politicke kur*y nekradli a mysleli viac na ludi a nie len na seba...ale co uz...sami si za to mozeme,ked volime tie hovada a naustale im odpustame tie prusery,co ustavicne robia...
@onetouch zatial bolo len malo cestnych politikov uplne oddany pravy politik bol adolf hitler bojoval za narod a za idologiu ale mozno aj preto ho urazaju ze nebol skorumpovani ako stalin a churchil
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
nemyslím ale, že je to také jednoduché ako sa tvária. 10 krajín hm... ale tie krajiny sú všetky rozdielne. Majú rozdielne jazyky, mentalitu a kultúru. USA je jedna kultúra a jeden jazyk.
nemyslím si, že to je tak jednoduché ako sa to tvári. Dať do kopy 10 krajín, pomenovať ich Spojene štáty Európske a vládnuť.
S Maďarskom, ktoré nemá Euro?
EÚ nestačí?
Ale z toho článku tie právomoci prezidenta vyzerajú ... No zaujímavo
Ale neviem, ako vy takýto nápad mal vyzerať, ak by sa spojili štáty s úplne iným chodom ekonomiky, je to podľa mňa momentálne nereálne, pokiaľ ide o Slovensko ...
Môžem sa ale samozrejme mýliť a byť len človek so zlou predstavivosťou.
Ak by vstup mal znamenať reformáciu rôznych zaprášených slovenských inštitúcií na moderneeurópske, videl by som v tom asi len pozitíva.
nemame ani rovnake obyvatelstvo, ako nam napriklad diktuju ako sa mame spravat k romom zatial co oni sami ich vyhostuju, nie je pre nas dobre aby nam diktovali ostatni
(ale ani aby nam vladol sam fico)
Už dnes orgány s pochybnou demokratickou legitimitou ako Európska rada, Rada EÚ rozhodujú o veľkej časti "života" štátov... v prípade vytvorenia obdoby Kongresu by to bol krok vpred, bol by tu demokraticky volený zákonodarný orgán, ktorý by príjmal legislatívu vo vymedzených oblastiach, vrátane tých o ktorých rozhodujú zástupcovia výkonnej moci z členských štátov (v ER a REÚ) dnes...
btw. Aj keď sa o tom momentálne nehovorí, ale podľa mňa treba integrovať aj obranu. Ani nie kvôli bezpečnosti, ale najmä z ekonomických dôvodov. často sa na to zabúda.
A aby som nezabudol... dúfam, že ESA sa konečne stane agentúrou EK... so súhlasom Sui a NOR samozrejme
Ale. Čo tak druhá stránka toho celého? Krajiny ako Švajčiarsko, Lichtenštajnsko a iné obdobné štáty. Kde sú teraz? Pred druhou svetovou bolo Švajčiarsko a ČSR na veľmi podobnej úrovni. Po vojne sa ale ČSR stále viac upínala na východ, prišiel "víťazný február", členstvo vo Varšavskej zmluve, RVHP a kam sme sa dostali? Švajčiarsko si zachovalo svoju neutralitu a na akej úrovni sú v dnešnej dobe?
Členstvo v EU určite áno, ale niečo na spôsob USA s krajinami, čo máme prd spoločné nie. Spojené štáty na spôsob Všeslávie alebo spoločného štátu Čechov, Poliakov a nás áno, ale toto skôr nie.
...potom budeme v Únii alebo v Konfederácii?
jazyk predsa máme spoločný..angličtinu..po anglicky vie každý,..a o 20 rokov, vzhlaodm na to ze uz dlho sa uci anglctina, bude vacsina populacie vediet po anglicky...
a kultúra...západná kultúra je tej svojej..mustre v podstate rovnaká..a nám,ak tam pojdeme, neostáva nič iné ako prisposobit sa
potom sme sa zase snazili zbavit rusov a ked sme konecne ziskali slobodu tak nam vydrzala 10 rokov a pripojili sme sa DOBROVOLNE do nezmyselneho a nefungujuceho zlepenca, vraj aby nam bolo lepsie a teraz toto? Fakt si myslite, ze dake spojene staty europske nam prinesu blahobyt? Zase len budeme male "ho..o" na ich okraji, ktore nik nebude brat na vedomie. Jedine co ziskame bude len este viac buzeracie a menej moznosti rozhodovat o sebe. Vraj podla vzoru USA, ved USA patria tiez medzi najzadlzenejsie krajiny sveta a keby FED veselo netlacil peniaze ako na beziacom pase, na rozdiel od ECB, boli by na tom horsie ako my. Mimochodom taka otazka, kde vlastne vsetky tieto krizy zacali? Hospodarska, hypotekarna, dlhova, nie nahodou v krajine na ktoru sa chceme tak velmi podobat...
Lenže táto Európa, o ktorej sa rozprávame ešte nič dobré nepriniesla. Čo priniesla EU a politické strany, ktoré ju podporujú pre Slovensko ?
- potravinovú genocídu
- ožobračovanie
- likvidácia priemyslu
- likvidácia strategického majetku
Keď takýto kokoti a kokloti im podobní, ktorí zároveň zadĺžili Európu jej majú vládnuť, tak no zbohom. A kokoti ešte väčší, ktorí ich volia a podporujú ich v tom.
už sa zjančili úplne alebo čo...
to potom nech sú všade rovnaké zárobky, rovnake ceny potravín a tovaru, rovnaké dôchodky.......čo sa my môžme rovnať nemcom....stále budeme na 77 mieste .........filip
Sa pozrite kde bola Európa pred 300 rokmi a kde je dnes. Bude to ešte horšie. A ak chcete taký systém ako v USA, NO ZBOHOM !!!
Je to diktatúra kapitálu a nie kapitalizmus.
A nechcem , lebo velke krajiny su namyslene aj bez toho , nemam zaujem aby mi nejaky posraty Nemec , Anglan hovoril co mam robit.
Prial by som si aby sme sa vsetci v EU brali tak ako bratia , rovnocenii. Potom by som bol hned za , ale takto tazko.
druhá vec. chodilo by ti tu xyz cudzincov s tým, že čo patrí nám ako Slovákom patrí teraz aj im ako napr. Francúzom - proste spojené národy. V USA sa tiež hovorí naša Socha slobody. Nie že New Yorská socha slobody.
za tretie. rozvoj krajín. bola by tu sociálna priepasť. teraz si predstav ten rozdiel medzi nami a trebárs Nemcami. ako by to fungovalo.
Napríklad koľko zodopovednosti by to ako štátu priťažilo. Slovensko ako štát je už tak dosť biedne na tom, a teraz by prišli nové normy, nové zákony, nové pravidlá. VŠETKO VO VEĽKOM proste nové.
Sú isté dôvody, prečo niektoré štáty sa nikdy nepridali a ani nechcú pridať do EU. Prečo je Švajčiarsko radšej Švajčiarskom i keď sa o neho EU bije. Prečo tak veľmi celá dokonalá EU je závislá na Rusoch i keď o tom nikto nehovorí.
Kedysi som si tiež myslel, že EÚ je dobrý projekt, hlasovať som o tom vtedy nemohol, ale v tej dobe by som za vstup asi zahlasoval. S dnešnými skúsenosťami by som zahlasoval iba za európsky ekonomický priestor, rozhodne by som nehlasoval za vstup do EÚ, nehlasoval by som za prijatie eura a rozhodne by som nehlasoval za nejaký superštát, ktorému by navyše vládli rovnakí komunisti, ktorí sú dnes v čele EÚ. Členstvo v EÚ nám neprinieslo žiadne výhody.
EÚ nie je amerika, akýkoľvek človek, či už je z Texasu, Alabamy alebo Montany sa považuje za američana. Je na to hrdý. V EÚ sa nikto, alebo málokto považuje za európana. Nemec necíti k Slovákovi rovnakú príslušnosť ako k Nemcovi. EÚ sa snaží nasilu spojiť niečo rozdielne...