Ahojte ,, moja spolužiačka je pravdepodobne anorektička. Na desiatu zje 1 keks a z obedu max polovicu. Ako sa s ňou mám rozprávať, ak chcem, aby zmenila svoj názor na seba? Má 15r a len 40kg a myslí si, že je tučná. Neviem ako jej pomôcť prosím poraďte
No mozes jej povedat nieco v tom zmysle, ze podla teba urcite nie tucna a ked bude jest normalne a zdravo tak jej nehrozi, ze priberie, no ale skor si myslim, ze by to chcelo nejaky viac seriozny a odborny pristup.
V prvom rade si musíš uvedomiť čo si pod tým predstavuješ a ako ďaleko by si bola ochotná kvôli tej je pomoci ísť. Chceš sa s ňou len porozprávať a potom to nechať tak, alebo si ochotná vláčiť ju po doktoroch a núťiť ju jesť a neustále jej robiť psychickú podporu bez ohľadu na to ako veľmi zlyháva celé ROKY? Ale to ti ťažko budem vysvetľovať lebo si to ešte nezažila, to prvé pravdepodobne nepomôže a to druhé pravdepodobne nezvládneš.
Ak to však naozaj chceš robiť (a bravó v tejto chvíli, keď si sa nad ňou zamyslela a založila fórum si urobila viac ako väčšina ľudí okolo nej) najvhodnejšie bude zájsť za nejakým psychológom, ak máte školského tak za ním, ten ti bude dať vedieť najlepšie info, alebo ak ti nedá dostatočnú pomoc tak za viacerými. Ak však nechceš/nemôžeš skús si na internete nájsť bližšie informácie o anorexií, podobných chorobách, ako pristupovať k takej osobe atď, najlepšie oficiálne stránky, ale môžeš aj fóra.
Pointa je zistiť či má naozaj anorexiu, alebo niečo iné, alebo nič k čomu sa najlepšie dopracuješ spolu s ňou keď ju už budeš konfrontovať. A keď ju budeš konfrontovať, nezabudni že najprv ti nebude dôverovať, takže na ňu rozhodne nevybehni spôsobom že "mala by si viac jesť" to už určite počula tisíc krát, ale skús jej povedať že ti na nej záleží a že či nemá nejaký problém, neskôr koľko toho zje denne atď. Najprv sa uzavrie, nebude ti dôverovať, možno dokonca pôjde proti tebe ale keď to skúsiš viac krát zistí že jej naozaj chceš pomôcť. Tvojou úlohou je hlavne dostať ju k odborníkovi, čo by jej mohlo pomôcť najviac, ale zároveň jej musíš robiť psychickú podporu cez celý ten proces. Najlepšie je zatiahnuť do toho aj rodičov, a spolužiakov ale vždy to musí byť jeden/dvaja hlavný ľudia ktorý to riešia a ktorým dôveruje (aj keď mne by napriklad určite vadilo keby do toho niekto zatiahol mojich spolužiakov/kamarátov/rodičov takže ťažko povedať ako by ona zareagovala). Podstatné je že ak zlyhá/zlyháte treba sa snažiť ďalej a nevzdať to.
na tom neni nic anorekticke... kazdy ma iny apetit. ked som bol maly tiez mi nechutilo jest. a skoro som vobec nejedol. jedine co mi chutilo boli sladkosti. nemiesaj sa jej do zivota je to jej vec.
Keď jej povieš že je až moc chudá a krajšia by bola keby sa normálne stravovala tak jej to bude len lichotiť.
Je to proste psychické nastavenie na extrémnu štíhlosť. To je to isté ako keby si kulturistovy povedala že je až moc veľký. Lichotí mu to.
Preto by si na to mala ísť inak. Ale neviem ako
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
8 komentov
Ak to však naozaj chceš robiť (a bravó v tejto chvíli, keď si sa nad ňou zamyslela a založila fórum si urobila viac ako väčšina ľudí okolo nej) najvhodnejšie bude zájsť za nejakým psychológom, ak máte školského tak za ním, ten ti bude dať vedieť najlepšie info, alebo ak ti nedá dostatočnú pomoc tak za viacerými. Ak však nechceš/nemôžeš skús si na internete nájsť bližšie informácie o anorexií, podobných chorobách, ako pristupovať k takej osobe atď, najlepšie oficiálne stránky, ale môžeš aj fóra.
Pointa je zistiť či má naozaj anorexiu, alebo niečo iné, alebo nič k čomu sa najlepšie dopracuješ spolu s ňou keď ju už budeš konfrontovať. A keď ju budeš konfrontovať, nezabudni že najprv ti nebude dôverovať, takže na ňu rozhodne nevybehni spôsobom že "mala by si viac jesť" to už určite počula tisíc krát, ale skús jej povedať že ti na nej záleží a že či nemá nejaký problém, neskôr koľko toho zje denne atď. Najprv sa uzavrie, nebude ti dôverovať, možno dokonca pôjde proti tebe ale keď to skúsiš viac krát zistí že jej naozaj chceš pomôcť. Tvojou úlohou je hlavne dostať ju k odborníkovi, čo by jej mohlo pomôcť najviac, ale zároveň jej musíš robiť psychickú podporu cez celý ten proces. Najlepšie je zatiahnuť do toho aj rodičov, a spolužiakov ale vždy to musí byť jeden/dvaja hlavný ľudia ktorý to riešia a ktorým dôveruje (aj keď mne by napriklad určite vadilo keby do toho niekto zatiahol mojich spolužiakov/kamarátov/rodičov takže ťažko povedať ako by ona zareagovala). Podstatné je že ak zlyhá/zlyháte treba sa snažiť ďalej a nevzdať to.
» www.youtube.com/results?search_...
tak dúfam, že som ti aspoň trocha pomohla a keby niečo pošli Tajnú správu, aj to platí aj pre vás ostatných, akékoľvek poznámky k téme uvítam
Je to proste psychické nastavenie na extrémnu štíhlosť. To je to isté ako keby si kulturistovy povedala že je až moc veľký. Lichotí mu to.
Preto by si na to mala ísť inak. Ale neviem ako
Občas sa ludia starajte oseba a o svoju stravu, lebo ja bežne zjem na obed 2 mozzarely a to mam 105 kilo...
Taktiež nevidim problem v tom že ma 14 a 40kg...