bolo by to celkom zaujímavé, keby sa zrušilo hlasovanie vlády/parlamentu/etc. a o prijatí zákonov by sa rozhodovalo cez internet to by sa o politiku určite zaujímalo viac ľudí a bolo by to aj vysoko demokratické... ovšem museli by sa ustanoviť pravidlá, registrácia IPčiek atď...
Ťažko povedať. Ľudia nevedia, čo je pre noch dobré. Rozumej: nerozmýšľajú natoľko dopredu, aby vedeli, čo budú ich rozhodnutia obnášať o nejaký počet rokov. Myslím, že rozhodnutia by mali robiť na to kvalifikovaní ľudia. Tiež je otázne, akí ľudia by sa tých referend zúčastňovali. Nechcem nechať náš štát v rukách plebsu. (Nie že by teraz bol v dobrých rukách.)
A dôležitá vec: u nás sú ľudia naučení (ešte stále), že veci dostávajú zadarmo alebo za smiešny peniaz a čudujú sa, že sú nekvalitné (školstvo, zdravotníctvo etc). Takíto majú rozhodovať o dôležitých veciach? Nie, ďakujem, nechcem, aby tento štát skončil na mizine. I keby som tu už nebývala, bolo by mi to ľúto.
Skôr sa prikláňam k nie. Netreba hovoriť už len o samotnej nereálnosti uskutočniť takéto referendum - veď už len vyzbierať 350 000 podpisov by bol veľký úspech, ale o 50% účasti voličov môžete len snívať. A keby aj takéto referendum prešlo, obávam sa, že by každú chvíľu bolo nejaké. A tiež súhlas s @eirea o obyčajných zákonoch by mali rozhodovať odborníci čo sa v problematike vyznajú.
áno aj nie... V tom prvom bode súhlasím, keď už sa organizuje referendum, mali by sa jeho výsledky akceptovať bez ohľadu na to koľko príde voličov (podobne ako je jedno koľko voličov volí vo voľbách, keď sú eurovoľby či komunálne voľby platné pri 20% účasti voličov (a teroeticky aj pri 1% účasti by boli platné), tak by malo byť aj referendum platné pri ľubovoľnej účasti).
Čo sa týka zníženia počtu potrebných podpisov, no 35 tisíc mi pripadá možno málo... Ako kľudne by sa mohla schávliť menšia hranica potrebných podpisov ako je dnes, ale či práve 35 tisíc, podľa mňa by to mohlo byť kľudne aj 100 tisíc, aby zas referendum nebolo o každej kravine...
spravodlive referendum...spravodlivejsie mi pride ak sa vyjdari 50% pravoplatnych volicov...a nehcem aby tu vyhlasovali referenda vselijaki co vcera spadli zo stromu, dnes pani politici..
Zaujímalo by ma, či naozaj za týmto referendom stoja čisté záujmy. Pevne verím, že to nie je ďalšia zo série podvodov ako SaS. Hlasoval som jednoznačne áno, z princípu, pretože si myslím, že by mali mať ľudia vždy právo rozhodovať o veciach, ktoré sa ich dotýkajú a priamo participovať na spoločensko-politickom živote.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Čo sa týka zníženia počtu potrebných podpisov, no 35 tisíc mi pripadá možno málo... Ako kľudne by sa mohla schávliť menšia hranica potrebných podpisov ako je dnes, ale či práve 35 tisíc, podľa mňa by to mohlo byť kľudne aj 100 tisíc, aby zas referendum nebolo o každej kravine...
@eirea stym nenesuhlasim ze ludia nevedia co je dobre,skus hovorit za seba