Nie , alebo ak áno tak by sa mali miešať kultúrne si bližšie národy napr. v rámci strednej Europy. Ak sú medzi kultúrami priepastné rozdiely obávam sa že to prináša viac škody ako osohu.
a okrem toho väčší rozhľad nemôže byť nikdy na škodu. ide len o to čo preváži. nebolo by super keby si konzumná spoločnosť brala príklad od etník žijúcich v súlade s prírodou?? alebo keby si radikálne náboženstvá brali príklad od umiernených??
@freestyler01 jednoducho, politika multikulturalizmu (od integrácie myšlienok multikulturalizmu, filozofia, sociológia či antropológia multikulturalizmu - politika uplatnovania multikultúrnej ideológie - podmienky uplatnovania myšlienok multikulturalizmu a pod.)
Pochodil som polovicu Európy a viem, že žiť v multikúlturnej spoločnosti sa dá a len my, ktorí to ani nepoznáme, to ideme súdiť... Typickí Slováci, nevideli sme, nepočuli sme, neokúsili sme ale vieme, čo je pre svet najlepšie.
@flageusdei Máš pravdu, Slováci sú vo všeobecnosti uzatvorenejši - ako by sa neustále báli niečoho nového. Multikultúrna spoločnosť je niečo, čo nám môže len kvalitatívne pridať. (bohužial, na slovensku je stále silná pravicová ideológia a ľudia sa priľahko dajú ovplyvniť rôznymi odnožami silného nacionalizmu).
@james98 Súhlasím, najväčší problém Slovákov je, že sa boja nových vecí. Veď načo? Najlepšie je sedieť celý život doma, v tom istom dome, na tej istej záhrade a rečniť so susedami o tom, kto čo v dedine robí a aká reality show ide večer v telke... Boja sa investovať do nových vecí, OBJAVIŤ nové veci. Staré babky a dedkovia sú prakticky vyradení so spoločnosti, ich denná rutina je vysedávanie doma na gauči alebo na terase. Sú maximálne uzavretí novým technológiám a novým praktikám. "Deti socializmu", naši otcovia a mamy sú na tom podobne, celý život stereotyp v tej istej práci, dovolenka pár dní za rok a do západného sveta polovica nevykročila ani jednou nohou. A keďže tieto 2 kategórie tvoria väčšinu obyvateľstva, takto to u nás vyzerá.
Pracoval som vo viacerých multikulturalizovaných krajinách a nikde som nemal s tým problém. Myslím, že na Slovensku máme stále čo robiť s bielymi kriminálnikmi (keďže niekto sa tu nevie uživiť normálnym spôsobom) a nie to ešte riešiť problémy iných.
Princíp je v tom, že my zvykneme hádzať podľa pár členov skupiny celú skupinu do jedného vreca. To je najväčší problém zaostalých Slovákov.
10 politikov kradne? VŠETCI POLITICI SÚ SVINE!
Pár kňazov v Belgicku zneužívalo deti? VŠETCI SLOVENSKÍ BISKUPI SÚ PEDOFILI!
Učiteľ mi dal 5 v škole? VŠETCI UČITELIA SÚ ZMRDI!
Uvedomte si, že v západnom svete je úplne odlišná mentalita. Dajme tomu, že v Londýne je polovica obyvateľov prisťahovalcov. Z tej polovice možno 10 percent spáchalo nejaký zločin. Myslíte, že tam ich súdia ako čiernych, žltých? Nie. Súdia ich ako ľudí. Tam rasizmus neexistuje. Jednoducho, sú tam všetky rasy sveta a žije sa tam usporiadaný život v prísnych podmienkach a či čierny, biely alebo žltý, každý sa riadi podľa určitých pravidiel. Každý je rovnako za svoje správanie zodpovedný a nikto neberie ohľad na to, ako vyzerá!
@flageusdei No veď o tom to je - neustále potvrdzovanie a uistovanie ľudí o kultúrnych stereotypoch (prídu nejaký "Tí cudzí" z vonka a automaticky môžu za všetko). rovnako ako píše koment vyššie micenzo - len si neuvedomuje - ako mnoho iných - že rovnako kriminálne sa správa aj majorita (ak nie výraznejšie) - samozrejme médiá nám obraz skreslujú, oveľa zaujímavejšie je keď niečo spraví Róm, alebo cudzinec - ako keď to spravý chudák Slovák: veď predsa životná situácia ho musela do toho dotlačiť.
A rovnako ako píšeš, ľudia sa budú neustále len sťažovať - všetci len kradnú, podvádzajú, chcú nás zničiť - a ak niekto povie niečo pozitívne ohľadne "všeobecne nežiaducich záležitostí" automaticky sa stáva bláznom.
@james98@14 Áno a zabudol som ešte reagovať na @micenzo hovorí o tom, že kamaráti z Francúzska a Švédska bla bla bla... To nie je problém všeobecnej imigrácie, to je skôr problém rozširovania islamu ale to oni taktiež neposudzujú, keďže väčšina moslimov žije usporiadaný a normálny život, kvôli niekoľkým tam predsa nebudú zavierať hranice alebo zakazovať náboženstvá...
Severná Amerika žije takto už desiatky rokov a VEDIA takto fungovať. Prisťahovalci im tam priniesli kultúru a oni s tým žijú, tolerujú jedni druhých navzájom, keďže nikto tam nie je doma.
@flageusdei To už je trošku komplikovanejšie a síce porovnávať situáciu v Európe a v USA. V USA je tento proces integrovaný štrukturálne - v samotnej esencii USA je niečo také, ako predpoklad prisťahovalectva (USA ako celok vznikli na multikultúrnej politike a prisťahovalectve). Ďalej USA integrovalo jedincov z iných kultúr do svojej celistvej kultúry (je jednej strane bola kultúra vytváraná pluralitou rôznych kultúr historicky a tým vznikla ich špecifická kultúra - a na druhej strane USA bolo celistvé čo sa týka jazyka a už ako tak zaužívaných hodnôt).
Zatiaľ čo Európa netvorí takúto kultúrnu úniu, neexistuje žiadna centralizácia jazyka - Európa je jednoznačne kultúrne roztrieštená (ak ju komparuješ s USA) a vo svojom méme (kultúrny gén) nemá zakomponovanú pluralitu cudzích kultúr. Tým vznikajú špecifické podmienky pre vývoj multikulturalizmu v Európe - to však neznamená, že by mali vystupovať takýto čudný jedinci, a neustále podporovať stereotypy a predsudky voči iným kultúram. (teda máme komplikovanejšie podmienky na vzostup multikulturalizmu - no to nehovorí o tom, že to raz aj u nás nemôže vyzerať ako v USA - ak sa dá vôbec niečo nazvať prototypom).
Samozrejme, že všetci sme ľudia a verím, že spolu môžeme bez problémov vychádzať.
Ale keď sa zamyslím nad nejakým jednoduchým príkladom ...
máme dve kultúry, v jednej sú samé kostoly, v druhej sú samé mešity. Teraz to zmiešame, všade budú nejaké kostoly a nejaké mešity ... Ľudia si pravdepodobne zachovajú nejaký svoj naučený zvyk navštevovať práve kostol, alebo práve mešitu ... A teda každý z návštevníkov kostolov alebo mešít "príde" o polovicu miest, ktoré by inak navštevoval, alebo mohol navštevovať, prípadne sa mu zväčší vzdialenosť, ktorú musí prejsť do najbližšieho kostola/mešity.
... Tak mi to príde ako riešenie, ktoré nemusí byť vždy vhodné.
Multikulturalita sa asi niekde hodí a niekde zasa nie
Nemám proti nikomu nič, ale ak by sa ma niekto spýtal, či by som preferoval, aby sa ľudia z rôznych kultúr náhodne rozmiešali po svete, alebo čo, povedal by som, že nie.
Jednoducho pre mňa by pozitíva tohto určite neprevážili to, že som rád, že to mám blízko do nejakého kina, kde nedávajú bollywoodske filmy a že sú tu podniky, kde často hrá mne blízka hudba v mojom rodnom jazyku.
@tunidlo Nik ani netvrdí, že je to jednoduché. Je to len argumentácia pre a proti - nepíšeme o politike zavádzania multikulturalizmu a jej problémoch (ale o tom, že je možné takto funguvať. A dokonca snáď veľmi úspešne). To čo píšeš o mešitách a kostoloch som nepochopil. Multikulturalizmus je o konsenze a zrovnoprávnení rôznych kultúr v definovanom sociálnom priestore a čase, a nie o ustupovaní prisťahovaleckej minorite až do úrovne zrovnoprávnenia podmienok (aby mal každý rovnaký počet kultúrnych artefaktov - keď už píšeš o tých chrámoch). Kultúrne artefakty sú sekundárnym problémom, a na príklade USA je vidieť, ako sa po veľmi dlhom čase správa multikultúrna spoločnosť (redistribúcia rovnakých možností užívania kultúrnych artefaktov prišla časom spontánne). Rovnako je v USA možné vidieť vzor na jednej strane multikultúrneho kotla a na strane druhej neustála viditelná pluralita kultúr (činska, talianska, maďarská štvrť a pod. v mestách) - u nich to celkom pekne funguje.
Ako píšem, v Európe prebieha adaptácia rôznych kultúr na inom princípe - ale aj predstava Európy ako kotla je celkom reálna.
V @18 som chcel naznačiť, že si myslím, že bohužiaľ to podľa mňa v spomínanom USA ani Londýne nefunguje až tak dobre.
Bohužiaľ tam aj tieto podmienky prispievajú k okolnostiam, o ktorých som rád, že ich na slovensku nemusíme riešiť.
Teoreticky problémy s kriminalitou pravdepodobne nebudú o kultúrnych rozdieloch, ale o ekonomických rozdieloch, pri ktorých sa človek z chudobnejšej krajiny s ťažkosťami stane v USA právnikom, ale k zárobku z nelegálnej činnosti sa dostane pomerne ľahko.
Osobne nemám poňatia, ako sa toto dá riešiť inak ako čakaním na vzájomné priblíženie sa svetových ekonomík, ku ktorému snáď smerujeme.
A v príspevku @17 to bol príklad tak strašne zjednodušený, že to je úplne jedno, či je tam spomenutá rovnosť počtov chrámov. Verím, že myšlienka za tým je jasná.
@james98@flageusdei No neviem ale odporúčam si pozrieť toto vídeo nevidím nijakú fylozofiu logiku alebo niečo čo by nám mohlo pozitívne z toho vášho Multikulturalizmu priniesť hneď začiatok je krutý z tou učiteľkou učila by moje decko okamžite mením školu...
A zatiaľ som tu nezaznamenal nejaký pravicový extrémizmus v plnom prúde ako vy tvrdíte a možno vám raz dojde aké škody môže multikulturalizmus priniesť
@flageusdei@13 hej hej poznám západnú mentalitu polovica ameriky ide do Afgánu valčiť a ani nevedia kde to leží... kvôli pár prípadom že sa tu obviňuje celá skupina a čo keby soim ti povedal že kvôli pár slušných prípadov ešte ospevujete aj tú neprispôsobivú skupinu ktorá je väčšinová? Primitívní slováci? Výsledok Multikulturalizmu ktorí ťa doviedol ku podceňovaniu vlastnej kultúry a pôvodu... Gratulujem tomu hovorím výsledok tvojej úžasnej mentality zo západu... Keď ty patríš do primitívnej skupiny slovákou nech sa páči ostaň si tam lenže ja sa považujem za potomka kultúrne vyspelých slovienov z ktorých neskôr urobili tzv slovákou.... Že to vy multikutli nemáte ani štipku hrdosti voči vlastnej kultúre a predkom...
@flageusdei@15 neviše musím sa názoru mincenza zastať za to masívne šírenie islámu môže multikultúrna politika o ktorej sami jej iniciátori priznali že totálne zlyhala.. Že prisťahovalci tam prinieslí kultúru? To chceš tvrdiť že tam pred tým kultúra nebola to chceš tvrdíť že mi kultúru nemáme keď tu nemáme tak extrémne množstvo prisťahovalcov z iných krajín? Sme podla teba nekultúrny národ? Možno áno keď od svojej kutlúry odvrácaš zrak.. Každy si má zanechať svojú kultúru nepríjimať cudziu a ani svoju nevnucovať iným.,.. Oni vraj priniesli kultúru určite a zrejme by podla teba mali prisniesť aj sem kutlúru budem sa určite podľa tvojich názorov kultúrne obhatený cítiť keď mi žena na ulicu bude môcť vyliezť jedine v Búrke...
@trash To video je celkom vtipné - nazvať snahu o vedenie k akceptácii iných a zmiernenie predsudkov voči iným (aj keď napr. tá učitelka to mala robiť inak) "brainwashing - om" a niečim ako "zabíjanie hrdosti a povedomia o vlastnej histórii", je nezmysel. Ak niekoho akceptujem, neznamená to automaticky, že zabúdam nato kto som.
Možno Ti nehovorí nič keď sa vraví o tom, že kultúry sú voči sebe navzájom otvorené - nesutále sa ovplyvnujú, a to akú podobu má kultúra, v ktorej žiješ je rovnako ovplyvnené miešaním kultúrnych vplyvov.
Lavicové myšlienky neo - marxismu majú čosi do seba. A to konkrétne zastávať sa slabších, tých čo si sami nedokážu pomôcť (ludia z marginalizovaných skupín, ľudia z minoritných kultúr, ľudia sociálne slabší). Zrovnoprávniť týmto skupinám prístup k sociálnemu a kultúrnemu bohatstvu a povedomiu je filozofickým základom týchto myšlienok. Redistribúcia reálnych možností? Ľudskosť? Rovnaký prístup? To je niečo, čo bežnému pravičiarovi zrejme nič nevraví.
Európa ešte ani zďaleka nedospela k rozhodnutiu, či sa stane týmto spomínaným "taviacim kotlom", alebo bude integrovať jednotlivé kultúry na základe ich diverzity v rámci komunitaristického systému plurality, alebo sa stane "pevnostou", ktorá bude odrážať ďalšie pokusy o multikulturálne tendencie.
Keď sa pravica dostane do problémov, rieši to nacistickými metódami. Viz. posledné parlamentné volby v Grécku - neonacistická "národná spása" - strana zlatý úsvit, ktorá sa dostala do parlamentu. Ich cieĺom je neustále podnecovať nenávisť voči "inakosti", niektorí poslanci sa dokonca sami zapájajú do fyzických útokov proti etnickým minoritám. Tu majú pravičiari a neonacisti svoju ideológiu.
@trash Narážaš na niečo dosť naslepo . Ja som hovoril KONKRÉTNE o USA, kde je zrejme, že je to krajina a multikultúra zmiešaná z mnohých kultúr, keďže nikto tam nie je "domáci". Pôvodní obyvatelia sú indiáni, tí sú ale už takmer vyhúbení a bieli obyvatelia prišli len pre dniekoľko sto rokmi, tak ako ostatné rasy. USA založili imigranti pre imigrantov, to je celosvetovo známy "výrok".
Tak sem prosím ťa nepleť kultúru európskych krajín a už vôbec nie "kultúru" Slovenska, keďže som hovoril o niečom úplne odlišnom.
@james98 A čo keď si chcem tu zachovať svoju kultúru? Mám rád originalitu svojej kultúry a nechcem si do nej nič cudzie primiešavať rovnako ako nevnucujem svoje tradície a zvyky do cudzej kultúry... Tento Brainwashing sa naozaj deje mediálne.. Rozpútavanie extrémizmu a šírenie pravicových nálad sú zavádzajúca dezinformácia ktorou tak označujú ľudí ktorí si chcú zachovať pôvodné zvyky v domovskom prostredí a krivo bývajú označený za rasistov a pravicových extrémistov z dôvodu že sa chcú chrániť pred vonakjšími vplyvmi z cudziny ako je to v príápade Moniky F. B. europslankyne a jej hrdých ľavicovoextrémistických cvičených psíkov ktorí si dovolili nespokojným občanom nadávať do Fašistov a pritom nemajú pojem medzi nacizmom a fašizmom naštudovaný.. Nemôžem byť automaticky označený za extrémistu keď si chcem chrániť svoju kultúru a svoju bielu etniku proti ktorej je vlastne multikulturalizmus namierený... Nie som rasista a práve preto som proti multikultúrnej organizácii ľudia proti rasizmu lebo ich aktivity skôr klamú obyvateľstvo a podniecujú rasové napätie... Ich propaganda je namierená proti bielym a to nieje rasizmus? Zrejme ste si vy zastanci multikulti zle vyložili pojem tolerancia a aktivity organizované inakosťou potlačujú práva tých ktorí zase chcú žiť v normálnom svete... Nie som rasista a preto som tiež aj proti multikulti lebo ich prgramy propagujú miešanie rás a to vedie k jednému premiešaniu rôzných skupin do jedného celku a zničeniu etnickej rozmanitosti na tejto zemi... Som presvedčený že Čierný patria do Afriky bieli do Európy a žltí do Ázie len tak sa dá zabrániť tomu povestnému kotlu ktorý spomínaš..
@flageusdei Presne indiani boli pôvodným obyvateľstvom Ameriky a USA stvorili emigranti pre emigrantov ale ja som pôvodný obyvateľ tejto krajiny a emigranti nech si migruju do toho úžasného USA ako si vy myslíte tam napätie je verejne sa ti tam belosi priznajú že nenávidia čiernych a černosi zase že nenávidia bielych.. A keď už debatujeme o tom že ja som tu doma som tu pôvodný obyvateľ tak už vôbec nesúhlasím s tým aby sa mi tu nasáčkovala nejaká 10 násobna presila emigrantov do mojej domoviny lebo rozhodne netúžim skončiť ako červenokožci...
@trash Vidím, že si ešte z tohto zaostalého Slovenska nevystrčil ani päty ... V každom príspevku hovoríš, ako sa majú na západe kvôli imigrantom zle, ako sa nenávidia černosi s belochmi a ešte že vraj si to dokonca aj priznávajú . Keď nemáš ani šajnu, ako to je a ako sa tam žije, tak prosím ťa netrep tu také nehorázne pičoviny, lebo píšeš tu také bludy že až mi žily trhá .
A po druhé, aká tvoja domovina? Tebe patrí Slovensko, či čo? Ty si si vybojoval tento štát? Ty sa cítiš vlastníkom týchto polí a lesov, aby si mohol hovoriť, že ty si tu doma a aby sa TU TEBE NENASÁČKOVALI nejakí ľudia? Tebe jebe?
Slovensko je len obyčajné maličké územie na tejto planéte, ktoré je ohraničené formálne hranicami, ktoré určili ľudia kedysi dávno, s ktorými ty nemáš nič do činenia. Nepostavil si tu nič, ani jednu budovu, ani nevlastníš nič z našich lesov, polí, hôr. A ideš si pripisovať, že toto je tvoja zem? Náhodne si sa tu narodil, mohol si sa kľudne narodiť niekde v Senegale a plakal by si, že nemáš čo jesť a zožiera ťa pásomnica. Mal si len šťastie, že si sa narodil niekde v tejto relatívne rozvinutej krajine a máš z čoho žiť a čo jesť. Nikto za to nemôže, kde sa narodil a kde vyrastal, ale každý má právo sa deliť o NAŠU ZEM, ktorá je matkou nás všetkých.
@flageusdei Možno táto krajina je zaostala ale predkovia naší čo tu žili vôbec neboli tak zaostalí ako si teraz ty... Ty mne budeš vyčítať že čo mi tu patrí a čo som vykonal pre túto krajinu? Vieš čo všetko mojím predkom patrilo a obrábali to tu kým to komanči nezhabali? keď mne nieje zaslúžené podla tvojho názoru tu žiť lebo podla teba som tu nič neurobil? Čo si ty urobil? Nič rovnako ako ja tak si dvihni tvoju riť a padaj s tejto krajiny a nikdy sa nevracaj lebo by si so mnou nejednal takýmto tónom keby si mal k svojej domovine vôbec nejakú úctu.. naší predkovia tu boli odjakživa a chránili túto zem pred nájazdmi cudzincov po stáročia a kvôli takým kryplom ako si ty sme boli pod Bičom nejakých kryvonohých maďarou alebo cirkvi... Doštuduj dejepis lebo si odsúdený na zánik... Tebe by sa páčilo keby sa ti na pole nasáčkovali nejaký cudzinci? tak si ich nasťahuj k sebe a pakuj sa pod most ty kolaburant... Ale ja by som si tu púšťal cudzinca len z dobrími úmyslami že bude dodržiavať naše zvyky tak ako by som to dodržiaval ja u ních lebo keď mi tu bude nejaký buzerant z Basry vykrikovať že keď sa mi nepáči jeho spôsob chovania sa v mojej krajine tak že mám vypadnúť vykopem ho až za Dunaj! A toto je typicky debilny argument že Slovensko je maličké politicky ohraničené územie tak že si tu môže kadejaky srab pobehovať a rabovať podla teba to už bude správne!!!? Ja som tu vraj nepostavil nič dobre kedy si ty čurák sprostý bol vypratať aspoň nejaký posraný lesopark alebo les ako ja? Nikdy nemáš čo do toho kecať a kraviny typu že som sa tu náhodne narodil tak že nemám dôvod mať nič proti že nám spoločne pôvodným obyvateľom to tu zaberajú nejakí cudzinci strč do svojej xenofilnej prdele... nesplietaj tu tiež hovadiny že mám byť rád že sa tu ešte nejaký tupci zo Sahary nasťahujú lebo mám čo aspoň žrať že aké by bolo keby som sa narodil ako nejaký neger z posranej chatrče a chcipal hladom keď oni tam umierajú od hladu kvôli rovnako zmyšľajucím degenerovaným humanistom ako si ty lebo humanitárne pomoci zapríčinili ich nekontrolovateľné množenie a oni vyčerpali svojou populáciou ekologické zdroje Afriky!!! A keď máš takýto vzťah ty ku svojej domovine svojím predkom a národu čo sa zaručene hanbíš za svoju mater že je biela tak sa ty dekuj z tejto krajiny lebo domovina znamená že som tu vyrastal a že chcem aby aj moje deti tu vyrastali a nedám túto domovinu dákemu cudzincovi aby ostalo miesto tu pre moje deti lenže ty si už svojími názormi túto domovinu zradil ty si tu vyrastal aby si podporil to svinstvo zobrať si ju. Si Kolaburant proti sebe zmýšľajúci takých naší slovansky predkovia posielali do vyhnanstva...
@trash Nemám čas čítať to celé ale z prvých viet som zistil, že si stále nepochopil ten istý základný princíp: TY S TVOJIMI PREDKAMI A S TÝMTO KUSOM ZEME NEMÁŠ NIČ SPOLOČNÉ. NARODIL SI SA TU NÁHODOU. VYRASTAL SI V DOME, KTORÝ POSTAVILI TVOJI RODIČIA A V ŽIADNEJ VEĽKEJ DOMOVINE, O KTOREJ TU TY PÍŠEŠ, JE TO LEN OBYČAJNÁ ZEM OHRANIČENÁ IMAGINÁRNYMI ČIARAMI A NEPATRÍ NIKOMU! NIKTO TU NIE JE CUDZÍ, TAK AKO ANI TY A NIE SI TU ANI DOMA! TO, ŽE NIEKTO HOVORÍ ODLIŠNÝM JAZYKOM, LEBO SA NARODIL O PÁR KILOMETROV ĎALEJ AKO TY, NEZNAMENÁ, ŽE MÁ MENŠÍ NÁROK NA TÚ ISTÚ PÔDU POD NOHAMI AKO TY.
Zem je matkou všetkých detí, žiadne domoviny ani podobné imaginárne hlúposti. Nikomu na tejto planéte nepatrí časť vzduchu nad hlavou, preto nikto nemá nárok vyháňať ľudí zo svojej "domoviny". To, že si postavíš dom, je tvoja práca a máš plné právo vyhodiť niekoho z neho, ale tvoju "domovinu" nikto nikdy nepostavil, len zobrali pravítko a ceruzu a ohraničili nejakú časť povrchu planéty.... Ty s tvojimi predkami nemáš nič spoločné. Poznáš ich? Nie. Pamätáš si ich? Nie. Máš rovnakú krv? Nie. A DOKONCA ANI NEHOVORÍŠ ROVNAKÝM JAZYKOM, LEBO TEN SA KAŽDÝM ROKOM POMALIČKY MENÍ . Zobuď sa zo sna.
@flageusdei To čo tu píšeš veľkými písmenami môžem u teba pochopiť tak že ty nie si nijak národne uvedomelí človek opovrhuješ sebou opovrhuješ svojími rodičmi prarodičmi a praprarodičmi zavrhuješ sám seba... Nemáš vsťah k svojej kultúre dávno si ju zahodil dávno si zahodil aj svoj pôvod.. Ja s tou to zemou mám mnoho spoločného mnoho spoločného mali s tou mojí rodičia mojí starí rodičia aj mojí prastarí rodičia... Od nás nikto tu nedorazil na maringotke pred dvomi storočiami ako je to možno v tvojom prípade ale keď je to vlastne tvoj prípad že si sa tu dohonil na nejakej maringotke tak hovor radšej za seba a tú svoju veľkými písmenami písanú demagógiu bez sebaúcty a bez úcty k vlastnému pôvodu a kultúre nepoužívaj na mňa lebo na mňa to nefunguje... Tie imaginárné hranice majú istú funkciu stručne ti to vysvetlím tak že susedia si okolo svojých domov tiež stavajú ploty aby im nejaký čúrak neliezol do záhrady a nekradol jabka a taký význam majú aj tie kreslené hranice na mape aby k nám nevtrhol nejaký barbar... A nikoho nevyháňam niekde na inú planétu táto zem patrí všetkým ale sloboda jedného na tejto zemi končí tam kde začína sloboda druhého takže keď nejaký príslušník Kmeňa Dogonov má ostať niekde v afrike tak bude trčať tam ako ja mám ostať na slovensku a nebude sa tu nikto jebať lebo ho nejakí tupci z multikulti presvedčením pustili keď ho tu nikto nechce... Rovnako sa neseriem ani ja dakde do Sudánu a neznásilňujem tam černošky takže keď tu bude nejaký prisťahovalec nech hraje podla našich pravidiel lebo táto zem je moja domovina ja som tu vyrastal mám s tou zemou mnoho spoločného aj ty s ňou máš mnoho spoločného ale ty si ju zavrhol... Mám rovnaké právo žiť tu na Slovensku ako má nejaký Mongol právo žiť v Mongolsku takže keď tvrdíš že nikto nemá nárok vyháňať ľudí z ich domoviny tak nikto nevysarnazuje mňa odtiaľto lebo toto je MOJA DOMOVINA!!! A kolaburanti ako ty nemajú právo vypustiť z huby také hovna že s touto domovinou nemám nič spoločné... Tak ty otvor oči a daj si facku...
@trash Začnem tým, že tvoja vôla zachovať si v úplnosti a v úcte to čo považuješ za svoju kultúru je veľmi pozitívna. Každý má svoj názor a preferuje hodnoty, ktoré považuje za prvoradé a tak to má byť. Národniari sme všetci - hoci aj mi, ktorí zastávame myšlienky multikulturalizmu.
Filozofia multikulturalizmu ale vôbec nie je o túžbe potlačiť esenciu vlastnej kultúry.
Vysvetlím to takto. Žiadny jedinec (až do istého veku) nemá možnosť ovplyvniť to, v akej kultúre bude žiť. Filozoficky - kultúra ti je nanútená. V procese enkulturalizácie a socializácie prijímaš špecifické hodnoty, ktoré nazveš kultúrou (ako ale tvrdí Bourdieu, štrukturálne rozdiely medzi ľudmi po celom svete niesu tak markantné ako si ich predstavujeme - nech sú z akejkoľvek kultúry. Esencia ľudskosti - to že sme ľudmi vo svojej podstate - prevažuje nad povrchnou rozdielnostou - potom však nastáva sociálne vrstvenie). Ak si už teda prešiel procesom enkulturalizácie (a cítiš že si Slovák ) je potrebné si položiť otázku, čo ta robí Slovákom. Je to DNA - ktorú zdieľaš so svojimi predkami alebo spoločná minulosť? Pri DNA je to komplikované. Je otázne ako mtDNA môže potvrdiť tvoju príslušnosť k slovenskému národu. Historická príslušnosť je už ale iná vec. Ako píše napr. Eriksen - štýlom života, spôsobom obliekania či premýšlania sme si v súčastnosti oveľa bližší s Austrálčanmi alebo s Američanmi atd. ako so Slovákmi, ktorí tu žili napr. v 30 tych rokoch. Dnes nemôžeš povedať, čo je typicky Slovenské a čo už nie. Je dokonca ťažko posúdiť čo rozhoduje o našej príslušnosti k tej ktorej krajine či kultúre. Stačí sa narodiť na Slovensku (hoci aj neslovákom)? Alebo sa musíš narodiť na Slovensku - Slovenským rodičom? Alebo sa narodíš v USA - Slovenským rodičom a presťahuješ sa na Slovensko? Čo ak sa niekto narodí na Slovensku, Slovenským rodičom (prebehne proces enkulturalizácie a socializácie) a v 15 tich sa silno stotožný s kultúrou USA a v 16 tich utečie do USA pričom znenávidí Slovensko - ostane Slovákom? Alebo bol vôbec niekedy Slovákom?
Aj keď je to všetko nejasné a jednotlivec si nájde odpoveď nato čo to znamená byť Slovákom - ako som písal na začiatku - multikulturalizmus nemá tendencie zničiť pôvodnú kultúru (multikulturalizmus je spájaný s odstranovaním predsudkov a nenávistí - dokiaľ si nenaštuduješ kopec kníh o tej ktorej kultúre budeš mať o cudzích kultúrach zákonite nejaké stereotypy - predsudky). Ak sa napr. na Slovensko teda prisťahuje x - ľudí z y - rôznych kultúr, a prijímeš ich bez toho žeby si ich dopredu odsúdil - potom sa podobne budú správať aj oni. Časť z nich prejde na majoritné vzorce správania spoločnosti, v ktorej sú - a ostatný budú neustále nútený riadiť sa právnymi predpismi krajiny, v ktorej sú. ľudia z iných kultúr nechodia zas do iných kvôli tomu aby tú počiatočné kultúru zničili. Stávajúca kultúra sa bude vyvýjať nadalej - dokonca to môže mať pozitívne následky.
@james98 No hej ale prečo ten tvoj multikulturalizmus nefunguje takako ho máš naštudovaný ako si mi ho opísal? Napríklad procez enkulturalizácie... Čo keď príliv iných kultúr migráciou zapríčiní to že pôvodné obyvateľstvo bude nútene buď odísť alebo vymrieť kvôli príchodu novej kultúry že procesom enkulturalizácie sa druhá kultúra musí odstúpiť a upadnuť do zabudnutia... Lebo to je ten kotol čo si spomýnal teraz jedná kultúra vytláča druhú a jedna etnicka skupina vytláča tú domorodú.. Rodí sa menej bielych detí zatiaľ čo imigranti žijúci v Európe tie deti kotia... Keď dospelí slovák znenávidi všetko na svojej kultúre na svojej domovine a na svojom ľude a radšej kvôli takému dôvodu vypadne niekde do USA žiť medzi primitívov lebo mu viac sedia ich fakt už zvyky bez úrovne... A ako to že európa príjimala imigrantov z otvorenou náručou a a väčšina prisťahovalcou im to neopláca rovnakou mincou... Bieli ľudia sa boja chodiť po uliciach... Mutlikulturalizmus môže mať pozitívne následky ako ty teoreticky tvrdíš ale z praktického hľadiska sa prejavujú len negatívne následky multikulturalizmu nie nadarmo tí ktorí túto politiku zaviedli priznali že multikulturalizmus zlihal...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
a okrem toho väčší rozhľad nemôže byť nikdy na škodu. ide len o to čo preváži. nebolo by super keby si konzumná spoločnosť brala príklad od etník žijúcich v súlade s prírodou?? alebo keby si radikálne náboženstvá brali príklad od umiernených??
toto by som poslal kamaratom do Francuzska,Svedska.. kde byvaju denne znasilnovani opicami
multi kulti je najvacsie zlo a potvrdili to uz aj viaceri "tam vyssie"
Pracoval som vo viacerých multikulturalizovaných krajinách a nikde som nemal s tým problém. Myslím, že na Slovensku máme stále čo robiť s bielymi kriminálnikmi (keďže niekto sa tu nevie uživiť normálnym spôsobom) a nie to ešte riešiť problémy iných.
Princíp je v tom, že my zvykneme hádzať podľa pár členov skupiny celú skupinu do jedného vreca. To je najväčší problém zaostalých Slovákov.
10 politikov kradne? VŠETCI POLITICI SÚ SVINE!
Pár kňazov v Belgicku zneužívalo deti? VŠETCI SLOVENSKÍ BISKUPI SÚ PEDOFILI!
Učiteľ mi dal 5 v škole? VŠETCI UČITELIA SÚ ZMRDI!
Uvedomte si, že v západnom svete je úplne odlišná mentalita. Dajme tomu, že v Londýne je polovica obyvateľov prisťahovalcov. Z tej polovice možno 10 percent spáchalo nejaký zločin. Myslíte, že tam ich súdia ako čiernych, žltých? Nie. Súdia ich ako ľudí. Tam rasizmus neexistuje. Jednoducho, sú tam všetky rasy sveta a žije sa tam usporiadaný život v prísnych podmienkach a či čierny, biely alebo žltý, každý sa riadi podľa určitých pravidiel. Každý je rovnako za svoje správanie zodpovedný a nikto neberie ohľad na to, ako vyzerá!
A rovnako ako píšeš, ľudia sa budú neustále len sťažovať - všetci len kradnú, podvádzajú, chcú nás zničiť - a ak niekto povie niečo pozitívne ohľadne "všeobecne nežiaducich záležitostí" automaticky sa stáva bláznom.
Severná Amerika žije takto už desiatky rokov a VEDIA takto fungovať. Prisťahovalci im tam priniesli kultúru a oni s tým žijú, tolerujú jedni druhých navzájom, keďže nikto tam nie je doma.
Zatiaľ čo Európa netvorí takúto kultúrnu úniu, neexistuje žiadna centralizácia jazyka - Európa je jednoznačne kultúrne roztrieštená (ak ju komparuješ s USA) a vo svojom méme (kultúrny gén) nemá zakomponovanú pluralitu cudzích kultúr. Tým vznikajú špecifické podmienky pre vývoj multikulturalizmu v Európe - to však neznamená, že by mali vystupovať takýto čudný jedinci, a neustále podporovať stereotypy a predsudky voči iným kultúram. (teda máme komplikovanejšie podmienky na vzostup multikulturalizmu - no to nehovorí o tom, že to raz aj u nás nemôže vyzerať ako v USA - ak sa dá vôbec niečo nazvať prototypom).
Samozrejme, že všetci sme ľudia a verím, že spolu môžeme bez problémov vychádzať.
Ale keď sa zamyslím nad nejakým jednoduchým príkladom ...
máme dve kultúry, v jednej sú samé kostoly, v druhej sú samé mešity. Teraz to zmiešame, všade budú nejaké kostoly a nejaké mešity ... Ľudia si pravdepodobne zachovajú nejaký svoj naučený zvyk navštevovať práve kostol, alebo práve mešitu ... A teda každý z návštevníkov kostolov alebo mešít "príde" o polovicu miest, ktoré by inak navštevoval, alebo mohol navštevovať, prípadne sa mu zväčší vzdialenosť, ktorú musí prejsť do najbližšieho kostola/mešity.
... Tak mi to príde ako riešenie, ktoré nemusí byť vždy vhodné.
Multikulturalita sa asi niekde hodí a niekde zasa nie
Nemám proti nikomu nič, ale ak by sa ma niekto spýtal, či by som preferoval, aby sa ľudia z rôznych kultúr náhodne rozmiešali po svete, alebo čo, povedal by som, že nie.
Jednoducho pre mňa by pozitíva tohto určite neprevážili to, že som rád, že to mám blízko do nejakého kina, kde nedávajú bollywoodske filmy a že sú tu podniky, kde často hrá mne blízka hudba v mojom rodnom jazyku.
Kiež by to bolo také jednoduché, ako píšete.
Ako píšem, v Európe prebieha adaptácia rôznych kultúr na inom princípe - ale aj predstava Európy ako kotla je celkom reálna.
V @18 som chcel naznačiť, že si myslím, že bohužiaľ to podľa mňa v spomínanom USA ani Londýne nefunguje až tak dobre.
Bohužiaľ tam aj tieto podmienky prispievajú k okolnostiam, o ktorých som rád, že ich na slovensku nemusíme riešiť.
Teoreticky problémy s kriminalitou pravdepodobne nebudú o kultúrnych rozdieloch, ale o ekonomických rozdieloch, pri ktorých sa človek z chudobnejšej krajiny s ťažkosťami stane v USA právnikom, ale k zárobku z nelegálnej činnosti sa dostane pomerne ľahko.
Osobne nemám poňatia, ako sa toto dá riešiť inak ako čakaním na vzájomné priblíženie sa svetových ekonomík, ku ktorému snáď smerujeme.
A v príspevku @17 to bol príklad tak strašne zjednodušený, že to je úplne jedno, či je tam spomenutá rovnosť počtov chrámov. Verím, že myšlienka za tým je jasná.
Možno Ti nehovorí nič keď sa vraví o tom, že kultúry sú voči sebe navzájom otvorené - nesutále sa ovplyvnujú, a to akú podobu má kultúra, v ktorej žiješ je rovnako ovplyvnené miešaním kultúrnych vplyvov.
Lavicové myšlienky neo - marxismu majú čosi do seba. A to konkrétne zastávať sa slabších, tých čo si sami nedokážu pomôcť (ludia z marginalizovaných skupín, ľudia z minoritných kultúr, ľudia sociálne slabší). Zrovnoprávniť týmto skupinám prístup k sociálnemu a kultúrnemu bohatstvu a povedomiu je filozofickým základom týchto myšlienok. Redistribúcia reálnych možností? Ľudskosť? Rovnaký prístup? To je niečo, čo bežnému pravičiarovi zrejme nič nevraví.
Európa ešte ani zďaleka nedospela k rozhodnutiu, či sa stane týmto spomínaným "taviacim kotlom", alebo bude integrovať jednotlivé kultúry na základe ich diverzity v rámci komunitaristického systému plurality, alebo sa stane "pevnostou", ktorá bude odrážať ďalšie pokusy o multikulturálne tendencie.
Keď sa pravica dostane do problémov, rieši to nacistickými metódami. Viz. posledné parlamentné volby v Grécku - neonacistická "národná spása" - strana zlatý úsvit, ktorá sa dostala do parlamentu. Ich cieĺom je neustále podnecovať nenávisť voči "inakosti", niektorí poslanci sa dokonca sami zapájajú do fyzických útokov proti etnickým minoritám. Tu majú pravičiari a neonacisti svoju ideológiu.
Tak sem prosím ťa nepleť kultúru európskych krajín a už vôbec nie "kultúru" Slovenska, keďže som hovoril o niečom úplne odlišnom.
A po druhé, aká tvoja domovina? Tebe patrí Slovensko, či čo? Ty si si vybojoval tento štát? Ty sa cítiš vlastníkom týchto polí a lesov, aby si mohol hovoriť, že ty si tu doma a aby sa TU TEBE NENASÁČKOVALI nejakí ľudia? Tebe jebe?
Slovensko je len obyčajné maličké územie na tejto planéte, ktoré je ohraničené formálne hranicami, ktoré určili ľudia kedysi dávno, s ktorými ty nemáš nič do činenia. Nepostavil si tu nič, ani jednu budovu, ani nevlastníš nič z našich lesov, polí, hôr. A ideš si pripisovať, že toto je tvoja zem? Náhodne si sa tu narodil, mohol si sa kľudne narodiť niekde v Senegale a plakal by si, že nemáš čo jesť a zožiera ťa pásomnica. Mal si len šťastie, že si sa narodil niekde v tejto relatívne rozvinutej krajine a máš z čoho žiť a čo jesť. Nikto za to nemôže, kde sa narodil a kde vyrastal, ale každý má právo sa deliť o NAŠU ZEM, ktorá je matkou nás všetkých.
Žiadna krajina nikomu nepatrí.
Zem je matkou všetkých detí, žiadne domoviny ani podobné imaginárne hlúposti. Nikomu na tejto planéte nepatrí časť vzduchu nad hlavou, preto nikto nemá nárok vyháňať ľudí zo svojej "domoviny". To, že si postavíš dom, je tvoja práca a máš plné právo vyhodiť niekoho z neho, ale tvoju "domovinu" nikto nikdy nepostavil, len zobrali pravítko a ceruzu a ohraničili nejakú časť povrchu planéty.... Ty s tvojimi predkami nemáš nič spoločné. Poznáš ich? Nie. Pamätáš si ich? Nie. Máš rovnakú krv? Nie. A DOKONCA ANI NEHOVORÍŠ ROVNAKÝM JAZYKOM, LEBO TEN SA KAŽDÝM ROKOM POMALIČKY MENÍ . Zobuď sa zo sna.
Filozofia multikulturalizmu ale vôbec nie je o túžbe potlačiť esenciu vlastnej kultúry.
Vysvetlím to takto. Žiadny jedinec (až do istého veku) nemá možnosť ovplyvniť to, v akej kultúre bude žiť. Filozoficky - kultúra ti je nanútená. V procese enkulturalizácie a socializácie prijímaš špecifické hodnoty, ktoré nazveš kultúrou (ako ale tvrdí Bourdieu, štrukturálne rozdiely medzi ľudmi po celom svete niesu tak markantné ako si ich predstavujeme - nech sú z akejkoľvek kultúry. Esencia ľudskosti - to že sme ľudmi vo svojej podstate - prevažuje nad povrchnou rozdielnostou - potom však nastáva sociálne vrstvenie). Ak si už teda prešiel procesom enkulturalizácie (a cítiš že si Slovák ) je potrebné si položiť otázku, čo ta robí Slovákom. Je to DNA - ktorú zdieľaš so svojimi predkami alebo spoločná minulosť? Pri DNA je to komplikované. Je otázne ako mtDNA môže potvrdiť tvoju príslušnosť k slovenskému národu. Historická príslušnosť je už ale iná vec. Ako píše napr. Eriksen - štýlom života, spôsobom obliekania či premýšlania sme si v súčastnosti oveľa bližší s Austrálčanmi alebo s Američanmi atd. ako so Slovákmi, ktorí tu žili napr. v 30 tych rokoch. Dnes nemôžeš povedať, čo je typicky Slovenské a čo už nie. Je dokonca ťažko posúdiť čo rozhoduje o našej príslušnosti k tej ktorej krajine či kultúre. Stačí sa narodiť na Slovensku (hoci aj neslovákom)? Alebo sa musíš narodiť na Slovensku - Slovenským rodičom? Alebo sa narodíš v USA - Slovenským rodičom a presťahuješ sa na Slovensko? Čo ak sa niekto narodí na Slovensku, Slovenským rodičom (prebehne proces enkulturalizácie a socializácie) a v 15 tich sa silno stotožný s kultúrou USA a v 16 tich utečie do USA pričom znenávidí Slovensko - ostane Slovákom? Alebo bol vôbec niekedy Slovákom?
Aj keď je to všetko nejasné a jednotlivec si nájde odpoveď nato čo to znamená byť Slovákom - ako som písal na začiatku - multikulturalizmus nemá tendencie zničiť pôvodnú kultúru (multikulturalizmus je spájaný s odstranovaním predsudkov a nenávistí - dokiaľ si nenaštuduješ kopec kníh o tej ktorej kultúre budeš mať o cudzích kultúrach zákonite nejaké stereotypy - predsudky). Ak sa napr. na Slovensko teda prisťahuje x - ľudí z y - rôznych kultúr, a prijímeš ich bez toho žeby si ich dopredu odsúdil - potom sa podobne budú správať aj oni. Časť z nich prejde na majoritné vzorce správania spoločnosti, v ktorej sú - a ostatný budú neustále nútený riadiť sa právnymi predpismi krajiny, v ktorej sú. ľudia z iných kultúr nechodia zas do iných kvôli tomu aby tú počiatočné kultúru zničili. Stávajúca kultúra sa bude vyvýjať nadalej - dokonca to môže mať pozitívne následky.