caute
prave som deviatak na zs, to samozrejme nieje nic zvlastne, ale:
uz asi dva-tri roky mam neskutocnu chut sa prestahovat, proste nebyt dotovany rodicmi, hladam byvanie, pozeram skoly, uplatnenie e.t.c.
a teraz moja otazka:
na konci tretieho rocnika s
@5 mozno to vyznie divne ale nemam rad nakupy a ani maso, takze z jedalnickom som docela nenarocny, takisto oblecenie sa mi zunuje po roku @4 myslim podnajom, napr. dedovia co prenajimaju jednu izbu za 150e @3 strednu by som robil popritom @2 lenze byvam na dedine a chcem odtialto co najskor dopcie
Takto ti to poviem... Starám sa sama o seba od mojej 19tky. Študovala som na výške a zároveň pracovala na TPP, čo bolo síce o hubu, ale dalo sa. Nie každý odbor má ale dostatočne voľný rozvrh na to, aby sa to dalo stíhať. Pokiaľ nepôjdeš na výšku a nájdeš si prácu na TPP, máš to najistejšie.
ALE. Nezvládla by som si platiť nájom, stravu, účty a všetko bez toho, aby som mala spolubývajúceho. Neviem, v ktorom meste chceš bývať, ale tu v BA si nenájdeš nájom taký, aby si mal aj obstojné bývanie, aj dosť peňazí na všetko ostatné. A pozerám, že sa chceš zamestnať brigádne...? To už sám tým duplom nezvládneš.
Dá sa odísť od rodičov a podporovať sa sám, som toho živým príkladom, ale začni si a) zháňať človeka/ľudí, čo by s tebou chceli eventuálne bývať, alebo b) pozeraj stránky, kde ľudia hľadajú spolubývajúcich.
Good luck.
@10 chcem zit vo velkom meste...este mam plan (a to by som bol velmi stastny) keby sa mi po strednej podarilo uchytit sa v prahe, po nejakej parrocnej praxi by som chcel odist do holandska
@ameliepoulain ani ja by som nevyžila z 350€, keď si predstavím, že nájomné, moje návštevy nákupákov - musím všetko možné kupovať aj čo nechcem, lebo to bolo v akcií; strava; doprava ... to vyjde oveľa viac
@motyylia to je inak pekná myšlienka, napr. u nás na strednej stojí intrak nejakých 52 € dokopy aj so stravou mesačne
@Kajooooooooooooooooooooooooooo v BA sú tie náklady na dopravu a bývanie trochu vyššie ... jedine si tam nájsť kamarátov s ktorými budeš spolu bývať alebo nejaký pár, čo prenajíma izby alebo intrák.
@yoshtixiang kedze niesom rozmaznany a zivot na dedine mi dal toho vela, takze by som nemal problem denne chodit 20 km cez celu BA
vlastne som nenarocny..len to byvanie, jedlo, oblecenie a zradlo, nic viac
to by sa snad za 350e/mesiac dalo zvladnut
V Ba bývanie povedzme 200 € + strava takých 150 € keď šetríš. Najlepšie by bolo keby bývaš ešte s niekym. Pre samého je to dosť ťažké.
Aj ja sa chystám osamostatniť tak viem približne čo všetko to obnáša. Ale zase niekedy si spomeniem na kolegu ktorý má 26 a býva s rodičmi v byte. Tak si poviem že prečo by som ešte aj ja nemohol
I know that feel.. tiež som na základnej sa chcel odsťahovať.. ale teraz jak som na tej strednej už v 2. ročníku tak by som si nevedel predstaviť toľko veľa zodpovednosti..
@marek15693 byvanie som uz pozeral, ako vravim dochodcovia prenajimaju izby aj za 100 eur+wifi takze to je ok
rataj s tym ze 2 vikendy by som chodil domov, to je 20e na cestu
cestovanie v ba, na to by mi malo stacit aspon 15 e,takze sumar:
byvanie:100e/mesiac
cesta:20e/mesiac
MH 15e/mesiac
jedlo-60e/mesiac
kredit-30e/mesiac
setrenie-50e/mesiac
to mam 270e
+30e na necakane vydavky
ostava mi 50e v dobrom
@yoshixiang si robis srandu? vsak uz asi piatky krat pisem ze NEBUDEM BYVAT na intraku ale u niekoho doma, niekdo kto mi prenajme izbu
nemam chut aby mi nejaky chlap na intraku rozkazoval kedy spat, kedy vstavat a podobne sracky
študujem, bývam na intráku, dostávam štipko a popri tom brigádujem...mesačne mám príjem do tých 400€ a domov chodím raz za týžden na jeden deň, niekedy raz za 2 týždne, a rodičia mi už neplatia absolútne nič (ak nerátam tie poplatky spojené s trvalým bydliskom ktoré mám doma, a stravu keď na ten jeden deň som doma)
A čo tak kozmetika? Drogéria, je veľa vecí čo si neuvedomuješ že budeš musieť kupovať lebo ti to zabezpečujú rodičia, musíš si prať, zo 60tich eur sa nevystravuješ, možno si to teraz myslíš ale tých pár "lacných" jedál budeš jesť tak dva mesiace dookola a nebudeš ich môcť ani cítiť. Prečo nepočkáš kým dokončíš školu, zamestnáš sa a budeš mať aspoň ako-taký základ? Ako prepáč ale v 15tich chcel každý odísť z domu, do osemnástky ťa to prejde a uvedomíš si, ako je doma dobre
jedlo za 60€ / mesiac pri všetkej skromnosti, obed v škole 1,50-2+ € a ak si myslíš, že vydržíš bez tekutín a suchých rožkoch celý mesiac ale tak skúsiť môžeš keď si myslíš, že sa to dá z 350€ v BA je podľa mňa nemožné ešte ak chceš sem tam nikde vypadnúť do baru ale to by sa do tvojho rozpočtu asi nezmestilo skonči priemyslovku, choď na VŠ a máš vybavené potom sa rozhodneš lebo budeš aj vedieť čo chceš
@33 chcel by som vidiet ako by si fungoval keby si jedol 2x denne a pritom pracoval. kazdopadne, v 18tich budes uplne iny clovek ako teraz takze cele toto forum je viac menej nezmysel
@38 to ze nechcem zostat zavisly na rodicoch ako vacsina ludi a ze chcem v 18-ke vypadnut a hladam riesenia ktore budu najmenej financne narocne mi ako nezmysel nepride
Najprv si sprav strednú školu a maturitu. Potom premýšlaj, ako sa osamostatníš. Ak by si chcel bývať sám, musíš veľa zarábať, lebo všetko si sám platiť, to nie je vôbec sranda, potom je tu druhá možnosť, že si nájdeš frajerku, ktorá bude tiež pracovať a dáte to dokopy, alebo s nejakými kamarátmi na podnájme - to sa ti vyplatí, ak budeš pokračovať na VŠ.
@willbebetter Študujem ešte stále A momentálne mam tri brigády
@kajooooooooooooooooooooooooooo Je zlaté, aký si idealista s tým rozpočtom. 60€/mesiac na jedlo? Pochybujem. Plus vôbec si nerátaš do toho hygienu - prací prášok, sprchový gél, mydlo, toaleťák, hlúposti... A neverím, že ako je mesiac dlhý, nebudeš chcieť ísť vôbec nikam von, ani len jediný krát. A ešte si aj odkladať toľko každý mesiac??
Minimum je aspoň 400 - 450, pokiaľ si chceš odkladať tak ešte viac.
A nie, nie som jedno z tých rozmaznaných dievčat, ktoré nevedia hospodáriť s peniazmi.
@39 takto, cely tento plan co tu pises, jasne ze sa to da, vsetko sa da ale nie je to DLHODOBO UDRZATELNE (urcite nie s takym prijmom ako planujes). neverim ze by ta bavil taky zivot.
@madiska v mojom financnom plane ktory som si urobil su zahrnute aj vydavky ktore sa daju obmedzit, samozrejme nie dlhodobo ale ak si tam zoberem bicykel mhdcku mozem vynechat, hned mam 15e doma, +jedlo z domu do mikrovlnky-na par dni postarane, plus hygienicke potreby su uplne minimum. praci prasok zozeniem za par eur, aj tak nevidim rozdiel medzi persilom a CLEVER , kredit mozem obmedzit na 10e/mesiac (to by nebol problem), uz mam 20e, zobrat si 30% z necakanych vydavkov a setrenia
@marek15693 tak aj moja mama, ale len z dôvodu, že sa strašne o mňa bojí, a hlavne kvôli tomu s ňou ani bývať nechcem
@Kajooooooooooooooooooooooooooo nechceš byť závislý na rodičoch, ale pred chvíľou si napísal, že ti budú posielať peniaze, tak čo to potom ?
skús si vybaviť sociálku (neviem, ako sa to vybavuje, bohužiaľ nie som ten prípad, nepoznám kritéria), vybav si štipendium, granty a všeličo možné, najprv si to však rozpracuj, pretože aj zariadenie toho, kde chceš bývať niečo stojí
Ako zapísaný brigádnik určite nie Musel by si byť jedine na čierno
Nevýmyšľaj blbosti, pokiaľ nemáš vzdelanie alebo aspoň tu maturitu a rodičia ťa nevyhodia, tak nebuď hlúpy a zostaň s nimi, aspoň do maturity.
@kajooooooooooooooooooooooooooo
Budem rada, keď ako 18 ročný nám napíšeš, že všetko zvládaš.
Tiež som mala silné reči pred strednou školou, to má asi každý.
Zapísaný brigádnik nezarobí viac ako 200 eur mesačne keď nemá maturitu, to máš jednu vec.
Ďalšia, brigádu si len tak ľahko nenájdeš, máloktorý zamestnávateľ príjma brigádnikov, lebo za ne platí obrovské odvody. Preto si radšej volí variantu na dohodu. To by zas nepasovalo tebe, lebo by si musel študovať. Ďalšia vec, "v 15 málokto príjme brigádnika" to je pravda. No ale ani v 18 pokiaľ nemáš maturitu. Treba mať tu maturitu a až vtedy rozmýšlať o samostatnom živote. Plus ďalšie výdavky, čo budeš mať. A ješ málo, za tri roky sa toho toľko zmení, veď padneš poriadne tvrdo na zem. Samozrejme, ja Ti to prajem, ale ty sa zbadáš
@kajooooooooooooooooooooooooooo Si strašný idealista Pokiaľ si sa nikdy neživil sám a všetko si neplatil sám, tak nepochopíš. Pokiaľ nechceš fungovať na suchých rožkoch a špagetách v nejakej úplnej diere absolútne bez hociakého spoločenského života, prirátaj si aspoň 100€ k svojmu ideálnemu rozpočtu a dostaneš približný reálny rozpočet.
Navyše napríklad také jedlo - my šetríme už len na tom, že kupujem množstvo približne pre dvoch - tie väčšie balenia vždy vychádzajú menej v prepočte než tie menšie, pričom ale väčšie sú pre jednotlivca príliš veľa. A varím pre dvoch, čo je zas ekonomickejšie, než pre jedného. Pokiaľ budeš bývať s nejakým nefamiliárnych dôchodcom, tak to s jedlom nebudeš mať ľahké
Ale ako si hovoril, chceš si brať jedlo z domu na týždeň... rovno povedz, že ťa rodičia budú podporovať aspoň nejak NEživíš sa samostatne, pokiaľ si budeš brať večne od rodičov nejaké veci. Samozrejme, je to tak ľahšie, ale myslela som, že nechceš na nich spoliehať.
@lansue radsej pridem po troch mesiacoch rozdrbany na sracky a mozem povedat"skusil som, nevydalo" ako sediet doma a nariekat ze by som to dokazal @madiska je jasne ze by mi dali nejake zradlo a peniaze ale to je uplne minimum...mame zahradu, takze sa pestuju vseliake stromy a tak, plus sa zavara..mame sliepky takze vajec mame tiez pokokot
a z 350 sa mi da kludne dostat na 400+jedlo z domu
Inaksie neviem ci to je vsade tak alebo nie ale ja mam brigadu ako dost vela ludi v kaufladne. V zmluve mam ze nemozem zarobit za mesiac viac ako 150€ je to nejak dane statom neviem ako ale je to tak ale pravda je taka ze keby aspon tych 150 eur zarobim som stastna ako blcha.. napor brigadnikov je taky vysoky ze nie vzdy sa mi ujdu dake smeny takze je to dost bieda.. momentalne studujem na vysokej skole a byvam na intraku ktory ma stoji 63ecok na mesiac chodim na obedy sice nie vzdy lebo si snazim aj sama varit a tie mame dotovane statom takze mam za 2 ecka obed aj s polievkou aj s nejakym tym hlavnym jedlom. no rodicia mi moc neprispievaju lebo samy nemaju no este pred vyskou som si snazila nieco odkladat z toho co som zarobila v kauflande. od 15 tich si zarabam.. najskor som roznasala letaky co asi kazdy pozna to mi vynasalo 30 ecok na mesiac.. takze nic moc.. ak by si chces vyzit ako ty hovoris.. musel by si uz teraz zacat setrit.. aby si uz v tych 18 tich mal dost nasetrene .. samozrejme pokial si nenajdes nejaku suprovu brigadu.. väcsinou ale suprove brigady su "po znamostiach" tak drzim palce
Na Birdzi niekto uznáva, že od štrnástich si zarábať na seba sám je a) kokotina b)nereálne; a zrazu nežijete všetci z 50€/mesiac?^^
Ohľadom bývania v BA: priváty sú proste drahé (intráky oproti zvyšku Slovenska takisto) a samostatné bývanie pre jedného si môžeš dovoliť s nie menším než štvorciferným platom. (Jednogarsónky o výmere mojej detskej izby bežne stoja 300+ na mesiac.)
Bývať u niekoho nie je žiadna výhra, nechcem byť zlá, ale myslíš, že dôchodca žijúci sám nebude vidieť v mladom podnájomníkovi vnuka a obmedzovať ho (v dodržiavaní úplne jebnutých pravidiel akože poriadku, na ktorých v každej domácnosti aspoň jeden člen trvá; vo večerných príchodoch, v spotrebe energie, či si budeš môcť niekoho priviesť..)?
Jo, a nahliadni do Zákonníka práce (a pokús sa nepodľahnú samovznieteniu).
Ak po SŠ nebudeš robiť na TPP, nedostaneš zo svojho zárobku ani hovno, na daniach a odvodoch neštudentovi na brigáde/pracujúcemu na dohodu bežne vezmú aj 40% _čistej_ mzdy.
Navyše sa nezamestnanosť umelo znižuje tým, že nezamestnaných, ktorí sa snažia príležitostne pracovať, vyhadzujú z evidencie (podľa slov pracovníčky ÚPSVaR). ZP a odvody si bez stáleho slušného príjmu rozhodne platiť nechceš.
takto ... myslim si, ze ked pojdes na strednu najdes si novu partiu a tak a este v bratislave, tak si pekne premyslis tento svoj plan
ale good luck :-S
@wewo dakujem nove mesto nad vahom, sps
ja sa ucim uz pol roka, dufam ze si nieco pri konci strednej najdem... len ako pozeram trh je uz zaplneny programatormi a uz beru ludi ktori vedia kodit fakt na urovni takze nemyslim ze tu bude take lahke ako to vykresluju v mediach
nebudes mat serioznu brigadu bez maturity aspon, no way a v kodeni uz totalne nie ...
nejde mi do hlavy - preco chces uz v 15tich sa osamostatnit a odist z dediny, ked ako som videl vydavky niesi velmi spolocensky typ, nechlastas vonku a bavi ta kodenie? potom tvoj zivot na zaklade toho co si pisal potrebuje priemerny pocitac a uplne priemerne pripojenie na internet a nevidim tam nic, co by ta malo taaaaaak dozrat, ze hned zhurta musis odjebat skolu, zivot, rodny kraj a nutne sa uzivit v Bratislave .... snazis sa posobit mudro, ale stale si v svojom veku neuvedomujes rozhodnutia, nasledky, zodpovednost a veci ktore vychadzaju zo skusenosti
@matejwo pijem len pivo, tvrde mi nechuti.
a ako inak naberiem skusenosti? tym ze budem doma isto nie. za druhe-byvam v malickej dedine pri malickom meste a praca je tu minimalna-je tu dokonca problem zohnat brigadu na leto, pretoze vsetky firmy (okrem teska, kauflandu a emersonu) su malicke a uz vobec sa tu neda zamestnat. a jednoducho nechcem byt na nikom zavisly, ak je to nutnost tak minimalne a urcite nie dlhodobo
v treťom ročníku vedieť objektovo programovať
lolololololololololololol
ale šak da sa ja som takto vypadol do bratislavy v 16tich a od vtedy aj jaksik idem po svojom až na to že som cez školský rok býval doma potom som si aj nejakú prácu našiel na doma ale skôr to bol vývoj elektroniky + programovanie a keby to nedojebem tak teoreticky by to bol zárobok 3000€ mesiac
treba byť proste šikovný fakt sa snažiť obetovať vela večerov pri študovaní bárs akých pípovín a potom keď nájdeš niečo na čom môžeš pracovať musíš krvopotne presvedčiť toho človeka že aj keď si mladé ucho tak to dáš
@72 nooooo kazdopadne na to ze ta nieto zamestna ako programatora pre oop asi skor zabudni
mozno nejaku cvicenu opicu (konfigurator sa im nadava) ne nejake rychle veci v C# a Jave ale to budes musiet ukazat ze z hlavy za den natukas nejaky kod
@horsiq za tri roky sa toho da naucit myslim ze dost chcel by som zmaknut javascript, java a C (samozrejme nie na profesionalnej urovni ale urcite chcem vediet napisa dobry kod)
tak to budes potrebovat viac ako 3 roky ja som sa zacal ucit programovat asi ked som mal 11 a este dnes ked nieco nakodim tak si netrufnem povedat ze to je "dobry kod"
hlavne sa kurna dobre nauc zaklady akeho kolvek jazyka co sa ides ucit a neskac rovno na zlozite a pokrocilejsie veci
@horsiq moze to vyzniet blbo, kazdopadne kazdy svoj krok v programovani konzultujem z clovekom ktory studuje na karlovke v prahe a robi weboveho testera. viem co robim
(to samozrejme neznamena ze nie som otvoreny novym napadom)
btw presne toto mi povedal aj on, precitat knihu a potom zacat kodit, nie naopak
Z 350€ nevyžiješ a už vôbec nie v BA.. ak by si býval v podnájme povedzme aj len z nejakými spolubývajúcimi rátaj minimálne 180€ nájom... 120€ pri všetskej skromnosti jedlo a 50€ telefón, električenka a máš po peniazoch. A čo ešte oblečenie, pomôcky do školy a nejaký ten štandart? Ja som tretiačka na strednej škole, bývam síce bez rodičov, ale mám priateľa čo pracuje , brigádujem a dostávam sirotské, takže ako tak vyžijeme.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
78 komentov
ale hej, da sa potom, ked budes mat 18, kludne si mozes najst aj normalnu pracu na trvaly pomer
@4 myslim podnajom, napr. dedovia co prenajimaju jednu izbu za 150e
@3 strednu by som robil popritom
@2 lenze byvam na dedine a chcem odtialto co najskor dopcie
ALE. Nezvládla by som si platiť nájom, stravu, účty a všetko bez toho, aby som mala spolubývajúceho. Neviem, v ktorom meste chceš bývať, ale tu v BA si nenájdeš nájom taký, aby si mal aj obstojné bývanie, aj dosť peňazí na všetko ostatné. A pozerám, že sa chceš zamestnať brigádne...? To už sám tým duplom nezvládneš.
Dá sa odísť od rodičov a podporovať sa sám, som toho živým príkladom, ale začni si a) zháňať človeka/ľudí, čo by s tebou chceli eventuálne bývať, alebo b) pozeraj stránky, kde ľudia hľadajú spolubývajúcich.
Good luck.
A ,,chcieť je pekné,, ale ,,uskutočniť,, oveľa krajšie.
@motyylia to je inak pekná myšlienka, napr. u nás na strednej stojí intrak nejakých 52 € dokopy aj so stravou mesačne
@Kajooooooooooooooooooooooooooo v BA sú tie náklady na dopravu a bývanie trochu vyššie ... jedine si tam nájsť kamarátov s ktorými budeš spolu bývať alebo nejaký pár, čo prenajíma izby alebo intrák.
vlastne som nenarocny..len to byvanie, jedlo, oblecenie a zradlo, nic viac
to by sa snad za 350e/mesiac dalo zvladnut
este aj teta, ale to uz vobec nie
Aj ja sa chystám osamostatniť tak viem približne čo všetko to obnáša. Ale zase niekedy si spomeniem na kolegu ktorý má 26 a býva s rodičmi v byte. Tak si poviem že prečo by som ešte aj ja nemohol
Inak myslim ze jedina schodna cesta je ist priamo na strednu do Ba.
rataj s tym ze 2 vikendy by som chodil domov, to je 20e na cestu
cestovanie v ba, na to by mi malo stacit aspon 15 e,takze sumar:
byvanie:100e/mesiac
cesta:20e/mesiac
MH 15e/mesiac
jedlo-60e/mesiac
kredit-30e/mesiac
setrenie-50e/mesiac
to mam 270e
+30e na necakane vydavky
ostava mi 50e v dobrom
poznám 30 ročných chlapov, čo bývajú s mamou
omo, mi to príde aj čudné, že to tie matky tolerujú
@Kajooooooooooooooooooooooooooo aj keď nechceš nikomu byť na krku, musíš si niekoho nájsť s kým budeš aspoň bývať, prípadne skúsiť ten internát
nemam chut aby mi nejaky chlap na intraku rozkazoval kedy spat, kedy vstavat a podobne sracky
za tych 40 eur mi to stoji
v podstate len obedujem a veceriam+nejake sladke do toho
@kajooooooooooooooooooooooooooo Je zlaté, aký si idealista s tým rozpočtom. 60€/mesiac na jedlo? Pochybujem. Plus vôbec si nerátaš do toho hygienu - prací prášok, sprchový gél, mydlo, toaleťák, hlúposti... A neverím, že ako je mesiac dlhý, nebudeš chcieť ísť vôbec nikam von, ani len jediný krát. A ešte si aj odkladať toľko každý mesiac??
Minimum je aspoň 400 - 450, pokiaľ si chceš odkladať tak ešte viac.
A nie, nie som jedno z tých rozmaznaných dievčat, ktoré nevedia hospodáriť s peniazmi.
zabudol som doplniť že najprv dokonči sš a potom sa môžeš osamostatniť
@Kajooooooooooooooooooooooooooo nechceš byť závislý na rodičoch, ale pred chvíľou si napísal, že ti budú posielať peniaze, tak čo to potom ?
skús si vybaviť sociálku (neviem, ako sa to vybavuje, bohužiaľ nie som ten prípad, nepoznám kritéria), vybav si štipendium, granty a všeličo možné, najprv si to však rozpracuj, pretože aj zariadenie toho, kde chceš bývať niečo stojí
takze 25e pre jedneho rodica je myslim uplne minimum
Nevýmyšľaj blbosti, pokiaľ nemáš vzdelanie alebo aspoň tu maturitu a rodičia ťa nevyhodia, tak nebuď hlúpy a zostaň s nimi, aspoň do maturity.
Budem rada, keď ako 18 ročný nám napíšeš, že všetko zvládaš.
Tiež som mala silné reči pred strednou školou, to má asi každý.
Zapísaný brigádnik nezarobí viac ako 200 eur mesačne keď nemá maturitu, to máš jednu vec.
Ďalšia, brigádu si len tak ľahko nenájdeš, máloktorý zamestnávateľ príjma brigádnikov, lebo za ne platí obrovské odvody. Preto si radšej volí variantu na dohodu. To by zas nepasovalo tebe, lebo by si musel študovať. Ďalšia vec, "v 15 málokto príjme brigádnika" to je pravda. No ale ani v 18 pokiaľ nemáš maturitu. Treba mať tu maturitu a až vtedy rozmýšlať o samostatnom živote. Plus ďalšie výdavky, čo budeš mať. A ješ málo, za tri roky sa toho toľko zmení, veď padneš poriadne tvrdo na zem. Samozrejme, ja Ti to prajem, ale ty sa zbadáš
Navyše napríklad také jedlo - my šetríme už len na tom, že kupujem množstvo približne pre dvoch - tie väčšie balenia vždy vychádzajú menej v prepočte než tie menšie, pričom ale väčšie sú pre jednotlivca príliš veľa. A varím pre dvoch, čo je zas ekonomickejšie, než pre jedného. Pokiaľ budeš bývať s nejakým nefamiliárnych dôchodcom, tak to s jedlom nebudeš mať ľahké
Ale ako si hovoril, chceš si brať jedlo z domu na týždeň... rovno povedz, že ťa rodičia budú podporovať aspoň nejak NEživíš sa samostatne, pokiaľ si budeš brať večne od rodičov nejaké veci. Samozrejme, je to tak ľahšie, ale myslela som, že nechceš na nich spoliehať.
@madiska je jasne ze by mi dali nejake zradlo a peniaze ale to je uplne minimum...mame zahradu, takze sa pestuju vseliake stromy a tak, plus sa zavara..mame sliepky takze vajec mame tiez pokokot
a z 350 sa mi da kludne dostat na 400+jedlo z domu
Na Birdzi niekto uznáva, že od štrnástich si zarábať na seba sám je a) kokotina b)nereálne; a zrazu nežijete všetci z 50€/mesiac?^^
Ohľadom bývania v BA: priváty sú proste drahé (intráky oproti zvyšku Slovenska takisto) a samostatné bývanie pre jedného si môžeš dovoliť s nie menším než štvorciferným platom. (Jednogarsónky o výmere mojej detskej izby bežne stoja 300+ na mesiac.)
Bývať u niekoho nie je žiadna výhra, nechcem byť zlá, ale myslíš, že dôchodca žijúci sám nebude vidieť v mladom podnájomníkovi vnuka a obmedzovať ho (v dodržiavaní úplne jebnutých pravidiel akože poriadku, na ktorých v každej domácnosti aspoň jeden člen trvá; vo večerných príchodoch, v spotrebe energie, či si budeš môcť niekoho priviesť..)?
Ak po SŠ nebudeš robiť na TPP, nedostaneš zo svojho zárobku ani hovno, na daniach a odvodoch neštudentovi na brigáde/pracujúcemu na dohodu bežne vezmú aj 40% _čistej_ mzdy.
Navyše sa nezamestnanosť umelo znižuje tým, že nezamestnaných, ktorí sa snažia príležitostne pracovať, vyhadzujú z evidencie (podľa slov pracovníčky ÚPSVaR). ZP a odvody si bez stáleho slušného príjmu rozhodne platiť nechceš.
ale good luck :-S
ja sa ucim uz pol roka, dufam ze si nieco pri konci strednej najdem... len ako pozeram trh je uz zaplneny programatormi a uz beru ludi ktori vedia kodit fakt na urovni takze nemyslim ze tu bude take lahke ako to vykresluju v mediach
nejde mi do hlavy - preco chces uz v 15tich sa osamostatnit a odist z dediny, ked ako som videl vydavky niesi velmi spolocensky typ, nechlastas vonku a bavi ta kodenie? potom tvoj zivot na zaklade toho co si pisal potrebuje priemerny pocitac a uplne priemerne pripojenie na internet a nevidim tam nic, co by ta malo taaaaaak dozrat, ze hned zhurta musis odjebat skolu, zivot, rodny kraj a nutne sa uzivit v Bratislave .... snazis sa posobit mudro, ale stale si v svojom veku neuvedomujes rozhodnutia, nasledky, zodpovednost a veci ktore vychadzaju zo skusenosti
a ako inak naberiem skusenosti? tym ze budem doma isto nie. za druhe-byvam v malickej dedine pri malickom meste a praca je tu minimalna-je tu dokonca problem zohnat brigadu na leto, pretoze vsetky firmy (okrem teska, kauflandu a emersonu) su malicke a uz vobec sa tu neda zamestnat. a jednoducho nechcem byt na nikom zavisly, ak je to nutnost tak minimalne a urcite nie dlhodobo
lolololololololololololol
ale šak da sa ja som takto vypadol do bratislavy v 16tich a od vtedy aj jaksik idem po svojom až na to že som cez školský rok býval doma potom som si aj nejakú prácu našiel na doma ale skôr to bol vývoj elektroniky + programovanie a keby to nedojebem tak teoreticky by to bol zárobok 3000€ mesiac
ale vazim si radu
mozno nejaku cvicenu opicu (konfigurator sa im nadava) ne nejake rychle veci v C# a Jave ale to budes musiet ukazat ze z hlavy za den natukas nejaky kod
hlavne sa kurna dobre nauc zaklady akeho kolvek jazyka co sa ides ucit a neskac rovno na zlozite a pokrocilejsie veci
(to samozrejme neznamena ze nie som otvoreny novym napadom)
btw presne toto mi povedal aj on, precitat knihu a potom zacat kodit, nie naopak