Su tu nejaki s celiakiou ? Niekto na bezlepkovej diete?
Chcem sa spytat ako zvladate tuto chorobu/novy zivotny styl ( kazdy to berie inak ) a este som zvedava co si myslite o tom, citala som taky clanok v casopise VITALITA, ze tieto choroby crevne a podobne si clovek privodil prilisnym analyzovanim, kritizovan
@alysia dá sa nato v pohode zvyknúť a po čase to berie človek ako samozrejmosť zo začiatku je to trošku tažšie ale to je ako pri každej diete podľa mňa psychika zohrá na tom svoju rolu ale to je u každého individuálne
celiakiu nemám ani nie som na bezlepkovej diete, ale tie psychické dôvody sú (aspoň pri tejto chorobe) druhoradé, dôležitejšie sú viaceré genetické faktory - dosť som si o celiakii naštudoval, lebo som mal mať o tom jeden "projekt"
@profesor Ved nad tym prave rozsmylam, je mi jasne, ze som tuto chorobu zdedila, ale ktovie, mozno kebyze som vtedy nemyslela tak ako som myslela, tak by sa u mna neprejavila ... ,,davaj si pozor na to co jes a zvyknes si " to sa lahko povie ale hej uz som si dost zvykla za ten cas len ten pozor je tazke udrzat
@johny5 No tak ja osobne som to moc nezlvadala, ked mi zistili tuto dietu, cely zivot sa musim kvoli niecomu obmedzovat ( najstarsie dieta som, financie... ) a teraz este aj dieta :/ tak to neberiem obcas lahko ... a ked mi bolo fakt zle, a bola som na tom zle co sa tyka nalady alebo zufalstva nejakeho, tak som to porusila s pomyslenim ,, srat na blbu dietum, aj tak tu dlho nebduem a je to zbytocne a podobne" takze hej hej psychika hra velku rolu pritom.... Ja uz to beriem tak trocha ako novy zuivotny styl, len teraz riesim rozmyslam, ako moc prisna som ... niektori ludia sleduju pozorne Ecka a nedaju si nic co by mohlo obsahovat napr ,,moze obsahovat stopy lepku,, co je napisane skoro vsade.. tak som hcela vediet ake skusenosti s tym maju ini...
@semhamforas no tak jej drzim palce a pevne nervy da sa to, len clovek je zo zaciatku dost zufaly, lebo nevie co moze a co nie ... mne sa zdalo a obcas aj zda ze nic nemozem ... do skoly na desiatu som dlhy cas nosila len polystyren a jogurty a potom ovocie a zeleniana a tak ....
@cjubou ano suhlasim s tebou ze psychika je druhorade, ja len ako som pisala vyssie, Ved nad tym prave rozsmylam, je mi jasne, ze som tuto chorobu zdedila, ale ktovie, mozno kebyze som vtedy nemyslela tak ako som myslela, tak by sa u mna neprejavila. Citam vsetko mozne a zistujem si informacie o tejto chorobe. Projekt? a mas ho este? ze ci neposles ale asi sa nic nove nedozviem, aj ked ktovie.. ja som prekvaepna, ako doktori o tom malo vedia sami niektori ...
@alysia ahoj, ja mam tiež doma ten časopis a s uplnym zdesenim som citala, o svojej chorobe, ze ti ludia maju taku a taku psychiku a je to koli tomu a bla bla bla a bola som totálne zdesená, že ako môžu takto škatuľkovať ľudí.. každý človek má nejaký chorobu, každý človek má nejaký psychický problém.. nemusí sa to podľa mňa odvíjať od psychiky.. nemusí to spolu súvisieť, dosť že človek má zdravotný problém ešte z neho aj spravia psychopata. no pekne.. ten článok na ktory ja narážam bol v cisle december 2011. máš ten istý či ty to máš v inom čísle? a ešte ti poviem že ma to možno trochu aj rozplakalo.. no načo to bolo dobré taký článok?? otras.. nie že by napísali pár povzbudivých slov.
no je veľa bezlepkových vecí, napríklad aj ryžové chlebíčky alebo podobné veci alebo úplne super je pšeno - obilovina, myslím že tiež bezlepkove to je. a je to uplne super da sa to jest aj nasladko aj naslano miesto ryže.. ja to furt jedávam.. a inak nedržím bezlepkovú dietu.
davny kamarat mal celiakiu a zil (zije) normalny zivot, akurat jedava bezlepkove veci, aktivne sportuje a neni o nic ukrateny, aj ked strava troseno viac stoji.
Brat, mama a u krstného sa to v poslednej dobe tiež nejak prejavuje. A brat aj mama to majú spolu s alergiou na mlieko v balíku. Brat to má odmalička, ale zistili mu to, keď mal 4 roky, dovtedy len zvracal a zvracal. Mame to zistili pred cca 10 rokmi a jej napr. strašne nechutí chlieb. Ale inak s varením a pečením nemá problém, pri bratovi si na to navykla. A brácha tiež nemá nejaký extra problém s tým už. Dokonca študuje teraz v Paríži a žije A s psychikou nemajú trable ani si to samy neprivodili Gény.
ťažko to môže byť zo psychiky, keď väčšina ľudí to má od detstva. ja som bola na bezl. diéte od 3 do 10 rokov, a neviem či ma to trápilo, asi len keď som závidela ostatným že jedia to čo ja nemôžem
@lenkaska1 no tak ty mas ine cislo, ja som mala z roku 2007 alebo kedy.. tak toto si este pozriemn teda ... Tak ja som to nebrala az tak tragicky, len som si smutne skonstatovala, ze nieco na tom bude, ze ktovie, kebyze tak nemyslim, tak by sa u mna nemusela prejavit alebo prejavila by sa neskor .... ze psychika mohla dopomoct proste ...
A co takto opacny aspekt? Ze pomocou psychiky si pomozes prekonat/vyliecit nejaku chorobu? Preco ked to zabera takto, tak by to nemohlo byt aj opacne? Napr ti co sa stale rozculuju alebo tak sa mi zda, ze mavaju zlcnikove kamene ( iny priklad ma teraz nenapada ) Nehovirm, ze to bol spustac, to moje zmyslanie, len ze to mohlo ,,dopomoct,, k tomu prejaveniu sa ...
Fakt v tom clanku spravili z ludi psychopatov? Nebola si k tomu len moc kriticka? ZE si si to zobrala moc osobne? Teda len sa pytam ... ked hovoris, ze ta to az rozplakalo...
Tak je dobre, ked pisu povzbudive clanky, ale nie vzdy sa to da no, treba obcas aj ,,vydesit,, co sa moze stat ak nedodrzujeme to alebo ono...
No hej bezlepkovych veci je dost, podla toho ako hladas a tak ... a ,,pseno,, to som uz pocula, ale kedze mi to dost pripomina psenicu tak som to nejedla ani neskumala.. kde to najdem take nieco? ...
Pockat, si celiaticka, ale nedrzis bezlepkovu dietu? Tomu nerozumiem celkom
@semhamforas a dari sa? ten chlieb je niekedy riadny problem spravit :/ tak aby bol chutny a jedly ...
@majo no hej hej da sa normalne s tym zit, aj ked to obmedzuje clvoeka a stale musi mysliet na jedlo a kde ide co tam bude jest a tak no ... no sak to :/ prave s tymi financiami je problem no ... ze je to drahsie no .. nech si hovori kto chce co chce, ale kebyze som na rozkoch, mastnom chlebe a cistej vode ( co by mi stacilo ) platila by som menej
@titusik Co sa prejavuje? teda ak spravne chapem, maju celiakiu plus alergiu na mlieko? Ci co sa prejavuje? Ta psychika? ..... no to je niekedy tazko zistit u deti aj, ze co im je, lebo celiakia sa schovava za vela inych chorob :/ ... no tak to mame spolocne, ten chlieb bezlepkovy proste chuti divne...
Sak mne je jasne, ze sa s tym da zit .. mam pocit, ze kazdy mi tu teraz hovori a presviedca ma o tom, ze sa s tym da zit ja som len chcela vediet, ze ako to zvladaju ostatni ludia
No hej za vsetko mozu blbe geny :/
@divna no tak ja som z tych ludi co to od detstva akurat nema .. tak na tie deti som akruat nemyslela no ... a uz si sa toho zbavila? Teda si zdrava? ... no tak deti to niekedy zvladaju este horsie :/ ked nemozu to co ostatni ano ...
@hunter2 casopis ked tak dam na zber papiera... takze znova opakujem kedze mam tie geny, lahsie s au mna prejavila celiakia.... ty ak tie geny nemas tak sa to u teba nemusi prejavit... kazdy zvlada kritiku a taketo veci co som napisala do uvodu inak ... a mozno sa prejavi neskor ...
@alysia už sa celkom začína. Matka prichádza na to know-how čo som ho skúšal tak je celkom jedlí. Aj keď samozrejme nie je až tak dobrý ako kupovaný. No poznáme jednu tetu čo má 2 synov s celiakiou a tá jej radí
@torpedo08 všetko čo obsahuje lepok. Čiže v podstate výrobky z ovbilnín. Pečivo, cestoviny rôzne korenia a čokolady obsahujuce stopove prvky obilnín..
akurát dnes som mala ísť na krv či nemám celiakiu, no som si takmer istá, že ju nemám, a som rada že nie, i keď mám alergiu na pšenicu, ráž a ryžu, nemám také tráviace problémy, čiže sa moc neobmedzujem
@alysia ja nemam celiakiu, ale tiez drzim dietu (inú) takze viem dost o takychto veciach.. je to uplne ine ako pšenica však kukni si to na nete.. » www.planetafood.sk/product/sk/Psen... a maju to všade v supermarketoch.. a napriklad v tych bio obchodoch tiez maju tusim dost veci bezlepkovych. alebo v tych oddeleniach s racio vecmi tiez najdes vela bezlepkovych vyrobkov.
no ano moze to dopomoct, ale zas podla mna je to u kazdeho uplne individualne.. mne opacny aspekt nepomahal, sak ja aj ked mam psychiku v poriadku tak ziadna zmena..
neviem teraz ten článok nájsť ale mňa sa to dotklo.. a bolo som smutna, podla mna to v tom clanku trochu prehnali.. asi musia niecim zaujat lebo inak by sa im to nepredavalo.
Ja by som brala celiakiu všetkými desiatimi keby si môžem vybrať...už som túto dietu niekoľko rokov držala aj keď mi ju nakoniec vylúčili ale ptoom došla moja kamoška cukrovka a celiakia mi naozaj začala chýbať..
@alysia ja som bol tiež taký že som všetko sledoval jak blázen a snažil som dávať si bacha a tiež som psychycki nebol na tom dobre ale potom som si uvedomil že žijeme len raz a snažím sa držať tu dietu ako to ide ale už to neberiem tak vážne sa snažím sa žiť tak aby som sa cítil fajn
Ja som! Dá sa , v pohodičke, existujú proste milióny náhrad. Kukuričná múka, proste veľa druhov múky, čo môžeš použiť, sú cestoviny bez lepku, čokoláda, keksíky bez lepku, nanuky, zmrzlina, chlieb bez lepku, koláče bez lepku, len sú proste drahšie a na rozdielnu chuť si časom zvykneš
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
celiakiu nemám ani nie som na bezlepkovej diete, ale tie psychické dôvody sú (aspoň pri tejto chorobe) druhoradé, dôležitejšie sú viaceré genetické faktory - dosť som si o celiakii naštudoval, lebo som mal mať o tom jeden "projekt"
@johny5 No tak ja osobne som to moc nezlvadala, ked mi zistili tuto dietu, cely zivot sa musim kvoli niecomu obmedzovat ( najstarsie dieta som, financie... ) a teraz este aj dieta :/ tak to neberiem obcas lahko ... a ked mi bolo fakt zle, a bola som na tom zle co sa tyka nalady alebo zufalstva nejakeho, tak som to porusila s pomyslenim ,, srat na blbu dietum, aj tak tu dlho nebduem a je to zbytocne a podobne" takze hej hej psychika hra velku rolu pritom.... Ja uz to beriem tak trocha ako novy zuivotny styl, len teraz riesim rozmyslam, ako moc prisna som ... niektori ludia sleduju pozorne Ecka a nedaju si nic co by mohlo obsahovat napr ,,moze obsahovat stopy lepku,, co je napisane skoro vsade.. tak som hcela vediet ake skusenosti s tym maju ini...
@semhamforas no tak jej drzim palce a pevne nervy da sa to, len clovek je zo zaciatku dost zufaly, lebo nevie co moze a co nie ... mne sa zdalo a obcas aj zda ze nic nemozem ... do skoly na desiatu som dlhy cas nosila len polystyren a jogurty a potom ovocie a zeleniana a tak ....
@cjubou ano suhlasim s tebou ze psychika je druhorade, ja len ako som pisala vyssie, Ved nad tym prave rozsmylam, je mi jasne, ze som tuto chorobu zdedila, ale ktovie, mozno kebyze som vtedy nemyslela tak ako som myslela, tak by sa u mna neprejavila. Citam vsetko mozne a zistujem si informacie o tejto chorobe. Projekt? a mas ho este? ze ci neposles ale asi sa nic nove nedozviem, aj ked ktovie.. ja som prekvaepna, ako doktori o tom malo vedia sami niektori ...
no je veľa bezlepkových vecí, napríklad aj ryžové chlebíčky alebo podobné veci alebo úplne super je pšeno - obilovina, myslím že tiež bezlepkove to je. a je to uplne super da sa to jest aj nasladko aj naslano miesto ryže.. ja to furt jedávam.. a inak nedržím bezlepkovú dietu.
A co takto opacny aspekt? Ze pomocou psychiky si pomozes prekonat/vyliecit nejaku chorobu? Preco ked to zabera takto, tak by to nemohlo byt aj opacne? Napr ti co sa stale rozculuju alebo tak sa mi zda, ze mavaju zlcnikove kamene ( iny priklad ma teraz nenapada ) Nehovirm, ze to bol spustac, to moje zmyslanie, len ze to mohlo ,,dopomoct,, k tomu prejaveniu sa ...
Fakt v tom clanku spravili z ludi psychopatov? Nebola si k tomu len moc kriticka? ZE si si to zobrala moc osobne? Teda len sa pytam ... ked hovoris, ze ta to az rozplakalo...
Tak je dobre, ked pisu povzbudive clanky, ale nie vzdy sa to da no, treba obcas aj ,,vydesit,, co sa moze stat ak nedodrzujeme to alebo ono...
No hej bezlepkovych veci je dost, podla toho ako hladas a tak ... a ,,pseno,, to som uz pocula, ale kedze mi to dost pripomina psenicu tak som to nejedla ani neskumala.. kde to najdem take nieco? ...
Pockat, si celiaticka, ale nedrzis bezlepkovu dietu? Tomu nerozumiem celkom
@majo no hej hej da sa normalne s tym zit, aj ked to obmedzuje clvoeka a stale musi mysliet na jedlo a kde ide co tam bude jest a tak no ... no sak to :/ prave s tymi financiami je problem no ... ze je to drahsie no .. nech si hovori kto chce co chce, ale kebyze som na rozkoch, mastnom chlebe a cistej vode ( co by mi stacilo ) platila by som menej
@titusik Co sa prejavuje? teda ak spravne chapem, maju celiakiu plus alergiu na mlieko? Ci co sa prejavuje? Ta psychika? ..... no to je niekedy tazko zistit u deti aj, ze co im je, lebo celiakia sa schovava za vela inych chorob :/ ... no tak to mame spolocne, ten chlieb bezlepkovy proste chuti divne...
Sak mne je jasne, ze sa s tym da zit .. mam pocit, ze kazdy mi tu teraz hovori a presviedca ma o tom, ze sa s tym da zit ja som len chcela vediet, ze ako to zvladaju ostatni ludia
No hej za vsetko mozu blbe geny :/
@divna no tak ja som z tych ludi co to od detstva akurat nema .. tak na tie deti som akruat nemyslela no ... a uz si sa toho zbavila? Teda si zdrava? ... no tak deti to niekedy zvladaju este horsie :/ ked nemozu to co ostatni ano ...
@hunter2 casopis ked tak dam na zber papiera... takze znova opakujem kedze mam tie geny, lahsie s au mna prejavila celiakia.... ty ak tie geny nemas tak sa to u teba nemusi prejavit... kazdy zvlada kritiku a taketo veci co som napisala do uvodu inak ... a mozno sa prejavi neskor ...
@torpedo08 všetko čo obsahuje lepok. Čiže v podstate výrobky z ovbilnín. Pečivo, cestoviny rôzne korenia a čokolady obsahujuce stopove prvky obilnín..
no ano moze to dopomoct, ale zas podla mna je to u kazdeho uplne individualne.. mne opacny aspekt nepomahal, sak ja aj ked mam psychiku v poriadku tak ziadna zmena..
neviem teraz ten článok nájsť ale mňa sa to dotklo.. a bolo som smutna, podla mna to v tom clanku trochu prehnali.. asi musia niecim zaujat lebo inak by sa im to nepredavalo.