Aktuálne sa rozmýšľa nad tým, že sa umožní utečencom z Ukrajiny zamestnať v zdravotníctve aj bez doloženia vysokoškolského diplomu, či akéhokoľvek iného dokladu, LEN na základe ČESTNÉHO PREHLÁSENIA!
Aký máš na to názor? Podotýkam, že:
1. korupcia na ukrajinských univerzitách bola nepopierateľne vyššia než u nás (fakt, kto si myslí, že Slovensko je skorumpované, nezažil UA pred vojnou).
2. ich vzdelanie v odbore všeobecné lekárstvo nedosahuje štandardy EÚ, nevyžaduje rovnaký počet hodín, neobsahuje rovnaké predmety v rovnakom rozsahu a dokonca je, ak sa nemýlim, o 2 roky kratšie. O priebehu atestácií na konkrétnu špecializáciu informácie nemám, ale nerobím si ilúzie, že by tam boli podmienky absolvovania ťažšie. Za zmienku tiež stojí fakt, že doteraz musel ukrajinský lekár, ktorý u nás chcel pracovať, absolvovať rozdielový test. Cez tento test bol schopný prejsť v priemere 1 z 20 (!) absolventov z Ukrajiny. Je na mieste teraz, síce skrze vážnu a otrasnú situáciu, v ktorej sa ocitli a za ktorú nemôžu, podmienky v tak citlivej oblasti ako zdravotníctvo brutálne zjednodušiť?
Aký je teda váš názor? Stretávam sa s tým, že "veď máme nedostatok lekárov", avšak otázka je, či by ste sa VY osobne nechali ošetrovať či operovať niekým, o koho znalostiach a zručnostiach nemusí existovať žiaden doklad. Čiste teoreticky sa za lekára môže skrze čestné prehlásenie vydávať ktokoľvek!
Som za, ale mali by prejst nejakym “preskusanim”, potom pracovat v time s inymi lekarmi, a az po nejakom case a overeni schopnosti by mohli fungovat ako samostatni lekari.
Najprv si prosím zistite akým spôsobom sa dá na Ukrajine prísť k diplomom- netvrdím, že to robí každý. Ale aby ho niekto nemusel ani len doložiť a v takomto obore, to sa mi fakt nezdá ok.
Hlavne z dôvodu vyššej korupcie pri ukrajinských tituloch, a od toho odvíjajúcej nižšej odbornosti s tým vo velkej miere nesúhlasím (ak to tam takto na ukrajinských univerzitách medicíny býva). Ľudské telo nie je na to, aby si niekto v ňom nebol istý pri odbornej liečbe a vedomostiach, ktorú by mal v plnej miere ovládať. Pokus o omyl by pri liečbe a zdravotnej pomoci ľudí nemal existovať, preto by mali mať minimálne preskúšavacie skúšky.
keď doložia diplom a spravia nejakú rozdielovú skúšku, áno....prípadne táto otázka mohla byť myslená aj na ukrajinských lekárov, ktorí ale študovali už na Slovensku, lebo tých je veľa
To už aj Joža z Vranova nad Topľou čo vyštudoval stavbárčinu môžme zamestnať ako kardióloga ... Alebo nech si spravia také tituly ako v Catch me if you can ...
@drejka@7 ak je pofiderne vobec to, ako ho dostali, je potom jedno ci ho predlozi alebo nie.. v oboch pripadoch je to zdrap papiera.. ci tam je rozdiel?
Tou korupciou sa myslí to , že musíš zaplatiť za niečo , za čo sa normálne neplatí A čo keď nemajú nízky štandard Čo keď sú u nás prehnané požiadavky napr. na zdravotné sestry ?
@johnysheek@15 v princípe áno. Ale predpokladám, že za normálnych okolností musíš robiť aspoň nejaké preskúšanie, resp. potrebuješ nostrifikáciu a pod. čo by mohlo eliminovať aspoň totálnych trotlov Ak uľahčíme ešte aj toto, tak pán Boh zaplať...
@swamper@16 nie sú. Sestry vychádzajúce zo stredných škôl pred 40 rokmi boli niečo úplne iné ako dnes. Príkladmo: zažila som dievča, ktoré v treťom ročníku VOŠ nevedelo základne popísať krvný obeh. Skončila s vyznamenaním ako najlepší študent ročníka.
Nie je to tak, že z Ukrajiny by nemohli prísť dobrí lekári a sestry. Rozdiel je len v tom, že tam diplom kúpiš v podchode keď chceš. Nápad nepreveriť ich znalosti je teda slušne povedané bláznivý...
@drejka Nehádam sa Neviem Nejaké zdroje mám aj ja Len mi príde blbé to takto negovať a "zovšeobecňovať" ? Viď predošlé niektoré komentáre Nepochybujem , že určite prídu aj kvalitný odborníci a zdrav. personál A budeme len radi , keď sa tu udomácnia a nepôjdu inde Bola by to škoda , lebo viem , že väčšina z nich sa orientuje viac na západ Preto vláda robí tieto kroky A to ,,preverovanie znalostí" ? Máš zbytočné obavy To je predsa samozrejmosť ...
@swamper@19 prepáč, ale trošku si mýliš pojmy a dojmy. Nehádam sa. Nenegujem. Nezovšeobecňujem. Diskutujem, vyjadrujem obavu (odôvodnene) a veta "Nie je to tak, že z Ukrajiny by nemohli prísť dobrí lekári a sestry" ti zrejme v tom mojom šesťriadkovom príspevku asi ušla.
Zdravotnícki personál sa iste hodí. Na tom sa zhodneme. Na zvyšok by som reagovala len tým, že sa budem opakovať. Upokojovať ma nemusíš. Od Slovenska nemám žiadne prehnané očakávania. Preto tam už x rokov nežijem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Aký máš na to názor? Podotýkam, že:
1. korupcia na ukrajinských univerzitách bola nepopierateľne vyššia než u nás (fakt, kto si myslí, že Slovensko je skorumpované, nezažil UA pred vojnou).
2. ich vzdelanie v odbore všeobecné lekárstvo nedosahuje štandardy EÚ, nevyžaduje rovnaký počet hodín, neobsahuje rovnaké predmety v rovnakom rozsahu a dokonca je, ak sa nemýlim, o 2 roky kratšie. O priebehu atestácií na konkrétnu špecializáciu informácie nemám, ale nerobím si ilúzie, že by tam boli podmienky absolvovania ťažšie. Za zmienku tiež stojí fakt, že doteraz musel ukrajinský lekár, ktorý u nás chcel pracovať, absolvovať rozdielový test. Cez tento test bol schopný prejsť v priemere 1 z 20 (!) absolventov z Ukrajiny. Je na mieste teraz, síce skrze vážnu a otrasnú situáciu, v ktorej sa ocitli a za ktorú nemôžu, podmienky v tak citlivej oblasti ako zdravotníctvo brutálne zjednodušiť?
Aký je teda váš názor? Stretávam sa s tým, že "veď máme nedostatok lekárov", avšak otázka je, či by ste sa VY osobne nechali ošetrovať či operovať niekým, o koho znalostiach a zručnostiach nemusí existovať žiaden doklad. Čiste teoreticky sa za lekára môže skrze čestné prehlásenie vydávať ktokoľvek!
Takže vlastne so zjednodušením nesúhlasíte, lebo požadujete to, čo sa žiadalo aj doteraz.
Nie je to tak, že z Ukrajiny by nemohli prísť dobrí lekári a sestry. Rozdiel je len v tom, že tam diplom kúpiš v podchode keď chceš. Nápad nepreveriť ich znalosti je teda slušne povedané bláznivý...
Zdravotnícki personál sa iste hodí. Na tom sa zhodneme. Na zvyšok by som reagovala len tým, že sa budem opakovať. Upokojovať ma nemusíš. Od Slovenska nemám žiadne prehnané očakávania. Preto tam už x rokov nežijem.