myslim, ze by to bolo neeticke a pravdepodobne aj protiústavné... kedze vznikom prveho slovenskeho statu sa slovensko zaviazalo viesť svoju zahraničnú a vojenskú politiku v súlade s nemeckou ríšou, kde vládol nacizmus... a všetci, ktorí sú za to, aby to bol štátny sviatok zrejme nacistami sú
Voľný deň by sa zišiel. Ale iba ak by bolo štátnym sviatkom aj výročie Slovenskej republiky rád Ale to asi nemôže byť, páč to nebol klérofašistický štát
a prečo by sme akože mali oslavovať fašistický štát? budeme oslavovať autoritárske režimy, ktoré ľuďom upierali ľudské práva? to nie je dôvod na oslavu. to iba náckovia nad tým môžu masturbovať nad takou predstavou.
@drejka Židia to mali ťažké, ale netreba zabudnúť, že nielen Židia v minulosti trpeli, ale aj iné národy a národnosti, len dnes je propaganda taká, akoby trpeli v celej histórii len Židia. A navyše ten holokaust zneužívajú a nálepkujú každého dookola slovkom "nacista" a rovnako ako aj ich prisluhovači.
Tiso zachránil Slovákov a časť Židov. Dalos a voliť len menšie zlo, ale to v podstate v každej dobe.
Podstatné je to, že to bol prvý štát Slovákov. Preto si myslím, že by to mal byť štátny sviatok. Navyše po ekonomickej stránke sme sa mali dobre.
@puco90 k tomu co si napisal @drejka -e ...nevravim a ani nesudim nikoho... to rozhodnutie bolo menším zlom, ale zbabelstvom zároveň... možno by som tu dnes nebol, keby sa vtedy rozhodlo inak... ale urcite by som tento den neoslavoval, lebo nie som nan hrdy...
Rovnako, ako česi neoslavujú vznik protektorátu nasledujúci deň. Ale mohli by sme sa inšpirovať a ako sviatok ustanoviť deň vzniku prvého čsl., predsa len to bolo o mnoho menšie zlo.
@puco90 ti dobre išla vtipná kaša dole tvojím krásnym krkom, že?
je úplne jedno, že tiso volil menšie zlo. bol to fašista ako vyšitý, bol to vodca republiky, ktorá prisluhovala hitlerovským ritiam. iba primárne veci, kvôli ktorým by sa tiso, slovenský štát a všetko okolo toho nemalo oslavovať. je to hanba, hanba, hanba a ty si tým pádom tiež hanba.
A ešte mám takú otázočku, keď bol Tiso fašista (i keď fašisti boli akurát tak v Taliansku), tak prečo mu Hitler zmenšil právomoci salzburským diktátom ?
@puco90 na vine je ten, ktorý je schopný povedať na hitlera (inak s tým, že bol akceptovaný, si ma veľmi pobavil), že bol politik, ten, ktorý je ochotný zastať sa ho. a hlavne vedz, že na vine je vždy ten, ktorý vidí vinníka v každom okrem seba.
a fašisti neboli iba v taliansku, fašizmus vznikol v taliansku. mohol by si si naštudovať niečo o tisovej fascinácii benitovou politikou.
začínaš už perliť, ser na to
hrozne sa smejem z toho, ako si národne uvedomelý. a pritom štát, ktorý tak miluješ, považuje ľudí s takým zvráteným názorom za zločincov, majorita ľudí vytláča ľudí s názormi, aké máš ty, na okraj spoločnosti, odmietajú uznať ich názorom akúkoľvek váhu a vyslovene ich nenávidia. nikdy to nepochopím
A hlavne chcem vedieť, kde sa ja zastávam Hitlera. Ja mám o Hitlerovi asi takú mienku o človeku ako aj o Stalinovi (i keď by som povedal že Stalin bol o niečo horší, lebo vraždil v podstate svojich).
Ale na ľudí, ktorí zachránili čo mohli nepoviem krivého slova.
jaaaaj ja by som tak doprial tým, čo chcú oslavovať vznik klérofašistickeho štátu, aby si tú druhú svetovú vojnu odkrútili na vlastnej koži a potom kludne oslavovali... a mozno by bolo dobre, keby mali nejaky taky zazitok aj taki, ktorym je to jedno a nevedia si vazit slobodu...
Je síce pravda, že to bol prvý samostatný štát Slovákov, nakoľko v prvej ČSR neboli naplnené všetky naše očakávania (teória fiktívneho ,,československého" národa), no pre jeho istú podriadenosť Tretej ríši by to nebolo vhodné. Ani táto etapa dejín sa nedá brať čiernobielo a Slovenský štát (a Tisa) démonizovať či glorifikovať. No štátny sviatok...? To je priveľa...
Výročie vzniku prvého samostatného Slovenského štátu avšak môže zostať pamätným dňom, a ak ním nie je, tak by sa ním mal stať.
Takisto nesúhlasím ani s tým, aby vznik prvej Československej republiky bol štátnym sviatkom (28. október). Už len preto, že v tom čase u nás nik nevedel, že bol vytvorený spoločný štát Čechov a Slovákov (Česi nikdy nepovažovali Slovákov za rovnocenných partnerov; aj dohodu z roku 1992 o zániku štátnych symbolov neuznali a prisvojili si vlajku ČSFR). Slovenská politická scéna vznik ČSR formálne odobrila až 30. októbra 1918.
V tej dobe si obchodnik nemohol dovolit lubovolne zdrazovat, nemohol sa bezdovodne obohacovat atd. staci aby ho niekto udal a isiel sediet a pokuta pohltila jeho majetok ... aj to je dovod preco sa v dnesnej dobe ozyva tolko hlasov ... prave hlasov majority ... proti prvej SR. Politicke strany podporovane zase prave touto majoritou, presadzujuce ich zaujmy. A potom sa obycajny obcan cuduje ... ako vedenie statu okrada stat (vsetkych obcanov). To je ta "transparentnost" uzasne nove slovo, ktore budeme pocuvat cele 4 roky. Transparentnost = kazdy vidi ako sa kradne, ale niet takeho obcana, ktory by s tym mohol nieco urobit, ak by chcel.
@majo16 dovol mi, aby som ti povedala svoj zážitok s človekom, ktorý v tej dobe už žil.
dva roky som spoluorganizovala protipochody. starý deduško, šedivý a o paličke, prechádzal okolo mňa a vynadal mi do kuriev a feťáčok. (nič som nepovedala, nepozerala som naňho ani ho nijako neprovokovala) večer som ho stretla v jednej kavierni na obchodnej. kebyže sa neviem prudko uhýbať, opľul by ma a chytila by som od neho tú jebnutosť a demenciu.
je mi jedno, že sa mal vtedy dobre. úplne jedno, pretože jeho život je v porovnaní s tými tisíckami slovákov, ktorí v tej dobe zahynuli, úprimne, bezpredmetný, nech to vyznie hocijako nehumánne. bol to starý kokot, ktorý sa mal pred 60 rokmi dobre (nech mal vtedy 15 rokov), nedokázal sa zmieriť sám so sebou, a preto sa naivne stále opierajú o dobu, ktorá sa nikdy v živote nevráti. je to úbohé, nie úctyhodné
@transplantovana to ti fakt povedal že si kurva a feťáčka ? tak this made my day ... a čiže ty mi tu chceš vlastne povedať že ľudia čo vtedy žili nevedia ako to vtedy bolo a všetci mali 15 rokov a nechapali pritomnost
@patrixo ako niečo iné je ked sa v čechách zíde 1000 babičiek a dedkov lebo oslavujú 1. máj a niečo iné je keď niekto ide dať vence na hrob mrtvemu prezidentovi
možno niečo ako "pamätný deň" či ako sa volá nižší stupeň štátneho sviatku...to by mohlo byť, predsa len to bolo prvýkrát v histórii, čo sme si "vládli sami". Že sme boli satelit tohto a hentoho, nuž v ťažkej dobe ťažké rozhodnutia..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
76 komentov
Tiso zachránil Slovákov a časť Židov. Dalos a voliť len menšie zlo, ale to v podstate v každej dobe.
Podstatné je to, že to bol prvý štát Slovákov. Preto si myslím, že by to mal byť štátny sviatok. Navyše po ekonomickej stránke sme sa mali dobre.
@21
Hej, oproti tomu je naozaj fakt, že ten štát vznikol, aby sme pomáhali Nemcom s ich vyhlaďovacími plánmi úplne nepodstatný ...
Vraj sa ľudia vtedy mali dobre, tak vyjadrime štátnu hrdosť na tento odkaz, super
Ostatných hodnotím na jednotku.
je úplne jedno, že tiso volil menšie zlo. bol to fašista ako vyšitý, bol to vodca republiky, ktorá prisluhovala hitlerovským ritiam. iba primárne veci, kvôli ktorým by sa tiso, slovenský štát a všetko okolo toho nemalo oslavovať. je to hanba, hanba, hanba a ty si tým pádom tiež hanba.
takýmto štýlom by sme nemohli oslavovať NIČ.
Zradili nás veľmoci tak kto je na vine ?
Napíš mi, ktorých politikov z tej doby okrem Tuka a Macha hodnotíš negatívne. Teda musíš hodnotiť viacerých negatívne keď so mnou nesúhlasíš.
a fašisti neboli iba v taliansku, fašizmus vznikol v taliansku. mohol by si si naštudovať niečo o tisovej fascinácii benitovou politikou.
začínaš už perliť, ser na to
hrozne sa smejem z toho, ako si národne uvedomelý. a pritom štát, ktorý tak miluješ, považuje ľudí s takým zvráteným názorom za zločincov, majorita ľudí vytláča ľudí s názormi, aké máš ty, na okraj spoločnosti, odmietajú uznať ich názorom akúkoľvek váhu a vyslovene ich nenávidia. nikdy to nepochopím
Áno, vznikol v Taliansku, ale na prívržencov nemeckého fašizmu sa používa pojem NACIZMUS. A mala by si vedieť prečo.
"mohol by si si naštudovať niečo o tisovej fascinácii benitovou politikou. "
Hehe to je červený výplod, také výplody sa učia aj na ZŠ v dejepise.
Ale na ľudí, ktorí zachránili čo mohli nepoviem krivého slova.
Keď to chceš brať z pohľadu možností doby, OK ...
Zvolili sme si zo všeobecného pohľadu zlú cestu, ktorá ale bola kompromisom v tom, že nášmu národu pomohla ...
Takže sme urobili zbabelý výber, o ktorom sa dá roky diskutovať, či bol zlý, alebo dobrý ...
Toto má byť predmetom štátneho sviatku?
Výročie vzniku prvého samostatného Slovenského štátu avšak môže zostať pamätným dňom, a ak ním nie je, tak by sa ním mal stať.
Takisto nesúhlasím ani s tým, aby vznik prvej Československej republiky bol štátnym sviatkom (28. október). Už len preto, že v tom čase u nás nik nevedel, že bol vytvorený spoločný štát Čechov a Slovákov (Česi nikdy nepovažovali Slovákov za rovnocenných partnerov; aj dohodu z roku 1992 o zániku štátnych symbolov neuznali a prisvojili si vlajku ČSFR). Slovenská politická scéna vznik ČSR formálne odobrila až 30. októbra 1918.
dva roky som spoluorganizovala protipochody. starý deduško, šedivý a o paličke, prechádzal okolo mňa a vynadal mi do kuriev a feťáčok. (nič som nepovedala, nepozerala som naňho ani ho nijako neprovokovala) večer som ho stretla v jednej kavierni na obchodnej. kebyže sa neviem prudko uhýbať, opľul by ma a chytila by som od neho tú jebnutosť a demenciu.
je mi jedno, že sa mal vtedy dobre. úplne jedno, pretože jeho život je v porovnaní s tými tisíckami slovákov, ktorí v tej dobe zahynuli, úprimne, bezpredmetný, nech to vyznie hocijako nehumánne. bol to starý kokot, ktorý sa mal pred 60 rokmi dobre (nech mal vtedy 15 rokov), nedokázal sa zmieriť sám so sebou, a preto sa naivne stále opierajú o dobu, ktorá sa nikdy v živote nevráti. je to úbohé, nie úctyhodné
@majo16 mas pravdu, nedaju sa porovnavat, ale postoje ludi sa porovnat daju a o tom sa bavime
Oslavovať vznik fašistického kusu handry po tom čo roztrhali Československo? Vznik štátu ktorý zabíjal vlastných občanov? To čo je za šibnutý nápad.
@patrixo ako niečo iné je ked sa v čechách zíde 1000 babičiek a dedkov lebo oslavujú 1. máj a niečo iné je keď niekto ide dať vence na hrob mrtvemu prezidentovi
A silno sa tešim aj na nejake "protifašisticke" pochody voči tomu