Keď tu vidím toľko fór o antikoncepciách a ako každý rieši nejakú škodlivosť HAK, tak sa mi naskytá otázka prečo to neriešite vazektómiou? Podľa mňa je to najlepšia vec na svete. Chalan podstúpi jednoduchý lekársky zákrok a už nikdy sa nemusí báť nechcené
za prvé, nemáš žiadnu istotu, že tie spermie budú funkčné, keď ich budeš chcieť. kamarát chcel darovať spermie, chlap ich musí mať naozaj v tip-top stave, aby sa s nimi dalo niečo oplodniť...
za druhé, rozmýšľam jednoducho nad jednou vecou: vazektómia je prerušenie iba semenovodu, semenníky by teda mali byť funkčné a produkovať spermie aj naďalej, čo asi nie je práve príjemné...
@kitty7@yoshtixiang ak má niekto nefunkčné spermie tak ženu neoplodní tak či tak V takom prípade musí ísť na umelé oplodnenie pri ktorom je oveľa väčšia šanca oplodnenia ako pri bežnom styku. Mimo to uskladnovanie spermií je prakticky časovo neobmedzené a pri procese rozmrazovania zomrie minimum spermií.
Ďalšia vec, ak ide žena na umelé oplodnenie z dôvodu že im to prirodzenou cestou nejde, tak tam sa tiež nepoužívajú čerstvé spermie ale tiež rozmrazené
@kto nehovorím o nefunkčných spermiách, ale o povedzme menej kvalitných... skôr ide o to, čo tým spermiám vlastne je, keď sa ide na umelé oplodnenie - no umelé oplodnenie tiež neznamená, že je problém na strane muža technológia je vyspelá, ale motyka nevieš, kedy by mohla vystreliť...
a fakt by ma zaujímalo, ako je to teraz so semenníkmi, lebo ak sa spermie tvoria, tak sa hromadia a ak sa tvoriť prestanú, tak zas je problém s hormónmi...
@kitty7 menej kvalitné spermie bude muž mať tak či tak. Čiže je to nepodstatné spomínať. Pri umelom oplodnení už lekári potom vyberajú tú najčipernejšiu spermiu.
@depropex počkať, ono to vlastne znamená že po vazektómii už ako nikdy nevystrekneš či čo? toto mi nikdy nebolo jasné, resp. predpokladám že takto, ale prišlo mi to neuveriteľné... ako sa semenníky vyrovnajú s tým že už nikdy sa ich obsah neodpustí?
@midnight@depropex podla mna sa v semennikoch tvoria iba spermie, co je iba mala cast toho vsetkeho. a tie sa po case vstrebavaju, rovnako ako u cloveka bez vazektomie, ktory ich "nepouzije"
@midnight vystrekneš normálne. Len tvoj ejakulát neobsahuje spermie a taktiež neviem odkiaľ tu kto nabral takú blbosť že sa ti netvorí testosterón. Tvorba testosterónu ostáva neovplyvnená. A môj zámer bol vytvoriť hodnotnú diskusiu, ako tiež dosť často hodnotne prispievam do cudzích diskusií. @depropex
@kitty7 Tie spermie, čo sa stále tvoria a nemajú kam ísť sa odbúravajú imunitným systémom, zničia sa apoptózou takže sa vlastne nehromadia, lebo ich telo odprace-vydá signál gamétam, aby sa kvázi "rozpadli" a potom sú pohltené leukocytmi
@midnight ejakulát sa produkuje v prostate (15-30%) a v semenotvorných kanálikoch (cca 80%) takže chlapovi všetko funguje tak, ako má, len v tom nemá spermie
@rheia bolo mi jasné, že tam nie sú do prasknutia, telo musí mať nejaké páky na plné semenníky, ale muži hovoria, že to nie je práve príjemné mať ich plné, preto som sa nad tým zamyslela...
ak uvadzas svoj vek pravdivo tak predpokladam ze mas stalu partnerku a tak si myslim ze ak by aj otehotnela nie je to az taky problem ako keby ste mali 16r.. ale ok nie kazdy chce dieta no aj tak si myslim ze hormonalna antikoncepcia je podla mna lepsie riesenie ako trvaly zakrok ktory nevratis.. a este vzdy su aj ine formy ochrany.. a najskor by si mal vediet ako HAK funguje.. zena nema ovulaciu takze nemas co oplodnit.. ak ju zena uziva ako ma tak nie je mozne otehotniet.. a dnesna HAK je uz jemna a ak je zena zodpovedna - nefajci a nepije, navstevuje lekara a troska sa o seba aj zaujima, HAK nema negativny vplyv.. latky v nej jej chrania vajecniky aj maternicu, upravia cyklus a hormony a pomahaju pleti ci inym veciam.. HAK sa da vzdy zmenit ci vysadit, a okrem toho je asi 10 dalsich sposobov ochrany.. a myslim si ze ak ide o zdravie ako pises o skodlivej antikoncepcii, tak potom tu nepis ako jednu z vyhod to ze to je trvale a takisto ani cena uskladnenia nie je vyhodou ani argumentom ak ide fakt o zdravie.. no a v pripade ze teda nejde o stalu partnerku a nechces teraz vztah a deti a vsetko okolo toho, je pre teba urcite tazke vediet ci kazda zena s ktorou spis uziva antikoncepciu a nezabudla si ju dat.. a tiez je potom asi dost tazke vediet s kym spala a ake pohlavne choroby ti daruje.. potom bude jedno aky mas zakrok, ci zena uziva tabletky alebo kolko to cele stoji.. tak ci tak budes musiet minut tie tri eura a kupit si balicek kondomov a potom tu nemusime riesit formy antikoncepcie.. ver mi ze stacil by ti virus herpesu ktory sa u nej neprejavil alebo vaznejsie ochorenia ako kvapavka ci syfilis.. ci taky virus HIV.. takze ak mas stalu partnerku vazektomiu nepotrebujes a ak ich striedas tak ten kondom si aj tak das.. takze tak
@pripravanamedicinu Prosím ťa nevysvetluj fungovanie HAK keď to napíšeš celé zle... a tolko somarín čo je v tom odstavci.. nevieš, čo píšeš. Moc tej príprave na medicínu nedávaš, však? :-S
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
a ta spermobanka koľko stoji ročne
za druhé, rozmýšľam jednoducho nad jednou vecou: vazektómia je prerušenie iba semenovodu, semenníky by teda mali byť funkčné a produkovať spermie aj naďalej, čo asi nie je práve príjemné...
a konzumentom by ti mohlo prekazat chutovo
Ďalšia vec, ak ide žena na umelé oplodnenie z dôvodu že im to prirodzenou cestou nejde, tak tam sa tiež nepoužívajú čerstvé spermie ale tiež rozmrazené
a fakt by ma zaujímalo, ako je to teraz so semenníkmi, lebo ak sa spermie tvoria, tak sa hromadia a ak sa tvoriť prestanú, tak zas je problém s hormónmi...
Ešte aj platiť spermobanke budem potom , to určite.
teda, vlastne, ...asi to nebol úmysel, takže... hm
pre mna je to napriklad zaujimave. Ale na vasektomiu by som nesiel. asi by som na to nenazbieral gule
to ze sa prerusi semenovod - to mi pride asi ako najneinvazivnejsie a ak su semenniky potom funkcne.... uz by to chcelo len vypinac
"mas kondom ?"
-"ee pockaj len nieco prepnem"
@relativelysarcastic asi nie keď mám svoje spermie uskladnené.
@pelka1 to nie je nič moc stále kontrolovať či to už ide a či nie.
@midnight ejakulát sa produkuje v prostate (15-30%) a v semenotvorných kanálikoch (cca 80%) takže chlapovi všetko funguje tak, ako má, len v tom nemá spermie
Podľa mňa je to úplne v pohode, ak už nechce mať pár ďalšie deti.