Dnes je 246 výročie narodenia slovenského dobrodruha s megadlhým menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský (skrátene Móric Beňovský).
Tento Slovák preskúpal v 18. storočí pobrežie Aljašky, bol prvý človek, ktorý navštívil štyri kontinenty (Európa, Ázia, Afrika, Amerika) a stal sa prvým kráľom zjednoteného Madagaskaru. Počul si o ňom? Poznáš aj iné historické osobnosti Slovenska, ktoré ovplyvňovali životy ľudí v iných krajinách a dosiahli významné postavenie v iných krajinách?
@mielikki máš nejaké podobné myšlienkové pochody ako ja len mňa napadlo, že v 18tom storočí asi občianske nemali, lebo neviem, on by ho mal asi na A3ku formát
Nikdy nezabudnem, kde sa Móric Beňovský narodil, odkedy som túto otázku dostala na geografickej olympiáde a učiteľka ma sfúkla, že som to nevedela Tak teraz to už mám doživotne vytetované v mozgu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Tento Slovák preskúpal v 18. storočí pobrežie Aljašky, bol prvý človek, ktorý navštívil štyri kontinenty (Európa, Ázia, Afrika, Amerika) a stal sa prvým kráľom zjednoteného Madagaskaru. Počul si o ňom? Poznáš aj iné historické osobnosti Slovenska, ktoré ovplyvňovali životy ľudí v iných krajinách a dosiahli významné postavenie v iných krajinách?
(A no dobre, celé meno som nevedela, iba dve hlavné, ale to stačí, nie?
A teraz rozmýšľam, pri ktorej dejepisárke sme ho spomínali - musela to byť fakt výborná učiteľka, keď si to meno pamätám aj teraz, po rokoch
@mielikki máš nejaké podobné myšlienkové pochody ako ja len mňa napadlo, že v 18tom storočí asi občianske nemali, lebo neviem, on by ho mal asi na A3ku formát