ja viem a viem aj obrátenú pytagorovu vetu Ak pre veľkosť strán a,b,c trojuholníka platí vzťah c2 = a2+b2 potom je tento trojuholník pravouhlý s preponou c a odvesnami a,b moje najobľúbenejšie učivo
Obsah stvorca nad preponou pravouhleho trojuholnika sa rovna suctu obsahov stvorcov nad jeho odvesnami...
A nechapem ludi, ktori povedia ze toto ja tazke. Ved to sa ani netreba ucit na spamat preboha. To je len o logike.
Predstavim si pravouhly trojuholnik+stvorec nad preponou+stvorce nad odvesnami. A k tomu vztah c.c=a.a+b.b a automaticky sa mi v hlave zobrazi znenie vety...
@shockz@24 Archimedov zákon: Teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované vztlakovou silou, ktorej veľkosť sa rovná tiaži kvapaliny s rovnakým objemom, ako je objem ponorenej časti telesa
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
???
či?
btw: chcete zaujimavu matematiku? dokazte ze plati asociativnost multiplikativnej operacie v mnozine kvaternionov
Bez google, prisahám
Ako ide Archimedov zákon btw? Viem, že to "Teleso ponorené do kvapaliny..." (je po vytiahnutí mokré.)
A nechapem ludi, ktori povedia ze toto ja tazke. Ved to sa ani netreba ucit na spamat preboha. To je len o logike.
Predstavim si pravouhly trojuholnik+stvorec nad preponou+stvorce nad odvesnami. A k tomu vztah c.c=a.a+b.b a automaticky sa mi v hlave zobrazi znenie vety...
Takže ak dĺžka prepony je C a dĺžky odvesien sú A a B, potom A2+B2=C2
dnes som z toho písala písomku
c²=a²+b²
obsah štvorca zostrojeného nad preponou pravouhlého trojuholníka sa rovná súčtu obsahu štvorcov zostrojených nad jeho odvesnami
a*a+ b*b=c*c