Ahoj neviete niekto, či už sú tie vodičáky od 17 schvalené? Alebo ešte len budú? Potrebujem to vedieť kvôli sestre a na nete sa k tomu nejako neviem do pracovať a v podstate celkovo sa o tom prestalo rozprávať.
pokiaľ viem ešte sa to len bude schvaľovať a podľa mňa je to dobrá vec. Ak bude mať niekto vodičák v 17tich nemôže jazdiť sám. Čiže sa behom toho roka aspoň naučí jazdiť
@lucia199513 zčasti maš pravdu schvalila ho NR SR ale prezident ho vratil v septembri ide na prerokovanie, ak prelomia prezidentovo veto bude platiť od novembra dajme tomu
@caramelbiscuit a čo? ...v tomto štáte je už všetko možné...už rovno nech vodičáky dajú 15ročným deckám...a potom nech všade v mediách omieľajú dookola ...o nezodpovednosti "vodičov" ...stačí mi vidieť niektorých 24ročných čo chodia vkuse ožratí...potom nechcem vidieť jak bude vyzerať mladšia generácia...a celkovo...vek je jedná vec...a psychika druhá...
tak. lepšie ako keď niekto, kto má týždeň vodičák ide 140 za dedinou, lebo už môže, lebo už má 18 . to nie je riziko. ale 17-ročný chalan nejaký, čo vedľa neho sedí otec, no to už je búračka istá.
Aby sa tu istí jedinci neposrali.. to je fakt akože ohromný rozdiel mať 17 a 18 ._______. keď je niekto kkt keď má 17 tak sa mu to zrazu v 18tke len tak zázračne nevytratí..
Keď máte deň pred 18 (čiže 17) tak ste zasrané decká čo nemôžu šoférovať, ale o deň neskôr ste už iní ľudia že.. omg.. niekto bude kokot celý život a niekto by mohol byť vodič už ako 15ročný.
myslíš si, že medzi niekým, kto má 17 a kto má 18 je nejaký priepastný rozdiel?
lebo ja nie
ja napríklad jazdím na motorke od 15-tich kedy sa dá a kde sa dá/podľa predpisov/ a myslím, že už teraz viem jazdiť lepšie ako hociktorý totálny nováčik, čo 18-tich dostane do ruky auto s vodičským a na, jazdi, však si už veľký dospelák
ten zákon je dobrý, lebo jazdiť vedľa niekoho, kto má vodičák už dobrých pár rokov, to už vyvolá takému posranovi aj rešpekt :d a ak je vedľa neho otec, tak dvojnásobný :d
@lucia199513 to s tym vodičom s praxou nieje dotiahnute bohvie ako do konca ...uvediem priklad Šmajdova manka urobila vodičak v 1985 s odretymi ušami a odložila ho do skrinky a auto ani nevidela. dnes je rok 2011 Šmajdova manka by bola teda skuseny vodič s 26 ročnou praxou ale skutočna hodnota tej praxe by bola, že by ti poradila mať zatiahnutu ručnu brzdu počas jazdy kvôli bezpečnosti nielen pri zastaveni či stati
@lucia199513 ťažko povedať sam si neviem to predstaviť lebo nie každy ma otca či matku vodičov z povolania alebo inštruktorov autoškoly
Musim vyskušať ake je to sedieť pri niekom kto nieje tym čo som pisal a ako zvlada premavku a potom budem informovať len dodam, že môj otec je byvali inštruktor autoškoly pre vozidla nad 3,5t takže poznam tu drezuru keď sedi pri mne
@lucia199513 o to lepšie...ked máš k tomu taký prístup to je fajn...skôr som narážala na totálnych primitívov.pri takých sa mi niekedy aj mozog zastavuje,že ako môžu dať vodičák takému 15roč. retardovi...aj keby sa mal len prevážať po dedine...
@8alexey8 veru, to je nedotiahnute s tou praxou, ale ak by sa to dalo dotiahnut tak ako to bolo myslene, tak by bolo najlepsie aby ci uz od 17 alebo od 18, podla mna to moze zostat tak ako je, ale s dozorom by decka jazdili aj do 21r. ale povinne, nie ze odlozia na 3 roky a nic sa nedeje a potom rovnaky novacik vylezie na cesty ak nie este horsi, ale toto ma cele prilis vela dier na to aby to pri uvedeni do praxe malo zelany ucinok... podla mna to nakoniec neprejde, neda sa to po vsetkych strankach realne zabezpecit tak ako by bolo treba...
alebo myslim, ze v cechach to maju tak, ze decka od 16r alebo kolko sice mozu soferovat, teraz neviem ci s dozorom alebo bez, ale dostanu do ruk jedine auto, ktore vytiahne tak max 60km/h a to je lepsie, lebo dat nevyburenemu decku do ruk silne auto je risk nie len, ze sa zabije on/ona, ale ze zabije aj niekoho druheho ked nie je skuseny...
btw, tak ci tak, ak je niekto debil za volantom, tak ho ziadny vek z toho nevytrhne, minule sme videli skutristu, skoro tridsiatnik a ako jazdil? obiehanie uprostred velkej svetelnej krizovatky, obiehanie sprava a nakoniec este jazda na cervenu a rozhodne nie tak, ze by estelen naskocila a on zrovna usudil, ze je lepsie prejst ako prudko brzdit... okrem toho cez mesto cca 110-120km/h, takze co poviete? myslite naozaj, ze je to o veku? nie je, je to o mentalite a aj o nejakej vychove, ked je niekto chuj cely zivot tak sa rozhodne v nejakom veku zrazu nezmeni
@issa začnem netradične od konca aby som nemusel scrollovať a odpovedal na všetko.
To s tou červenou z časti pravda z časti nie ...pokiaľ dodržujeme predpisanu rychlosť da sa ubrzdiť normalne ale ak som už nejakych paru metrov pred križovatkou a vtedy mi naskoči oranžova tak už to prejdeš lebo ten za tebou nemusi reagovať tak rychlo ale vylučne prejsť na svietiacu červenu to nie
S Českou legislativou neviem ako to je musel by som naštudovať ale prave na to nemam čas, večer možno ale ak je to tak ako pišeš a jedna sa len o obmedzovač a nie o tak slabe auto je to vcelku dobre
a s tym od 21 pod dozorom je to myslene pekne ale v takom veku už veľa ľudi je už zamestnanych ...nie každy pokračuje v študiu na VŠ a pod. ale mal som namysli skôr mentalitu ak raz niekto nema v hlave tak mu nepomôže nič môže sa sice počas tej skušobnej doby keď jazdi pod dozorom naučiť važiť si život svoj a inych a uvedomiť si zodpovednosť za seba a ostatnych predsa len človek je učenlivy aj klinicky debil je učenlivy hoci vodičak nedostane ale neviem či by to bolo 100% s tym, že by všetkym doplo
@blueberry Prepáč, ale kde vidíš že píšem niečo o vodičákoch? Hovorím že ty ako 19 ročná nadávaš o dva roky mladším do zasraných detí... Sa uvedom a čítaj poriadne
ja vás nechápem... podľa mňa keď je niekto jebnutý tak bude jazdiť rovnako rýchlo v 17,19,22, či 25. Až potom možno trochu spomalí.
A druhá vec je, že ja napríklad som si chcel spraviť teraz vodičák na malú motorku (A) ale zaplatil by som za to nehorazne prachy a potom na auto v 18 ZNOVU zase také isté prachy !!! šak to nemá logiku !!! takto si spravím (dúfam) v 17 rovno B, budem si jazdiť na skútríku, možno občas na rodinnom aute a auto si kúpim možno až v 20 alebo neskôr uvidim... takto to má zmysel !!!
vodičak môže mať osoba od 15 zaleži ale o akej skupine vodičskeho opravnenia sa bavime skupina B je ale stale od 18 respektive ku skuške na skupinu B budeš pripusteny okrem ineho až po dovršeni pripadne v deň dovršenia 18 roku
@kubo1161 prosim definuj mi paragraf cestnej vyhlašky, ktory o tom pojednava nejak nemôžem najsť niečo take neviem presne ti teraz povedať § ale ja ti ho najdem večer ...a maš tam presne určene, ktora kategoria čo vyžaduje
tak keď si narážala na takých ľudí, potom beriem späť...viem, že si to tak nemyslela, ale vyznelo to tak, že každý kto neprekročil magickú hranicu 18-tky musí byť nezodpovedný kokot
(4) Vek na udelenie vodičského oprávnenia na jednotlivé skupiny a podskupiny alebo na druhy motorových vozidiel ustanoví všeobecne záväzný právny predpis
podľa všeobecneho zaväzneho predpisu je stale na skupinu B a jej podskupiny vek 18 rokov ...jedine, že by si bol postihnuty tak tam sa hranici znižuje na 17 popripade aj na 15 ale to už je ina tema
Takže neviem kto ti tlači kaleraby do hlavy ale sadni nad zbierku zakonov a čitaj ....
@8alexey8 ty si jebly? ja vravim o osobnom aute.. od 17 ked vedla teba sedi clovek co ma vodicak dlhsie ako 10 rokov mam vodicak.. vies? a skusky robim v 18 vtedy dostanem regulerny vodicak .. ale od 17 uz mozem jazdit s takym papierom
@8alexey8 s tou cervenou som to pisala ako jedine mozne ospravedlnenie, aj ked rozhodne nie je akceptovatelne, ja s tym nesuhlasim, len som chcela podotknut, ze ta situacia nebola ani v tejto diskutabilnej chvili, ale uplne na cervenu, ktora tam bola ked uz zdaleka ku krizovatke prichadzal
s tou ceskou legislativou to neviem presne ani ja, len viem, ze aj na nete sme minule nasli auto s tak malym objemom, ci ako to je, ja sa do aut nevyznam, ze to proste viac nevytiahne, proste slabucky motor a urceny pre deti od 16r. zrejme to suvisi s vodicakom na motorky, ale vazne neviem, len viem, ze slabe auto mladym do ruk je lepsie
nuz, do 21 by sice bolo fajn, ale nonsense a mladi chlapci v tomto veku este aj tak zdaleka nie su zreli po celkovej stranke, ale ako si napisal ty a aj ja, tak to nie je celkom len o veku a moze to prospiet, no nikdy nie kazdemu, v podstate teda suhlasim
Minimálny vek na udelenie vodičského oprávnenia je:
- 15 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny AM,
- 16 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia podskupiny A1 a B1,
- 17 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny T,
- 18 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A na vedenie motorového vozidla s výkonom motora nepresahujúcim 25 Kw alebo s pomerom výkon/najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahujúcim 0,16 kW/kg alebo motocykla s postranným vozíkom s pomerom výkon/najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahujúcim 0,16 kW/kg, skupiny B, B+E, C, C+E a podskupiny C1 a C1+E,
- 21 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A bez obmedzení podľa predchádzajúceho bodu, skupiny D, D+E a podskupiny D1 a D1+E,
Informácie pochádzajú zo stránky ústredného portálu verejnej správy Slovenskej republiky.
@lucia199513 niee čosi...pozri 15ročné dieťa môže byť zodpovednejšie ako moja staršia sestra...poste všetko je to o charaktere osoby...no konieckoncov vo vláde asi vedia ,čo robia...a ak by nááhodou nie,tak si zato ponesú následky
Ja si myslím, že je to dobrá vec, mať ho od 17tich a jazdiť rok s rodičom (prípadne niekým iným, čo je zodpovedný a skúsený). Osobne som jazdil prvý rok len s ocom, lebo nemám ešte vlastné auto a on mi svoje len tak nedal do rúk. Až po tom, čo sa presvedčil, že som nabral nejaké tie skúsenosti a viem rýchlo a správne reagovať, mi dal auto aj samému. A tým pádom som nevyletel na cestu ako čerstvý nováčik s vodičákom žeravým z lisu, ale ako niekto, kto má skúseného vodiča vedľa seba, aby na neho dával pozor v začiatkoch A tak by to podľa mňa malo byť (len ak je raz niekto agresívny vodič, alebo debil od prírody, je jedno, že koľko najazdí, aj tak sa za volantom zabije raz). Mimochodom, teraz mám skoro 20 a v pohode šoférujem sám 8,1l kravu a nerobí mi to problém ani v meste...
Tuším gašpar nepodpísal takže zatiaľ nie. Ten nápad s tým že budú musieť jazdiť s rodičom je geniálny. Medzi 18 a 17 ročným nieje veľký rozdiel ale ten dozor to je výborný nápad.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
Treba viac zhulencov a opilcov z rad pubertakov na cestach , jasne ze aj budu jazdit v sprievode skuseneho vodica.
Zas perfektny napad to bol.
@mousisitka vďaka...tak snad sa v septembri niečo o tom dopočujem
takže od 1.9 to plátí + pár dalsích vecí
ten zákon ešte nie je schálený a od popozajtra na 100% neplatí
Takže realitou už dlho
presne aj nad týmto som sa pousmiala (thmubs) :d
no čo, rok života na vš ti určite dá riadnu školu života
(thmubs)
----------------------------------------
tak. lepšie ako keď niekto, kto má týždeň vodičák ide 140 za dedinou, lebo už môže, lebo už má 18 . to nie je riziko. ale 17-ročný chalan nejaký, čo vedľa neho sedí otec, no to už je búračka istá.
Keď máte deň pred 18 (čiže 17) tak ste zasrané decká čo nemôžu šoférovať, ale o deň neskôr ste už iní ľudia že.. omg.. niekto bude kokot celý život a niekto by mohol byť vodič už ako 15ročný.
myslíš si, že medzi niekým, kto má 17 a kto má 18 je nejaký priepastný rozdiel?
lebo ja nie
ja napríklad jazdím na motorke od 15-tich kedy sa dá a kde sa dá/podľa predpisov/ a myslím, že už teraz viem jazdiť lepšie ako hociktorý totálny nováčik, čo 18-tich dostane do ruky auto s vodičským a na, jazdi, však si už veľký dospelák
ten zákon je dobrý, lebo jazdiť vedľa niekoho, kto má vodičák už dobrých pár rokov, to už vyvolá takému posranovi aj rešpekt :d a ak je vedľa neho otec, tak dvojnásobný :d
no ano, su aj take pripady ale myslim, ze tych je pomenej
ja myslim, ze vacsina ludi a rodicov, a vsetkych tych ktori maju vodicsky tych 10 rokov, uz aj co to najazdili toto su len raritky podla mna
Musim vyskušať ake je to sedieť pri niekom kto nieje tym čo som pisal a ako zvlada premavku a potom budem informovať len dodam, že môj otec je byvali inštruktor autoškoly pre vozidla nad 3,5t takže poznam tu drezuru keď sedi pri mne
alebo myslim, ze v cechach to maju tak, ze decka od 16r alebo kolko sice mozu soferovat, teraz neviem ci s dozorom alebo bez, ale dostanu do ruk jedine auto, ktore vytiahne tak max 60km/h a to je lepsie, lebo dat nevyburenemu decku do ruk silne auto je risk nie len, ze sa zabije on/ona, ale ze zabije aj niekoho druheho ked nie je skuseny...
btw, tak ci tak, ak je niekto debil za volantom, tak ho ziadny vek z toho nevytrhne, minule sme videli skutristu, skoro tridsiatnik a ako jazdil? obiehanie uprostred velkej svetelnej krizovatky, obiehanie sprava a nakoniec este jazda na cervenu a rozhodne nie tak, ze by estelen naskocila a on zrovna usudil, ze je lepsie prejst ako prudko brzdit... okrem toho cez mesto cca 110-120km/h, takze co poviete? myslite naozaj, ze je to o veku? nie je, je to o mentalite a aj o nejakej vychove, ked je niekto chuj cely zivot tak sa rozhodne v nejakom veku zrazu nezmeni
To s tou červenou z časti pravda z časti nie ...pokiaľ dodržujeme predpisanu rychlosť da sa ubrzdiť normalne ale ak som už nejakych paru metrov pred križovatkou a vtedy mi naskoči oranžova tak už to prejdeš lebo ten za tebou nemusi reagovať tak rychlo ale vylučne prejsť na svietiacu červenu to nie
S Českou legislativou neviem ako to je musel by som naštudovať ale prave na to nemam čas, večer možno ale ak je to tak ako pišeš a jedna sa len o obmedzovač a nie o tak slabe auto je to vcelku dobre
a s tym od 21 pod dozorom je to myslene pekne ale v takom veku už veľa ľudi je už zamestnanych ...nie každy pokračuje v študiu na VŠ a pod. ale mal som namysli skôr mentalitu ak raz niekto nema v hlave tak mu nepomôže nič môže sa sice počas tej skušobnej doby keď jazdi pod dozorom naučiť važiť si život svoj a inych a uvedomiť si zodpovednosť za seba a ostatnych predsa len človek je učenlivy aj klinicky debil je učenlivy hoci vodičak nedostane ale neviem či by to bolo 100% s tym, že by všetkym doplo
A druhá vec je, že ja napríklad som si chcel spraviť teraz vodičák na malú motorku (A) ale zaplatil by som za to nehorazne prachy a potom na auto v 18 ZNOVU zase také isté prachy !!! šak to nemá logiku !!! takto si spravím (dúfam) v 17 rovno B, budem si jazdiť na skútríku, možno občas na rodinnom aute a auto si kúpim možno až v 20 alebo neskôr uvidim... takto to má zmysel !!!
vodičak môže mať osoba od 15 zaleži ale o akej skupine vodičskeho opravnenia sa bavime skupina B je ale stale od 18 respektive ku skuške na skupinu B budeš pripusteny okrem ineho až po dovršeni pripadne v deň dovršenia 18 roku
ale podľa mňa skúsený vodič môže byť aj niekto iný ak inštruktor v autoškole al tak
okej informuj
tak keď si narážala na takých ľudí, potom beriem späť...viem, že si to tak nemyslela, ale vyznelo to tak, že každý kto neprekročil magickú hranicu 18-tky musí byť nezodpovedný kokot
okej, viaceri mali mylne info, takže klud
a 1000rokov za opicami si tu najskôr ty...
(4) Vek na udelenie vodičského oprávnenia na jednotlivé skupiny a podskupiny alebo na druhy motorových vozidiel ustanoví všeobecne záväzný právny predpis
podľa všeobecneho zaväzneho predpisu je stale na skupinu B a jej podskupiny vek 18 rokov ...jedine, že by si bol postihnuty tak tam sa hranici znižuje na 17 popripade aj na 15 ale to už je ina tema
Takže neviem kto ti tlači kaleraby do hlavy ale sadni nad zbierku zakonov a čitaj ....
Chapeš aspoň trošku aky je postup pri schvaľovani zakonov a, že keď to prezident vetoval tak to nenadobudne platnosť ?
Kurz môžeš mať zabezpečeny ale ku skuške na skupinu B a podskupinu B1 budeš pripusteny až po dosiahnuti 18
pokiaľ sa to nezmeni ale to sa dozvieme až v septembri
v 17 môžeš maximalne dostať T, ktore ti ale plati len na uzemie SR
vozidlu tejto skupiny smie byť pripojené prípojné vozidlo. napr. traktor budeš kafo po Bratislave na traktore
s tou ceskou legislativou to neviem presne ani ja, len viem, ze aj na nete sme minule nasli auto s tak malym objemom, ci ako to je, ja sa do aut nevyznam, ze to proste viac nevytiahne, proste slabucky motor a urceny pre deti od 16r. zrejme to suvisi s vodicakom na motorky, ale vazne neviem, len viem, ze slabe auto mladym do ruk je lepsie
nuz, do 21 by sice bolo fajn, ale nonsense a mladi chlapci v tomto veku este aj tak zdaleka nie su zreli po celkovej stranke, ale ako si napisal ty a aj ja, tak to nie je celkom len o veku a moze to prospiet, no nikdy nie kazdemu, v podstate teda suhlasim
» www.zbierka.sk/zz/predpisy/def...
cestna vyhlaška ....najdi § a odstavec, ktory o tom pojednava lebo ja som asi fakt jebly.
aktualne platne je
MINIMÁLNY VEK
Minimálny vek na udelenie vodičského oprávnenia je:
- 15 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny AM,
- 16 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia podskupiny A1 a B1,
- 17 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny T,
- 18 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A na vedenie motorového vozidla s výkonom motora nepresahujúcim 25 Kw alebo s pomerom výkon/najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahujúcim 0,16 kW/kg alebo motocykla s postranným vozíkom s pomerom výkon/najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahujúcim 0,16 kW/kg, skupiny B, B+E, C, C+E a podskupiny C1 a C1+E,
- 21 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A bez obmedzení podľa predchádzajúceho bodu, skupiny D, D+E a podskupiny D1 a D1+E,
Informácie pochádzajú zo stránky ústredného portálu verejnej správy Slovenskej republiky.