Ak ano, osvetlujes krestansku cestu v zivote svojho krstneho dietata? Podporujes ho/ju vo vztahu s Jezisom? Si pripraveny na otzky a pochybnosti krstneho dietata a sprevadzat ho v tazkom obdobi temnoty viery? Dbas na to aby dieta navstevovalo kostol a...
Ani za nic. Nemam vo vseobecnosti rada cirkev. Ale aj tak by som sa chcela dat pokrstit, lebo som veriaca mam uz aj vybratu krstnu mamu, je to moja kamaratka.
Ano, znie to divne a ambivalentne, ale hold...
Ale napriklad biskup Bezak mi je strasne sympaticky
Zatial som nemala tu cest byt krstnou mamou, iba svedok na svadbe som bola A celkom pekne si vystihol a zhrnul tu ulohu byt krstnym rodicom. Bohuzial na Slovensku je to velmi casto tak, ze dieta dostane pri krste krstnych rodicov a tym to cele zacina aj konci Vidia sa potom parkrat do roka na nejakych rodinnych udalostiach alebo ani tolko nie.
@azizi@5 takisto len s tým, že pokrstená som klasicky od narodenia...okrem Bezáka ešte Kocúr a aj Srholec boli fajn, kedysi som počúvala Kuffove kázne, a aj povedal, že "mladí, čo ste mimo cirkvi, odpustite nám....", v cirkvi sa sebakritika moc nevidí, len škoda, že sa tak zmenil a dnes len o džendžere a zlom liberalizme
k téme, nie som krstná, som z malej rodiny a ak by som niekedy bola, bolo by to pravdepodobne v prípade detí jednej kamošky, čo je jedináčik, mali ju rodičia po 40 a všetci členovia rodiny sú buď na dôchodku alebo nežijú
U nás v rodine sa niekoľko generácií nekrstí. Z okolia svojich priatelov ale nepoznám nikoho, kto by sa ako krstný otec/mama angažovali. Ako píše @Milgamman v @7 , pri samotnom krste to končí
moji rodičia sú a o ich krsniatku ani nepočujú (žije si niekde na druhom konci sveta . Ja mám krstnú a videla som ju naposledy možno 14 rokov dozadu a aj vtedy žila veľmi bohémskym spôsobom života takže... načo to celé je okrem toho, nie som veriaca, iba papierový kresťan
@thunderstorm@2 osobne si myslim, ze ak niekto zanedbal, tak rodicia.. predsa len, krstni nemaju ani zdaleka taky vychovny dopad na dieta ako vlastni... a i vlastni sa krstom zavazuju k vychove v sulade s nim.. to len kvoli presnosti...
@johnysheek@17 osobne si myslím, že to bola irónia pokrstili ma, aby mali babky radosť a pretože sa to "patrí", ani jeden z rodičov nie je praktikujúci kresťan, nikdy mi tieto bludy do hlavy netlačili a je to jedna z vecí, za ktoré som im vďačná.
@thunderstorm@19 toto som uz za ten, cas co tu obcas pridem pochopil.. ale ironia ci nie, ak by v tom, co ty popisujes aj boli krstni, ktori by realne chceli, tak by to nedali..
ale inak pripomenulo mi to jednu zaujimavu myslienku..
ak su rodicia neveriaci/nepraktizujuci, tak ide zvacsa o bludy a hluposti
a ak su naopak veriaci a o to skor praktizujuci, tak ide zvacsa o cosi skutocne a pravdive...
dámy, teraz si predstavte, že v tej cirkvi je ľudí ako Bezák, či Srholec (nič v zlom, ale Kocúr píše a obhajuje dosť veľké bludy, čo už s cirkvou a vierou ako takou podľa kresťanskej/katolíckej náuky, nemajú nič spoločné) strašne veľa.. nielen že ich je viac, ako tých "ktorí ľuďom nevoňajú", ale bavíme sa o desať ba i sto násobkoch viac.. len o bežnej sestričky či kňazovi v dedinke o 100 ľuďoch nik písať ani do tv ich ťahať nebude, už vôbec nie preto, aby ukázali, že byť kresťanom nie je len o "zneužívaní malých chlapcov" ale aj o výchove a pomoci tým chlapcom začleniť sa do života, keď na nich spoločnosť kašle... (a mnohé iné príklady)...
s tým súvisí aj moja (tichá) otázka.. čo vlastne viete/vedia ľudia o cirkvi.. a čo vlastne vedieť chcú.. koľko ľudí, čo ju haní a nadáva na ňu si skutočne aj zisťuje ako to je, čo robí, na čom je postavená, čo hlása, aký je jej zmysel.. v neposlednom rade, kým je tvorená, kto robí rozhodnutia.. či je skutočne zlou cirkev ako taká alebo nie..
lebo je rozdiel ak mám teroristickú organizáciu, ktorej jediný cieľ je ničiť a vraždiť a je rozdiel ak mám nadnárodnú korporáciu, ktorá síce pomáha ľuďom, ale kde tu sa v nej nájde živel, čo svoju pozíciu (z)neužije..
ale pri AZIZI ma zaujalo aj to, že "v žiadnom prípade" nechce byť krstnou, pričom sama sa chce dať pokrstiť (mimoto, bez toho krstnou byť nemôžeš).. ak teda považujem niečo za potrebné a správne. nechcem, aby to dostal/mal aj ktosi iný, koho mám rád?
@johnysheek@20 Ja som odjakziva ateista, ale rozumiem veriacim v cokolvek, pretoze viem, co je za tym a navyse verim v silu komunity a pozitivneho myslenia.
Thunderstorm je este mlada, nezrela alebo si nesie nejaky pocit krivdy, ked ma potrebu tak ostentativne davat najavo pohrdanie, ale to sa casom upravi a bude jej to prinajlepsom jedno.
@brox@22 každý si so sebou nesieme veľa vecí.. a nerád posudzujem ostatných, tobôž ak ich nepoznám.. je len logické však, že ak vyrastáš v rodine, ktorá vieru nepraktizuje, o to skôr ak v rodine, ktorá je viac kritická až nenávidiaca, že si nevypestuješ lásku k tomu..
v tomto prípade je oveľa dôležitejšie, aký je dotyčný človek, než to čomu verí.. lebo je smutnou pravdou, že nejeden veriaci je horší ako neveriaci či "anticirkev-ník"..
i tu na bz bola jedna slečna, ktorá by na cirkev pol pekného slova nepovedala.. na druhej strane žije, obetuje sa a je lepším človekom než mnoho iných.. aj tu sa prezentujúcich, ako kresťanov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Ano, znie to divne a ambivalentne, ale hold...
Ale napriklad biskup Bezak mi je strasne sympaticky
sice kamarat chcel aby sme ja s manzelom boli krstni rodicia,ale odmietli sme
not yet
ano
ano
ano
ano
ale inak pripomenulo mi to jednu zaujimavu myslienku..
ak su rodicia neveriaci/nepraktizujuci, tak ide zvacsa o bludy a hluposti
a ak su naopak veriaci a o to skor praktizujuci, tak ide zvacsa o cosi skutocne a pravdive...
@mariquittka
dámy, teraz si predstavte, že v tej cirkvi je ľudí ako Bezák, či Srholec (nič v zlom, ale Kocúr píše a obhajuje dosť veľké bludy, čo už s cirkvou a vierou ako takou podľa kresťanskej/katolíckej náuky, nemajú nič spoločné) strašne veľa.. nielen že ich je viac, ako tých "ktorí ľuďom nevoňajú", ale bavíme sa o desať ba i sto násobkoch viac.. len o bežnej sestričky či kňazovi v dedinke o 100 ľuďoch nik písať ani do tv ich ťahať nebude, už vôbec nie preto, aby ukázali, že byť kresťanom nie je len o "zneužívaní malých chlapcov" ale aj o výchove a pomoci tým chlapcom začleniť sa do života, keď na nich spoločnosť kašle... (a mnohé iné príklady)...
s tým súvisí aj moja (tichá) otázka.. čo vlastne viete/vedia ľudia o cirkvi.. a čo vlastne vedieť chcú.. koľko ľudí, čo ju haní a nadáva na ňu si skutočne aj zisťuje ako to je, čo robí, na čom je postavená, čo hlása, aký je jej zmysel.. v neposlednom rade, kým je tvorená, kto robí rozhodnutia.. či je skutočne zlou cirkev ako taká alebo nie..
lebo je rozdiel ak mám teroristickú organizáciu, ktorej jediný cieľ je ničiť a vraždiť a je rozdiel ak mám nadnárodnú korporáciu, ktorá síce pomáha ľuďom, ale kde tu sa v nej nájde živel, čo svoju pozíciu (z)neužije..
ale pri AZIZI ma zaujalo aj to, že "v žiadnom prípade" nechce byť krstnou, pričom sama sa chce dať pokrstiť (mimoto, bez toho krstnou byť nemôžeš).. ak teda považujem niečo za potrebné a správne. nechcem, aby to dostal/mal aj ktosi iný, koho mám rád?
Thunderstorm je este mlada, nezrela alebo si nesie nejaky pocit krivdy, ked ma potrebu tak ostentativne davat najavo pohrdanie, ale to sa casom upravi a bude jej to prinajlepsom jedno.
v tomto prípade je oveľa dôležitejšie, aký je dotyčný človek, než to čomu verí.. lebo je smutnou pravdou, že nejeden veriaci je horší ako neveriaci či "anticirkev-ník"..
i tu na bz bola jedna slečna, ktorá by na cirkev pol pekného slova nepovedala.. na druhej strane žije, obetuje sa a je lepším človekom než mnoho iných.. aj tu sa prezentujúcich, ako kresťanov
Bratova manželka je však z inej cirkvi ako ja, takže sa mi to asi nikdy nesplní