Nie, som uceny uz od malicka, ze co chcem musim si zariadit sam. Takze si privyrabam a dufam, ze niesom rozmaznany zmrd, kedze vsetko mam za svoje a nie za cudzie.
Keďže zarábam, vreckové nepotrebujem. Ale rodičia mi aj tak dávajú 15 evry na týždeň, ale s tým, že si z toho platím vlak a tak. Čo už, keď im to robí radosť
Ale pamätám si, že asi v dvanástich som začala dostávať 50 korún na týždeň, čo bol pre mňa neskutočný peniaz
kedysi (už sa nepamätám kedy) som dostávala 50 korún na týždeň...potom som začala dostávať 100 na týždeň, a odkedy sú eurá tak to mám kôli lepšej manipulácii 15 na mesiac...ale za poznámky a zlé známky sa mi polovica strhne...
ja som nedostavala tiež nič, keď som niečo potrebovala do školy alebo podobne to platila mama keď som si chcela niečo kúpiť len tak musela som si nato zarobiť sama. Podľa mňa správny prístup. A jeden čas som vlastne dostávala 2o korún na desiatu
Nie nedostávala som ani nedostávam v tvojom veku som už hľadala brigády a v 15stich som brigádovala teraz mávam take brigady sem tam vytrhať plevel,roznáška a taketo od matky nedostáva ani cent otca nemám čiže si zarabám sama na sebu
@Ribo ok, priznávam, prehnané, ale to len kvôli tomu gif-ku, ktoré je už na birdz skoro v každej diskusii, aj tam, kde sa absolútne nehodí(tak ako tu @13 )...a akosi mi to už "brnká" na nervy...
Už od malička mi dedko s babkou dávali korunky, ale to sa nedá nazvať vreckovým...to som ani nevedela čo to vreckové je keďže peniaze som nikdy nepotrebovala.
Potom na druhom stupni ZŠ som dostávala 500 ks na mesiac, ale všetko čo sa týkalo školy mi hradili rodičia.
Teraz vyhradenú čiastku nemám, keď mi treba na niečo mám kreditku a je to.
@31@Demonicbass jasné, že nie... ale aspoň sa trochu dozviem, ako sú na tom iní s vreckovým a podľa toho ( z malej časti) odvodiť moje požiadavky
ale zatiaľ túto vec nechávam tak, pretože nepotrebujem zatiaľ príjem (pravidelný) ... a k tomu sa cítim sebecky, keď sa o tom s rodičmi bavím:/ takže tak..
Vreckove ako take som nikdy nedostaval. Prachy na skolske potreby, saty, bus, obedy atd. mi platia nasi. Ostatne veci si cvakam zo svojich. Mozno je to tak lepsie, aspon som sa naucil hospodarit s peniazmi.
Dostávam 5€ na týždeň, ale s tým, že všetko (oblečenie, kozmetika,..) si platím sama. Rodičia mi dávajú občas na stravu (aj to si väčšinou tiež platím zo svojich) a na bus.. a samozrejme keď si v škole zmyslia ešte že majú málo peňazí tak to platia tiež rodičia...
Ja som nikdy nedostávala vreckové, ked som bola malá, tak som povedala rodičom že niečo chcem a väčšinou mi to kúpili, prípadne ak som napríklad chcela ísť v škole do obchodu, tak mi dali peniaze a
tam som si kúpila, čo som chcela.
Od 15-tich si zarábam a zárobky od 15-tich stúpajú, takže som si postupne pýtavala stále menej, momentálne sa už asi 2-3 roky živím úplne sama.
Aj ked kvôli kríze je to dosť zložité, roboty nie je toľko koľko bolo a ani peňazí :/
Ja ti odporúčam, aby si mal nejakú brigádu, napríklad aj roznos letákov, niečo si zarobíš, zistíš , že zarobiť peniaze nie je ľahké, budeš si ich aj viac vážiť a možno aj rodičia, ked uvidia, že sa snažíš niečo si zarobiť, ti budú dávať trochu väčšie vreckové.
A musíš aj ty pochopiť, že rodičia síce zarobia dosť, ale tie peniaze nemôžu ísť len na to, čo chceš len ty, treba platiť aj bývanie, jedlo je tiež drahé a ked sa budeš živiť sám, pochopíš, že výdavky na bývanie, inkaso, internet, jedlo, lieky atd často pokryjú alebo sú väčšie aj ako plat človeka, že aj ked človek zarobí, skoro celý plat dá na nevyhnutné výdavky.
No, v 14. rokoch som vreckové moc nedostávala. Vlastne.. pravidelné nemám ani teraz. Skôr dostávam veci, čo si zažiadam po prediskutovaní rovno a niekedy nějaké drobné za venčenie psa mojej krstnej či len tak, keď idem večer von, mi mama dá 2€ na čaj a drobnosti. Funguje to a nesťažuje sa ani jedna strana - mame vyhovuje, že vie, na čo chcem peniaze a keď je to rozumné, nemá problém mi ich dať. A ja zas veľa nežiadam, lebo, ako sa vraví, peniaze nie sú všetko.
Kedysi (mala som možno 12 - 13 r.) sme doma mali takú dohodu, že budem dostávať 50 korún na mesiac, plus bonusy - za každú jednotku v škole o 5 korún viac, ALE za každú trojku 5sk vraciam, za štvorku alebo poznámku 10sk a za päťku 15sk . Dostala som to ako návrh a po asi 3 mesiacoch som si to rozmyslela, lebo som sa akosi dostávala do mínusu a od tej doby radšej nič, ako takéto podmienky .
@D170 súhlasím s tebou a s tými letákmi..už som sa na to pýtal, ale že tu, kde bývam, je ľudí roznášajúcich letáky dostatok , takže ďalších nepotrebujú...
a keďže mám 14 a občiansky nikde , iné možnosti zarobiť si nie sú...
a chápem aj to, že ja nie som to jediné, čo v rodine potrebuje peniaze A vidím, ako sa musia nielen v práci obracať, k tomu financovanie stavy domu... je to zložité, ale raz snáď vreckové bude...
plánujem, že cez prázdniny sa pokúsim nájsť brigádu, ale veľkú šancu tomu nedávam ..:/
@Flussica financovanie podľa známok je zradná voda ale aspoň nejaká motivácia k lepším známkam
do môjho vreckového rátam peniaze na cestovanie čo je vyše 30€ + mi rodičia platia veci do školy, a keď chcem ísť von tak si vypýtam..a raz za čas dostanem od babky dáku 5 evrovku alebo od brata
nedostávam...keď potrebujem vypýtam si ale naši mi sem-tam prihodia nieoč do pokladničky..teda mince mi tam sem-tam hodia..ale tak vlastne ja žijem z peňazí čo dostávam od starkej a tety na narodky meniny na mikuláša a na vianoce
@45 Ja viem . Ved som Ti ale povedala, ako (rychlo) to skoncilo .
A prazdninove brigady - jedine cez znamych.. inak tomu velku sancu nedavam. Ja som sa pokusala najst si a nic. Dokonca i v sestnastich som mala problem. Tak kaslem na to a rozhodla som sa, ze radsej budem mat volny cas, pestovat svoje konicky cez volne tyzdne, ako makat v dakej brigade za pomerne mizerne peniaze (ked sa to zrovna s tou pracou a hodinami, ktore tam musim trcat).
ooo mate sa dobre..s hocikym z vas by som sa vymenila...budem mat 14 a ako viete to je ten vek ked sa poflakujete von z kamosmi,odvravate rodicom..ja vreckove nedostavam uz druhy rok,ani kamosov uz nemam..viete preco?moji kamosi boli vsetci taky rozmaznani debil..kazdy den dostali od rdicov 10 eur a robili si co chceli...kedze ja som nemala nic,nechodila som s nimi do mesta, ani flakat sa,vykaslali sa na mna.samozrejme viem ze to neboli skutocny kamarati ale cloveku to chyba,nechce byt sam....ani ked sa rodicov opytam ci mi nedaju peniaze na kofolu alebo nieco take nedostanem nic pretoze rodicia tiez nemaju na rozhadzovanie....nevymeni sa niekto so mnou??? pls
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
Ale pamätám si, že asi v dvanástich som začala dostávať 50 korún na týždeň, čo bol pre mňa neskutočný peniaz
dostal som max 20sk ked som povedal mame ze chcem ist s kamaratom na kofolu a dala len raz za cas nikdy nie 2x za tyzden
viac menej som sa naucil setrit a prevracat kazdy peniaz v ruke aj 500x
ak sa vreckovim da nazvat zaplatenie obedov,kreditu a elektricenky tak dostavam vreckove
vsetko ostatne si platim sam za svoje (aj take veci ze pc, vodicak, notebook, telefon, pausal )
ale vzdy sa da zarobit a usetrit a vonku to potom funguje sposobom "pozvem raz ja teba raz ty mna" a je to vybavene a hned sa daju nasetrit peniaze
Napriklad notebook som si sneho platil iba polovicu
Posilku ,stravu ,trening MMA mi z 70% platia rodicia
KEd idem niekde dokrcmi tak si tiež vypitam peniaze ak nemám
Ale pomaham ococvi za utami tak mi samozrejme peniaze dáva
Síce mi teraz pomenej prispievaju rodicia , novostavba dom ,mama na materskej ale neni to nič strasné
Potom na druhom stupni ZŠ som dostávala 500 ks na mesiac, ale všetko čo sa týkalo školy mi hradili rodičia.
Teraz vyhradenú čiastku nemám, keď mi treba na niečo mám kreditku a je to.
ale zatiaľ túto vec nechávam tak, pretože nepotrebujem zatiaľ príjem (pravidelný) ... a k tomu sa cítim sebecky, keď sa o tom s rodičmi bavím:/ takže tak..
ale to bola asi iná doba, alebo čo..
a potom nejak prestali uplne...=D
ale ked som chcela tak mi dali...
a teraz pred dvoma tyzdnami sme sa dohodlo ze 3 ecka na tyzden...ale tak naposledy mi dali 4 kedze mala mama len 2eurovky v drobnych=D=D=D
a ked nemam obedy tak mi vacsinou daju aj na desiatu
tam som si kúpila, čo som chcela.
Od 15-tich si zarábam a zárobky od 15-tich stúpajú, takže som si postupne pýtavala stále menej, momentálne sa už asi 2-3 roky živím úplne sama.
Aj ked kvôli kríze je to dosť zložité, roboty nie je toľko koľko bolo a ani peňazí :/
Ja ti odporúčam, aby si mal nejakú brigádu, napríklad aj roznos letákov, niečo si zarobíš, zistíš , že zarobiť peniaze nie je ľahké, budeš si ich aj viac vážiť a možno aj rodičia, ked uvidia, že sa snažíš niečo si zarobiť, ti budú dávať trochu väčšie vreckové.
A musíš aj ty pochopiť, že rodičia síce zarobia dosť, ale tie peniaze nemôžu ísť len na to, čo chceš len ty, treba platiť aj bývanie, jedlo je tiež drahé a ked sa budeš živiť sám, pochopíš, že výdavky na bývanie, inkaso, internet, jedlo, lieky atd často pokryjú alebo sú väčšie aj ako plat človeka, že aj ked človek zarobí, skoro celý plat dá na nevyhnutné výdavky.
Kedysi (mala som možno 12 - 13 r.) sme doma mali takú dohodu, že budem dostávať 50 korún na mesiac, plus bonusy - za každú jednotku v škole o 5 korún viac, ALE za každú trojku 5sk vraciam, za štvorku alebo poznámku 10sk a za päťku 15sk . Dostala som to ako návrh a po asi 3 mesiacoch som si to rozmyslela, lebo som sa akosi dostávala do mínusu a od tej doby radšej nič, ako takéto podmienky .
a keďže mám 14 a občiansky nikde , iné možnosti zarobiť si nie sú...
a chápem aj to, že ja nie som to jediné, čo v rodine potrebuje peniaze A vidím, ako sa musia nielen v práci obracať, k tomu financovanie stavy domu... je to zložité, ale raz snáď vreckové bude...
plánujem, že cez prázdniny sa pokúsim nájsť brigádu, ale veľkú šancu tomu nedávam ..:/
@Flussica financovanie podľa známok je zradná voda ale aspoň nejaká motivácia k lepším známkam
A prazdninove brigady - jedine cez znamych.. inak tomu velku sancu nedavam. Ja som sa pokusala najst si a nic. Dokonca i v sestnastich som mala problem. Tak kaslem na to a rozhodla som sa, ze radsej budem mat volny cas, pestovat svoje konicky cez volne tyzdne, ako makat v dakej brigade za pomerne mizerne peniaze (ked sa to zrovna s tou pracou a hodinami, ktore tam musim trcat).