Napadla mi táto myšlienka a prišla mi ako solídny mindfuck. Zo západnej liberálnej kultúry často počúvame o týchto dvoch veciach - o nezmyselnosti rodových stereotypov ale zároveň aj o akceptovaní transsexuality ako bežnej a reálnej záležitosti. Nevylučujú sa však tieto skutočnosti navzájom?
Ak odsudime rodové stereotypy ako zlú vec, ktorá bráni slobode a rozvoju, o čom je potom transsexualita? Čo znamená cítiť sa a správať sa ako opačné pohlavie? Nie je to potom namiesto človeka žijúceho v zlom tele proste len muž / žena, ktorý sa vymyká tým nenávideným stereotypom?
A co su tie rodove stereotypy? Ze neexistuje len muz a zena ale povedzme aj nebinarni ludia trebars? Preco by to malo popierat trans? To, ze vo velkej vacsine sa ludia citia ako muz ci zena predsa nikto nepopiera, ci?
@azizi@6 A čo to potom je? BTW, nespomínala si, že máš titul z biológie či čo? To nemá nič spoločné s vedeckým / lekárskym konsenzom. Je to iba mediálno-politicky riadený konsenzus. Hlúposťou je myslieť si, že preto, že nejaký muž verí alebo sa dnes subjektívne cíti ako žena, tak je ženou.
@azizi@8 Takze su to chori ludia... Samozrejme to nie je dovod im ublizovat lebo nemozu za to... Kazdy ma pravo byt chory. Ale ked niekto je hrdy na to, ze je chory (LGBT), tak to mi moc zmysel nedava. Preco ludia s elilepsiou alebo vozickari nerobia pochody?
@darksider96@9 tak v prvom rade urcite nie vsetci su taki, len hrstka z nich, ktora sa snazi sirit povedomie. Ale to uz sme zase pri uplne inej teme. Ja som sa snazila vyzdvihnut len to, ze ten lekarsky konsenzus tam je.
@darksider96@9 Este tolko k tomu, ze na vozickarov a epileptikov nikto nenadava, nikto im neublizuje... U LGBT je situacia parametralne odlisna, zvlast na Slovensku. Preto sa niektori snazia zvysit to povedomie a docielit tak vacsiu toleranciu a pochopenie v spolocnosti.
@azizi@10 No A ked uz sme pri tych lekarskych stanoviskach a mozno sa v tom vyznas, tak sa chcem spytat, ze preco sa tieto poruchy neliecia ked je to vlastne predsa choroba? Myslim, ze mnoho ludi s takymito diagnozami by to vyuzilo. Mne skor toto pride ako diskriminacia. Nedat cloveku moznost liecby...
@darksider96@12 no lieči sa to. Majú hormonálnu aj chirurgickú terapiu pričom je to hradené aj zo zdravotného poistenia. Samozrejme napr estetické výkony ako plastiky tvare či prsníkov si musia hradiť samy, ale pokiaľ viem tak operácia genitálií je bezplatná.
@azizi@2 rodové stereotypy sú napr. to, že žena je jemná, emočná, krehká, empatická a muž je maskulínny, skôr chladný a racionálny atď... So zenskostou sa tiež spája prevažne submisivita a s možnosťou dominancia.
Proti tomuto sa rôznymi aktivistami kategoricky bojuje a tvrdí sa, že každý môže byť aký chce bez ohľadu na jeho pohlavie. Títo istí aktivisti však spravidla podporujú aj trans agendu, kde ide de facto o to, že si muž práve podľa tých rodových stereotypov, ktoré sú "sociálny konštrukt" pripadá viac ako žena a žena zase ako muž a preto sa označujú za trans.
@darksider96@18 tak čo viem, musia podstúpiť psychiatrické vyšetrenia ktorými sa v priebehu dlhšieho časového obdobia skúma, či su naozaj opačným pohlavím a až keď sa to potvrdí, predpíše sa im hormonálna terapia. Tá pôsobí aj fyzicky aj psychicky, keďže hormóny vplývajú aj na fungovanie mozgu.
Mňa by ale zaujímalo, či sa niekedy niektorému mužovi, ktorý sa cíti byť ženou, skúsil v rámci hormonálnej terapie podať miesto estrogenu testosterón. Snažil som sa niečo také dopátrať, ale neúspešne. Neviete o Tom niekto? Zaujímalo by ma, aký vplyv by to malo. Aj keď samozrejme, takýto muž má pred hormonálnou terapiou spravidla normálnu tvorbu aj hladiny testosterónu. Rozmýšľal som však, či to v týchto prípadoch nemôže byť na individuálnej rovine RELATIVNY nedostatok testosterónu. Že hladiny, ktoré iným mužom stačia, sú v týchto individuálnych prípadoch nedostatočné.
@aidenn@20 OMG, nejdem to čítať. Nepochopila si ma. Bol taký prípad istej ženy, ktorá sa cítila ako pes a chcela, aby sa k nej chovali ako k psovi. Podľa teba by bolo liečbou ju preoperovať na psa?
Vylučujú. Keď túto otázku položíš na (ne)správnych miestach, dočkáš sa síce mimoriadne prudkej a žlčovitej reakcie, no pokiaľ ide o odpoveď, skôr by si sa dočkal Godota. Príliš nad tým rozmýšľaš. Základným predpokladom pre pochopenie myšlienok západnej "liberálnej" kultúry je nerozmýšľať. Celé to stojí na myšlienke, že pocity "znevýhodňovaného" (whatever the fuck that means) > všetko ostatné. To ti stačí vedieť na vysvetlenie všetkých v tej filozofii obsiahnutých nekonzistencii a kontradikcii. A že ich je veru mnoho.
@darksider96@21 tak ale to sa neda porovnavat, nejde o poruchu genderovej identity v tom pripade. A co sa tyka liecby, vsetko za mna uz napisal aidenn.
@azizi@23 Prečo nie? A akej liečby? Však to o čom písala nie je žiadna liečba. Aj tak taký chlap bude mať mužské kosti a v DNA mužské gény. Akurát bude vyzerať ako žena a ani to nemá isté na 100%... Mala by si vrátiť svoj titul. A pre istotu aj občiansky.
@darksider96@24 je to liecba - musia prejst cez sexuologa, psychiatra, endokrinologa, prip. aj psychologa a na zaver este aj specialnou "lekarskou komisiou" (aspon teda v ČR). A vo velkej vacsine pripadov sa po zahajeni terapie citia omnoho lepsie a ziju spokojny zivot. ...A to s tym psom s tym nema ale ze absolutne nic spolocne.
@darksider96@24 A teda podla tvojej teorie by mali vratit titul aj vsetci ti sexuologovia, psychiatri, psychologovia, endokrinologovia a chirurgovia, ktori liecbu vykonavaju ale hej, oni su vsetci hlupi, len ty si lietadlo
@azizi@26 Tá "liečba" nie je podľa žiadneho odborníka liečbou. Ten kto niečo také tvrdí, nie je lekár a ani vedec, ale je to aktivista.
Inak len pre zaujimavosť, tak ja poznám z videnia z okolia, kde som býval dvoch trans ľudí a videl som nejaké trans osoby na sociálnych sieťach nielen zo Slovenska, kedže často trávim čas na internete a tiež mi dalo celkom dosť lgbt ľudí follow, takže aj preto som som ich mal na očiach... No a na to, že som sa o ich ľúbostný život vôbec nezaujímal, tak som si aj napriek tomu všimol, že väčšina z nich žijú promiskuitnym spôsobom života alebo sa živia prostitúciou. Stačí sa na začiatok pozrieť na pokec... Veľa takých je dokonca friedly s osobami pohybujúcimi sa v online priestore medzi ultra-liberálmi, nebinárnymi Amíkmi a Britmi a pod. Z mojej skromnej dedukcie teda vyplýva, že transky sú chlípnejšie než ženy a majú sexuálne bližšie k chlípnym mužom.
@darksider96@29 toto si dovolím rozporovat, nakoľko o estrogene a antiandrogenoch je známe, že ich efektom je aj potlačenie libida takmer na minimum. Poznám osobne jednu trans ženu, ktorá tie hormóny užíva presne podľa predpisu, nič nevynechava a jej sex drive je takmer na nule, dá sa to prirovnať ku vykastrovanemu mužovi (nakoľko tie anti androgeny sú defacto chemická kastrácia). To libido sa im po niekoľkých rokoch hormonálnej terapie vráti, avšak už v ženskej podobe, ktorá je od tej mužskej diametrálne odlišná
To s čím si sa stretla ty sú skôr transvestity, proste muži čo sa necítia byť ženou ale ich deviaciou a fetišom je v pohlavnom styku vystupovať ako žena a podľa toho sa napr obliecť a byť submisivny. Takíto chlapi žiadne hormóny neberú a teda hladiny T sú rovnaké ako u iných mužov, preto je to libido tiež rovnaké.
tiez som nad tym kedysi okrajovo rozmyslal, je to dobra otazka. myslim ale, ze zenskost je stav mysle, nie socialna rola, teda aspon takto si to vysvetlujem.
to, ze su si pohlavia rovnocenne a nic nie je cisto muzske/zenske nemusi znamenat, ze ti medzi nohami pocitovo nieco nechyba (ci prevysuje). aj jablka a hrusky su si velmi podobne, po vsetkych strankach rovnocenne ovocie a predsa niekomu viac chutí to, inému zas ono. Ale chápem tam ten paradox, podobne ako ked je niekto feminista, lgbtiq+ ally a zaroven podporuje islam
@kviatek@37 On asi myslel tú vlnu (Butlerová a spol), ktorá hovorí napríklad aj o dekonštrukcii rodu. Ale rovnako aj o rodových stereotypoch "ženy si obliekajú také a také oblečenie, maľujú sa, nosia make up" a podobne. Lebo aj špecifické oblečenie pre mužov a ženy je len konštrukt, nie žiadny biologický dôvod prečo by sa žena musela napr. maľovať, že. Ale značná časť transiek naopak zdôrazňuje "ženskosť" aj rodové stereotypy a oblúkom sa vracajú do minulosti a hovoria "môj rod je pre mňa dôležitý, akceptujem a trvám na "ženskom" spôsobe obliekania" napr. To je asi aj pointa, že transky sa cítia lepšie v tom druhom rode, čím zdôrazňujú to, že rod a aj stereotypné správanie majú svoje miesto stále.
@38 Ale čo si budeme klamať. Rodové stereotypy aj tak najviac posilňujú samotné ženy. Kto neverí, nech si otvorí IG. "Neodfotíš si zadok v spodnom prádle? Akoby si ani nežila!" A kto stále neverí, nech si skúsi vyjsť len tak na rande s random ženou. Dávam vám 70 percentnú šancu, že budete počuť obdobu vety - "Očakávam, že sa o mňa muž postará." Bez toho, že by ste sa na to pýtali. Odporúčam odpovedať - "Ja teda očakávam, že ma žena, o ktorú sa finančne a inak postarám, bude na slovo poslúchať." Nebude sa tváriť nadšene, ale účel to splní.
@azizi prepac, ale ak je nieco definovane ako choroba, urcite by som liecbou nenazyval utvrdzovanie daneho cloveka v tom, ze je to ok a normalne a v povoleni mu chirurgickeho zakroku na sebe..
choroba/deviacia predsa znamena, ze ide o nespravne vnimanie sameho seba...
to ako keby si cloveku s alzheimerom tlapkala po pleci avravela, ze to je normalne ze zabuda.. ze to je v pohode ak si da rano lieky aj zo dvatrikrat hned po sebe, lebo nevie ci ich uz bral...
rovnako sa neda suhlasit o tom, ze moj pocit o tom za co sa povazujem je cosi svaete, spravne a treba sa mi podla toho zariadit... mame kopec zzenstilych muzov ci naopak zmuznelych zien, ale kvoli tomu netvrdime ze su ine pohlavie..
@johnysheek@41 Liecba znamena, ze cloveku pomoze, aby sa citil lepsie. Nikomu tym neublizuju, len chcu zit spokojnejsi zivot. Netreba to brat tak vazne.
A ked ma niekto toho alzheimera, ma sa tym utrapit? Tiez sa ho asi bude psychiater snazit nejak upokojit, pomoct mu, aby sa tak netrapil. Samozrejme, ze rodova dysforia nie je v poriadku, ale od toho je tu moderna medicina, aby tym ludom pomohla ulavit.
@azizi@42 citit sa lepsie a mat pocit ze mi je lepsie su dve odlisne veci.. najma ak ma to ovplyvnuje v mojom beznom zivote.. co vzhladom k tomu, aka kampan sa vedie vyzera, ze ide o najzasadnejsiu vec v zivote ludi..
proste ak je nieco deviacia, neznaci to, ze vsetci ludia maju tu deviaciu akceptovat ako novu normu a davat pozor aby sa dotycneho cloveka nedotkli, lebo sa bude citit zle..
znamena to, ze twn clovek to ma prijat a akceptovat, ze je aky je...
dnes sa vsak deje prave to prve... vsetci chodme po spickach, aby sme sa niekoho nedotkli "necitlivym" vyjadrenim..
generacia sklenych deti ci ako sa vola...
toto nie je pomoc ani liecenie! ba prave naopak.. je to zhorsovanie stavu. to som tym chcel povedat.
Pokusy liečiť transrodovosť antipsychotikami boli, ale zabrali len u ľudí, ktorí trpeli inou psychiatrickou chorobou, ktorou jednou z manifestácií bola túžba zmeniť pohlavie.
U ľudí bez inej duševnej choroby je doposiaľ jedinou úspešnou terapiou ku zdraviu (a zdravím sa myslí stav fyzickej aj PSYCHICKEJ pohody) práve zmena pohlavia skrze hormóny a chirurgickú terapiu.
@aidenn@45 To, že sa dnes momentálne niečo nedá liečiť neznamená, že sa to v budúcnosti nebude dať liečiť. Proste to sú ľudia, ktorí to nemajú v hlave v poriadku a súhlasím s tým čo tu písal @Johnysheek v @41 a @44 Ak by sa to časom, dalo skutočne liečiť (naozaj skutočne a nie ako to tvoja pseudoliečba), tak potom čo? Potom sa tento konsenzus ťažko bude dať vrátiť spať ak bude prevládajúci a považovaný u všetkých za normálny. Rovnako ako s adopciami pre homosexuálov pri ktorých sa často argumentuje tým, že deti aspoň nebudú končiť v detských domovoch. Ak nastane v budúcnosti pokrok a ľudia budú schopní mať zodpovedný sex, budú sa vedieť starať o vlastné deti, budú zodpovední rodičia a deti nebudú končiť v decákoch, tak potom čo? Fakt ja nechápem ako môžu byť ľudia ako Azizi a ostatní tu tak neskutočne blbí a pritom mnoho z nich ma aj VŠ Potom niet divu, že tu máme rozklad spoločnosti. Odpovedz si sama na túto otázku: Podporujú tvoje názory rozvoj spoločnosti, alebo urýchľujú jej rozklad?
@darksider96@46 však ak nastane taký pokrok, bude to len a len super, ja v to osobne aj dúfam. No a k tvojej záverečnej otázke, čo je to ten "rozklad spoločnosti" hmmm? Definuj to
@aidenn@47 No asi ťažko nastane ak tu budú ľudia zmýšľajúci.
"No a k tvojej záverečnej otázke, čo je to ten "rozklad spoločnosti" hmmm? Definuj to"
To sa deje práve teraz vo svete. Ty to nevidíš? Však hovorím tu stále o tom a aj pár ľudí s názormi ako ty mi tu dalo za pravdu, ale nechcú s tým nič robiť a majú to na háku. Väčšina ľudí sa uspokojí len "s detskými vysvetleniami", nepremýšľajú nad ničím čo nás a všetko čo poznáme presahuje a "žijú len raz, práve tu a práve teraz..." Tento svet ide do sračiek... Pozri sa na dnešný svet. Niekde sa stala chyba a všetci sa tvárime, že nie. Ale to je už na inú tému a nie je to len na pár komentárov. Tu som to vlastne v skratke vysvetlil: » www.birdz.sk/wistingher/stat...
@darksider96@50 v pohode, prečítal som a nesúhlasím. Dnešní ľudia sú omnoho viac zmýšľajúci a etickejši než tomu bývalo zvykom v histórii a minulosti. Takže tvoj názor o prebiehajúcom rozklade spoločnosti nezdieľam a rovnako si myslím že 0.2% transsexuálov v spoločnosti na to nijak významne nevplýva, nakoľko ak im nie je umožnené zmeniť si pohlavie a žiť tak, ako vždy túžili, väčšinou sa rýchlo vzdajú a končí to žiaľ samovraždami.
@aidenn@45 a mame tu aj studie a zistenia, ktore zistili, ze ani chirurgicka zmena pohlavia nepriniesla "zamyslany ucinok" ci prvotne zdanie, ze sa problem vyriesil sa nasledne zmenilo na zistenie, ze vlastne nie, nepomohlo to, nebol to ciel a je to este horsie?
nie, nie som odbornik a teda sa ani nesnazim hovori "co by sa malo robit" a "ako by sa to malo robit".. len vela citam a premyslam a ani to "preoperovanie" nie je 100% i ked mi obcas pride, ze je velka snaha tvrdit, ze je to (jedina) spravna cesta a vlastne super vec, ako si vieme pomoct..
taktiez co sa tyka liekov a dalsich veci.. pre zaciatok si myslim, ze je potrebne miesto "rychleho riesenia" pristupovat k tomu cloveku s uctou a laskou a spolocne hladat (ako pri vacsine psychickych veci), kde su priciny toho, ze sa nieco take deje.. predsa len, tych ludi s touto deviaciou nie prave tak strasne vela.. pricom nie vsetci z nich su v rovnakej urovni presvedcenia (ci ako to nazvat)..
cim sa dostavame k tomu, co sa aktualne deje, ze chceme nechat "deti" volit si, co su a kym chcu byt.. cim ich vlastne tlacime k tomu, ze budu stratene v zivote so psychickymi poruchami..
kde hoci na jednej strane sa nad snom dievcat byt modelkou ci nad snami chlapcov byt astronautami casto len pousmejeme, ale pri ich nahodnom vyjadreni, ze sa necitia chlapcom/dievcatom, im uz nukame hormonalnu terapiu..
@johnysheek@52 tak ale to už zachadzas do záležitostí, ktoré u nás nie sú. Je to realita akurát v tých najliberalnejsich krajinách. My to v tomto máme podľa mňa nastavené dobre. Nikto tie deti k ničomu nenúti ani im nepredostiera možnosť výberu. Ak v tom však majú od malička jasno, so súhlasom rodiča je možné začať hormonálnu terapiu aj pred začiatkom puberty. Ak rodič nesúhlasí, môžu sa tak rozhodnúť po dovŕšení dospelosti. Tie štúdie sú samozrejmosť, bez nich by to WHO ani ďalšie podobné organizácie nikdy neschválili.
@darksider96@54 presne to isté sa aplikuje aj na teba, takže tým to môžeme spokojné uzavrieť. Ty máš svoj názor, ja svoj a nikto toho druhého nepresvedčí, že ten jeho je správny.
@aidenn@53 problem je ci v tom skutocne maju "od malicka jasno".. bavime sa o detoch, ktore si de facto nic nemozu same v obchode kupit, lebo na to nemaju dostatocnu sposobilost..
neskor sa bavime stale o detoch, sic uz rozumnejsich, ktore si prechadzaju obdobim vzdoru, hladania sa.. (nie najdenia sa)..
a medzi nami.. kopec 18r ci 20r dnes este nevie nic o sebe ci zivote, aby riesili takto zasadnu vec.. (i ked legalne uz mozu)..
preto sa tu prihovaram za "counseling" nez "nenavratne riesenie"..
lebo co s ludmi, ktori prejdu konverziou a zistia, ze je to este horsie? stoji to za to? (a nie je ich malo.. )
@darksider96@59 no lenže tu nie je o žiadnej objektívnej pravde reč, iba o subjektívnych názoroch. To, že subjektívny názor, s ktorým sa stotoznujes, považuješ za objektívnu pravdu, je holt tvoj problém.
@aidenn@60 Ja si pripustam pravdu a pravda je len jedna. Myslim, ze som to tu dostatocne vysvetlil aj pre debilov + Johnysheek sa tiez pripojil. Tvoj nazor nebudem tolerovat rovnako ako niekomu nebudem tolerovat nazor, ze 2+2=5 ked si viem logicky zistit, ze ak mam dve eura a dalsie dve eura, tak mam 4 eura a nebude ma trapit nazor, ktory hovori, ze vysledok je 5, len preto, ze to ten dotycny pocul od nejakeho aktivistu alebo to cital niekde. Ty by si tolerovala niekoho subjektivny nazor na to, ze 2+2=5? Takyto nazor, ktory by mohol sposobit skody ak by mu verilo viac ludi? A sme doma
@darksider96@61 a ty by si tolerovala to isté? Toto nie je matematika že máš jasne nevyvratitelne fakty, ja sa odvolavam na oficiálny postup a terapiu v SR. Ty sa odvolávaš na svoj názor a Bena Shapira.
Naviac to, čo som posúdil ako nemennu rozdielnosť našich názorov súviselo s vnímaním "rozkladu spoločnosti" a nie s postupom pri terapii. A už vôbec sa neodvolavam na nejakých aktivistov keď celé toto fórum je poukazovanie na absurdnosť ich argumentov. Trochu sa v tom strácaš.
@aidenn@62 Ach... Kedysi bolo oficialne aj otroctvo, ale to neznamena, ze to bolo spravne... Si spokojna so svojou logikou?
A k tomu druhemu odseku: Vsak ok... Mna len stve, ze nejaki blbci zmagoreni mediami a nezmyslami z Ameriky sa montuju a rozkazuju do veci, ktore sa ich netykaju, ale tykaju sa ludi ako som ja. Ja som tiez LGBT clovek a rad by som mal normalnu zdravu sexualitu a vyuzil nejaku terapiu / liecbu (skutocnu liecbu a nie nejaku dalsiu tvoju pseudoliecbu), ktora by mi pomohla... Vid. komentar v @12
Ty splietaš dokopy viacero vecí. Transsexualita (z medicínskeho hľadiska) by mala byť relatívne straightforward jav. Ak sa držíš vedy a objektívnej reality všeobecne, tak máš dva pohlavia a potom fuck ups, u ktorých je patológia viac-menej jasná. V tomto prípade sa nič s ničím nevylučuje, lebo máš pohlavia jasne zadefinované, tým pádom sa môžeš pokojne cítiť ako to druhé.
Ak sa na to pozeráš z "filozofického" hľadiska západnej pseudoliberálnej kultúry, tak sa to vylučuje presne preto, čo si písal v úvode. Medicína či biológia v tom nehrá žiadnu úlohu, lebo, ako som písal v @22 , pointou celej tej filozofie je nerozmýšľať a hrať sa na čo najväčšiu obeť. Ale to je na inú debatu.
Podčiarknuté a zhrnuté, v reálnom svete založenom na reálnych poznatkoch a logike môže transsexualita existovať bez najmenších problémov. Vo svete jebnutých ideológii nemôže, čo je celkom vtipný paradox, ale tak čo už.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
Ak odsudime rodové stereotypy ako zlú vec, ktorá bráni slobode a rozvoju, o čom je potom transsexualita? Čo znamená cítiť sa a správať sa ako opačné pohlavie? Nie je to potom namiesto človeka žijúceho v zlom tele proste len muž / žena, ktorý sa vymyká tým nenávideným stereotypom?
Zaujímajú ma vaše názory.
Proti tomuto sa rôznymi aktivistami kategoricky bojuje a tvrdí sa, že každý môže byť aký chce bez ohľadu na jeho pohlavie. Títo istí aktivisti však spravidla podporujú aj trans agendu, kde ide de facto o to, že si muž práve podľa tých rodových stereotypov, ktoré sú "sociálny konštrukt" pripadá viac ako žena a žena zase ako muž a preto sa označujú za trans.
Mňa by ale zaujímalo, či sa niekedy niektorému mužovi, ktorý sa cíti byť ženou, skúsil v rámci hormonálnej terapie podať miesto estrogenu testosterón. Snažil som sa niečo také dopátrať, ale neúspešne. Neviete o Tom niekto? Zaujímalo by ma, aký vplyv by to malo. Aj keď samozrejme, takýto muž má pred hormonálnou terapiou spravidla normálnu tvorbu aj hladiny testosterónu. Rozmýšľal som však, či to v týchto prípadoch nemôže byť na individuálnej rovine RELATIVNY nedostatok testosterónu. Že hladiny, ktoré iným mužom stačia, sú v týchto individuálnych prípadoch nedostatočné.
Inak len pre zaujimavosť, tak ja poznám z videnia z okolia, kde som býval dvoch trans ľudí a videl som nejaké trans osoby na sociálnych sieťach nielen zo Slovenska, kedže často trávim čas na internete a tiež mi dalo celkom dosť lgbt ľudí follow, takže aj preto som som ich mal na očiach... No a na to, že som sa o ich ľúbostný život vôbec nezaujímal, tak som si aj napriek tomu všimol, že väčšina z nich žijú promiskuitnym spôsobom života alebo sa živia prostitúciou. Stačí sa na začiatok pozrieť na pokec... Veľa takých je dokonca friedly s osobami pohybujúcimi sa v online priestore medzi ultra-liberálmi, nebinárnymi Amíkmi a Britmi a pod. Z mojej skromnej dedukcie teda vyplýva, že transky sú chlípnejšie než ženy a majú sexuálne bližšie k chlípnym mužom.
To s čím si sa stretla ty sú skôr transvestity, proste muži čo sa necítia byť ženou ale ich deviaciou a fetišom je v pohlavnom styku vystupovať ako žena a podľa toho sa napr obliecť a byť submisivny. Takíto chlapi žiadne hormóny neberú a teda hladiny T sú rovnaké ako u iných mužov, preto je to libido tiež rovnaké.
to, ze su si pohlavia rovnocenne a nic nie je cisto muzske/zenske nemusi znamenat, ze ti medzi nohami pocitovo nieco nechyba (ci prevysuje). aj jablka a hrusky su si velmi podobne, po vsetkych strankach rovnocenne ovocie a predsa niekomu viac chutí to, inému zas ono. Ale chápem tam ten paradox, podobne ako ked je niekto feminista, lgbtiq+ ally a zaroven podporuje islam
choroba/deviacia predsa znamena, ze ide o nespravne vnimanie sameho seba...
to ako keby si cloveku s alzheimerom tlapkala po pleci avravela, ze to je normalne ze zabuda.. ze to je v pohode ak si da rano lieky aj zo dvatrikrat hned po sebe, lebo nevie ci ich uz bral...
rovnako sa neda suhlasit o tom, ze moj pocit o tom za co sa povazujem je cosi svaete, spravne a treba sa mi podla toho zariadit... mame kopec zzenstilych muzov ci naopak zmuznelych zien, ale kvoli tomu netvrdime ze su ine pohlavie..
proste ak je nieco deviacia, neznaci to, ze vsetci ludia maju tu deviaciu akceptovat ako novu normu a davat pozor aby sa dotycneho cloveka nedotkli, lebo sa bude citit zle..
znamena to, ze twn clovek to ma prijat a akceptovat, ze je aky je...
dnes sa vsak deje prave to prve... vsetci chodme po spickach, aby sme sa niekoho nedotkli "necitlivym" vyjadrenim..
generacia sklenych deti ci ako sa vola...
toto nie je pomoc ani liecenie! ba prave naopak.. je to zhorsovanie stavu. to som tym chcel povedat.
» www.genderanalysis.net/2016/12/myth-pi...
Pokusy liečiť transrodovosť antipsychotikami boli, ale zabrali len u ľudí, ktorí trpeli inou psychiatrickou chorobou, ktorou jednou z manifestácií bola túžba zmeniť pohlavie.
U ľudí bez inej duševnej choroby je doposiaľ jedinou úspešnou terapiou ku zdraviu (a zdravím sa myslí stav fyzickej aj PSYCHICKEJ pohody) práve zmena pohlavia skrze hormóny a chirurgickú terapiu.
"No a k tvojej záverečnej otázke, čo je to ten "rozklad spoločnosti" hmmm? Definuj to"
To sa deje práve teraz vo svete. Ty to nevidíš? Však hovorím tu stále o tom a aj pár ľudí s názormi ako ty mi tu dalo za pravdu, ale nechcú s tým nič robiť a majú to na háku. Väčšina ľudí sa uspokojí len "s detskými vysvetleniami", nepremýšľajú nad ničím čo nás a všetko čo poznáme presahuje a "žijú len raz, práve tu a práve teraz..." Tento svet ide do sračiek... Pozri sa na dnešný svet. Niekde sa stala chyba a všetci sa tvárime, že nie. Ale to je už na inú tému a nie je to len na pár komentárov. Tu som to vlastne v skratke vysvetlil: » www.birdz.sk/wistingher/stat...
nie, nie som odbornik a teda sa ani nesnazim hovori "co by sa malo robit" a "ako by sa to malo robit".. len vela citam a premyslam a ani to "preoperovanie" nie je 100% i ked mi obcas pride, ze je velka snaha tvrdit, ze je to (jedina) spravna cesta a vlastne super vec, ako si vieme pomoct..
taktiez co sa tyka liekov a dalsich veci.. pre zaciatok si myslim, ze je potrebne miesto "rychleho riesenia" pristupovat k tomu cloveku s uctou a laskou a spolocne hladat (ako pri vacsine psychickych veci), kde su priciny toho, ze sa nieco take deje.. predsa len, tych ludi s touto deviaciou nie prave tak strasne vela.. pricom nie vsetci z nich su v rovnakej urovni presvedcenia (ci ako to nazvat)..
cim sa dostavame k tomu, co sa aktualne deje, ze chceme nechat "deti" volit si, co su a kym chcu byt.. cim ich vlastne tlacime k tomu, ze budu stratene v zivote so psychickymi poruchami..
kde hoci na jednej strane sa nad snom dievcat byt modelkou ci nad snami chlapcov byt astronautami casto len pousmejeme, ale pri ich nahodnom vyjadreni, ze sa necitia chlapcom/dievcatom, im uz nukame hormonalnu terapiu..
Ach, jaj Ja nereprezentujem minulosť v končinách barbarov.... Ja reprezentujem niečo úplne iné, ale nechajme to už tak.. Škoda reči.
neskor sa bavime stale o detoch, sic uz rozumnejsich, ktore si prechadzaju obdobim vzdoru, hladania sa.. (nie najdenia sa)..
a medzi nami.. kopec 18r ci 20r dnes este nevie nic o sebe ci zivote, aby riesili takto zasadnu vec.. (i ked legalne uz mozu)..
preto sa tu prihovaram za "counseling" nez "nenavratne riesenie"..
lebo co s ludmi, ktori prejdu konverziou a zistia, ze je to este horsie? stoji to za to? (a nie je ich malo.. )
Naviac to, čo som posúdil ako nemennu rozdielnosť našich názorov súviselo s vnímaním "rozkladu spoločnosti" a nie s postupom pri terapii. A už vôbec sa neodvolavam na nejakých aktivistov keď celé toto fórum je poukazovanie na absurdnosť ich argumentov. Trochu sa v tom strácaš.
A k tomu druhemu odseku: Vsak ok... Mna len stve, ze nejaki blbci zmagoreni mediami a nezmyslami z Ameriky sa montuju a rozkazuju do veci, ktore sa ich netykaju, ale tykaju sa ludi ako som ja. Ja som tiez LGBT clovek a rad by som mal normalnu zdravu sexualitu a vyuzil nejaku terapiu / liecbu (skutocnu liecbu a nie nejaku dalsiu tvoju pseudoliecbu), ktora by mi pomohla... Vid. komentar v @12
Ty splietaš dokopy viacero vecí. Transsexualita (z medicínskeho hľadiska) by mala byť relatívne straightforward jav. Ak sa držíš vedy a objektívnej reality všeobecne, tak máš dva pohlavia a potom fuck ups, u ktorých je patológia viac-menej jasná. V tomto prípade sa nič s ničím nevylučuje, lebo máš pohlavia jasne zadefinované, tým pádom sa môžeš pokojne cítiť ako to druhé.
Ak sa na to pozeráš z "filozofického" hľadiska západnej pseudoliberálnej kultúry, tak sa to vylučuje presne preto, čo si písal v úvode. Medicína či biológia v tom nehrá žiadnu úlohu, lebo, ako som písal v @22 , pointou celej tej filozofie je nerozmýšľať a hrať sa na čo najväčšiu obeť. Ale to je na inú debatu.
Podčiarknuté a zhrnuté, v reálnom svete založenom na reálnych poznatkoch a logike môže transsexualita existovať bez najmenších problémov. Vo svete jebnutých ideológii nemôže, čo je celkom vtipný paradox, ale tak čo už.
Medicínske hľadisko sa rozvinulo kvôli darksiderovi, ktorý to domiesal, na čo som už len reagoval