ale tak nie lebo ked pojdem napr na .. mesiac hej a tam spadne nejaka NASA lod tak ten vzduch kde pojde bude lietať po vesmire ? alebo ho pritiahne gravitacia... ale zas keby spadla na mesiaci ostal by tam vzduch takže by na mesiaci sa dalo dýchať keby vzduch by tam niekdo dal nie ?
Mesiac nemá atmosféru preto sa tam vzduch neudrží.
Vzduch sa rozptýli do Vesmíru, je to veľký priestor. Aj keď neviem či sa úplne rozptýli vzhľadom na podm. Vesmíru (napr. teplota) neviem či by sa niečo viac s danými plynmi ktoré tvoria vzduch nestalo
Nie ak sa astronaut stratí tak je v prdeli a v živote ho nenájdu, zomrie na nedostatok kyslíka ktorý sa mu minie, nemôže si vo vaaku vesmíru doplniť kyslík lebo je tam strašne rozptýlený a v malom množstve (malé množ na velkej ploche)
Nič no, uvedieme si veci na pravú mieru. Aspoň dúfam, nemám o tom konkrétne nič naštudované, idem len cucať z prsta a vychádzať z toho, čo viem.
Čím nižší tlak, tým viac plyn expanduje. Hustota našej atmosféry je taká aká je kvôli tomu, že ju stláča vzduch nad ňou a ten ju stláča vďaka hmotnosti ovplyvnenej gravitáciou. Čiže, akonáhle vypustím plyn vo vesmíre (predpokladajme, že v okolí nieje žiaden objekt, ktorého gravitácia by častice vzduchu ovplyvnila a gravitačné pole samotných častíc zanedbáme), tak sa tento vzduch bude správať len ako zhluk od seba nezávislých atómov. Ako ďaleko ich od seba dáš, tak budú, keďže ich nemá čo držať pokope. Kozmonaut tento vzduch nájsť môže, ale nenadýchne sa, lebo tento "vzduch" už nieje klasickým vzduchom ako poznáme a okrem iného nemá žiaden tlak, ktorý by mu umožnil ho vdýchnuť. Na takom Mesiaci sa vzduch bude správať viac-menej ako na Zemi. Je tam gravitácia, ergo istá sila, ktorá bude vzduch držať pokope a vytvorí istý tlak. Teda teoreticky, prakticky vzaté bude toho vzduchu tak málo, že sa rozptýlia a budú sa správať de facto ako v otvorenom vesmíre, čo som popísal vyššie.
@inversi Kde "tam"? Vo vesmíre? Nekonečno. Nemá čo vytvoriť tlak, čiže sa nikdy nenadýchneš. Na Mesiaci? V pomere veľkostí Zeme a Mesiaca by ho tam bolo treba viac než na Zemi. Gravitácia je slabšia, čiže by vzduchu muselo byť viac, aby vytvoril dostatočný tlak.
@inversi To povedz matematikom. Pýtal si sa teoreticky a ja som ti teoreticky odpovedal, som si takmer istý, že správne. Či sa to (ne)dá zrobiť si vedieť nechcel, jak pozerám tak pozerám...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
hej pritiahne ho gravitácia
Rozptýli sa
Rozptýli sa do nekonečného vesmíru
Vzduch sa rozptýli do Vesmíru, je to veľký priestor. Aj keď neviem či sa úplne rozptýli vzhľadom na podm. Vesmíru (napr. teplota) neviem či by sa niečo viac s danými plynmi ktoré tvoria vzduch nestalo
teraz si tu o tom čítam na fyzik. fórach zahraničných a nepríde mi, že by som niečo zle povedal
nie
presnejšie by bolo nemá takmer žiadnu atmosféru alebo všeobecne sa považuje, že ju nemá
a ak mi klamú už aj na NASA stránke tak neviem kua
a čo mu to pomôže? strašne neefektívne a nemá ho ako "zobrať"
dobre to si ma dostal to som fakt napísal ičovinu
Čím nižší tlak, tým viac plyn expanduje. Hustota našej atmosféry je taká aká je kvôli tomu, že ju stláča vzduch nad ňou a ten ju stláča vďaka hmotnosti ovplyvnenej gravitáciou. Čiže, akonáhle vypustím plyn vo vesmíre (predpokladajme, že v okolí nieje žiaden objekt, ktorého gravitácia by častice vzduchu ovplyvnila a gravitačné pole samotných častíc zanedbáme), tak sa tento vzduch bude správať len ako zhluk od seba nezávislých atómov. Ako ďaleko ich od seba dáš, tak budú, keďže ich nemá čo držať pokope. Kozmonaut tento vzduch nájsť môže, ale nenadýchne sa, lebo tento "vzduch" už nieje klasickým vzduchom ako poznáme a okrem iného nemá žiaden tlak, ktorý by mu umožnil ho vdýchnuť. Na takom Mesiaci sa vzduch bude správať viac-menej ako na Zemi. Je tam gravitácia, ergo istá sila, ktorá bude vzduch držať pokope a vytvorí istý tlak. Teda teoreticky, prakticky vzaté bude toho vzduchu tak málo, že sa rozptýlia a budú sa správať de facto ako v otvorenom vesmíre, čo som popísal vyššie.