Ahojte, dnes som sa tak zamýšlal nad tým ako vlastne vesmír vyzerá a prišiel som k tomuto výsledku: ak si zoberieme, že všetko sa skladá z nejakých atomov a atóm sa sklada z nejakých protonov a neutronov + elektorny, tak aj vesmír sa mi javí zo svojho poh
ako som správne pochopil, tak atóm sa skladá z niečoho menšieho, vesmír sa skladá z niečoho menšieho.... z toho vyplýva vesmír = veľký atóm?
myslím si, že máš veľmi skreslenú predstavu o atóme... atóm nie je nejaká ohraničená gulička... elektróny neobiehajú okolo jadra... kvantový svet je troška zložitejší...
študujem fyziku a nerobí mi veľký problém priznať, že korpuskulárno-vlnovému dualizmu nie úplne rozumiem.. možno časom pochopím viac.. každopádne veci si predstavuješ zle...
a vesmír asi nekonečný byť nemôže, keď uvažujeme, že vznikol pred konečným časom a jeho maximálna rýchlosť rozpínania je tiež konečná, tak potom jeho veľkosť je zhora ohraničená objemom gule s polomerom c*vek vesmíru... ale potom už je otázne ako nazveme "to za okrajom" či to je vesmír alebo nie alebo čo tam je alebo či tam vôbec niečo je atď... to ti nikto nepovie lebo tam nikto nevidí, keďže svetlo z tade logicky prísť nemôže, takže vlastne z hľadiska fyziky je to niečo, čo nás nemôže ovplyvniť, ani my nemôžme ovplyvniť to niečo... takže táto otázka je asi bezpredmentná...(nevidíme tam, nikdy tam vidieť nebudeme)
Ja ho tiež vnímam ako guľu lebo niečo tak veľké musí mať koniec a niečo musí spôsobovať že to drží pokope a vo vnútri. Podľa mňa je vo vesmíre iný tlak ako mimo neho a guľa vydrží najväčší tlak. Keby to aj tak bolo tak sám tlak ho vytvaruje do gule takže je tu otázka: Je mimo vesmíru iný tlak ako v ňom?
Kuknite si Interstellar ! To mi trošku pomohlo pochopiť. Áno, je to iba film, ale vysvetluje vela vecí. Ja si napríklad absolútne nedokážem predstaviť ničotu - vákum. A myslím si, že vesmír je taký obrovský a tajomný, že ho nedokáže nikto pochopiť. Lebo my sme úplné nuly, červíky. Ako šváb, krorý sa snaží vypočítať rovnicu. Nemá šancu...
Pochopiť nekonečnosť, či konečnosť vesmíru je nad ľudskú myseľ, Je to niečo, čo nás presahuje. Vesmír je nedokonalé vákuum, v ktorom lieta hmota, energia, plyn...Koniec vesmíru môžu predstavovať napr. okrajové systémy vesmíru, teda nejaké hviezdy s planétami lietajúce v priestore, ale za nimi by malo pokračovať vákuum, prázdny priestor. Na druhej strane sa natíska otázka, pokiaľ to vákuum pokračuje ? A ak nepokračuje a je hranica, kde končí, čo je za ním ? Ničota ? Čo je ničota ? Lebo vákuum je aspoň prázdny priestor. Ale je to nejaký priestor. Povedať o vesmíre, že je konečný je to isté, ako by si povedal, že je nekonečný. Nielen preto, že to nie je overené vedecky, ale hlavne preto, že jeden, či druhý pojem človek nepochopí. Je to podobné ako keby si chcel pochopiť stav mysle, (ne)vedomia človeka po smrti.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
myslím si, že máš veľmi skreslenú predstavu o atóme... atóm nie je nejaká ohraničená gulička... elektróny neobiehajú okolo jadra... kvantový svet je troška zložitejší...
študujem fyziku a nerobí mi veľký problém priznať, že korpuskulárno-vlnovému dualizmu nie úplne rozumiem.. možno časom pochopím viac.. každopádne veci si predstavuješ zle...
a vesmír asi nekonečný byť nemôže, keď uvažujeme, že vznikol pred konečným časom a jeho maximálna rýchlosť rozpínania je tiež konečná, tak potom jeho veľkosť je zhora ohraničená objemom gule s polomerom c*vek vesmíru... ale potom už je otázne ako nazveme "to za okrajom" či to je vesmír alebo nie alebo čo tam je alebo či tam vôbec niečo je atď... to ti nikto nepovie lebo tam nikto nevidí, keďže svetlo z tade logicky prísť nemôže, takže vlastne z hľadiska fyziky je to niečo, čo nás nemôže ovplyvniť, ani my nemôžme ovplyvniť to niečo... takže táto otázka je asi bezpredmentná...(nevidíme tam, nikdy tam vidieť nebudeme)
Všetko potrebné pre pochopenie vecí