Tam nejde o to co stala ta izba naozaj ale kolko zaplatili na zaciatku a potom kolko bola normalna cena a proste haluz.Ale mne tiez trvalo dlho kym som na to prisiel,az teraz ked mi to kamoska vysvetlila ha ha h
a inak tie dalsie priklady to vyvracia kvantova teoria
lebo ak vesmir tvoria najmensie mozne body ktore su dalej uz nedelitelne tak potom by sa vzdialenost sipu nemohla delit na polovicu pri urcitej hranice a musel by sa pohnut,teda ze by siel stale polovicou polovice by bol jav nemozny
webino: to je to iste ako hadanka ktoru som zalozil ja pred cca 4 mesiacmi o troch kamosou a lopte za 30 sk akurat ze tu mas nulu navise ale neva treba aktualizovat a pre nechapavkov riesenie nie je matika cele je to len o hrajkani sa so slovickami
Nie je na tom nic filozoficke, je to jednoducha matematika podana akoze paradoxnym stylom. Myslim, ze prve tu uz bolo vysvetlene, dalsie dve spocivaju vo vtipe, ze nekonecna rada cisel moze mat konecny sucet.
Vysvetlim to na tom sipe. Nech sip je vzdieleny od terca 10 m. Ako vravis, podme cez tie polovice:
Preleti 5 metrov (dalej vynechavam znacku metra), potom 5/2, potom 5/4, 5/8, 5/16... teda celkovo preleti
5 + 5/2 + 5/4 + 5/8 + 5/16 + ... =
= 5 (1+ 1/2 + 1/4 + 1/8 + ...)
To je geometricky rad s kvocientom 1/2, jeho sucet je teda 5/(1-1/2) = 10 metrov. Sip teda preleti 10 metrov aj ked to berieme cez polovice ktore donekonecna delime. Ak toto pochopite, zvladli ste zaklady pocitania s nekonecnom.
V matematike sa "pocita s nekonecnami" (s nekonecne malymi a nekonecne velkymi velicinami) uz dobrych 300 rokov, ale mas pravdu, ze ludia su v tomto ohlade zvacsa uchvatne ignorantni. Necudo, napriklad ziadna cast stredoskolskej matematiky neobsahuje poznatky mladsie ako 500 rokov, vysokoskolska ide nejakych 100-200 rokov dozadu. ostatne je pre profesionalnych vedcov - matematikov.
Na zaver: vo svojom dokaze, ze branie letu sipu cez polovice nie je nijak v konflikte s matematickym aparatom, som pouzil jedinu vec, ktoru mozno nebudete poznat - vzorec pre sucet nekonecneho geometrickeho radu. Ak by niekoho zaujalo, preco je prave taky, napiste, da sa velmi lahko a elegantne odvodit.
A Hypofokortexor ma tiez pravdu - to je fyzikalne vysvetlenie, ja som ponukol matematicke. V oboch vedach to nie je nic nevysvetlitelne a ako vzdy to do seba zapada.
S tym sipom, Achillom- nazyva sa to dichotomia Zenona z Eley. Dichotomia = polenie. Aporie- "prekazky", povodne ich bolo, mam pocit, 9. Vytvoril ich Eleat, filozof Zenon z Eley, cim chcel vlastne podporit tvrdenie, ze pohyb neexistuje. (proti Miletskej skole, ti vyznavali pohyb-dialektika) Takze sa snazili dokazat, ze sip sa nikdy nedostane do ciela- tym padom sa nehybe, ale nemysleli asi na fyzikalne zakony. Ci uz je to napr. nedelitelnost atomov. Takze drahy nemozeme polit donekonecna.
Ale uz Arisoteles prisiel s ich vyvratenim. Ale napriek tomu su zdrojom inspiracie pre filozofov dodnes.
A tych 10 korun sa nikam nestratilo. Pretoze po vrateni kazdy zaplati 93,3 periodickych korun. Tu by bol zvysok, ale ked si to vyskusate s mincami (dala som si, ze kazdy 50 haliernik je 10 korun), hned si to uvedomite. Aj ja som na to takto prisla.
20 Laoshi: Vdaka za historicky background Drahy vsak nemozme polit donekonecna kvoli Planckovej dlzke, nedelitelnost atomov bola aktualna akurat za starych Grekov
Planckovej dlzke? Preco sem pleties toto? Vezmime si trebars svetlo, dlho si vedci mysleli, ze energia je spojita, ale zrazu bac, zistili, ze sa vyzaruje po kvantach (E=h*f) Samozrejme, ze sa predpoklada, ze atomy su delitelne, teda na nukleony (ci hadrony) a elektrony. A dalej na kvarky, aj ked su to len hypoteticke castice. Ale predsa realny objekt sa sklada z atomov, tie realne skratka zaberaju urcity priestor. O to tu ide. Dlzku mozeme polit az po hranicu velkosti atomu.
Dlzku mozme polit az ZA hranicu velkosti atomu. Kedze ako ukazala kvantova fyzika, vsetky zakladne veliciny vratane casu a dlzky su v najhlbsej miere diskretne (nespojite), existuje aj najmensia mozna dlzka - Planckova dlzka. Otazka je, co chces polenim "dosiahnut". Napriklad castica s dlzkou mensou ako Planckova nemoze existovat, lebo by mala taku vysoku energiu, ze by sa okamzite vydelila od zvysku vesmiru a vytvorila izolovanu miniaturnu ciernu dieru. Ale fyzikalne vysvetlenie je celkovo v tomto pripade menej relevantne ako matematicke, lebo: aj keby bol priestor dokonale spojity, aj tak by sip doletel do ciela nezavisle od nekonecneho delenia zvysku drahy na polovice - konzistentne s matematickym vysvetlenim, ktore som napisal vyssie.
Preto sa na vysvetlenie celeho fenomenu nie je nutne odvolavat na fyziku, hoci v ramci toho ze zijeme vo fyzickom svete nie je zmienka o suvisiacich fyzikalnych zakonoch neziaduca
Planckova dlzka je dlzka zakladneho kamena, resp. castice. Predsa Planckova dlzka nema momentalne konkretnu hodnotu. I ked sa predpoklada, aka velka (ci skor mala by mohla byt. Mam pocit, ze si cital Stephena Hawkinga, nemam pravdu? . A ano, pokial si pamatam, vyjadroval sa trochu inak. Na to, aby sme prenikli k rozmerom mensim ako je Planckova dlzka by sme potrebovali castice s energiou takou velkou, ze by sa zrutili do ciernych dier. Nieco podobne, ako pouzivanie castic-elektronov v elektronovych mikroskopoch (ci jak sa to vola Netreba vysvetlovat, na akom principe funguju. (teda mne stacila nasa fyzika, uz nikdy viac slight_smile: Castica s dlzkou mensou ako Planckova dlzka totiz neexistuje. To ona ma Planckovu dlzku, ta najmensia castica.
A ano, chapem, ze si pouzil geometricky rad, fajn. Inak, ked si tak uvedomujem, predsa rovnako ako kruh ma nekonecne mnozstvo bodov, aby sme presli po jeho obvode, musime prekonat vlastne nekonecne mnozsto bodov. Haluz. Ale ked si uvedomime, ze ludska noha ma konkretne rozmery, tak sa to da pochopit. Kazdopadne haluz.
Matika ma moc nebavi, ale fyzika je strasne zaujimava.
Ano, cital som Stephena Hawkinga, ale okrem citania popularizacnych knih, co sa tyka matiky a fyziky studujem aj seriozne Zaklady kvantovej relativistickej a dalsej fyziky mam uz z ucebnice fyziky pre 4. rocnik gymnazii
Neviem ako si toho Hawkinga citala, ale mas v tom dost zmatku, lebo vravis riadne hluposti:
Planckova dlzka ma velmi konkretnu hodnotu : 1.61624 × 10−35 m. Vsetky castice, co pozname, maju dlzku mnohonasobne vacsiu. Planckova dlzka NIE je ziadna dlzka zakladnej castice. Je to draha, ktoru prejde svetlo za elementarnu jednotku casu - Planckov cas - 5.39121 × 10−44 s. Rovnako existuju nedelitelne najmensie mozne hodnoty elektrickeho naboja, teploty a hmotnosti - vsetky tieto veliciny su diskretne.
Cize ked nieco precitas, najprv sa uisti, ze tomu rozumies, aby si nesirila dezinformacie a balast. (pripadnym citatelom aj tak odporucam, aby sa nesnazili brat si zaklady kvantovej fyziky z prispevkov na takychto forach, ani z mojich. tieto prispevky maju sluzit len na vzbudenie zaujmu, kazdy, koho to zaujme, nech si vsak hlada informacie na serioznych zdrojoch)
A v skutocnej fyzike (nemyslim citanie popularno-naucnych knih sa matike nevyhnes. Pri beznom stredoskolskom ucive sa to este nezda, ale neskor potrebujes napriklad takmer vsade sformulovat a ratat diferencialne rovnice, vsetky typy integralov apod.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Tam nejde o to co stala ta izba naozaj ale kolko zaplatili na zaciatku a potom kolko bola normalna cena a proste haluz.Ale mne tiez trvalo dlho kym som na to prisiel,az teraz ked mi to kamoska vysvetlila ha ha h
a inak tie dalsie priklady to vyvracia kvantova teoria
lebo ak vesmir tvoria najmensie mozne body ktore su dalej uz nedelitelne tak potom by sa vzdialenost sipu nemohla delit na polovicu pri urcitej hranice a musel by sa pohnut,teda ze by siel stale polovicou polovice by bol jav nemozny
ale teoreticky je to mozne realne nie
Vysvetlim to na tom sipe. Nech sip je vzdieleny od terca 10 m. Ako vravis, podme cez tie polovice:
Preleti 5 metrov (dalej vynechavam znacku metra), potom 5/2, potom 5/4, 5/8, 5/16... teda celkovo preleti
5 + 5/2 + 5/4 + 5/8 + 5/16 + ... =
= 5 (1+ 1/2 + 1/4 + 1/8 + ...)
To je geometricky rad s kvocientom 1/2, jeho sucet je teda 5/(1-1/2) = 10 metrov. Sip teda preleti 10 metrov aj ked to berieme cez polovice ktore donekonecna delime. Ak toto pochopite, zvladli ste zaklady pocitania s nekonecnom.
V matematike sa "pocita s nekonecnami" (s nekonecne malymi a nekonecne velkymi velicinami) uz dobrych 300 rokov, ale mas pravdu, ze ludia su v tomto ohlade zvacsa uchvatne ignorantni. Necudo, napriklad ziadna cast stredoskolskej matematiky neobsahuje poznatky mladsie ako 500 rokov, vysokoskolska ide nejakych 100-200 rokov dozadu. ostatne je pre profesionalnych vedcov - matematikov.
Na zaver: vo svojom dokaze, ze branie letu sipu cez polovice nie je nijak v konflikte s matematickym aparatom, som pouzil jedinu vec, ktoru mozno nebudete poznat - vzorec pre sucet nekonecneho geometrickeho radu. Ak by niekoho zaujalo, preco je prave taky, napiste, da sa velmi lahko a elegantne odvodit.
1/2 + 1/4 + 1/8 + 1/16 + ...
To je zasa geometricka rada s kvocientom 1/2, sucet je (1/2)/(1-1/2) = 1 meter
Ale aj tak nechapem, co si tym chcel povedat. Ak to vies vysvetlit kratsie, go on
Ale uz Arisoteles prisiel s ich vyvratenim. Ale napriek tomu su zdrojom inspiracie pre filozofov dodnes.
Preto sa na vysvetlenie celeho fenomenu nie je nutne odvolavat na fyziku, hoci v ramci toho ze zijeme vo fyzickom svete nie je zmienka o suvisiacich fyzikalnych zakonoch neziaduca
A ano, chapem, ze si pouzil geometricky rad, fajn. Inak, ked si tak uvedomujem, predsa rovnako ako kruh ma nekonecne mnozstvo bodov, aby sme presli po jeho obvode, musime prekonat vlastne nekonecne mnozsto bodov. Haluz. Ale ked si uvedomime, ze ludska noha ma konkretne rozmery, tak sa to da pochopit. Kazdopadne haluz.
Matika ma moc nebavi, ale fyzika je strasne zaujimava.
Neviem ako si toho Hawkinga citala, ale mas v tom dost zmatku, lebo vravis riadne hluposti:
Planckova dlzka ma velmi konkretnu hodnotu : 1.61624 × 10−35 m. Vsetky castice, co pozname, maju dlzku mnohonasobne vacsiu. Planckova dlzka NIE je ziadna dlzka zakladnej castice. Je to draha, ktoru prejde svetlo za elementarnu jednotku casu - Planckov cas - 5.39121 × 10−44 s. Rovnako existuju nedelitelne najmensie mozne hodnoty elektrickeho naboja, teploty a hmotnosti - vsetky tieto veliciny su diskretne.
Cize ked nieco precitas, najprv sa uisti, ze tomu rozumies, aby si nesirila dezinformacie a balast. (pripadnym citatelom aj tak odporucam, aby sa nesnazili brat si zaklady kvantovej fyziky z prispevkov na takychto forach, ani z mojich. tieto prispevky maju sluzit len na vzbudenie zaujmu, kazdy, koho to zaujme, nech si vsak hlada informacie na serioznych zdrojoch)
A v skutocnej fyzike (nemyslim citanie popularno-naucnych knih sa matike nevyhnes. Pri beznom stredoskolskom ucive sa to este nezda, ale neskor potrebujes napriklad takmer vsade sformulovat a ratat diferencialne rovnice, vsetky typy integralov apod.