Som závislý na cukre...?
Za posledný rok som asi 3-násobil skonzumované sladkosti a vsetko sladké za den...
Niekedy mám také obdobie že celý týžden zbehnem aj 3/4-krát za den do obchodu a vždy si čosi kupim, čokoládu + kávenky, potom curkiky + jogurty atd
Ahoj, no tak ja mám cukrovku 1. typu. A vôbec to nemá nič spoločné s tým, že som konzumoval veľa cukru alebo žeby som bol obézny. Totižto moja cukrovka spočíva v tom že môj imunitný systém napadol bunky ktoré vyrávajú inzulín, ktorý ten cukor uvoľnuje do tela ako energie. A kedže nemám inzulín tak sa nahromadený cukor hromadí a škodí, čiže si treba pichať inzulín aby som to neako poriešil. Je však aj cukrovka 2. typu tú postihuje starých ludi alebo nadmerne obéznych, oni bunky na tvorenie inzulínu majú, ale nieje ich dostatočné množstvo nato aby to spracovali a neuvolnený cukor sa hromadi. Ak máš 15 rokov pochybujem že máš vôbec nábeh na cukrovku, a čo som počul, tak závislosť na cukrovinkách existuje, prirovnáva sa to k zavislosti ku heroínu. Ja by som to na tvojom mieste kompenzoval športom alebo nejakou aktivitou. Ale chcem ťa ubezpečiť že to čo prezívas ako neakú zavislost na sladkom nemá nic spolocne na cukrovke.
džízs neviem ani pisať -.-
ale jak píše @4 väčšinou je cukrovka dedičná alebo sa delí na 3 či 4 typy to si prečítaj na googli, že aké
neboj sa, jedz koľko ti chutí a športuj a bude dobre
@laco92 zas dvojka moze mat viacej pricin. Ale vacsinou to bude inzulinova rezistencia ( bud porucha receptorov, spracovania atd. ) tam je vela typov. A vacsinou je pricina zleho stravovania a hlavne nadmerneho prijmu.
Z toho, ze jes vela picovin akurat mozes bud podvyziveny, sice energeticky budes mat dost ale budu ti chybat proteiny, niektore vitaminy, mineralny atd. Casom kludne mozes sa stat tlustoch
tak ja rano zjem ovocny jogurt, potom v praci kazdu hodinu hroznovy cukor, medzitym keksy, obed... a poobede keksy, ochutenu vodu, a na veceru jogurt, krupicu abo nieco ine ..
ak si nechces pokazit chrup, radsej pi ovocne stavy, a rake sladke tekutiny..cez slamku..
Občas keď vidím niekoho obézneho ako svina a že úplne kašle nato čo žere, tak sa pýtam sám seba prečo taký mampičista nemá cukrovku. A ja tenký ako palička stravujúci sa čo najzdravšie som to dostal a nemôžem tento stav zvrátiť. U ľudí z 2. typom (inzulinova rezistencia) sa to dá zvrátiť zlepšením životosprávy športom a má po cukrovke.
tak určite by si mal ísť k doktorovi, on ti povie lepšie ako my ako to je s tou možnou cukrovkou ale ješ príliš veľa sladkého... to že športuješ ešte neznamená že môžeš jesť čo chceš a koľko chceš. určite zájdi za doktorom a snaž sa so sebou niečo robiť prajem veľa šťastia v odvykaní
@warhawk
cukrovka je, keď tvoje telo nevie cukor spracovať.
v dôsledku cukrovky, keď si nedávaš pozor na to čo ješ, ti môže nastať situácia že máš cukru príliš veľa (hyperglykémia a z nej vychádzajúci hyperglykemický záchvat), alebo situácia že ho máš príliš málo (hypoglykémia a z nej vychádzajúca hypoglykemická kóma, tuším). oboje ťa môže zabiť.
ale samotná cukrovka je len o tom že si telo nevie samo hladinu cukru regulovať.
aha a ja som si myslela ze som zavisla na cukre ked si dam raz za den sladkost... no mozno teraz to spalis ale v buducnosti s tym budes mat problem, zacni s tym nieco robit
co si budeme klamat, zdrave to rozhodne nie je, aj ked to clovek spali... a to ratas len rychly cukor, co vsetko to pecivo, ryza, zemiaky... to su tiez sacharidy... ja by som nemala nic vraviet, lebo ja toho tiez pozeriem vela, ale mam hranice a vedela by som sa toho aj vzdat, ty si vsak dost ocividne zavisly... skus to nejako aspon ciastocne nahradzat resp. obmedzovat... napr. si daj radsej nejake bielkoviny (vajicka, maso) a za tym uz len kusok cokolady nie celu...
Ja by som len rada podotkla, že menej ako štyri monte naraz sa nedajú zjesť, nechápem, prečo to predávajú v osobitných kelímkoch
A skús (na vlastné riziko, ale jednorázovo ti to nepoškodí) sa jeden deň k večeru neskutočne prežrať, všetko čo uvidíš, ideálne k tomu aj nejaké pivo alebo víno, keď piješ, a ísť spať.
Ráno budeš ľutovať celý svoj život, a ak začneš deň veľkým množstvom tekutín, dajme tomu dva litre vody +- nalačno a ľahkými raňajkami, malo by ti lepšie stravovanie ísť ľahšie.
A nechoď toľko do obchodu Ja tiež chodím o 21:51 do Tesca na chujoviny, ale poviem si, že ak si to nekúpim, nebudem to mať, nesežerem to a už si to nebudem môcť kúpiť, lebo zavrú obchod, tak si vezmem nejakú zeleninu v akcii a jogurtové mliečko a som spoko
@warhawk Ahoj, nedostaneš z toho cukrovku, neboj sa. Je super ale, že s tým chceš niečo robiť! Lebo naozaj to nie je zdravé. Aké pocity si nechceš priznať alebo pred nimi utekáš? Treba ich riešiť a neprejedať sa sladkým. Pravdepodobne to bude niečo bolestivé. Silná túžba po sladkostiach býva veľmi často vlastne túžba po láske, pochopení, bezpečí. Ale prípady sa stále trochu líšia... Skús pomaličky znížiť, čo všetko sladké za deň/týždeň zješ. Mne to istý čas trochu pomohlo. Daj si až keď už musíš a menšie množstvo (max. 30g čokolády alebo 1 keks a dosť).
Ješ sladkosti počas celého dňa po malých porciách alebo naraz toľko zješ? Môj problém bol, že keď som mala sladkosti, zjedla som priveľa naraz a teraz viem, že si musím dávať pozor, lebo keď mi niekto dá kúsok čokolády alebo mám koláč v cukrárni, trpím oveľa viac keď to dojem a už si nechcem dať ďalší kúsok, než keď si to vôbec nedám
Veľmi dôležité je zdravo jesť, môžu ti chýbať minerály, vitamíny a výživné látky (z toho tiež vzniká chuť na sladké). Ak sa naješ zdravo - zdravé komplexné sacharidy, proteíny, zelenina, zdravé tuky (obzvlášť dôležité!), chuť na sladké bude určite menšia. Jesť surové ovocie, keď máš chuť na cukor, je ďalšia dobrá rada. Veľa šťastia!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
cukrovne je o tom, že máš veľa cukru kt. tvoj organizmus nevie spracovať
ale jak píše @4 väčšinou je cukrovka dedičná alebo sa delí na 3 či 4 typy to si prečítaj na googli, že aké
neboj sa, jedz koľko ti chutí a športuj a bude dobre
Z toho, ze jes vela picovin akurat mozes bud podvyziveny, sice energeticky budes mat dost ale budu ti chybat proteiny, niektore vitaminy, mineralny atd. Casom kludne mozes sa stat tlustoch
ak si nechces pokazit chrup, radsej pi ovocne stavy, a rake sladke tekutiny..cez slamku..
cukrovka je, keď tvoje telo nevie cukor spracovať.
v dôsledku cukrovky, keď si nedávaš pozor na to čo ješ, ti môže nastať situácia že máš cukru príliš veľa (hyperglykémia a z nej vychádzajúci hyperglykemický záchvat), alebo situácia že ho máš príliš málo (hypoglykémia a z nej vychádzajúca hypoglykemická kóma, tuším). oboje ťa môže zabiť.
ale samotná cukrovka je len o tom že si telo nevie samo hladinu cukru regulovať.
aha a ja som si myslela ze som zavisla na cukre ked si dam raz za den sladkost... no mozno teraz to spalis ale v buducnosti s tym budes mat problem, zacni s tym nieco robit
@laco92 aj moj ujo ma, uz dlhe roky...ci uz 1.tka ci 2.ka, musi to byt hodne obmedzujuce ale pokial dobre viem, ani 2ka sa neda uplne vyliecit...
A skús (na vlastné riziko, ale jednorázovo ti to nepoškodí) sa jeden deň k večeru neskutočne prežrať, všetko čo uvidíš, ideálne k tomu aj nejaké pivo alebo víno, keď piješ, a ísť spať.
Ráno budeš ľutovať celý svoj život, a ak začneš deň veľkým množstvom tekutín, dajme tomu dva litre vody +- nalačno a ľahkými raňajkami, malo by ti lepšie stravovanie ísť ľahšie.
A nechoď toľko do obchodu Ja tiež chodím o 21:51 do Tesca na chujoviny, ale poviem si, že ak si to nekúpim, nebudem to mať, nesežerem to a už si to nebudem môcť kúpiť, lebo zavrú obchod, tak si vezmem nejakú zeleninu v akcii a jogurtové mliečko a som spoko
Ješ sladkosti počas celého dňa po malých porciách alebo naraz toľko zješ? Môj problém bol, že keď som mala sladkosti, zjedla som priveľa naraz a teraz viem, že si musím dávať pozor, lebo keď mi niekto dá kúsok čokolády alebo mám koláč v cukrárni, trpím oveľa viac keď to dojem a už si nechcem dať ďalší kúsok, než keď si to vôbec nedám
Veľmi dôležité je zdravo jesť, môžu ti chýbať minerály, vitamíny a výživné látky (z toho tiež vzniká chuť na sladké). Ak sa naješ zdravo - zdravé komplexné sacharidy, proteíny, zelenina, zdravé tuky (obzvlášť dôležité!), chuť na sladké bude určite menšia. Jesť surové ovocie, keď máš chuť na cukor, je ďalšia dobrá rada. Veľa šťastia!