Žienky, aký máte názor na priezvisko bez -ová? Chceli by ste si po svadbe nechať aj svoje priezvisko alebo len partnerove, či dokonca zmenu priezviska odmietate? A čo vy, muži? Ako to vnímate vy?
páči sa mi aj bez -ová, ak sa to hodí k priezvisku a nie je to nejaké typické slovenské, čo som ja po mužovi zdedila takže bez toho by sa to veľmi nehodilo,, ale čo som čítala, neviem či je to také úplne jednoduché na slovensku vybaviť, ženské priezvisko bez -ová
Pokial niekto nezije v zahranici alebo so zahranicnym partnerom, nevidim dovod na nedodrzanie tradicneho prechylovania. Taktiez vacsinou (az na par vynimiek) velmi nechapem vyznam 2 priezvisk, ale tak je to kazdeho vec.
Ja mam 1 priezvisko, manzelovo, konciace "-ova", som stara konzerva
Ja by som určite po svadbe chcela priezvisko partnera. A napríklad tiež nechápem význam dvoch priezvisk u žien, ale zase ako píše @5 tak je to každého vec.
Asi hlavne nech si to kazdy par dohodne jak chce. Ale za mna, aspon tie SK priezviska zneju normalne, ked su s ova, pride mi to zvlastne, ked tam to ova nie je.
A po svadbe je asi fajn, ked maju obaja spolocne meno, hlavne, ak su tam uz aj deti.
Svoje priezvisko už by som nechcela, už ho mam dlho, práve naopak, rada by som sa premenovala lebo sa s tym priezviskom nestotoznujrm a nechcem spájať lebo ho niektorí na mňa používajú v hanlivom význame
Ja by som si chcela nechať aj svoje priezvisko, mám ho rada a tiež mám s ním aj pekný podpis, neviem si nejak predstaviť, že by som sa zrazu podpisovala úplne inak
Mne prva otazka pride dost vtipna(nie v zlom) pretoze ja nemam priezvisko s priponou -ova (nase priezvisko je pridavnym menom, takze zenske sa tvori ako zenska verzia pridavneho mena. Priklad Chudy-Chuda), tak co si mam o tom mysliet? Moje priezvisko je super, aj ked nema -ova a hotovo!
Netýka sa to len žien. U nás evanjelikov (u mužov) je starým zvykom brať si k svojmu priezvisku ešte priezvisko manželky (ako stredné meno/do stredu). Urobil by som to len v prípade, ak by som si bral evanjeličku - inak nie.
@sasi2680 je to úplne jednoduché, stačí vypísať žiadosť o zmenu priezviska a vybavia ti to na počkanie na OU. S tým, že jednotlivé doklady si musiš vybaviť sama, ale ten proces vôbec nie je komplikovaný. Podobne sa robí aj úplna zmena priezviska s tým, že to stojí už trooošku viacej
určite si vezmem partnerovo priezvisko aj s príponou -ová.
nie že by sa mi moje priezvisko nepáčilo, ale chcem v tomto zachovať tradíciu.. a s jeho priezviskom budem ľahšie zapamätateľná
nechápem zmysel toho, ak sa žena so slovenským priezviskom žijúca na Slovensku rozhodne používať priezvisko bez prechyľovania, znie to hlúpo, používa sa to hlúpo, prináša to len samé problémy.
Predstavme si meno napr. "Zuzana Kohút"
ak mi príde mail, kde je podpís "s pozdravom, Kohút" tak automaticky odpíšem "dobrý deň pán Kohút, ..." a potom ten trapas keď výjde najavo že ono je to vlastne PANI Kohút... celé zle
alebo ďalšia vec - idiotsky sa to skloňuje... tedaaa onoo sa to zrejme ani neskloňuje... s Kohút, od Kohút... - napr. "cez víkend sme boli na Pohode, predstav si, stretol som tam Kohút" alebo "bol som včera na obede s Veselou a s Kohút"... jak u debilov
Mne to príde divné keď na slovensku si ženy dávajú priezvisko bez toho "ová" Aj spolužiačka sa vydávala a dala si to tak po mužovi bez tej prípony a niektorí učitelia keď ju nepoznali a čítali len podľa priezviska tak si mysleli že je to chlapec
Ja sa vydávať nechcem, ale páčia sa mi bez koncoviek. A keby som sa aj vydávala, tak neviem, či by som si zmenila priezvisko. Moje sa mi páči. Aj s -ová.
@torpedo08 presne preto
Ale nie, reku by z toho mohli byť zaujímavé mená pre deti - napr. Čierna Perla, Čierny Peter..
Môj prvý ex bol Čierny, tak preto som sa nad tým zamýšľala
@burn Páči sa mi tvoj konzervatívny postoj! A to nielen v tejto veci, ale v mnohých iných, ku ktorým si sa tu už v minulosti vyjadrila. Ak raz budeš kandidovať za poslankyňu mesta Brezno alebo dedinky Pukanec, máš môj hlas!
@instrucciones nie ze by som vobec nesuhlasil, ale ako ti moze prist mail a ty z toho nepochopis, ze ti pise zena? To ti ako pride mail, ktory bude obsahovat len "S pozdravom Kohut"? Ako uplne bez dalsieho textu? Ved pride ti nejaky text, kde clovek pise v nejakej osobe a je naozaj velmi malo pravdepodobne, ze by sa v tom texte ani raz neobjavilo nieco ako - objednalA som si, volalA som, pisalA som, dokoncilA som, odovzdalA som, pracovalA/studovalA som, atd. Ako nie ze by to bolo nemozne, ale pravdepodobnost je mala. Takze si z toho mozes odvodit, ze pise zena. Ale uznavam, ze je to zmatocne. Ale to sa tiez vyriesit jednoduchym podpisom typu "S pozdravom Alena Kohut".
Ale s poslednou castou suhlasim, slovencina nie je na to uplne stavana.
no a ja tu budem za divnu slnieckarku,ale vyjadrim sa aj tak
vacsinou sa mi priezviska s OVA nepacia (je to len moj osobny nazor..navodzuje mi to pocit,ze som niekoho majetok).... aj to moje napr.mam na fb bez ova a mi to znie ovela lepsie. po svadbe sa urcite chystam mat bez pripony, ci uz iba manzelovo alebo oboje
dokonca sme rozmyslali,ze aj on by si zobral moje meno, zatial nie sme uplne rozhodnuti. je to v podstate jedno
Ale hej to prechylovanie sa mi nepaci, ano ak si Cierny - Cierna, tak jasne, ale Novak - Novakova..
A neviem si predstavit zmenit priezvisko, mooozno by som si dala obidve, ale urcite nie iba partnerove
Je to divne, ved proste to je moje meno, jak keby som sa mala zrazu volat Kamila
@firestorm Diky, si mojim prvym a asi jedinym potencialnym volicom. To by som sa musela zblaznit, aby som sla niekam kandidovat, ved ja sa obcas bojim napisat svoj nazor aj na anonymne internety , ale pobavila ma uz len ta predstava
Inak ja som sa vylozene tesila na to, ako sa zbavim svojho stareho priezviska. Bolo dlhe, skarede a s otcom nemam velmi dobre vztahy. Ale aj keby nebolo tychto okolnosti, rada by som si vzala muzovo vlastne neviem presne preco, vzdy sa mi to zdalo take samozrejme.
Ja som tiez tim slnieckarka, aj ked proti -ova az tak niesom, moje priezvisko bez ova by bola este väcsia hroza ako s tym skôr mi pride divne to preberanie priezviska z rovnakeho dôvodu ako pisala narazuvzdorna, proste som zvyknuta ze sa nejak volam a predstava ze by som zrazu mala mat ine priezvisko je pre mna rovnaka ako keby ma zrazu prestali volat Ivana a zacali volat Maria. Ta moznost nechat si oboje mi pride najlogickejsia lebo si prvak nemusim zvykat na ine a druhak s tym partnerom budem aj tak nejak spojena. Jedina vynimka by bola keby mal partner velmi pekne priezvisko, potom by som mozno ani nevahala
Žiadny názor nemám, je mi to fakt jedno, len nech si zas moc nedáva dajako uje*ane typu že napr. Dara Rollins, nie tak skrátene.. ...normálne s -ová, keď si bude chcieť ponechať a nevadilo by jej moje priezvisko ...je to na nej, ale ako bude chcieť ...nateraz mi je to fakt jedno, lebo je tomu dlhá cesta a toto ma trápi najmenej
keby mi priateľka budúca manželka povie že si chce ponechať svoje priezvisko po svadbe tak sa s ňou neožením...easy proste pokiaľ nechceš prijať manželovo priezvisko tak si ma ani nezoberieš.... táto tradícia je v takmer každej kultúre že žena príjme po sobáši manželovo priezvisko, skrátka žil by som s ňou ale nezosobášený .....mám tetu v rodine ktorá sa rozviedla a ona je z podnikateľskej bohatej rodiny a jej pôvodné priezvisko je dosť vážené.... ale nechala si manželove po rozvode asi je to tým že majú malé deti ale povedala mi že aj keď budú deti staršie už sa nebude premenovávať naspäť.
@kubbox Ja len chcem reagovať na to, že "takmer v každej kultúre žena berie manželove meno". Toto je dosť bullshit, možno tak v Európe aj to nie v každej krajine Napríklad v Španielsku majú na mená celkom zložitý historický systém a ženy neberú partnerove meno, pretože sa zachovávajú priezviská, ktoré odkazujú na predkov jej otca a matky (neviem, či je to zrozumiteľné, ale dúfam, že áno). To isté je v celej južnej Amerike. Ženy si svoje rodné priezvisko nechávajú napríklad aj v Grécku, Holandsku a podobne. Takže už len v Európe je x krajín, kde si ženy partnerove priezvisko neberú.
A moja perspektíva je taká, že sa dosť teším, kedy sa svojho priezviska zbavím, ale priateľ má otrasné priezvisko, ktoré v ženskej podobe zneje úplne hrozne. Takže neviem, čo mám robiť, ale keďže jeho priezvisko končí na -y, tak uvažujem, že vytvorím novotvar a dám si namiesto -á radšej -ová. Tak to priezvisko nebude znieť tak zle.
@kubbox Nie, len mi prišlo, že to opisuješ ako keby si si myslel, že kultúry, kde si žena neberie mužove meno sú skôr výnimkou. Tak som chcela upozorniť na to, že je to skôr 50/50.
Ja som mala 15 ked sa mamina vydala a dala nas premenovat po jej muzovi, ktoreho som vtedy nemala rada a teraz ho nemam rada este viac.
Prave preto sa velmi tesim ze sa toho priezviska zbavim.
Vezmem si frajerove priezvisko s ova, lebo sa mi zo tak viac paci. Uz to mam vypisane aj v ziadosti o sobas.
Pride mi, ze ked sa niekomu paci mat priezvisko bez ova, je to jeho vec. To ze nejakemu typkovi bude robit problem zistit ci je to pan Kohut alebo pani Kohut ho vobec nemusi trapit uplne to ukazuje zadubenost ludi co trvaju na tradiciach len z principu.
A vacisnou to viac stve prave chalpov, zaujimave.
@44
"uplne to ukazuje zadubenost ludi co trvaju na tradiciach len z principu."
- tak ešte raz, tu absolútne nejde o "tradíciu z princípu", práve naopak, má to svoj praktický význam. Navyše, pre slovenčinu ako flektívny jazyk je prechyľovanie prirodzené.
"To ze nejakemu typkovi bude robit problem zistit ci je to pan Kohut alebo pani Kohut ho vobec nemusi trapit"
- práveže ju to trápiť začne, pri prvej negatívnej skúsenosti, keď jej napríklad nepozorný úradník omylom zapíše do pasu pohlavie "muž" (a teraz bojuj s byrokraciou). Alebo keď jej omylom pripravia/pošlú oblečenie s mužským strihom. Alebo vstup do mužskej šatne. atď atď
Veď akoo mne je to v princípe tiež jedno, pre mňa za mňa nech sa žena nechá premenovať aj na "Zdeno Horváth" alebo "Princezná Konzuela Figový List" keď sa jej to páči, ale nech sa potom pripraví na rôzne trápne situácie, problémy v úradnom styku, komolenie mena a podobne.
Vsimol som, ze dnes leti nechat si aj svoje aj manzelovo, ale jeho bez -ova. Cize napriklad vymyslim si Anna Novák Molnarova (narodena ako Anna Molnarova, vydata za nejakeho Novaka).......
Ja osobne sam neviem, ako to bude, ak sa budem raz zenit.....kedze ja sam mam 2 priezviska, pouzivam obidve (cez pomlcku)......cize ak by si moja polovicku chcela nechat aj svoje, bude vzdy potrebovat extra riadok na svoje priezviska,ked sa bude podpisovat
Teraz je trend si davat mena bez -ova ale pride mi to dost smiesne u cisto slovenskych mien. Mne sa meno s ova velmi paci a dala by som si ho aj ked je priatel cudzinec a k jeho meno plus ova bude len hatlanina bez vyznamu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
A nemala by som problém si dať frajerove priezvisko
Ja mam 1 priezvisko, manzelovo, konciace "-ova", som stara konzerva
A po svadbe je asi fajn, ked maju obaja spolocne meno, hlavne, ak su tam uz aj deti.
Ináč chcela by som sa volať Čierna, ak je tu niekto Čierny, ozvite sa
nie že by sa mi moje priezvisko nepáčilo, ale chcem v tomto zachovať tradíciu.. a s jeho priezviskom budem ľahšie zapamätateľná
Predstavme si meno napr. "Zuzana Kohút"
ak mi príde mail, kde je podpís "s pozdravom, Kohút" tak automaticky odpíšem "dobrý deň pán Kohút, ..." a potom ten trapas keď výjde najavo že ono je to vlastne PANI Kohút... celé zle
alebo ďalšia vec - idiotsky sa to skloňuje... tedaaa onoo sa to zrejme ani neskloňuje... s Kohút, od Kohút... - napr. "cez víkend sme boli na Pohode, predstav si, stretol som tam Kohút" alebo "bol som včera na obede s Veselou a s Kohút"... jak u debilov
Ja sa vydávať nechcem, ale páčia sa mi bez koncoviek. A keby som sa aj vydávala, tak neviem, či by som si zmenila priezvisko. Moje sa mi páči. Aj s -ová.
Ale nie, reku by z toho mohli byť zaujímavé mená pre deti - napr. Čierna Perla, Čierny Peter..
Môj prvý ex bol Čierny, tak preto som sa nad tým zamýšľala
Ale nie, vážne. Súhlasím s tebou.
Ale s poslednou castou suhlasim, slovencina nie je na to uplne stavana.
vacsinou sa mi priezviska s OVA nepacia (je to len moj osobny nazor..navodzuje mi to pocit,ze som niekoho majetok).... aj to moje napr.mam na fb bez ova a mi to znie ovela lepsie. po svadbe sa urcite chystam mat bez pripony, ci uz iba manzelovo alebo oboje
dokonca sme rozmyslali,ze aj on by si zobral moje meno, zatial nie sme uplne rozhodnuti. je to v podstate jedno
Ale hej to prechylovanie sa mi nepaci, ano ak si Cierny - Cierna, tak jasne, ale Novak - Novakova..
A neviem si predstavit zmenit priezvisko, mooozno by som si dala obidve, ale urcite nie iba partnerove
Je to divne, ved proste to je moje meno, jak keby som sa mala zrazu volat Kamila
Prave preto sa velmi tesim ze sa toho priezviska zbavim.
Vezmem si frajerove priezvisko s ova, lebo sa mi zo tak viac paci. Uz to mam vypisane aj v ziadosti o sobas.
Pride mi, ze ked sa niekomu paci mat priezvisko bez ova, je to jeho vec. To ze nejakemu typkovi bude robit problem zistit ci je to pan Kohut alebo pani Kohut ho vobec nemusi trapit uplne to ukazuje zadubenost ludi co trvaju na tradiciach len z principu.
A vacisnou to viac stve prave chalpov, zaujimave.
"uplne to ukazuje zadubenost ludi co trvaju na tradiciach len z principu."
- tak ešte raz, tu absolútne nejde o "tradíciu z princípu", práve naopak, má to svoj praktický význam. Navyše, pre slovenčinu ako flektívny jazyk je prechyľovanie prirodzené.
"To ze nejakemu typkovi bude robit problem zistit ci je to pan Kohut alebo pani Kohut ho vobec nemusi trapit"
- práveže ju to trápiť začne, pri prvej negatívnej skúsenosti, keď jej napríklad nepozorný úradník omylom zapíše do pasu pohlavie "muž" (a teraz bojuj s byrokraciou). Alebo keď jej omylom pripravia/pošlú oblečenie s mužským strihom. Alebo vstup do mužskej šatne. atď atď
Veď akoo mne je to v princípe tiež jedno, pre mňa za mňa nech sa žena nechá premenovať aj na "Zdeno Horváth" alebo "Princezná Konzuela Figový List" keď sa jej to páči, ale nech sa potom pripraví na rôzne trápne situácie, problémy v úradnom styku, komolenie mena a podobne.
Ja osobne sam neviem, ako to bude, ak sa budem raz zenit.....kedze ja sam mam 2 priezviska, pouzivam obidve (cez pomlcku)......cize ak by si moja polovicku chcela nechat aj svoje, bude vzdy potrebovat extra riadok na svoje priezviska,ked sa bude podpisovat
A manželovo priezvisko ak raz nejakého budem mat rozhodne chcem