V histórii sa premlelo veľa zaujímavých žien, ktoré dokázali viesť štáty, meniť históriu a vyrovnať sa mužom hoci dlho neboli brané ako ich rovnocenné partnerky.
Máte nejaké obľúbené historické osobnosti z prostredia žien? Aké a prečo?
tak z toho,co poznam z historie, maria terezia mala dobre reformy, ale ona samotna sa mi nepacila, jej zivot a vychova deti atd, tak jasne...ale vseobecne vobec obdivujem zeny staroveku a stredoveku, hold im
Mne sa páčila Kleopatra, nech si ostatní vravia čo chcu, vedela čo chce a robila všetko mžoné pre Egypt... bola silná... osobnosť naozaj... Aj zomrela zaujímavo, dala si priniesť hada a nechala sa ním uštipnúť, druhá teoria hovorí o tom, že si lahla do vane a otrávila sa vínom(naschvál ). Nie za to ju samozrejme obdivujem Ale je to moja naj žena v histórii. Odmalička ju obdivujem, ako deco som čítala jej životopis a nejako to vo mne ostalo :_)
Svätožížňa - nepovedal by som že niečo urobila pre nás, nebola významnou panovníčkou, nevytvrárala zákony, ale skorej ma zaujíma z iného hladiska. Že vieme tak strasne o nej malo a pri tom bola tak uzko spojená a so Slovenskom...
Sakul, som tušila, že sem hodíš nejakú podobnú divočinu
no moja naj je Eleonóra Akvitánska..prečo to by bolo nadlho, tak len v skratke - dokázala si po celý udržať vládu nad Akvitániou, hoci bola 10 rokov väznená svojím manželom, vzoprela sa obom svojim manželom, šla za svojím cieľom, dokázala zariadiť neuveriteľné veci, vo vysokom veku precestovala polovicu Európy, aby dostala syna Richarda (Levie srdce) zo zajatia, v 70tke šla cez Pyreneje po vnučku Blanku Kastlísku (tiež moja obľúbená), v 80tke zorganizovala obranu mesta...
Florence Nightingaleová, žienka, ktorá sa zaslúžila o vznik ošetrovateľstva ako normálneho povolania...
Najprv odišla z domu do krymskej vojny, kde začala dobrovoľne so skupinou žien ošetrovať zranených vojakov, (zbavili nemocnicu špiny a premnožených potkanov ) pričom úmrtnosť klesla z 50% takmer na nulu. Potom založila prvú ošetrovateľskú školu v Londýne. Táto humanistka zachránila veľa životov, preto má môj obdiv...
a co tak Desideria, kralovna Svedska a Norska. Panovala od zaciatku 19. stor. ako manzelka Karola XIV Johana (vlastnym menom Jean-Baptiste Bernadotte, predtym bol Napoleonov marsal)
Desiree bola laskou dvoch muzov, jedných z najmocnejsich tej doby, a pritom nebola krasna...
Harriet Boyd, definitívne. Môj vzor! Ona bola vlastne 1. archeologička. Lebo vlastne v tých časoch, v ktorých ona žila bola archeológia iba pánskym koníčkom (ani profesia to vtedy ešte nebola) a keď sa do toho pchala žena, bola veľmi odsudzovaná a tak...Jej dcéra o nej napísala životopis "Born to Rebel". Nesmierne by som si to chcela prečítať...
mne sa najviac pacila maria terezia. nikto iny sa jej nevirovnal. cely zivot zasvetila tym najbiednejsim. starala sa o ludi ktory mali lepru a zrali ich zaziva cervy. toto by nikto iny nedokazal. ...
Viete co je paradox? Z celej historie Habsburgovcov bola na trone tusim len jedina zena Maria Terezia a je najznamejsia panovnicka z tohto rodu....ziaden muz
no tak toto by som neoznacila za paradox, ale nevadi
par dni dozadu som tak uvazovala ako spravna zena, ake je to smutne, ze zeny sa nemohli nijako presadit a vsetku slavu a uspech hltali muzi, vezmite si hladisko literatury...dostojevskij si vo mne vynutil uvahy, lebo sam akosi az prehnane opisal prejavy zien v danych situaciach, proste je to smutne a zamrzi, ze zeny v literature nemali vecsi uspech a nezaradili sa do svetovych klenotov literatury...o dalsich odvetviach je zybtocne vraviet, je to o tom istom
definitivne, moja oblubena historicka osobnost, uzasne ze dokazala v tej dobe vladnut sama, nevydala sa , lebo vedela ,ze ked sa vyda , nebude vladnut ona ,ale jej muz.
Inak...Napoleon Bernadottovi nikdy nezabudol jeho "pomonarchizovanie":p Za jeho posobenia bolo v armade tusim 17 marsalov a 16 velkych ulic v Parizi je dodnes po nich pomenovanych. Jeden chyba:p tipnite si kto:p
malokto si uvedomi, ze aj ked historicky zname zeny , velke vladkyne, buricky... su dnes zname , vo svojej dobe si toho museli vela vytrpiet, museli si ziskat a udrzat moc casto za cenu velkych obeti, a mnohe z nich si myslim sa do dejin ani nedostali,
ved co muz ani v nasej dobe sa nemusi extremne premahat aby bol uznavany a vypracovat sa na vysoke posty, ok tak trochu sa musi namahat, ale zena to ma omnoho tazsie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
no moja naj je Eleonóra Akvitánska..prečo to by bolo nadlho, tak len v skratke - dokázala si po celý udržať vládu nad Akvitániou, hoci bola 10 rokov väznená svojím manželom, vzoprela sa obom svojim manželom, šla za svojím cieľom, dokázala zariadiť neuveriteľné veci, vo vysokom veku precestovala polovicu Európy, aby dostala syna Richarda (Levie srdce) zo zajatia, v 70tke šla cez Pyreneje po vnučku Blanku Kastlísku (tiež moja obľúbená), v 80tke zorganizovala obranu mesta...
Najprv odišla z domu do krymskej vojny, kde začala dobrovoľne so skupinou žien ošetrovať zranených vojakov, (zbavili nemocnicu špiny a premnožených potkanov ) pričom úmrtnosť klesla z 50% takmer na nulu. Potom založila prvú ošetrovateľskú školu v Londýne. Táto humanistka zachránila veľa životov, preto má môj obdiv...
Desiree bola laskou dvoch muzov, jedných z najmocnejsich tej doby, a pritom nebola krasna...
- ak človek je vo vyššom postavení a dokáže niečo dobre urobiť pre svoj národ, tak to je super
-ale obdivujem ženy jednoduché ktoré dokážu v živote z ťažkých živ. situácíi vykorčľovať
-vdela som super film podľa skutočnej udalost
par dni dozadu som tak uvazovala ako spravna zena, ake je to smutne, ze zeny sa nemohli nijako presadit a vsetku slavu a uspech hltali muzi, vezmite si hladisko literatury...dostojevskij si vo mne vynutil uvahy, lebo sam akosi az prehnane opisal prejavy zien v danych situaciach, proste je to smutne a zamrzi, ze zeny v literature nemali vecsi uspech a nezaradili sa do svetovych klenotov literatury...o dalsich odvetviach je zybtocne vraviet, je to o tom istom
definitivne, moja oblubena historicka osobnost, uzasne ze dokazala v tej dobe vladnut sama, nevydala sa , lebo vedela ,ze ked sa vyda , nebude vladnut ona ,ale jej muz.
a potom Maria Terezia, skvela to zena tiez
Inak...Napoleon Bernadottovi nikdy nezabudol jeho "pomonarchizovanie":p Za jeho posobenia bolo v armade tusim 17 marsalov a 16 velkych ulic v Parizi je dodnes po nich pomenovanych. Jeden chyba:p tipnite si kto:p
ved co muz ani v nasej dobe sa nemusi extremne premahat aby bol uznavany a vypracovat sa na vysoke posty, ok tak trochu sa musi namahat, ale zena to ma omnoho tazsie
A potom napr. Helena Trojska a Desiréé o tej som čitala knihu a určite aj Harriet Boydová.