Lanthorn
8. 4.apríla 2013 00:17
Ďalšie jeho blogy »
Geek Cooking - Ako sa stať rockstar na každom večierku
Ich pozornosť sa sústreďuje na kuchára a pripadáte si pred sporákom ako Iggy Pop. Namiesto gitár počujú ako nôž prechádza zeleninou, namiesto poskakovania na pódiu vidia isté pohyby pred sporákom a funguje to identicky. Ale priznajme si, steakom micinky do kolien nedostanete. Chce to dezert. Keďže dezert bola pomerne last minute myšlienka, potreboval som niečo, čo sa dá rýchlo zbúchať a bude to dostatočne pevné kým zbaštíme steaky a vypijeme všetko naše kvalitné víno.
Roulad marquis roláda bola dokonalá voľba. Čistý čas príprav je na 30 minút max a v chladničke dezert potrebuje len 15 minút. Pár vajec, kakao, čerstvé ovocie a šľahacka tvoria základ tohto dezertu, a čo ho robí unikátnym je couli, ktoré k tomu podávate. Pohľad na publikum pri jeho ochutnavaní hovoril za seba. Miestami to vyzeralo, že účastníci prežívajú orgazmus.
Možno boli baby len dlho single, predsa len chalani sme všetci z IT fachu a debaty sa aj pri víne vedia ľahko zvrtnúť na technické tliachanice pomerne skoro. Avšak v momente kedy si dali svoj prvý hlt pôsobili, akoby boli transportované do paralelného vesmíru, kde v pozadí hrá David Bowie Cat people ( svetlá sviečok plápolajú a George Clooney sa na ne usmieva.
Každopádne funguje to. Je to ľahké, skoro nič sa nedá pokaziť a budete potrebovať len metličku alebo mixér.
Korpus
Fáza 1
80g práškového cukru
3 žĺtka
Žĺtka vyšlaháme s cukrom do fázy, pri ktorej pri šlahaní metlička bude nechávať viditeľnú stopu v žltkoch a potom pomaly zmizne. Táto fáza sa volá ribbon stage.
Fáza 2
4 bielka
45g práškového cukru
Bielka vyšlaháme na jemný sneh. Neprestávame šlahat, ale začneme priszpávať cukor a šlaháme, kým nemáme tvrdý sneh.
Fáza 3
50g kakaa
15g zemiakového škrobu
Toto je najdôležitejšia fáza. Keďže cesto neobsahuje žiadnu múku, jediný zdroj vzduchu, ktorý cesto pri pečení nadvihne je vzduch uväznený v bielkach. Pri klasických cestách z múky glután v múke vytvorí vďaka mieseniu mriežku, v ktorej uväzní vzduch. Vplyvom tepla sa vzduchové bubliny v trúbe nafúknu a vďaka tomu máme pekne vydušné, ľahké cesto.
Na úvod si presitkujte kakao a škrob. Je to dôležité, aby ste v ceste nemali celé extra horké kúsky kakaa, ktoré vám pokazia zážitok.
Tu máme len vzduch uväznený v bielkach. Toto manželstvo je sakra nestabilné a neopatrným zaobchádzaním ho vieme veľmi ľahko vymlátiť. Výsledný korpus bude potom tvrdý ako rohožka a keďže bude mať aj podobnú farbu, kľudne si ju možte hodiť pred dvere. Takže ako spojiť bielka a žĺtka? Začnite s tým, že odoberiete asi tretinu bielkov a metličkou ich všlaháte do žĺtkov. Toto zľahčí žĺtka a zabráni tomu, aby žĺtka rozbili bielka. Žĺtka prilejeme k bielkam a zmes pomaly miešame. Trik je v pohybe. Varechou musíte zájsť pod bielka a späť hore. Pozrite sa na videu, blbo sa to opisuje.
Keď sa zmes začne spájať, začnite prisypávať kakao a pokračujte v miešaní, kým cesto nebude homogénne.
Plech vyložte papierom na pečenie a potrite ho maslom a posypte múkou. Keď to odfláknete, cesto sa vám prilepí a game over.
Cesto rozpestrieme na papieri a pečieme pri 200°C 10 minút.
Coulie
150g malín alebo iného drobného ovocia
Cukrový sirup
Colie je veľmi fancy názov pre neuveriteľne primitívnu a neuveriteľne chutnú vec. Po prvej ochutnávke si nebudete vedieť predstaviť dezert bez tejto nádhery.
Na cukrový sirup potrebujeme kryštálový cukor a vodu v pomere jedna k jednej. Dáme na sporák a akonáhle sa cukor rozpustí a zmes začne vrieť, sirup je hotový. Ovocie dáme do mixéra a romixujeme, prilievame sirup podľa chuti. Keď sa vám tá zmes bude zdaťt prikyslá dajte viacej sirupu. Lejte postupne a ochutnávajte. Dochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy.
Zmes precedíme cez sitko, aby sme sa zbavili kôstok.
Finále
250ml smotany na šlahanie 33%
50g práškového cukru
Cesto vyberieme z trúby, minútku necháme vychladnúť, obrátime ho papierom na pečenie hore a opatrne odlúpneme papier.
Smotanu vyšlaháme a keď začne hustnúť, prisypeme cukor a vyšlaháme na šlahačku. Keď prešlaháte smotanu, dostanete maslo.
Korpus potrieme s coulie, rozprestrieme šlahačku, ale nie úplne až po okraje, aby nám pri rolovaní nevybehla, posypeme malinami a zrolujeme.
Toto je najkritickejší krok. Ideálne je mať dva plechy na pečenie a využiť papier na pečenie a váhu korpusu na rolovanie. Nadvihnete kraj papiera a cesto s plnkou sa začne nejak prirodzene rolovať. Opatrne postupujte a celé to zrolujte.
Hotovú roládu dajte do chladničky na 15 minút minimálne, ideálne na dve hodky.
Podávame s čerstvým ovocím a zvyškom coulie.
Blog
Komenty k blogu
1
antifunebracka
12. 8.augusta 2016 01:16
@mkamka Toto mi zrob!
2
@antifunebracka Skúsila som to dnes doma, tak dúfam, že u vás mi to vyjde lepšie, lebo s výsledkom nie som spokojná.
A dík, že si ma tu označil, už dlho som sa chcela dostať k týmto blogom, len som nevedela nick.
A dík, že si ma tu označil, už dlho som sa chcela dostať k týmto blogom, len som nevedela nick.
3
@mkamka Ja viem, som to pre teba dlhočizne hľadal a už sa ani nehnevám, že ste ma nezobrali na stanovačku.
Napíš svoj komentár
- 1 Soyastream: Októbrová
- 2 Mahmut: Kritický pohľad na Halloween a sprievody strašidiel
- 3 Dezolat: Pribehova hra o susedskej vojne. chatgpt. na pokracovanie.
- 4 Mahmut: O čítaní z oblakov a o premenách foriem Pravdy
- 5 Soyastream: Novembrová
- 6 Mahmut: O tých, ktorí na zemi zostanú a tých, ktorí z nej musia odísť
- 7 Dezolat: Test hrania textovej hry s AI friends & Fables