Viem, svet nezmením, o to sa ani nesnažím a nikdy nebudem. Zlepšiť sa však dá. Má to jeden háčik, o ktorý som sa skoro "zachytil", a tým sú ľudia, ktorí možno zmeniť svet chcú, ale túžba o ich osobnom blahu, rozhodovaní a vlastnom mene je väčšia...

Pýtam sa však sám seba, čo robím zle? prečo sa ľudia snažia ublížiť mne, a vôbec si nevšímajú, ako im podkopávajú nohy iní? Prečo nie je na Slovensku súdržnosť a ľudia sa nesnažia tešiť sa z každého nového projektu, z toho že ich sused vyhral v lotérii, z toho, že je krásne počasie ?? Prečo podkopávame každému polená pod nohy ???

Nechcem zosobňovať a ani nikomu ublížiť, tak poviem svoj stručný príbeh na príklade:

Marián sa rozhodol, že vstúpi do firmy, podáva dobré výkony, robí niekde aj chyby, sem-tam ho opravujú, ale učí sa za pochodu. Veď je ešte mladý...
pre firmu pripravil niekoľko podujatí, spústu aktivít...je aktívnejší, ako ostatní zamestnanci, maká na úkor svojho voľného času...Neskôr začne študovať, ako to je v iných firmách, a všimne si, že iné firmy sa začínajú posúvať tak, ako si to vyžaduje trh a štát. Do firmy prináša mnohé inovatívne nápady, ktoré mu zamietne vedúci, tak ich nemôže predložiť ani ostatným pracovníkom v štruktúrach. Nevzdáva sa, a skúša to ďalej...Niekoľko strán nových nápadov a námetov opäť konzultuje s vedúcim, ktorý to opäť argumentuje že "prečo by sme to mali robiť, načo práca naviac ?"

Marián, tak ako nikto iný sa nevzdáva a svoje nápady ide predniesť známym, ktorým sa tieto nápady veľmi páčia. Potom ide za ďalšími ľuďmi, organizuje ich sám s pomocou kamarátov, píše sa o týchto nápadoch v novinách, získava nových priateľov, jeho nápady rešpektuje samospráva, predloží ich 3 riaditeľom rôznych inštitúcií, a Marián konečne má pocity šťastia z toho, že síce "domáci" na jeho nápady zvysoka kašľali, ale vonkajší ho podporujú... Marián sa teda snažil dohodnúť s vedúcim, že odíde z podniku, hoci mu vedúci dá na poslednú chvíľu dobrú ponuku a Marián by mal podľa všetkého zabezpečenú skvelú prácu, a nemusel by sa báť o živobytie, Marián aj tak odíde a bude sa snažiť ukázať exvedúcemu, že nápady sa realizovať dajú a ide tam, kde ho chcú a rešpektujú.

S vedúcim sa rozíde so slovami, že si váži prácu firmy, váži si všetkých ľudí, bude im naďalej pomáhať aj zadarmo, bude sa snažiť zlepšovať dobré meno firmy, aj napriek tomu, že tam nebude pracovať, chce robiť spoločné aktivity s exfirmou....

A teraz prichádza pointa "Slováka"
Majiteľ firmy, ktorý sa pýšil tým, že je dobrá duša, srdce na správnom mieste, perfektný filantrop a každému pomáha, mu začne podkopávať polená pod nohy. Zvrátil sa vzťah majiteľa firmy so zamestnancom o 359 stupňov. Urážky typu "Narcis - lebo sa vydal vlastnou cestou, Sebavedomý - lebo nechce nechať svoje nápady zapadnuté prachom,..."

Exvedúci začne všetkým zamestnancom hovoríť, aký je zlý, hnusný, ako sa mu prieči, ako ho nikdy nemal rád, ako sa uľavilo celej firme, že odišiel...Obvoláva kadekoho, a kade chodí, tade svojho milovaného zamestnanca, ktorého vraj mal rád, ako nikoho, ohovára, špiní, kydá na neho len zato, lebo mu zamestnanec povedal, že ide svoje nápady realizovať inde....

Chvalabohu, zamestnancovi, ktorý z firmy odišiel a našiel si inú sa darí. Absolvoval 14 stretnutí za dva mesiace s podnikateľmi, manažérmi skupín, realizátormi podujatí, realizátormi viacerých projektov v meste, samosprávou, médiami... Chystá nové podujatia a plní si sny... Správanie exvedúceho ho veľmi mrzí, ale nenadáva mu, tak, ako on na neho...

Zamestnanec sa však snaží stále o dobrý kontakt s exvedúcim. Všetko, čo mu napíše, exvedúci prekrúti tak, aby svojho exzamestnanca, ktorého mal ešte pred pár mesiacmi rád, znemožnil a očiernil v očiach druhých. Zamestnanec má síce niekedy narážky, že si myslí, že jeho bývalá firma koná neprofesionálne, ale ako by ste nazvali taký "zhnitý" prístup vedúceho, ktorý sa snaží znechutiť bývalého zamestnanca v očiach druhých, len aby on mal čisté meno ??? Ako vysvetlíte, že inovatívne návrhy, ktoré zamestnanec chcel pretlačiť do bývalej firmy sa vo firme nepáčili vedúcemu, a teraz ich skvelo využíva a v jeho firme sú nimi nadšení?

Ako vás oslovil tento príbeh? taktiež by ste sa správali ako vedúci k zamestnancovi, ktorý od vás odišiel? Myslíte si, že je človek egoista, ak nezobral skvelú ponuku na prácu od vedúceho, ale išiel si realizovať svoje sny vo vlastnom piesočku a z rizikom, že mu to nemusí výjsť?
Myslíte si, že sa tak v priebehu dvoch mesiacov dá úplne zvrátiť vzťah dvoch ľudí?
Treba pripomenúť, že bývalý zamestnanec má k svojej bývalej firme veľmi dobrý vzťah a robí jej dobré meno aj dnes. Svojho exvedúceho naďalej rešpektuje, aj keď proti nemu sa snaží poštvať viacerých ľudí.

Mládež, ľudia, tínedžeri...máte svoje sny, máte svoje túžby, svoje ciele...toľko ľudí vám bude podkopávať nohy, toľko veci sa o sebe podozvedáte, toľko ľudských charakterov stretnete, a je len na vás, či sa necháte ovplyvniť a zadupete svoje sny a túžby pod koberec. Úprimnosť je dnes braná ako urážka... Držte si svoj charakter, buďte nad vecou ! Ja už ľuďom prestávam rozumieť, no našťastie sa v mojom okolí objavuje čím ďalej, tým viac ľudí, ktorí snáď nebudú ako "exvedúci".

 Úvaha
Komentuj
Napíš svoj komentár