Prečo?
- sú zdravé
- sú fajné
- sú iné
Keď sa pýtam, či chcete keksík často pri tom myslím (mňamky) na chalvu a hummus mi vôbec nepripadá humusný.
Chceli by ste vedieť pár mojich obľúbených? Tak ste tu správne.
Rád spapám chalvu s jablkom (zahrýzam jablko ku chalve). Tú si priznám nerobím sám, ale ju kúpim v obchode. Ja síce kupujem biopotraviny ale majú to aj v iných obchodoch. Síce je toto jedlo pôvodne z Indie, ale najradšej si kupujem práve tú izraelskú s kúskami pistácií. Fakt to skúste- ale ku niečomu šťavnatému, lebo je to samo o sebe trocha suché.
Ďalšie jedlo čo milujem je vyššie zmieňovaný hummus. Tisíce rokov stará pochúťka pochádzajúca zo stredného východu. Väčšinou sa podáva ako predjedlo s chlebom - pitou, ale môže sa pridávať ako dressing skoro do každého jedla. Hummus je bohatý na železo a vitamín C. Vďaka cíceru je aj bohatým zdrojom bielkovín a obsahuje aj veľa vlákniny!
Potrebujeme:
2 šálky cíceru
1/2 šálky tahini
šťava t jedného citróna
1-2 strúčiky cesnaku
1/2 ČL mletej rasce
1 + 1/8-1/4 ČL jedlej sódy
soľ
panenský olivový olej
petržlenová vňať
Príprava
[Brut: 10-20 hod. Net: 30 min]
1. Umyte cícer niekoľkokrát, kým nie je voda priehľadná. Namočte ho do vody s ČL jedlej sódy na celú noc. Potom vymeňte vodu a namočte na ďalších pár hodín. Cícer by mal nasiaknuť vodu a zdvojiť objem približne o polovicu.
2. Umyte cícer a dajte variť do hrnca so zvyškom jedlej sódy (bez soli! ! ! ). Varte kým je mäkký a ľahko sa rozmačkne medzi dvomi lyžičkami. Trvá to približne 1.5-2 hodiny. Počas varenia môžete vymeniť vodu a pozbierať plávajúce obaly z cíceru. Keď je uvarený, zlejeme ho a vodu nevylejeme.
3. Uvarený cícer dáme do mixéra a dobre zmixujeme. Predtým ako budete pokračovať to nechajte vychladnúť.
4. Pridajte tahini a ostatné ingrediencie: citrónovú šťavu, posekaný cesnak, rascu, soľ a opäť zmixujeme v mixéri. Ak je hummus príliš tuhý, pridáme vodu, čo ostala z cícerového vývaru.
5. Podávame s olivovým olejom, petržlenovou vňaťou. Môžeme si nechať časť uvareného cíceru nezmixovaného, ochutiť ho olivovým olejom, soľou, červenou mletou parikou, citrónovou šťavou a podávať ho taktiež s hummusom.
FAKT SI DAJTE! Ale počkať... potrebujete pitu! Na tento pseudochlebíček vám treba:
0, 5 kg polohrubej múky
0, 5 kg hladkej múky
1 balíček suchého droždia
1, 5 ČL soli
teplá voda
1. Ingrediencie vymiešame, aby vzniklo cesto trochu tuhšie, ktoré sa nelepí. Necháme kysnúť aspoň 30 minút.
2. Cesto vymiesime a vyformujeme 12-15 guličiek, ktoré silou stláčame a tvarujeme.
3. Guličky necháme odstáť na bavlnenej plachte, či utierke približne 15minút.
4. Rúru predhrejeme na 260°C. Taktiež predhrejeme plech, kde sa pita bude piecť.
5. Z guličiek vyvaľkáme placky a opäť necháme stáť, kým povrch mierne obschne a s plackami sa dá ľahšie manipulovať. Aby sa správne upiekli nesmú sa pri prekladaní poškodiť.
6. Placky uložíme na papier a s papierom vlkadáme do rúry na predhriaty plech, ktorý je úplne na spodku rúry. Pečieme, kým pita napuchne, približne 4 minúty. Potom môžeme otčiť a piecť 2 minúty z druhej strany.
Alebo by ste niečo mäsité?
Čo tak medové kura, čo sa môže jedáva na pesach?
Pesach (hebr. פסח) alebo pascha, v Biblii Sviatok nekvasených chlebov (hebr. חג המצות - Chag ha-macot), nesprávne (židovská) Veľká noc je židovský sviatok. Je to pripomienka exodu Židov z egyptského otroctva pod vedením Mojžiša. Sviatok sa začína 15. dňa židovského mesiaca nisan a trvá sedem (v Izraeli), resp. osem (v diaspóre) dní.
Podľa Tóry Izraelčania opustili Egypt tak rýchlo, že im nestihlo vykvasiť cesto pripravené k pečeniu chleba. Upiekli preto chlieb z nekvaseného cesta (v podstate len pražené múčné placky) – macesy. Tóra prikazuje, že sa počas celého sviatku nesmie jesť nič kvaseného.
Počas sviatku Pesach se môžu konzumovať len potraviny a nápoje s označením Košer le-Pesach (כשר לפסח) a to vrátane alkoholu. Medzi aškenazskými a sefardskými židmi existujú rozdiely, sefardskí židia napríklad jedia počas Pesachu ryžu, tak ako ďalšie druhy semien a zŕn, označovaných jako kitnijot. Kitnijot jsou naopak v aškenazskej kuchyni počas Pesach zakázané.
Hlavným príkazom je jesť macesy. Maces (hebrejsky: מַצָּה maca, pl. מצות macot) je krehký, rovný, nekvasený chlieb, vyrobený z múky a vody, ktorý musí byť upečený skôr ako začne kvasiť. Doba od zamiesenia cesta po pečenie nesmie prekročiť 18 minút. Maces je jediný typ „chleba“, ktorý se počas Pesachu môže jesť.
Chamec (hebrejsky: חמץ) je čokolvek z piatich druhov obilnín (pšenica, žito, jačmeň, ovos, špalda), čo prišlo do styku s vodou aspoň na 18 minút. Chamec ale nemusia byť len potraviny, ale napríklad i nápoje (pivo, whisky), lieky nebo kozmetika. Behom Pesachu je zakázaná konzumácia a využívanie chamecu, ale aj jeho vlastnenie.
Ale dosť kultúry, tu je kura:
Recept na zlaté medové kura:
1 kura, naporcované
1/2 citróna
2 ČL mletého zázvora
soľ
1/3 hrnčeka oleja
1/4 hrnčeka medu
1. Kura polejeme citrónovou šťavou, pridáme 1 ČL zázvoru a posolíme. Zmiešame olej, med a 1 ČL zázvoru a potreme toutozmesou kura. Môžeme pridať pokrájané kúsky citróna.
2. Pečieme v rúre pri 180 °C 1 1/2 - 2 hodiny a občas polievame s medovou zmesou.
3. Podávame so zeleninovým šalátom.
Už vás nebudem zavaľovať receptami, ale je ich fakt kopa Tieto mam moc alem oc rád ale mám rád aj iné.
A nie, nie som žid, ale chutí mi t
Tak Šalom...
...ešte niečo. Dá si niekto chalvu...eee... keksík?
Návod
Komenty k blogu
2
Hum(m)us som raz mala pred sebou, ale vyzeralo to tak hrozne divne, že som sa zdržala konzumácie..
4
@narazuvzdornaa to si urobila chybu, je to velmi dobre Ale tak od arabov by som to nezjedol aby som sa neposral Ti to tiez robia.
Napíš svoj komentár
- 1 Hovado: Zvláštnosti slovenskej poľovačky s Maďarom
- 2 Mixelle: Milan a Zuzana alebo ako som sa stala strážcom tajomstva
- 3 Dezolat: Teal a jeho sen o písaní
- 4 Mixelle: Agáta
- 5 Tomasveres: Moje prvé ( ne ) vysnívané auto
- 6 Hovado: Spomienky
- 7 Hovado: Každé bláznovstvo, 3 dni trvá
- 8 Robinson444: Anatole France
- 9 Hovado: Psychoterapia
- 10 Derimax3: Prehovor do duše
Ale čo sa týka tých zdravých jedál, Junior..... chcem keksík