Počas mojej dovolenky som zažila úžasné veci najmä v stravovacích zariadeniach. To čo vystrájajú čašníci v Taliansku sa vymyká zákonom, ľudským právam aj zemskej gravitácii.

1. Protežujúci čašník
Tento čašník má očividne jasné pokyny: doniesť jedlo LEN určitým hosťom. Títo hostia dostávajú prvé všetko a, samozrejme, prví aj z nenávidenej jedálne odchádzajú. Čašníkovi vôbec nevadí že okolo plačú deti alebo že iní klienti zomierajú od hladu. On má svoje poslanie.
Návod na prežitie: : Pokiaľ vystrelí okolo vás a pri plnení V.I.P úlohy preskočí váš stôl aj vašu hlavu, potknite ho a keď bude padať, zachyťte taniere ktoré niesol V.I.P stolu. Zjedzte obsah skôr ako sa spamätá.

2. Ukecaný čašník
Zameriava sa len na osoby ktoré má rád - t.j. osoby s ktorými môže prehodiť pár slov, zažartovať, prípadne sa posťažovať na nízky plat. Nemôžete to byť vy, nepoznáte totiž domorodý jazyk a ak ho aj poznáte, nepoznáte domorodé pomery. Alebo ste mu proste nesympatický. Preto vás obíde. A aj keby to tak rovno nebolo, potrvá mu dlho kým sa dostane k vášmu stolu keďže sa pri každom zdrží min. 10 minút (pokiaľ s=u hostia spevaví tak aj dvadsať).
Návod na prežitie: Vašou jedinou šancou je vyrušiť ho tým, že naňho budete kričať tak hlasno že nebude počuť čo hovoria jeho obľúbení hostia.

3. Zamilovaný čašník
Myslíte si že je výhodné keď sa do vás čašník zamiluje? Nie je. Sú len dve možnosti: buď je hanblivý a preto sa k vám bojí priblížiť alebo je naopak veľmi odvážny a snaží sa pobyt s vami predĺžiť (tým pádom sa nemôžete v pokoji najesť).
Návod na prežitie: Otrasne sa obliekajte a pri jedle grgajte alebo si občas prdnite. Veď sa on odmiluje.

4. Pomalý čašník
Po jedálni sa premáva so zasneným výrazom, vyhýba sa hosťom a každú chvíľu mizne. Ak aj si uňho niečo objednáte, nedonesie vám to lebo na to zabudol. Ak niečo nesie hosťom, nesie to po jednom. Prílišná námaha mu škodí.
Návod na prežitie: Je to jednoduché. Choďte si pre jedlo do kuchyne sám. Ak ste nezamestnaný, ponúknite sa ako jeho náhrada, iste sa ho radi zbavia.

5. Grambľavý čašník
Ide o jedinca s nedostatočnou svalovou hmotou a absenciou koordinácie pohybov. V praxi to znamená že mu veci padajú, nečakane padá aj on sám, prípadne vráža do stolov, hostí alebo iných čašníkov. V extrémnych prípadoch vám hodí na hlavu taniere.
Návod na prežitie: Nemá zmysel sa naňho hnevať - jediné čo má zmysel je uhýbať sa.

6. Žúrovací čašník
Najčastejšie ho vidíte na pláži, pri volejbale, futbale alebo na diskotéke. Pri práci je neupravený, cítiť z neho alkohol a pri chôdzi zaspáva.
Návod na prežitie: Keď sa blíži, zapchajte si nos a chráňte oblečenie. Možno bude vracať.Ak sa vám jedlo bude zdať divné, už vracal.

7. Biznis čašník
Ku klientom sa chová podľa toho aký mu dali tringelt. Ak veľký, obslúži ich rýchlosťou blesku, ak však nemáte peniaze, kašle na vás. Prípadne sa na vás ešte aj mračí a napľuje vám do taniera.
Návod na prežitie: Dajte mu tringelt.

Verím že sú aj dobrí čašníci, ale o tých nemá zmysel písať. Na čo by ste sa predsa bránili?

P.S. Najistejšie je uvariť si sám aj sa sám obslúžiť.

 Návod
Komentuj
 fotka
qarlla  21. 7. 2009 12:07
Tento týždeň som mala tiež nemilú skúsenosť s čašníkmi, boli sme asi šiesti v poloprázdnej reštaurácii, za polievkou sme čakali 40 min. a každý zvlášť, čiže nám ju nosili po jednej. Kamarát si objednal bryndzové halušky a asi po 20 min. som na nich dostala chuť aj ja a tak som to zo zúfalstva zakričala na okoloidúcu čašníčku (mala som šťastie, že ma počula, lebo kamoška si objednať nestihla), po ďalšej pol hodine umierania od hladu mi doniesli halušky, a to skôr ako spomínanému kamarátovi, ktorý ma inšpiroval (sedel pri inom stole). Ja už som dojedla, kamoška si konečne objednala a kamarátova porcia halušiek nikde, aj sme sa pýtali, že kedy budú, ale čašníčka "to ja neviem" (asi preto, lebo to bola už 4 pri našom stole) po hodine a pol sa konečne najedli aj ostatní, ktorí si objednávali ako prví...kamoš sa halušiek nedočkal
 fotka
narazuvzdornaa  21. 7. 2009 20:16
Nádhera



Ja mám skúsenosť aj s tzv. informovaným čašníkom..

,,V jedálnom lístku máte zeleninu s karí, môžete mi povedať, čo presnejšie v tom je?"

,,Hmm....čo?Ukážte, kde?Ahá...no veď viete.Zelenina.A karí."
Napíš svoj komentár