Začínajú sa prázdniny a to je mimo iné aj sezóna spoznávania iných kultúr. Ak na to nie je človek dobre pripravený, môže sa mu ľahko stať že takého príslušníka inej kultúry urazí (mne sa to už stalo). Preto je najlepšie zistiť kam patrí okamžite (podľa tzv. vonkajších znakov).

Angličan - ak máte dočinenia s typickým Angličanom (v Anglicku žije veľa prisťahovalcov takže nikdy neviete) rozpoznáte ho podľa toho že po jeho príchode sa rozhovor iných ľudí zastaví a obloha sa zatiahne (občas sa aj rozprší). V takomto stave to zotrvá až do jeho odchodu.

Ír - dá sa do pitia a následne vyspevuje trúchlivé piesne o zelených vrchoch, vojnách, hladomoroch, lúčení, atď. Pokiaľ sa nachádzate v Belfaste, vrhne sa na najbližšieho Angličana so slovami: , , Zmizni ty sviňa protestantská! "

Škandinávec - je veľmi tichý, príjemný a nevtieravý. Často pôsobí dosť impozantne - blondiak, statný a vysoký. Žiadne obavy, neublíži vám, je to dobrák ktorého jedinou neresťou je to že za dlhých večerov občas siahne po alkohole.

Estónec, Lotyš, Litovec - je ukážkou neblahého dopadu ekonomickej krízy - smutný, skrachovaný, depresívny ale nájdu sa aj hystericky výskajúci. Zrejme ho ale nestretnete, Pobaltie nie je turistická destinácia a oni na dovolenku už peniaze nemajú.

Bielorus - nestretnete ho. Lukašenko Bielorusko politicky izoloval.

Holanďan, Belgičan - veľmi dobre situovaný a ukážkovo civilizovaný. Nič ho nevyvedie z miery (snáď len zmienka o Maročanoch, moslimoch a mešitách).

Luxemberčan, Švajčiar, Monačan, Andorčan, Lichtenštainec - úha! Tak toto už nie je len dobre situovaný človek, tu máte dočinenia s úspešným bankárom spravujúcim majetok najväčších boháčov sveta. Podľa toho sa aj správa - diskrétny, chladný a pevný ako skala.

Francúz - je pravdepodobné že povie niečo hnusné na adresu Anglicka ale ak nie, rozpoznáte ho podľa životného štýlu, vždy prítomného vína, politických kecov, skepsy, demonštrovania a väznenia riaditeľa ktorý sa ho pokúsil vyhodiť. (Vyhodiť Francúza z práce je takmer nemožné.)

Španiel - pravdepodobne neprivedie so sebou býka ale kŕdeľ počerných detí a strašný krik ktorý rodina vydáva. Žiadne obavy, hovorí sa o nich že sú srdeční (ale to o sebe tvrdí takmer každý národ).

Portugalec - Nájdete ho takmer všade v západnej Európe. Zvyčajne tvorí najvýznamnejšiu menšinu a spoznáte ho podľa toho že robí domovníka, stavbára, proste čokoľvek čo mu príde pod ruku. Inak to isté ako u Španielov.

Nemec - odkedy sa vzdali nacistickej ideológie, bývajú mierumilovní. Zvyčajne ich nájdete v podobe bohatých dôchodcov s protézami oblečených do béžových farieb. Ak nie, mávajú zo sebou veľa jedla a na slnku sa vždy kompletne spália.

Rakúšan - možno sa vám pokúsi skontrolovať pas ale zvyčajne to robia len colníci. Inak je podobný Nemcom len s tým rozdielom že sám seba vidí ako živú bránu Západu a vás za ňu nepustí. Tip: Vyvarujte sa kradnutiu, nech nerobíte takú hanbu ako niektorí naši krajania.

Talian - rozpoznáte ho na prvý pohľad podľa futbalového dresu zapatlaného od jeho obľúbenej pizze. Býva výbušný, smerom na juh rastie počet mafiánov a zbraní.

Vatikánec - sú dve kategórie - pápež a ostatní. Pápeža asi spoznáte a ostatní sa vyznačujú vierou v Boha. Nie je veľmi zdvorilé pospevovať si: , , Do prdele s pápežom."

Malťan - zrejme zo sebou vedie otravnú manželku a je skrúšený (na Malte je rozvod zakázaný), ak je v cudzine, nadšene sa rozhliada po množstve priestoru (Malta má najvyššiu hustotu obyvateľstva na svete).

Poliak - je možné že sa vám pokúsi niečo predať, mimo to sa bude modliť aby ten podvodný obchod Pán Boh požehnal. Ak je to robotník, treba si dávať pozor, často bývajú agresívni a nože nosia vo vačku.

Čech - možno ho ani neuvidíte cez haldy potravín ktoré nesie zo sebou na dovolenku aby ušetril. Ak ho uvidíte, presne vám vysvetlí akú turistickú trasu mieni absolvovať. O pár týždňov sa dočítate že sa pritom zranil alebo zabil (extrémne prípady zrania alebo zabijú aj všetkých naokolo).

Slovák - V cudzine ho spoznáte okamžite. Akonáhle si pomyslíte že sa niekto chová nevhodne alebo vulgárne, zostáva minúta kým na vás prehovorí slovensky. Nežartujem, mám to z vlastnej skúsenosti.

Maďar - táto téma je momentálne až príliš živá, nebudem sa vyjadrovať. Veď, všetci vieme...

Rumun - Cestou vlakom Rumunskom (najmä v chudobnejších oblastiach) sa vám pokúšajú zobrať aspoň niečo a ak to nejde, aspoň niečo vyžobrať. Netreba sa na nich hnevať, už od čias Drakulu sú na tom veľmi zle.

Bulhar - Je podobný Rumunovi ale predsa len o niečo bohatší. Je tu reálna šanca že stretnete moslima, zvyčajne v podobe nejakej zahalenej babky.

Moldavec - asi ho nestretnete, pri takej chudobe vycestovať nemôže a vy tam určite nepôjdete.

Ukrajinec - je možné že ho stretnete ako vystupuje z auta ktoré ešte pred týždňom patrilo vám. Tip: ak sa vám niečo stratilo, hľadajte na Ukrajine, vaše auto je už tam.

Juhoslávec (bývalý, samozrejme) - možno sa pokúsi počas vašej prítomnosti zmlátiť nejakého iného Juhoslávca, inak ho asi nespoznáte. Nie som s to ich hodnotiť, v tej zmeske sa nedá vyznať.

Albánec - ak ste mali pred minútou hodinky na ruke a už ich nemáte, práve ste ho stretli.

Grék - Ako všetky národy Stredomoria - hopká si z ostrovčeka na ostrovček, má dobrú náladu a ak nie, je to preto že demonštruje za zosadenie vlády alebo ničí domy boháčov. Milý.

Turek - nevieme či je to ešte Európan ale dajme tomu že hej. Nuž, cítiť z neho orient, islam a iné zvláštne vône. Je ale vždy usmiaty a snaží sa vám predať nejaké čačky. (Deľte tromi a odčítajte počet Turkových zubov ktoré vidíte - máte skutočnú cenu.)

Cyperčan - Výrečne usiluje o zjednotenie Cypru a pritom neváha siahnuť po zbrani. Heslo dňa: Zjednotíme Cyprus a Turci do Turecka!

Gruzínec - Odporne zazerá na každého Rusa a popritom sa snaží zrekonštruovať domček ktorý ľahol popolom vďaka ruským tankom. Prvá otázka: , , Prečo ste nám nepomohli? "

Armén, Azerbajdžanec - čo už mám povedať? Mne tie ich krajiny pripadajú ako koniec sveta. A pritom sú rovno v strede mapy!

Rus - stretnete ho v Rusku, v Normandii alebo kdekoľvek kde sa točia peniaze. Kraľuje východoeurópskej mafii alebo vyhrožuje celému svetu. Sú veľmi rôznorodí.

Upozornenie: Článok je myslený ako vtip a nechce nikoho uraziť ani znevažovať iné kultúry.

Prajem príjemné spoznávanie sveta!

 Návod
Komentuj
 fotka
sisska  29. 6. 2009 10:12
super, tento článok má šmrnc
 fotka
biancadetolle  29. 6. 2009 12:12
Zabudla si na národ, ktorý je všade doma
 fotka
hunter2  29. 6. 2009 12:58
@biancadetolle alebo nikde doma?
 fotka
narazuvzdornaa  29. 6. 2009 15:53
Nemám rada kydanie na iné národy (zbožňujem cudzincov, teda okrem militantných), napriek tomu upozorneniu...



Ale so Slovákmi máš absolútnu pravdu
 fotka
flascha  3. 7. 2009 22:45
Slováci odhalení
Napíš svoj komentár