Poznáte to. Keď vás niečo fascinuje. Môže to byť čokoľvek. Môže to byť vec, predmet, príroda alebo aj človek. Nejaká osobnosť. Hocijakej kategórie. A mňa človek fascinuje.
Žena. Žena ktorá sa označuje za najväčšiu masovú vrahyňu všetkých čias. Alžbeta Báthoryová.

Počula som o nej vždy. Dedo miloval historické romány a históriu vôbec, tak mi ju vždy nejak spomínal.
Mňa to zaujímalo.
Raz som sa prehrabovala v jeho knižnici a našla som tam zelenú hrubú knižku "Bátoryčka". Tak som si to vzala. Dedo povedal že je to dobrá kniha, tak som to začala čítať.
Večer som si ľahla do postele a čítala som. Prešli hodiny a ja som sa nedokázala odtrhnúť od knihy.
Ona ako osoba ma veľmi zaujala. Našla som sa v nej v určitých veciach.

Myslím že hneď na druhý deň som si spravila pol litra nejakého čaju a sadla som za PC. Keď ma niečo očarí, som schopná hľadať informácie a sedieť nad tým aj celú noc. A tak to bolo aj v tomto prípade.
Otvorila som gúgel a hodila tam Alžbeta Báthory. Vyhodilo mi kopec odkazov, tak som to postupne čítala jeden po druhom.
Jasné, legendy som poznala. Ale chcela som vedieť aj nejaké fakty.
Vraj väčšinu Báthoryovcov charakterizovali výstredné povahy. Vraj mali sklony k samoľúbosti,pýche, tyranstvu, zmyselnosti a aj k sexuálnej zvrátenosti.
Už po tomto som zaryto čítala ďalej.
Alžbetu vydali strašne mladú. Aj toto zjavne prispelo k jej povahovým črtám.

Prečítala som si o nej "tony" informácií. Poznám to od A po Z. A aj odzadu. Vždy sa o jej údajnom mučení písalo ako keby to boli fakty. Našla som však ale aj domnienky že to bol podvod. Že ju chceli obrať o majetky. Vlastne sa nikdy nič sto percentné nedokázalo.
A po Jakubiskovom filme, na ktorom som samozrejme bola, som nad tým začala fakt uvažovať.
Fakt je, že bola posadnutá mladosťou a svojou krásou.

Ale vrátim sa ešte ku knihe. Čítala som to naozaj zaujato. Autor ju opísal ako mrchu, to áno. Ale do vnútra podstaty skryl aj dôvod. Kto chce, uvidí ho. Kto nie, táto žena pre neho zostane sadistickou sviňou.
Všetko má svoj dôvod. U nej to bolo viac faktorov.
Láska, potrat, vojna v ktorej jej manžel neustále bol, samota na dvore, utajená dcéra a na to všetko ešte aj posadnutosť sama sebou.
V niektorých pasážach som mala pocit akoby som bola ňou, úplne som ju chápala.
Že bola krutá to je fakt, ale kto v tej dobe nebol??

Najviac ma na nej ale zaujala práve tá jej posadnutosť. To isté ma zaujalo napríklad aj na Sissi.
Možno aj preto že aj ja som tak trošku posadnutá sebou.
Mala chorobný strach zo staroby. Vrásky ju privádzali do šialenstva. A preto hľadala spôsob ako zostať krásna.
Či to bolo kúpanie sa v krvi dievčat, ktoré mala údajne zabíjať alebo bylinky od podivnej bylinkárky to sa už nedozvie nikto.
Fakt je, že o niečo sa pokúšala.
Krása bola jediné na čom jej záležalo. Šalela z toho.
Hovorí sa že jej kaderníčka pri česaní vlasov spravila chybu, pričom ju grófka udrela do tváre tak, že jej ženina krv kvapla rovno na grófkynu ruku.To bola jej prvá skúsenosť s krvou
Grófke na tom mieste vraj opeknela a spevnela pokožka. Potom zavolala svoje slúžky a nechala podrezať dievčaťu žily na rukách, aby sa v jej krvy mohla vykúpať. Táto kúpeľ bola začiatkom orgie, ktorá trvala 10 rokov. VRAJ.
Potom to vraj pokračovalo tak, ako všetci iste dobre vieme.

Keď už bola Alžbeta odsúdená na zamurovanie do veže, dostávala len jedlo a vodu. Nepostavili ju pred súd kvôli jej šľachtickému rodu.
Zomrela po štyroch rokoch.
A v čachtickej farskej kronike je napísané toto: "21.augusta roku Pána 1614 píšem tieto riadky po odchode Mikuláša LOŠONSKéHO, ktorý mi prišiel zvestovať, že čachtická pani tejto noci v žalári dokonala. Teda už je koniec sporu medzi palatinom a kraľom, či postaviť krvavú pani pred sudcov alebo nie. Už je pred najvyšším sudcom. Zomrela bez svetla, bez potechy, celým svetom odvrhnutá a opustená. Nie gróf Nyary, smrť postavila Báthoryčku pred súd. Pred súd najspravodlivejší… Vonku zavíja besný vietor, akoby 10 bosoriek zomrelo…."


Ak sa ma niekto opýta, kto je moja najobľúbenejšia historický osobnosť z fleku poviem že Báthoryová aj keď ešte je to Sissi a Marilyn Monroe.
Ale Bátoryčka, tak tá ma neskutočne fascinuje. Jej povahové rysy. A vlastne celá ona ako osoba.

 Blog
Komentuj
 fotka
ena233  2. 9. 2010 19:39
fascinujúce.....

len otázka? prečo si to dala do záchoda???
 fotka
rainbowwarrior  2. 9. 2010 19:43




 fotka
joelina  2. 9. 2010 19:58
robila som o nej seminárku pred rokom, aj tak som stále na vážkach, ktorej verzii veriť
 fotka
mizoyka  2. 9. 2010 20:02
Veľmi dobrý blog a inak, aj mňa táto osoba dosť zaujíma.



Prvé, čo som však vylúčila, boli tie kúpele v krvi, pretože krv sa za pár minút vyzráža tak, že navrchu ostane voda a krv sa usadí, čo by v reáli ten kúpeľ nebol možný.



A z tohto faktu vyvodzujem, že bola nevinná.

Aj keď krutá bola, to je v zápisoch a taktiež mohla zavraždiť pár slúžok z neuposlúchnutia rozkazu v prívale hnevu...ale cca. 650? Nie je šanca, si myslím.
 fotka
motorbreath  2. 9. 2010 20:02
"Vraj mali sklony k samoľúbosti,pýche, tyranstvu, zmyselnosti a aj k sexuálnej zvrátenosti." - no ano incesty a podobne srandy spajanie majetkov a veci s tymto suviciace sranda celkom..

"Či to bolo kúpanie sa v krvi dievčat, ktoré mala údajne zabíjať " o tomto som cital s jakubiskom rozhovor, to je fake ono by to musela byt dost kruta sprcha a nie kupel, pretoze ludska krv ma vraj zrazanlivost dobru velmi cize by jej ta krv vo vani asi dlho nevydrzala
 fotka
ivlu  3. 9. 2010 00:24
Jednoznačne ako historik musím odmietnuť romatnické povahy o kúpaní s v krvi dievčat. Batoryčka, a je to aj dokázané mala zrejme v povahe sadistické sklony, prečo nie. Histŕoia je plná osobnosti s takýmito sklonmi.



Zoberme si takého Vlada Tepesa, známeho Drakulu. Jeho popravy boli takmer výstredné.



Zoberme si Suleimana Nádherného, ktorý dal napichnúť na kôl 3 tisíc obranocv Belehradu, aby zdeptal morálku.



Zoberme si popravu Juraja Dóžu, ktorého upiekli za živa a dokonca mu na hlavu nastokli rozpálenú žeravú korunu.



Zoberme si Sparkaovych povstalcov, ktorých niekoľko tisíc ukrižovali.



Doc. Kočiš na archívnych materiáloch preukázal veľké množstvo sadistických manierov Bátoryčky.





Pri dobrej nálade bodala dievčatá ihliami do prs, rúk a pohlavných orgánov.



Ale niekotré dievčatá boli holé postavené v najťahšich mrazoch na dvor a polieané vodou, prípadne iné dievča bolo holé potrete medom a priviazané ku stromu s chrobákmi a hmyzom....



Tieto drastické popravy dokazujú, že nešlo vôbec o krv, ale o zvrátené sadistické rozkoše, keď vidí niekto obeť trpieť..





Podme o pár storočí neskôr. 20. storočie tiež pozná niektoré takéto nuansy. Pečo niektoré židovské a ruské dievčatá boli do kkoncentráku /ženského/ v Ravensbrucku pri vážané nahé a atie, čo sa odmietli vyzliecť popravené kyselinovým kúpelom /zaživa ropustene vkyseline/ A to podotýkam, že je 20. stor.



Preto na záver jeden dodatok, Batorýčka sa vôbec nekúpala v krvi, to je zmytologizované prostredníctvom Joža Nižňanského autora historických románov. Bathoryčka mala všetky prvky sadizmu, čo nebolo nič nevídané v tomto období..
 fotka
gothicpoethic  3. 9. 2010 18:25
Mala si napísať, že tá citácia je uverejnená aj v knihe Nižnanského
Napíš svoj komentár