Predpokladám, že toto celé bude len jeden obrovský výkrik do tmy. Každopádne je to niečo, čo sa vo mne formovalo už dlhšiu dobu a možno len čisto zo skutočnosti, že túto stránku som svojho času veľmi obľuboval a výrazne k jej rastu prispieval by bolo fajn si trochu niečo povedať. Konkrétne teda to, že ma veľmi mrzí už dlhé roky kam sa vlastne Birdz dostal. Je až fascinujúce si uvedomiť, koľko možností sme tu mali niekedy v roku 2009, a kde sme sa ocitli v roku 2024. Mal by som ešte tiež dodať, že celé toto je iba môj subjektívny pocit, a nie je potrebné, aby ma niekto v tomto ohľade citoval. Môžem sa v mnohých ohľadoch mýliť.


Ak by som mal byť celkom otvorený po Pokeci sa Birdz pre mňa stal asi takou prvou sociálnou sieťou, ktorá bola naša. Slovenská. Niečo, čo sme mohli ako ľudia všetci postupne budovať. Nepotrebovali sme byť spojení s celým svetom. V podstate sme si úplne vystačili len tak medzi sebou. Zveľadovať túto stránku sme tak povediac mohli všetci. Tvorili sa zaujímavé blogy, písali sme básničky, tvorili poviedky... prípadne dávali len tak nejaké naše myšlienky von. Istým spôsobom to bola aj pre mňa istá forma sebaprezentácie. Na tejto stránke som stretol veľmi veľa ľudí. Na niektorých spomínam rád, na iných moc nie, no je treba povedať, že väčšina z tých, ktorí sme tu kedysi boli už sú oveľa starší a na Birdz buď nemáme čas, alebo sme sa posunuli niekam úplne inam.

Popravde by ma celkom zaujímalo kde veľa z tých ľudí je dnes, ako sa im darí, prípadne či ešte občas (tak ako ja) zavítajú na tieto stránky a chcú si pripomenúť staré časy, no to sa pravdepodobne nedozviem. Každopádne by som chcel povedať ešte jednu vec, ktorú som na Birdzi kedysi miloval absolútne najviac, a tou bola možnosť urobiť si svoj vlastný profil absolútne unikátne. Všetci sme sa mohli hrať s pozadiami, farebnými paletami ohľadom písma a už len takto na úvod v podstate mohli ľudí vítať do našich svetov. Ktoré boli často úplne iné a myslím si, že nikto nemal úplne rovnaký profil. Tá tvorba vlastných profiloviek bola svojho času niečo jedinečné a veľmi ma mrzí, že to skončilo s príchodom nového modrého dizajnu.

Keď som ale posledné roky pozeral blogy, málokedy som objavil niečo, čo ma výraznejšie oslovilo. Sú tam ľudia, ktorí prispievajú stále, iní prispievajú menej, no nemám pocit, že by som v nich objavil niečo, čo by výraznejšie stálo za to, aby som tomu venoval svoj čas. Možno to je ale aj spôsobené vekom. Koniec koncov je treba si povedať, že na Birdz som sa registroval roku 2006 a mal som vtedy 18 rokov. Dnes je rok 2024 a rokov už mám 36. Možno sa Birdz rokmi toľko nezmenil (okrem toho, že sa stratil Časák za čo som dodnes fakt naštvaný), ale zmenila sa komunita. Možno sa tu dnes ľudia stále stretávajú... možno je tu nová mladá generácia (ja som mal 18 keď som sa registroval, no mnohí ľudia, s ktorými som vtedy komunikoval mali aj 13 alebo 14 rokov). Každopádne viem, že mi tie časy chýbajú. Birdz pôsobil úplne inak. Oveľa zaujímavejšie, pestrofarebnejšie a mal som pocit, že funguje a dáva mnohým priestor skúšať robiť niečo unikátne. Dnes ten pocit už z tejto stránky nemám.


Sú tu ešte niektorí, kto si pamätajú časy z roku 2006 - 2010. Ak áno, som zvedavý, či to vnímate rovnako. Ja by som si ale prial, aby to tu vyzeralo ako 15 rokov dozadu. Pretože vtedy mi to celé dávalo viac zmysel.

 Úvaha
Komentuj
 
 fotka
soruniel  9. 9. 2024 14:14
Myslím, že nás tu je viac a zdieľame tvoj názor. Môj prvý profil je približne z 2007 - 2009. Miloval som to tu. Od atmosféry cez nevyčerpateľnú studňu kreativity, o ktorú bol záujem. Ľudia radi čítali nové príspevky a dokázali sa k nim vyjadriť inak ( snažili sa čítať s pochopením, diskutovať o tom čo chcel autor povedať, pochváliť..)

Určite sa tieto veci menia aj vekom ale v mojich očiach z tohoto webu ostala doslova vyhasnutá hviezda oproti tomu, kam to kedysi smerovalo. OUR MEDIA na maily ani neodpisujú, prípadne sa na ich info mail ani nedá dopísať. A keď už nastala tak silná nostalgia, že som sa sem s nadšením pred pár dňami vrátil, tak mi to zvykne často len lámať srdce a smutne sledovať tie prastaré príspevky, ktoré kedysi tak moc znamenali.

Či už to boli priatelia, náhodné známosti, prvé lásky... všetko som to zažil tu, na Birdzi. Aktuálne mám po 30tke a pomaly na mňa dopadá pocit, že moju dobu už odvial vietor a dnešný svet tak úplne nestíham.
 
 fotka
endre-silentname  9. 9. 2024 14:42
@soruniel Ako mám pocit, že ti už to asi s touto stránkou vzdali... a proste ju len nechávajú umrieť. Je to smutný pohľad.
 
 fotka
soruniel  9. 9. 2024 14:48
@Endre-Silentname Každopádne je pekné vidieť, že niekto ďalší zdieľa rovnakú nostalgiu a pocity k tomuto celému. Birdz bol miestečko, kde som v tomto divnom svete a živote dokázal nájsť pochopenie a dočerpať kreativitu, inšpiráciu.. občas sa trochu pohádať o odlišnom názore
 
 fotka
tequila  9. 9. 2024 16:08
"Všetci sme sa mohli hrať s pozadiami, farebnými paletami ohľadom písma a už len takto na úvod v podstate mohli ľudí vítať do našich svetov.(...)"
kks som strasne rad, ze ta doba uz skoncila. doba, kedy si 99 % ludi dojebavalo vlastne profilovky nechutnymi vygrcanymi dizajnami bez stipky vkusu, citu a UX znalosti.

inak tvoju nostalgiu chapem, ale hento fakt nie. a furt trvam na tom, ze by som bol sqely admin, este aj teraz by som dokazal B. vzkriesit z popola
 
 fotka
robinson44  9. 9. 2024 16:15
@tequila čo by bol tvoj prvý krok ako admin Birdzu, kde by si začal ?
 
 fotka
endre-silentname  9. 9. 2024 16:27
@tequila je pravda, že niektorí s tým nevedeli robiť ideálne a potom sa nič nedalo čítať.

Ale aj iné veci… ako vlogy, ktoré už nie sú dávno, furt neobnoveny časák, Birdz stretavky, tituly atd. Kedysi to bolo miesto prekypujúce kreativitou. To sa dnes povedať nedá. Fotky a statusy sú dokopy na každej inej sociálnej sieti.
 
 fotka
tequila  9. 9. 2024 16:56
@robinson44 to je ako ked zdedis stary plorozpadnuty hotel a niekto sa ta spyta, cim by si zacal. toho je neskutocne vela a zacat treba na niekolkych frontoch naraz. takze 1 krok za mnohe: vratil by som dizajn z roku 2010 (okrem individualizovatelnych CSS) a vypytal si poriadny rozpocet, s tym, ze do 3 rokov zarobim firme dvojnasobok
 
 fotka
kjuby  9. 9. 2024 20:26
@tequila na hrad !!!
 
 fotka
willbebetter  10. 9. 2024 19:33
ja si tie casy velmi dobre pamatam mala som tusim 16 ked som sa regla. uprimne CSS som neznasala nikdy som si to nenastavila. ale ten obsah co tu bol, komunita, to bolo super. a divim sa, ze to tu nechali umret. mohol to byt skvely ziskovy projekt
Napíš svoj komentár