@mielikki nemozes rozpisat riesenie hned v prvom komentari
jj no to je dalsia z veci za ktore moze tomas velakrat mu uz bolo navrhovane nech sa vysledok ankiet zobrazuje az po hlasovani nech nehlasuje vzdy kazdy za popularnejsiu moznost alebo naschval naopak
preto vravím, že viem, prečo si to zmazal
len som sa bála zahlasovať zle a byť tu pred všetkými za blbú, tak som radšej napísala, ako som na to prišla, aby všetci videli, že som sa aspoň snažila
hej no, vlastne ešte som nevidela, aby to niekde fungovalo takto (možno mimo ankiet na FB, ale tam predpokladám, že to je využívané hlavne na dohadovanie sa a teda to dáva zmysel)
už som párkrát takto bola nútená len preto, lebo som chcela vidieť výsledok
@mielikki zaujimave by bolo sa dohodnut s par birdzakmi o ktorych sa vie ze nie su uplne vytreti nech zahlasuju za jednu nespravnu moznost hned ako prvi, co by robili ostatni ludia potom
@wistingher az na to ze 1+1 je 100%
ked zaplatis 100 eur za kokot a dostanes jeden cely kokot zdarma tak jak to moze byt polovicna zlava ked mas 2 kokoty v cene 100 eur a nie 200?
konecne percento by malo byt zrejme 25%
@lenkaska1 chap ako zlava 100% na ten kus zdarma to vysvetlenie, lebo typek pocital ze 50%, ked potom kontinualne robil tie percenta z toho ta ksa mu to len zmensovalo.
ta otazka bola ze kolko je 4+1 zdarma a nie ze kolko je jeden zdarma kebyze kupujes 5 - tak sa dopracujes na 20%
takze pri 4+1 to musi byt jedine 25%
@staphylococcus ale otazka znela inak.. ty mas 4 veci a jednu mas kompletne zdarma..
@lenkaska1 sedlacky:
ako mozu klesat percenta (v kontexte toho ze ten jeden zdarma sa tam pripocitava, v tomto pripade 4ks je 4x 25%, cize 5ks je 125%, cize ten jeden zdarma je 25% navyse zdarma, a nie ze mas 100% a z toho jeden zdarma je 20%) ved cena v peniazoch na ten kus zdarma je stale rovnaka aj pri 100+1
a druhy sedlacky:
kupis si 4 jablka a zaplatis 100€. dostanes jedno zdarma (podla vysledku ankety teda hodnota 20€, ale realne hodnota 25€, cize celkova realna hodnota 125€ - ceny som dal rovnake ako percenta aby sa to nemylilo)
potom sa rozhodnes ze to jedno 20€ vratis a ostane ti 105€ ?
k0k0cina
@prasaman Tak ako to pises ty, by to sformuloval nejaky obchodnik a marketer Lebo naozaj dostat jedno so zlavou 100% znie omnoho lepsie ako 5 kusov so zlavou 20%
A ak by normalna hodnota 4 jablk bola 100€, tak piatich by bola 125€. Ale kedze je prave akcie 4+1 tak dostanes 5 jablk namiesto sumy 125€ za sumu 100€. Cize mas 25€ zlavu zo 125€ a to je 20% zlava zo sumy 125€.
@lenkaska1 zle pises, to som prave vysvetloval vyssie ze ty nekupujes 5, ale 4... ty to musis pocitat z toho co platis, nie z toho co by si platila keby si kupovala 5..tam ziadne keby nebolo...
zaplatis 100€, ale dostanes hodnotu 125%. dostala si teda zlavu 25% z toho co si zaplatila.
predstav si ze kupis 4 jablka za 100€
na druhy den ti povedia ze ti daju jedno zdarma ak prides.
jedno zdarma je svojim sposobom 100% zlava, nemylim sa?
100% zlava predstavuje 25€ - co je hodnota toho jablka.
Dostala si ho zadarmo, takze si platila a mala platit 100€.
a z toho co si mala platit a zaplatila si, je 25 eur 25% zlava.
ano, to co pises ty je pripad, ze ides tam s tym ze kupujes 5 a potom dostanes jedno zdarma, vtedy to suhlasi s 20%.. ale to by musela ta otazka byt tak polozena, ze 5 a z toho jeden zdarma...
ale ty kupujes 4 a potom dostanes jedno zdarma, to su dve uplne ine veci.
Otázka znie, aká je zľava na jeden produkt, ktorý je v akcii 4+1 zdarma. Myslím, že je to dosť jasné z tej otázky. Ten 1 produkt zdarma, ti tam robí tú zľavu. Preto tá otázka vôbec má nejaký zmysel. Keby tam ten produkt zadarmo nebol. Bolo by to 4x 100% ceny. , keďže je tam 4+1 tak je to 4x 100% ceny + 1x 0% ceny.
Čiže ak máš 4x100€(100%) a máš k tomu 1x0€(0%) tak aká je zľava na produkt, ak máš akciu 4+1 zdarma? ... No taká, že vydelíš Plnú cenu počtom kusov.
To máš rovnako ako keď máš 5litrovú bandasku niečoho, a musíš podla zákona vyčísliť sumu za liter. Tak čo spravíš, vydelíš cenu počtom litrov. 100€/5 = 20€ za liter.
@prasaman Chapem ako to myslis, ale podla mna to ma stale dieru co pises. Dam ti teda priklad presne podla tvojej logiky a som zvedava na odpoved.
Predstav si ze kupis 4 jablka za 100€
na druhy den ti povedia ze ti daju 10 jablk zdarma ak prides. To je svojim sposobom 100% zlava na 10 jablk. 100% zlava predstavuje 250€ - co je hodnota 10 jablk. A to je teda kolko % zlava zo 100€, z toho co si zaplatil?
@wistingher "No taká, že vydelíš Plnú cenu počtom kusov."
plná suma je 125€, pocet kusov 5 - to je 25.
kolko je 25€ z toho co si zaplatil, a nie z toho, co by si MAL PLATIT ak by si kupoval 5 ks?
jak to moze byt 20% ?
Lenkaska1- zlava je 250% zo 100€. (cize 250 eur zlava pricom platis stale tych 100€)
@wistingher vypocitaj si to podla lenkaskynho prikladu tu tvoju uvahu co ti teda vyjde..
kupis 4 jablka a dostanes 10 zadarmo, to som zvedavy velice co ti vyjde
@prasaman Ale ty si retardovaný? Z toho, čo si zaplatil, nie je žiadna zľava.
Ak 1kus stojí 25€ ... 4kusy stoja 100€ ... máš akciu 4+1 zdarma. Zaplatíš za 4 kusy, teda 100€, ALE, máš kusov 5(pretože jeden je zadarmo k tomu). Takže aká je zľava na jeden kus ? Cena/počet kusov= 20%
čiže ty hovoríš že "a z toho co si mala platit a zaplatila si, je 25 eur 25% zlava."
Že ty hovoríš, že zľava je 25% , ale pritom počítač so sumou za 4kusy, ale keď už, tak v tvojom prípade, ak berieš do úvahy iba cenu 100€, teda to čo si platil, tak tam nemáš žiadnu zľavu, veď si platil plnú sumu. 1kus 25€, 4kusy 100€. Ak dostaneš k tomu jedno zadarmo, tak už máš 5 kusov. A razom 5kusov je 100%. A 1 kus je tým pádom 20%. A 20% zo sumy 125€ je 25€.
Ale odpovede sú v percentách.
My sa nepýtame koľko percent z celkovej sumy ktorú si zaplatil za 4 kusy, je jeden kus.
Vieš čo je problém v tom čo hovoríš, že s viac ako 100€ sa nedá počítať. Potom prichádzajú chybné výpočty. Nie tak dávno som tak sestre počítal príklady do školy, a tiež ma napadlo ísť s percentami nad 100% , ale nie, nevychádza to správne.
Plná cena 4x100€(100%) + 4x0€(0%) ... čiže máš 8 kusov, platil by si 800€
Lenže, ty nemôžeš navyšovať percentá nad 100% ale musíš cenu dať do tých 100% inak ti vídu blbosti.
Čiže razom 100% už nie je 4x100€ , ale tým že dostaneš 4 zadara, tak máš 8 kusov je 100% a 1 kus je X%(neznáma) ... čiže máš 12,5% ALE, ty si dostal 4kusy zadarmo, nie jeden, čiže to musíš ešte vynásobiť štyrmi. Čo ti dá 50% .
10+1 je 9% zľava
4+10 je 71,42% zľava ...
samozrejme z plnej sumy. Čiže ak by si normálne kupoval 14 kusov tak by si zaplatil 14*100€=1400 ... ale , kupuješ iba 4 a dostaneš 10 zadarmo, čiže 4*100€=400€ čiže si zaplatil iba 28,58% z plnej sumy. Čiže si mal zlavu 71,42%
Ty to počítaš úplne zle Ty počítaš percentami nad 100% čo je hlúposť. A máš 11 kusov z ktorých si dostal 1 zadarmo. Pričom 1 kus stál 10€ tým pádom máš cenu za 10kusov 100€, za 11 kusov stále 100€ čo je 100% / 11 = 9% (a nejake drobne) ... ty to počítaš ako že 10 kusov je 100% a 11 kusov je 110% a tak to delíš že 110% / 11 = 10% čo je maximálna blbosť. Žiadnych 110% nie je.
@prasaman veď počítaš akoby neboli zadarmo. Potrebuješ vypočítať tu zľavu.
je to divný príklad, ale je to 71% zlava ak máš 4+10. za 4 zaplatíš(riadnu sumu), o kolko je to lacnejšie než zaplatiť za 14(riadnu sumu) ? ... a dáš to na %
@wistingher ale ja nemam 11 kusov dopiče
ty tomu vobec nechces pochopit.
ty mas 10 a jeden zadarmo.
MAS 10
MAS 10
MAS 10
o ziadnych 11 nikde nie je rec
ten jedenasty dostanes zadarmo.
to nemozes pocitat nikde do ziadneho priemeru s peniazmi predsa.
tak ako to 4+1
skratka tu kazdy rata akoze mas 5 a z toho jeden mas zadarmo.
ale to je uplne nieco ine ako mat 4 a jeden dostat zadarmo.
uz sa mi s tym nechce jebat, nikto to nechce pochopit.
@wistingher 4 + 10 zadarmo musi byt zlava daleko cez 100%, ved pouzi uplne sedlacku logiku, ked dostanes omnoho viac zadarmo ako si kupil jak to moze byt vobec pod 100% zlava ?
ked to uz chceme prevadzat matematicky na tie percenta.
@prasaman@46 pomohlo by ti keby ta ponuka bola formulovana Kup 5 kusov zaplat len 4? lebo to je presne to co sa tu deje @47 wtf je zlava cez 100 percent? ked kupujes hocikolko kusov a platis aspon cent tak vysledna zlava na kus bud vzdy pod 100%
môžu napísať že je jeden kus v 20% zlave. Ale aby zvyšili predajnosť, tak použivaju tieto akcie že 4+1 napríklad. čiže za 4(100€) si zaplatíš, a jedno dostaneš zadarmo(0€|. Čiže máš 5 kusov, platil si 400€ ... a 100€ je 25% áno, lenže to nepočítaš zľavu. to počítaš percentuálnu hodnotu 1 kusu zo 4 kusov. To že máš 5 kusov a nie 4 uplne v tvojom pripade ignoruješ.
@etelnair dobre a ked ides kupovat nic, cize 0 a dostanes 5 ks, kolko to je? aspon 100% nie ?
tak preco by nemohol 3 nasobok toho co si kupil byt 100% + ?
ked jeden kus toho niecoho stoji 100eur a zlava bude 20% tak mozes vziat 5 kusov za sumu 400 eur, co je rovnaky vysledok ako keby percentualna zlava nebola a ponukali by ti 4 za plnu cenu a jeden k nim zdarma
"skratka tu kazdy rata akoze mas 5 a z toho jeden mas zadarmo.
ale to je uplne nieco ine ako mat 4 a jeden dostat zadarmo."
Dobre, celkova zlava, ak kúpiš 5 kusov a zaplatíš za 4, je 20%
To máš jednu variantu. Podľa mňa správnu, a logickú.
A tá tvoja je, že 4kusy kúpiš a zaplatíš za 4, a to je aká zľava prosím ťa? To je plná cena. Ako môžeš k 100% 4kusy, vydeliť si 100/4 =25 , a to pripočítať ku 100% na 125% a to vydeliť 5 a tvrdiť že je to 25% ? ... wtf ? Snáď nemáš vychodenú obchodnú akadémiu...
@prasaman počuj, keď si v obchode tak ti píše, dajme tomu 4+1 zadarmo ( pri kúpe piatich kusov cena za jeden = y, y=80%x)
Keď kus je 10 eur, cena za kus pri zľave 4+1 je 8 eur.
No na matiku síce žiadny expert nie som, tak ani sa nad tým nejdem zamýšlať, no čo som čítal som sa dozvedel, že tieto akcie ,,+ niečo zdarma" spôsobuje plytvanie potravinami ...preto mnoho ekológov bojuje proti tomu, aby reťazce zavádzali takéto formy akcii ...toľko k téme
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
57 komentov
ale nebudú aj tak teraz všetci opakovať a klikať na tú istú odpoveď a tváriť sa múdro?
jj no to je dalsia z veci za ktore moze tomas velakrat mu uz bolo navrhovane nech sa vysledok ankiet zobrazuje az po hlasovani nech nehlasuje vzdy kazdy za popularnejsiu moznost alebo naschval naopak
len som sa bála zahlasovať zle a byť tu pred všetkými za blbú, tak som radšej napísala, ako som na to prišla, aby všetci videli, že som sa aspoň snažila
hej no, vlastne ešte som nevidela, aby to niekde fungovalo takto (možno mimo ankiet na FB, ale tam predpokladám, že to je využívané hlavne na dohadovanie sa a teda to dáva zmysel)
už som párkrát takto bola nútená len preto, lebo som chcela vidieť výsledok
ked zaplatis 100 eur za kokot a dostanes jeden cely kokot zdarma tak jak to moze byt polovicna zlava ked mas 2 kokoty v cene 100 eur a nie 200?
konecne percento by malo byt zrejme 25%
ta otazka bola ze kolko je 4+1 zdarma a nie ze kolko je jeden zdarma kebyze kupujes 5 - tak sa dopracujes na 20%
takze pri 4+1 to musi byt jedine 25%
@lenkaska1 sedlacky:
ako mozu klesat percenta (v kontexte toho ze ten jeden zdarma sa tam pripocitava, v tomto pripade 4ks je 4x 25%, cize 5ks je 125%, cize ten jeden zdarma je 25% navyse zdarma, a nie ze mas 100% a z toho jeden zdarma je 20%) ved cena v peniazoch na ten kus zdarma je stale rovnaka aj pri 100+1
a druhy sedlacky:
kupis si 4 jablka a zaplatis 100€. dostanes jedno zdarma (podla vysledku ankety teda hodnota 20€, ale realne hodnota 25€, cize celkova realna hodnota 125€ - ceny som dal rovnake ako percenta aby sa to nemylilo)
potom sa rozhodnes ze to jedno 20€ vratis a ostane ti 105€ ?
k0k0cina
A ak by normalna hodnota 4 jablk bola 100€, tak piatich by bola 125€. Ale kedze je prave akcie 4+1 tak dostanes 5 jablk namiesto sumy 125€ za sumu 100€. Cize mas 25€ zlavu zo 125€ a to je 20% zlava zo sumy 125€.
zaplatis 100€, ale dostanes hodnotu 125%. dostala si teda zlavu 25% z toho co si zaplatila.
predstav si ze kupis 4 jablka za 100€
na druhy den ti povedia ze ti daju jedno zdarma ak prides.
jedno zdarma je svojim sposobom 100% zlava, nemylim sa?
100% zlava predstavuje 25€ - co je hodnota toho jablka.
Dostala si ho zadarmo, takze si platila a mala platit 100€.
a z toho co si mala platit a zaplatila si, je 25 eur 25% zlava.
ano, to co pises ty je pripad, ze ides tam s tym ze kupujes 5 a potom dostanes jedno zdarma, vtedy to suhlasi s 20%.. ale to by musela ta otazka byt tak polozena, ze 5 a z toho jeden zdarma...
ale ty kupujes 4 a potom dostanes jedno zdarma, to su dve uplne ine veci.
neviem jak to inak vysvetlit
Otázka znie, aká je zľava na jeden produkt, ktorý je v akcii 4+1 zdarma. Myslím, že je to dosť jasné z tej otázky. Ten 1 produkt zdarma, ti tam robí tú zľavu. Preto tá otázka vôbec má nejaký zmysel. Keby tam ten produkt zadarmo nebol. Bolo by to 4x 100% ceny. , keďže je tam 4+1 tak je to 4x 100% ceny + 1x 0% ceny.
Čiže ak máš 4x100€(100%) a máš k tomu 1x0€(0%) tak aká je zľava na produkt, ak máš akciu 4+1 zdarma? ... No taká, že vydelíš Plnú cenu počtom kusov.
To máš rovnako ako keď máš 5litrovú bandasku niečoho, a musíš podla zákona vyčísliť sumu za liter. Tak čo spravíš, vydelíš cenu počtom litrov. 100€/5 = 20€ za liter.
Predstav si ze kupis 4 jablka za 100€
na druhy den ti povedia ze ti daju 10 jablk zdarma ak prides. To je svojim sposobom 100% zlava na 10 jablk. 100% zlava predstavuje 250€ - co je hodnota 10 jablk. A to je teda kolko % zlava zo 100€, z toho co si zaplatil?
plná suma je 125€, pocet kusov 5 - to je 25.
kolko je 25€ z toho co si zaplatil, a nie z toho, co by si MAL PLATIT ak by si kupoval 5 ks?
jak to moze byt 20% ?
Lenkaska1- zlava je 250% zo 100€. (cize 250 eur zlava pricom platis stale tych 100€)
kupis 4 jablka a dostanes 10 zadarmo, to som zvedavy velice co ti vyjde
Ak 1kus stojí 25€ ... 4kusy stoja 100€ ... máš akciu 4+1 zdarma. Zaplatíš za 4 kusy, teda 100€, ALE, máš kusov 5(pretože jeden je zadarmo k tomu). Takže aká je zľava na jeden kus ? Cena/počet kusov= 20%
čiže ty hovoríš že "a z toho co si mala platit a zaplatila si, je 25 eur 25% zlava."
Že ty hovoríš, že zľava je 25% , ale pritom počítač so sumou za 4kusy, ale keď už, tak v tvojom prípade, ak berieš do úvahy iba cenu 100€, teda to čo si platil, tak tam nemáš žiadnu zľavu, veď si platil plnú sumu. 1kus 25€, 4kusy 100€. Ak dostaneš k tomu jedno zadarmo, tak už máš 5 kusov. A razom 5kusov je 100%. A 1 kus je tým pádom 20%. A 20% zo sumy 125€ je 25€.
Ale odpovede sú v percentách.
My sa nepýtame koľko percent z celkovej sumy ktorú si zaplatil za 4 kusy, je jeden kus.
Vieš čo je problém v tom čo hovoríš, že s viac ako 100€ sa nedá počítať. Potom prichádzajú chybné výpočty. Nie tak dávno som tak sestre počítal príklady do školy, a tiež ma napadlo ísť s percentami nad 100% , ale nie, nevychádza to správne.
10+1 zadarmo je podla teba kolko % zlava?
Lenže, ty nemôžeš navyšovať percentá nad 100% ale musíš cenu dať do tých 100% inak ti vídu blbosti.
Čiže razom 100% už nie je 4x100€ , ale tým že dostaneš 4 zadara, tak máš 8 kusov je 100% a 1 kus je X%(neznáma) ... čiže máš 12,5% ALE, ty si dostal 4kusy zadarmo, nie jeden, čiže to musíš ešte vynásobiť štyrmi. Čo ti dá 50% .
jako fakt? to ale fakt ze nesedi.
no daj to 10+1 kolko je teda.
4+10 je 71,42% zľava ...
samozrejme z plnej sumy. Čiže ak by si normálne kupoval 14 kusov tak by si zaplatil 14*100€=1400 ... ale , kupuješ iba 4 a dostaneš 10 zadarmo, čiže 4*100€=400€ čiže si zaplatil iba 28,58% z plnej sumy. Čiže si mal zlavu 71,42%
Jednoducho dostanes o 10% viac tovaru v hodnote 10%.
9 % tam nedostanes nijako z nicoho.
zamysli sa nad tym
uz chapes jak to je myslene ?
je to divný príklad, ale je to 71% zlava ak máš 4+10. za 4 zaplatíš(riadnu sumu), o kolko je to lacnejšie než zaplatiť za 14(riadnu sumu) ? ... a dáš to na %
ty tomu vobec nechces pochopit.
ty mas 10 a jeden zadarmo.
MAS 10
MAS 10
MAS 10
o ziadnych 11 nikde nie je rec
ten jedenasty dostanes zadarmo.
to nemozes pocitat nikde do ziadneho priemeru s peniazmi predsa.
tak ako to 4+1
skratka tu kazdy rata akoze mas 5 a z toho jeden mas zadarmo.
ale to je uplne nieco ine ako mat 4 a jeden dostat zadarmo.
uz sa mi s tym nechce jebat, nikto to nechce pochopit.
ked to uz chceme prevadzat matematicky na tie percenta.
@47 wtf je zlava cez 100 percent? ked kupujes hocikolko kusov a platis aspon cent tak vysledna zlava na kus bud vzdy pod 100%
tak preco by nemohol 3 nasobok toho co si kupil byt 100% + ?
tu si ide kazdy svoju pravdu
ale to je uplne nieco ine ako mat 4 a jeden dostat zadarmo."
Dobre, celkova zlava, ak kúpiš 5 kusov a zaplatíš za 4, je 20%
To máš jednu variantu. Podľa mňa správnu, a logickú.
A tá tvoja je, že 4kusy kúpiš a zaplatíš za 4, a to je aká zľava prosím ťa? To je plná cena. Ako môžeš k 100% 4kusy, vydeliť si 100/4 =25 , a to pripočítať ku 100% na 125% a to vydeliť 5 a tvrdiť že je to 25% ? ... wtf ? Snáď nemáš vychodenú obchodnú akadémiu...
hovno si ide kazdy svoju pravdu, podla vysledkov si siroko daleko jediny co si sedi na kabli
Keď kus je 10 eur, cena za kus pri zľave 4+1 je 8 eur.