potreboval by so matematicky dokaz ze ked je funkcia rydzo rastuca tak aj jej inverzna funkcia bude rydzo rastuca uz sa s tym dlho trapim ak mi to vie niekto poskitnut tan mi ho pls poslite na skate4ever79@azet.sk dakujem
nazdárs! potreboval by som tiež trochu pomôcť s matikou. dnes sme písali písomku z vektorov a napísal som to pri najlepšom na 5, pri najhoršom ma pošlú asi späť na základku... nemohol by prosím niekto zastreliť moju matikárku? dik za pomoc, týra ma tam už dosť dlho...
(A tuším som to posral, lebo som tam ktovieprečo bral do úvahy len lineárne funkcie, ktorých grafmi sú priamky, ale zovšeobecniť tú úvahu by nebol problém)
Ale stále mi tá symetria pripadá ako vhodný spôsob, vždy som mal radšej úvahové ako striktne formálne dôkazy ...
Cez definíciu by to nemuselo byť zložité pre polynomické funkcie, lebo ak y=kx^n (+ nejaký bordel zahŕňajúci x s nižšími mocninami momentálne nepodstatný pre rastúcosť/klesajúcosť) (k>0, lebo je rastúca a n by malo byť nepárne, aby bola rastúca na celom obore R, prípadne pre párne n bude definičný obor len R+) ... tak aj po preklopení na invezrnú : x=ky^n ... y=+-|x^(-n)| /k^(-n) bude koeficient pri najnižšej odmocnine x kladný a teda bude funkcia rastúca (sem už by ale bolo treba ťahať aj ten bordel, ach jaj) ...
Ale ako by som to riešil cez definíciu pre funkcie ako-také momentélne nemám šajnu, tuším spravili tak trochu chybu, že nám nedali povinnú analýzu ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
10 komentov
- Grafom funkcie inverznej k f(x) je priamka, ktorá vznikne ako obraz grafu funkcie f(x) v osovej súmernosti s osou y (os je grafom funkcie y ) ...
- Priamka, ktorá takto vznikne ako obraz rastúcej priamky bude vždy len rastúca ...
Tak to máš super ...
(A tuším som to posral, lebo som tam ktovieprečo bral do úvahy len lineárne funkcie, ktorých grafmi sú priamky, ale zovšeobecniť tú úvahu by nebol problém)
Ale stále mi tá symetria pripadá ako vhodný spôsob, vždy som mal radšej úvahové ako striktne formálne dôkazy ...
Cez definíciu by to nemuselo byť zložité pre polynomické funkcie, lebo ak y=kx^n (+ nejaký bordel zahŕňajúci x s nižšími mocninami momentálne nepodstatný pre rastúcosť/klesajúcosť) (k>0, lebo je rastúca a n by malo byť nepárne, aby bola rastúca na celom obore R, prípadne pre párne n bude definičný obor len R+) ... tak aj po preklopení na invezrnú : x=ky^n ... y=+-|x^(-n)| /k^(-n) bude koeficient pri najnižšej odmocnine x kladný a teda bude funkcia rastúca (sem už by ale bolo treba ťahať aj ten bordel, ach jaj) ...
Ale ako by som to riešil cez definíciu pre funkcie ako-také momentélne nemám šajnu, tuším spravili tak trochu chybu, že nám nedali povinnú analýzu ...
kto chce moze mi napisat spravu. LOL