Ofc, je rozdiel "nemam na to" a "mam takyto budget".
Nekupim si vec za 10000 eur, lebo ich nevlastnim, ale ak mam budget na saty 50€ a najdem krasne za 70, zo super materialu, kvalitne usite ferovo zaplatenymi pracovnikmi tak povazujem za spravnu vec budget zvysit. To bol priklad ale uplatnujem podobnu filozofiu pri vsetkom - budget je x, toto stoji x, ale lepsia alternativa z lepsieho materialu ktora mi vydrzi tri krat dlhsie stoji x*1.5 tak zvolim lepsiu alternativu, ak na nu samozrejme mam.
By ma zaujimalo ako taky budget bezna slovac urcuje, ked si kupi drahe auto a zadlzi sa na roky. Podla odbornikov by sme na auto mali minut maximalne 10% rocneho prijmu - co je priblizne jeden mesacny plat. To by potom ale 99% slovakov chodilo busom.
Záleží od situácie. Ak je to niečo vysoko nad budget, ale potrebujem to, tak si kúpim lacnejšiu alternatívu. Ostatné veci, na ktoré si teoreticky môžem našetriť, ale oplatí sa počkať, lebo rozdiel je veľký, tak radšej počkám a došetrím
Som presne v takej situácii. Ale dať za o dosť kvalitnejšiu vec o 20€ viac mi tak či tak príde ako obrovský peniaz. Keby mám rezervu, tak by s tým nebol problém. Ale ako chudobný študent... budem doslova na chlebe a vode ak to kúpim.
Pravidelne hovorim ze nemam na to peniaze. Ked nieco kupujem 100x si to rozmyslim. Teraz nie je nic co potrebujem a nemam na to kes. Okrem tej jachty no.....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
Slovač, žiaľ, často rozmýšľa presne opačne a potom tu máme zadlžených 95 % obyvateľov
Nekupim si vec za 10000 eur, lebo ich nevlastnim, ale ak mam budget na saty 50€ a najdem krasne za 70, zo super materialu, kvalitne usite ferovo zaplatenymi pracovnikmi tak povazujem za spravnu vec budget zvysit. To bol priklad ale uplatnujem podobnu filozofiu pri vsetkom - budget je x, toto stoji x, ale lepsia alternativa z lepsieho materialu ktora mi vydrzi tri krat dlhsie stoji x*1.5 tak zvolim lepsiu alternativu, ak na nu samozrejme mam.
Ale nevidím v tom zmysel života .
Materiálne veci sú pre mna druhoradé .
ale ja nechcem ziadne drahe veci, mna uplne tesi kupit nieco lacno a potom mozem mat viac veci aj penazi sucasne