@dumbledore blbe, no @nicmanenapada tak ako teoreticky dad could, ale tie spermijove ked sa vytvori zygota su uz opotrebovane, kdezto vajickove su uplne nove, cize s otrocovymi by ta zygota bola od zaciatku hned "stara".
Ale hej, toto som pred par dnami videla kdesi na fasbukoch
@patrixo ak si mi chcel vypisat vsetko co som tam nedala tak vsetko mozme zaradit do jednej z 3 kategorii:
1) rastlinne - rastliny nemam rada tak som ich odignorovala.
2) cytoskelet - ak mas rad konkretnu jednu cast, napis. Poden sa radia aj biciky a pili kedze su z mikrotubulov.
3) nie dost podstatne aby mi behom tej minuty, co mi trvalo zalozit anketu napadli
@patrixo neupokojim sa, som psychicky uplne v pici dnes a pre dobro svojho okolia sa budem rozculovat radsej nad picovinami nez nad svojou spolubyvajucou, ktora sa rozhodla zrovna dnes vysavat!!! @narazuvzdornaa Dakujem za vyjadrenie sympatii tomuto foru, co mate vsetci s tym hladkym?
Btw, ER trivia: Vedela si ZE drsne je drsne len ked sa donho akurat translatuje protein, po translatacii ribozomy sa oddelia, ALE niektore casti hladkeho ribozomy neviazu vobec tak su hladke vzdy.
(Ak chces viac zaujimavych faktov, daj vediet. Mozno spisem nejaky clanok na styl "Zaujimave fakty zo zivota organel" ale az po zajtrajsej skuske. Aj ked by to bolo fajn opakovanie.)
@31 vo vajickach su kym je nezrele inaktivovane, kdezto spermia uz na to, aby sa dostala do tela zeny spotrebuje vela energie = opotrebuje mitochondrie. Tiez za tych par tyzdnov existencie.
@patrixo Odhliadnuc od pocetnych mutacii, ano.
Mitochondria fakt: Vedel si ze mitochondrie su najviac mutujuce organely? Kyslik dodrbava DNA. (A kedze sa len replikuju, nevznikaju de novo tak kazda dalsia uz bude len viac dodrbana nez ta predtym.) @barb ok, snad sa na to odhodlam Mozno nejake este pridam sem tak random
@staphylococcus vzhladom na znacny oxidacny stres tomu celkom verim... otazka je, kolko generacii moze taka mitochondria mat.. nebude jej niekedy koniec?
@patrixo heeeej oxidacny stres, tak sa tomu nadava! Jupi! Dik!
No kedze jej genom sa podoba skor bakterialnemu nez jadenemu a nemusime tym padom riesit nejake telomery, na zivot ti vydrzia. Dokonca sa to bberie ako jeden z moznych dovodov starnutia...ze sa ti proste natolko dojebabru mitochondie ze cau.
(Btw, (DALSI ZAUJIMAVY FAKT) ak si niekedy pocul o tom, ze starnutie a smrt sposobbuje skracovanie telomer, to je davno prekonane - existuje kmen mysi s ultra dlhymi a chcipnu aj tak.)
@staphylococcus hej, mne na zivot mitochondrie vydrzia, lenze ked si zoberes zenu, s nejakou mitochondrialnou DNA vybavou, v 25-tke bude mat dceru. mitochonrialna DNA bude mat 25 rokov + vek DNA jej predkov (predkýň ) a jej dcera bude mat dalsiu dceru atd... Ani bakteriu nemozes delit do nekonecna. Su stabilnejsie kmene, ale aj menej stabilne, ktore casom slabnu.. slabsie skor, silnejsie neskor. Podla mna aj vdaka vymene genetickej informacie medzi bakteriami sa im podarilo prezit miliardy rokov... Otazka je, ako je to naozaj s tymi mitochondriami... nechce sa mi verit, ze by sa gen. info. samicich mitochondrii transferovala z pokolenia na pokolenie s plnou funkcnostou do nekonecna.. mozno sa este neprislo na to, kde je hacik ... ked sme pri tom skracovani telomer, tak vtaky ziju nepomerne dlhsie s porovnanim s cicavcami o rovnakej velkosti.. co je zvlastne... boli teorie o antioxidacnej kapacite u vtakov ale tusim sa im to nejako zrutilo, tak neviem preco vtaky ziju tak dlho tak ja neviem uz a tak
@patrixo no lenze mitochondrie maju "u seba" uplne minimum svojej gen. vybavy. Nejakych 10 precent, zvysne mas v jadre
Vyriesila som tuto zahadu pre teba dostatocne?
A ano, bakterie idu do nekonecna (Abiogeneza je prekonana teoria ) Lenze tym tie mutacie nevadia.
@tanickina Aj ja som chcela dat mitochondriu zrovna tu co mam najradsej zabudnem dat @patrixo oni su uzasne no. To je prave kvoli tomu oxidativnemu stresu, keby ma vsetko u seba tak je dost mozne ze by to tych 70-80 rokov nevydrzalo. A aj preto sa zena rodi s urcitym poctom vajiciek - tie sa proste vytvoria este pocas embryonalneho vyvinu a mitochondrie zostavaju deaktivovane aby sa nekazili a "nestarli".
Dokonca je hypoteza, ze aj peroxizomy boli endosymbioticke bakterie ale odovzdali jadru vsetku svoju geneticku informaciu. Ale tie vznikaju aj de novo z golgi takze neviem, ci to tu hypotezu tak trochen nepopiera no.
@staphylococcus wow to je mega vymyslene, tym padom pri predavani mitochondrialnej gen info z pokolenia na pokolenie je takto ochranene pred starnutim vajicko je staro-"nové" a ked sa narodi dieta, tak vajicka su tiez nove no nic sprosty som nic nevim mal by som si precitat nejaku knihu o biologii bunky
@patrixo mozem ti poslat nase skripta ak po tom tak sialene tuzis DDD
A nie si sprosty! Vies toho prave na nebiologa (teda predpokladam) az prekvapivo vela
Alebo tot mas. Ja na nu uz netrpezlivo cakam » www.bookdepository.com/Cell-Biology-Th...
@patrixo pfuuuuu cez crispr az tak dobre nevidim ale tot nedavno som kamosovi zistovala, kolko stoji dat sa osekvenovat (3-1500 eur, keby ta to zaujimalo).
@patrixo tak to ako zas heeeeej aj u nas toho maju kopu na skole ale ako do bezneho "pouzitia".
Ale v USA uz maju volnopredajne svietiace rybky, haaaaaaa
(Chystam sa ich casom pohladat tak "neoficialne" niekde tu, uz niekolko rokov po nich tuzim.)
@patrixo ja mam zas proti urcitym typom vyuzitia v hospodarstve urcite vyhrady ale co sa tyka mediciny, go for it! Len napriklad vela z nich sa po par rokoch proste jebne do kosa lebo o to nie je zaujem....
@patrixo nemam rada take tie upltra odolne proti pesti/herbicidom pripadne take co si ich produkuju sami...
Akoze, zlata ryza - super, nehnijuce rajciny - super (aj ked vraj boli hnusne), ale nemam potrebu jest kukuricu, ktora sposobuje, ze hmyzu exploduje zaludok...pripadne ktora sposobi, ze okrem skodcov pokape aj milion desat vsetkeho ostatneho okolo.
Keby sme sa radsej naucili neplytvat jedlom, nepotrebovali by sme obrovske monokultury a kurvit biodiverzitu.
Ale akoze to je moj nazor. Nerada sa o tom hadam, lebo ludia sa ocividne delia zasadne na vyhradnych odporcov a vyhradnych milovnikov GM a oboji mi lezu na nervy
@staphylococcus jaj tak, to chapem.. my len miesame GMO bakterie, alebo kvasinky v bioreaktoroch a vyrabame pomocou nich... cokolvek mam tym na mysli ziadanu molekulu chemickej latky alebo dany MO, ci uz lieciva, surfaktanty, katalyzatory, prekurzory plastov, a biomolekuly od mono, di- oligo alebo poly -sacharidov, -peptidov, -mastnych kyselin a ich rozne kombinacie takze my sme v tomto taki svatci
@patrixo ooooooo tak to je mega poopiciiiiiiii!!!!!
Z bakterii urobis hocico. Akoze. Bakterie su uplne genialne.
(Toto je taky trapny a dost vseobecne znamy fakt ale aj ludsky inzulin pre diabetikov sa produkuje pomocou GM E. coli.)
@staphylococcus pomocou e coli sa robi toho vela, vlastne e coli je v biotechnologiach najviac vyuzivana, pre jednoduchost prace s jej plazmidom. ale s postupum vyvoja rekombinantnych technologii uz je nahradzana pomaly inymi mikroorganizmami, ktore maju ine vyhody. pri e coli je problem, ze je nachylna na bakteriofagy a staci jeden fag a cela vyroba ide do kytek
@staphylococcus A inak ako dopadla tá skúška? Či nevieš ešte? Ja som cytológiu mala ešte v prvom ročníku, čo už bolo veeľmi dávno a viem, že celkom ma to bavilo, ale nie nejak extra. Potom som raz našla to video čo si sem hodila a to ma uchvátilo. A potom som sa venovala úplne iným veciam aj v záverečných prácach a tak. No ale teraz výskum na ktorom robím vyžaduje aj prečítanie rôznych prác, kde je potrebné sa orientovať v génovej expresii, signálnych dráhach a tak a chytilo ma to oveľa viac ako v minulosti, až som sama prekvapená!
@azizi mne to prave strrrrasne vzdy bavilo ale mala som dokopy 1 den na pripravu a ak si pamatas, tak vies, ze je to jeden z tych tazsich "prvackych" predmetov, takze proste...no. Za 3. Ale dala som to. To je tak, ked chces cele skuskove narvat do desiatich dni, potom sa mozes pozvracat, zblaznit, umriet, uz mam srsly pocit ze sa mi prehrial mozog normalne
Ale hanbim sa, som chodila k Cernemu aj na taky "navyse" bunkovy predmet, dufam, ze tie vysledky nevidel Este sa na mna pred skuskou tak pekne usmial a zazelal mi vela stastia, smutna som proste fest aaaaach. Ale nevadi.
@staphylococcus takže v čechách a kde ? ja som sa hlásila do olomouca na nejaký podobný odbor už neviem ako sa to presne volalo ale slovné spojenie molekulárna biologia to obsahovalo a biochemky je tam vela ? na čo sa tak najviac zameriava tento odbor? a čo možeš byť keď to vyštuduješ?
@badgrl 1. UKcko v Prahe.
2. Tolko, kolko si zvolis - mame modulovy system, cize volba predmetov je len na tebe, iba musis splnit moduly.
3. Zameriavas sa na to co chces - napr. z bodulu "Organizmy" musis splnit cca 20 kreditov (je suis pas sure) a mozes si vybrat, ci to budu zvieratqa, rastlinqy, mikropicoviny, hribiky...kombinacia dvoch alebo vsetkych...ako ti vyhovuje.
4. Po com ti len srdiecko pisti, to mozes byt Uz som rozmyslala aj nad zoologickym magisterskym odborom napr., len nasim sa nepacilo takze ja sa asi budem uberat smerom bunka/genetika...uvidi sa.
@staphylococcus Ja som študovala na svk Bc program, ale aj u nás to bol asi ťažší predmet. Ale čo si pamätám ten semester, že ma ničilo, bola anatómia a morfológia rastlín A som si to ešte dala v predtermíne ako úplne prvú skúšku v živote. A som to nakoniec spravila nejak na A alebo B, to bola eufória Si to pamätám dodnes.
Jejda, on je úžasný (profesionálne aj ľudsky), ja som pôvodne u neho chcela robiť dizertačku
A jasné, že nevadí, to je úplne jedno podľa mňa. Ja som nejakú skúšku aj na E spravila a nikto sa ma na to nikdy nebude pýtať A vôbec, to je tak, že keď nás niečo baví, orientujeme sa v tom a tak, tak si na to často nevyhradíme toľko času, koľko by sme mali a veci, ktoré nám nejdú, sa nabiflíme a výsledok je nakoniec paradoxne lepší
@azizi omfgkristapana on je Campbell na sklade!!! Ja zomriem!!! Ok, dychaj, Daniela, dychaj.
Ale to musim objednat! Len keby som nevytrepala tolko penazi uz za tento blby januar!
A vsak prave to, ze pomaly najtazsia skuska a ja si na to necham den lebo vsak tomu rozumiem, to je super, potom po netoch ludia zacnu pisat ako sa na to ucili mesiac a opakovali 3x ze aha, ooops ptm mam z EVOLUCNEJ do riti jednotku a z tohto trojku. Ale aspon som zistila, ze z profesora F. robia len vsetci strasny mordor ale v skutocnosti su tie jeho skusky dost super
A u cerneho ja chcem robit bakalarku, len ho s tym este nechcem otravovat lebo nam povedal, ze nemame zacinat v prvaku...tak uvidim...
@sadistrom chaperony, spravne sice nie su organely uplne (aj ked by o tom slo mozno polemizovat ale myslim ze sa tak velmi neberu) ale velmi si vazim, ze niekto vobec vie, ze existuju
@staphylococcus nezabudnem na ne, lebo to bola obľúbená otázka prof. Bobáka. Odišiel do dôchodku asi 6 rokov predtým ako si ty nastúpila na prifku. Veľký profesor tento pán.
@staphylococcus jahaaaaaaj, to som bol teda dosť dlho na omyle hehe. Vedel som, že si biologička a hneď som si Ťa zaškatuľkoval, "tá je naša" akože prifka v BA tak držím prst k úspešnej bio kariére
@sadistrom ja som vas zradila, no A dakujem!
A ty aj pracujes v odbore? Ak ano a mas chut sa podelit o detaily (cokdeako...) tak budem nesmierne stastna...kludne aj do TSky ak nie tak to samozrejme chapem
@staphylococcus keby som bol labakovy biolog, tak by som si job nasiel, ale ako zoologovi mi nukali v muzeu 500 v hrubom, tak som usiel do zahranicia a robim v sklade, ale neboj, vždy s dušou biológa a nezanevrel som na môj odbor. Je to najkrajšia veda a povolanie. Zatiaľ keď som bez záväzkov, tak ešte cca 2 roky pobudnem tuto
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
101 komentov
(Nie, nejebe mi, len od prokrastinacie neviem co so sebou.)
Ja radsej drsne.
@nicmanenapada tak ako teoreticky dad could, ale tie spermijove ked sa vytvori zygota su uz opotrebovane, kdezto vajickove su uplne nove, cize s otrocovymi by ta zygota bola od zaciatku hned "stara".
Ale hej, toto som pred par dnami videla kdesi na fasbukoch
@yoss plazmid nie je uplne klasifikovatelny ako organela.
1) rastlinne - rastliny nemam rada tak som ich odignorovala.
2) cytoskelet - ak mas rad konkretnu jednu cast, napis. Poden sa radia aj biciky a pili kedze su z mikrotubulov.
3) nie dost podstatne aby mi behom tej minuty, co mi trvalo zalozit anketu napadli
Pri otazke mi napadlo hned, ze endoplazmaticke retikulum, ale hladke! A ono je to v moznostiach rozdelene
@narazuvzdornaa Dakujem za vyjadrenie sympatii tomuto foru, co mate vsetci s tym hladkym?
Btw, ER trivia: Vedela si ZE drsne je drsne len ked sa donho akurat translatuje protein, po translatacii ribozomy sa oddelia, ALE niektore casti hladkeho ribozomy neviazu vobec tak su hladke vzdy.
(Ak chces viac zaujimavych faktov, daj vediet. Mozno spisem nejaky clanok na styl "Zaujimave fakty zo zivota organel" ale az po zajtrajsej skuske. Aj ked by to bolo fajn opakovanie.)
takouto formou sa to naucim na cely zivot
Mitochondria fakt: Vedel si ze mitochondrie su najviac mutujuce organely? Kyslik dodrbava DNA. (A kedze sa len replikuju, nevznikaju de novo tak kazda dalsia uz bude len viac dodrbana nez ta predtym.)
@barb ok, snad sa na to odhodlam Mozno nejake este pridam sem tak random
No kedze jej genom sa podoba skor bakterialnemu nez jadenemu a nemusime tym padom riesit nejake telomery, na zivot ti vydrzia. Dokonca sa to bberie ako jeden z moznych dovodov starnutia...ze sa ti proste natolko dojebabru mitochondie ze cau.
(Btw, (DALSI ZAUJIMAVY FAKT) ak si niekedy pocul o tom, ze starnutie a smrt sposobbuje skracovanie telomer, to je davno prekonane - existuje kmen mysi s ultra dlhymi a chcipnu aj tak.)
Vyriesila som tuto zahadu pre teba dostatocne?
A ano, bakterie idu do nekonecna (Abiogeneza je prekonana teoria ) Lenze tym tie mutacie nevadia.
@patrixo oni su uzasne no. To je prave kvoli tomu oxidativnemu stresu, keby ma vsetko u seba tak je dost mozne ze by to tych 70-80 rokov nevydrzalo. A aj preto sa zena rodi s urcitym poctom vajiciek - tie sa proste vytvoria este pocas embryonalneho vyvinu a mitochondrie zostavaju deaktivovane aby sa nekazili a "nestarli".
Dokonca je hypoteza, ze aj peroxizomy boli endosymbioticke bakterie ale odovzdali jadru vsetku svoju geneticku informaciu. Ale tie vznikaju aj de novo z golgi takze neviem, ci to tu hypotezu tak trochen nepopiera no.
A nie si sprosty! Vies toho prave na nebiologa (teda predpokladam) az prekvapivo vela
Alebo tot mas. Ja na nu uz netrpezlivo cakam » www.bookdepository.com/Cell-Biology-Th...
inac mam toho akosi vela rozcitane, a akosi mnoho veci neviem uzavriet och joj
a hej nie som biolog
Ale v USA uz maju volnopredajne svietiace rybky, haaaaaaa
(Chystam sa ich casom pohladat tak "neoficialne" niekde tu, uz niekolko rokov po nich tuzim.)
a ake typy vyuzitia v hospodarstve myslis?
Akoze, zlata ryza - super, nehnijuce rajciny - super (aj ked vraj boli hnusne), ale nemam potrebu jest kukuricu, ktora sposobuje, ze hmyzu exploduje zaludok...pripadne ktora sposobi, ze okrem skodcov pokape aj milion desat vsetkeho ostatneho okolo.
Keby sme sa radsej naucili neplytvat jedlom, nepotrebovali by sme obrovske monokultury a kurvit biodiverzitu.
Ale akoze to je moj nazor. Nerada sa o tom hadam, lebo ludia sa ocividne delia zasadne na vyhradnych odporcov a vyhradnych milovnikov GM a oboji mi lezu na nervy
Z bakterii urobis hocico. Akoze. Bakterie su uplne genialne.
(Toto je taky trapny a dost vseobecne znamy fakt ale aj ludsky inzulin pre diabetikov sa produkuje pomocou GM E. coli.)
a chcela som dať mitochondrie!
A dik, myslela som si, ako budem za toto zhejtena a take zlate reakcie, lol, super ste, ludia
A dik, fakt som necakala take pozitivne ohlasy a ribozomiky su tiez super
Ale hanbim sa, som chodila k Cernemu aj na taky "navyse" bunkovy predmet, dufam, ze tie vysledky nevidel Este sa na mna pred skuskou tak pekne usmial a zazelal mi vela stastia, smutna som proste fest aaaaach. Ale nevadi.
2. Tolko, kolko si zvolis - mame modulovy system, cize volba predmetov je len na tebe, iba musis splnit moduly.
3. Zameriavas sa na to co chces - napr. z bodulu "Organizmy" musis splnit cca 20 kreditov (je suis pas sure) a mozes si vybrat, ci to budu zvieratqa, rastlinqy, mikropicoviny, hribiky...kombinacia dvoch alebo vsetkych...ako ti vyhovuje.
4. Po com ti len srdiecko pisti, to mozes byt Uz som rozmyslala aj nad zoologickym magisterskym odborom napr., len nasim sa nepacilo takze ja sa asi budem uberat smerom bunka/genetika...uvidi sa.
Minule som z toho tu písal písomku a dostal som štvorku
Jejda, on je úžasný (profesionálne aj ľudsky), ja som pôvodne u neho chcela robiť dizertačku
A jasné, že nevadí, to je úplne jedno podľa mňa. Ja som nejakú skúšku aj na E spravila a nikto sa ma na to nikdy nebude pýtať A vôbec, to je tak, že keď nás niečo baví, orientujeme sa v tom a tak, tak si na to často nevyhradíme toľko času, koľko by sme mali a veci, ktoré nám nejdú, sa nabiflíme a výsledok je nakoniec paradoxne lepší
Mimoriadne zaujímavá kombinácia, odporúčam!
A potom na Vianoce som dostala túto knihu » www.databazeknih.cz/knihy/biologie-... To bolo radosti!
Ale to musim objednat! Len keby som nevytrepala tolko penazi uz za tento blby januar!
A vsak prave to, ze pomaly najtazsia skuska a ja si na to necham den lebo vsak tomu rozumiem, to je super, potom po netoch ludia zacnu pisat ako sa na to ucili mesiac a opakovali 3x ze aha, ooops ptm mam z EVOLUCNEJ do riti jednotku a z tohto trojku. Ale aspon som zistila, ze z profesora F. robia len vsetci strasny mordor ale v skutocnosti su tie jeho skusky dost super
A u cerneho ja chcem robit bakalarku, len ho s tym este nechcem otravovat lebo nam povedal, ze nemame zacinat v prvaku...tak uvidim...
jj myslim ze tie sa neberu ako organely, ale mile
ale chaperony su kazdopadne super
A ty aj pracujes v odbore? Ak ano a mas chut sa podelit o detaily (cokdeako...) tak budem nesmierne stastna...kludne aj do TSky ak nie tak to samozrejme chapem
ale hej, no, veda je malicko podporovana na Slovensku, co je strasna skoda...:/