iba angličtinu, základne sa dorozumiem španielsky - spýtam sa na cestu, objednám si jedlo v reštaurácii, pokecám si o počasí, ale debaty pri pive by som viesť asi nevedela
@turgachev@4 špáninu som mala na gympli ako druhý jazyk a pred pár rokmi som sa prihlásila na konverzácie s takým Argentíncom, ale veľmi ma to neposunulo snažím sa ju aspoň pasívne udržiavať na žive seriálmi, filmami a duolingom pasívnu španielčinu mám celkom slušnú.
Je to biedne teraz.. ? Vedel som však dobre anglicky, ale už ako som 11 rokov bez toho predmetu na aspoň dennej alebo týždennej báze, tak to vo mne zanechalo medzery, ktoré postrádam a uvedomujem si, že chýbajú mi..
Momentálne by bolo asi najlepšie žiť v anglicky hovoriacej krajine, čo by bolo ťažké hlavne na začiatok, keď viacero slov, gramatika čiastočne vypadla, no zdokonalil by som sa postupne snáď..
Jazykové školy sú zrejme drahé na zdokonalenie sa a skúsené Duolingo mi nestačí, nenaučilo ma to dostatočne.
Uvidím ešte ako dožijem, či sa to ešte oplatí a neskončí budúcnosť v tomto neistom svete.
@turgachev@16 njekedy áno, ale stále je to len pasívna angličtina, ktorú skôr ovládam ako aktívnu, lebo si viem vysvetliť význam slov a si to prispôsobiť, čo tou vetou zrejme mysleli.
@priekala@17 Tak to aj tebe odporučím appku Tandem. Vytvoríš si tam profil, dáš že aký jazyk ovládaš a aký sa chceš naučiť/precvičiť. A nájdeš človeka, ktorý sa chce naučiť tvoj jazyk a ty jeho. je to geniálne a nájdeš si tam kamošov.
@turgachev@19 zatiaľ som o tej aplikácií nepočul, takže som ju doteraz nepoznal, ale rád by som vyskúšal, zabil by som takpovediac 2 muchy jednou ráno, lebo ani kamošov moc nemám.
A to je ako taký pokec s nejakým človekom zo zahraničia, či ma to aj niekto bude lekciovo učiť? Platí sa aj členstvo?
Píšeš okrem češtiny. Myslím si, že bych to zvládl, ale ten přízvuk by bylo hodně slyšet, řada Slováků češtině pouze rozumí, ale mluvit by nevěděli. Tak samo to jest z językiem polskim, chociaż tam jest trochę więcej słów, które mają różne znaczenia, jednak myślę, że i po polsku bym się dogadał, oczywiście również z dużym akcentem. Takže toľko k podobným jazykom no a dohovorim sa na úrovni zhruba B2 v angličtine a nemčine.
@james98@34 tak aj v noci sadajú muchy a najradšej po človekovi (na čelo, na nos).. A to si predstav v zime, keď všetko hmyztvo bolo pozaliezané a na to obdobie prakticky vymizlo, a zrazu takto z čista jasna sa priparila do miestnosti v noci veľká mucha. To je záhada najväčšieho kalibru, a to sa mi už stalo a aj napríklad v túto zimu na mňa sadal nejaký sviniar komár. Potom sa vyparil, ale tie veľké muchy sú ťarbavé, sú asi moc tučné.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
a ty?
Nemčina- ovládam už len základy
Španielčina- iba mierné základy ale rozmýšľam, že sa jej budem venovať viac
a povedzme ze v nemecky a spanielsky hovoriacich krajinach sa nestratim ale konverzovat viem len veeeelmi jednoducho holymi vetami
Momentálne by bolo asi najlepšie žiť v anglicky hovoriacej krajine, čo by bolo ťažké hlavne na začiatok, keď viacero slov, gramatika čiastočne vypadla, no zdokonalil by som sa postupne snáď..
Uvidím ešte ako dožijem, či sa to ešte oplatí a neskončí budúcnosť v tomto neistom svete.
napr. z ,,listonosza” som sa smiala poriadne dlho @turgachev @11
A to je ako taký pokec s nejakým človekom zo zahraničia, či ma to aj niekto bude lekciovo učiť? Platí sa aj členstvo?