slovenčina a samozrejme že aj nejaké tie cudzie, veď je to povinné na školách a do školy z nás chodí alebo chodil každý... nedávala by som to ako anketu, človek takto môže zahlasovať len za jeden jazyk, aj keď ich ovláda určite viac...
@matthew322 prečo sa radšej nedáš na jazyky, ktoré ti na niečo budú? napríklad taká španielčina, alebo francúzština. ja sa síce učím po fínsky, ale tak príde mi to lepší a jednoduchší nápad ako arabčina
@shoshana Mňa vždy lákali veci, ktoré sú v mojom okolí jedinečné, výnimočné... V jazykoch, ktorým sa venujem, vidím istý zmysel budúcnosti. Momentálne si nedokážem predstaviť, k čomu by mi bola užitočná taká španielčina, kedže moje ciele nevedú touto cestou. No všetko prichádza časom, možno aj španielčina, či francúzština...
@matthew322 tak ja to chápem, mňa tiež, ale nepúšťala by som sa do príliš ťažkých vecí nikdy (možno preto tá fínčina). arabčina mi príde pritiahnutá už za vlasy, príliš ťažké pre nás... ak teda chceš niečo výnimočnejšie, aspoň by som na tvojom mieste "ostala" v starej dobrej Európe, napr. taká bulharčina, nórčina, celkom zaujímavé jazyky si myslím
@shoshana Práve o tom to je, že tieto jazyky sú pre nás, Európanov, príliž komplikované, zložité. Celá Európa, či Amerika, je v podstate jeden národ, pretože ich jazyky boli vyvinuté na jednom a tom istom základe. Pričom Japonsko, Čína a spol tvoria druhú stranu karty, iný svet. Akoby ani nepochádzali z tejto planéty. V štúdiu týchto jazykov vidím okrem osobnej využiteľnosti i pochopenie vnímania a zmýšľania týchto národov... Trochu komplikované, no myslím, že aspoň ja v tom nachádzam pochopenie. Dúfam..
@matthew322 no áno indo-európska jazyková rodina a čínsko-tibetská, ja viem... len neviem, načo ti je chápať iné národy ako japoncov alebo číňanov. niežeby som ti to teraz chcela vyhovárať, len tomu nerozumiem...
Slovenčinu ovláda asi každý z nás a potom ešte anglinu viem celkom v pohode dohovorím sa len gramatika robí trochu problémy. Tri roky som chodila na franinu tak keby je treba trochu to oprášim a aj tam by som sa dohovorila. Ale iné jazyky ako napr. nemčina viem asi len tri slová a to je všetko
anglicky, slovensky samozrejme, k tomu jasné že česky, potom nemecky, pár viet po taliansky, ale len fakt pár, čo mi zostalo ešte po dovolenke chcela som sa učiť latinsky, lebo to ma akosi ťahá, ale akosi mi to bude na nič (keďže archeológiu ani medicínu sa študovať nechystám)... takže asi tak
angličtinu a ten slovenský ďalej češtinu .....niečo po nemecky.....ja a nein a deutschland po francúzky po španielsky ale to len zopár slov .....aale španielčinu by som sa chcel učiť v budúcnosti feest je to najkrajší jazyk na svete spolu so slovenčinou
@2 ozaaj,vies cosik viac z tej japoncini??waau,tak to ta obdivujem,ja som sa to minuly rok zacala teda snazila sa zacat ucit,mam i ucebnicu,kokos ale no..jaksi..
slovensky,cesky,madarsky,trosken anglicky trochu menej nemecky,par slov francuzky,taliansky,spanielsky,ucim sa finsky a latinsky a jebe mi uz z toho strasne moc
@shoshana Nechcem predkladať opätovne tie isté argumenty, no ako som poznamenal, ich jazykové formy sa vyvíjali v úplne odlišnom prostredí a sú postavené na absolútne rozdielnom základe. Už len ich matematické zmýšľanie je... ehm, možno trochu zastaralé, no o to geniálnejšie... Pochopenie ich kultúry v spojení s tou našou mi možno dá niečo navrch. Je to ťažké vysvetľovať. Pokiaľ by si ma poznala trochu osobnejšie, možno by si skôr pochopila...
@weeninka Nehovorím, že ju ovládam na nejakej extra vysokej úrovni, no dohovoriť sa u mňa nepredstavuje žiadny problém. I keď mi občas nieje rozumieť. Pokiaľ sa prebojuješ cez samotné jazykové základy, ďalej to už pôjde samo. Len je potrebné dávať si pozor na tóninu, inak Japoncov skvele pobavíš...
Ospravedlnujem sa vam za to, ze som pomerne zle polozila otazku... pretoze viac ako polovica z nas neovlada len jeden z tychto jazykov... este raz prepacte
A som rada, ze tato tema tu rozvirila takuto diskusiu...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
nemcina - snazim sa
rustina - iba azbuku viem.. ale to ked zmenim prizvuk daco porustim, vodku si vypijem, tak to ide samo
francuzstina - od septembra
a chcel by som sa naucit japonsky a finsky
@weeninka Nehovorím, že ju ovládam na nejakej extra vysokej úrovni, no dohovoriť sa u mňa nepredstavuje žiadny problém. I keď mi občas nieje rozumieť. Pokiaľ sa prebojuješ cez samotné jazykové základy, ďalej to už pôjde samo. Len je potrebné dávať si pozor na tóninu, inak Japoncov skvele pobavíš...
A som rada, ze tato tema tu rozvirila takuto diskusiu...