Ake to je? Co pri tom, pri pohlade na svoju polovicku pocitujete? Prečo niektori ludia nevedia co to je lubit niekoho ? U nas v rodine sa laska vobec nerozdavala. Moze to mat s tym nieco spolocne ?Mam pocit ze som chladna, mam aj frajera a zistila som ze
ked sa pozrem na tu osobu a idu mi slzy do oci z toho ake mam silne pocity a dojimam tym samu seba alebo ked idem spat o piatej ale dam si budik na siestu aby som mu spravila jest lebo viem, ze on na to bude lenivy a potom ho este hodinu kopem z postele, thats love (dnesna skusenost )
hej môže to mať niečo spoločné.. tvoja emocionálna stránka nemusí byť plne rozvinutá... možno sú tvoje emócie potlačené a máš vybudovanú nejakú ochrannú bariéru.. možno nejaké zranenie z detstva.. všetko je to ale možno
a cítiť niečo k niekomu a milovať ho to je rozdiel... cit sú len určité chemické reakcie vďaka ktorým pre teba existuje len ten jeden.. ale chémia pominie a vtedy sa ukáže skutočná láska..
Ja neviem, mozno to bude zniet divne ale ja som pocitovala nieco take ako "together we can conquer the world"...mala som chut zit, lietat, behat, skakat, spievat, blaznit sa ale to je mozno tym aky bol moj ex. Ale celkovo by som povedala ze svet je " farebnejsi", ked si s osobou ktoru lubis
A k druhej casti...laska v rodine je podla mna klucova pre partnerske vztahy, takze z mojho pohladu to urcite ma zmysel a nieco spolocne, ak citis ze si chladna.
Tiez by som to rada vedela. Ja som vsak nazoru, ze laska je len socialna konstrukcia, ktora sa casom meni - pred 50 rokmi by bola definovana uplne inak. Ked si clovek povie, ze niekoho miluje, je to len vysledok myslienkovych vzorcov ovplyvnenych sucasnymi spolocenskymi hodnotami + v mnohych (nie vsetkych) pripadoch kombinacia hormonalych zmien a zmien mozgovej aktivity, ktore vznikaju pri pocitovani sexualnej atraktivity. Ked sa nieco take stane, ludia tomu daju nalepku 'zalubeny' a nalepka sa nasledne stane definiciou, ktora cyklicky ovplyvni, ako clovek o 'objekte' svojej lasky rozmysla a ake emocie pocituje.
Su to pre mna take silne pocity, ze to neviem velmi slovami opisat. Lubit niekoho je to najkrajšie na svete. A tak isto vedomie, ze on vie o mojich nedostatkoch, pozna moje hrozne "ja", a aj tak som stale pre neho jeho stred vesmiru a lubene dievca.
Ked sa na neho pozriem, tak sa proste automaticky usmejem. toto vždy. a občas aj ako
a ako dlho ho máš? niekde som čítal štúdiu že pokial do 20teho roku života človek nemá, nezažije vzťah tak sa mu možnosti zužujú už a je dosť pravdepodobné že bude ,,chladnejší,,? ... v podstate to celé pojednávalo o tom že na to aby človek mohol fungovať správne ako emocionálna bytosť, tak by mal prisť do styku s opačným pohlavím a láskou skôr ...
a aké to je? je to ako cítiť niečo výnimočné k výnimočnej osobe ktorá je pre teba najdôležitejšia a najradšej by si s ňou trávila všetok svoj čas. je to ako cítiť že viac nepotrebuješ pretože máš všetko čo ťa robí šťastnou a spokojnou, dáva ti energiu a motiváciu žiť a hýbať sa ... máš radosť zo života ako takého už len preto že vieš že je tá osoba s tebou ... a prevažne máš v hlave iba myšlienky na toho človeka, skoro stále. trápi ťa keď sa pohádate pretože sa nedokážeš hnevať, iba si z toho smutná a zväčša tie hádky ani netrvajú dlho a kludne dokážeš sedieť alebo ležať a pozerať sa na tu osobu aj hodiny s takým tým blbým výrazom v tvári kde obdivuješ absolutne všetko a jediné čo si praješ je aby to nikdy neskončilo a aby si tú osobu nikdy nestratila pretože znamená pre teba všetko. aspoň u mňa
@cold veď akože súhlasím, jasné len ... myslíš teda že láska ako taká, partnerská v skutočnosti nemá a nemôže mať hlbšie opodstatnenie len ako spoločenská konštrukcia mysle a sexuality ?
Strašne veľa tepla, šťastia, občas aj @1 , že sa musíš stále usmievať a všetko prežívaš 1000x silnejšie a keď tu nieje tak sa cítiš akokeby si len polovičný.
kto nevie čo je láska a nezacítil ju nikdy, radšej nech sa nežení a nevydáva, dodrbe nielen sebe život, ale aj proťajšku...
je to od človeka chrapúnstvo alebo výpočitavosť pre špinavé peniaze a podobne, no svinstvo najvačšieho zrna ak to spraví...
potom len súdy, plač a preklínanie
suvis to urcite mat moze ale mozno si to len zbytocne nahovaras a ten pocit ze 'nevies lubit' si sama vsugerovavas a prehlbujes.. lebo u mna to malo prave opacny efekt si myslim, takisto sme si doma nikdy v zivote nijako neprejavovali city, lasku, nepamatam si ze by ma niekto s rodicov niekedy objal, povedal mi ze ma ma rad proste nic take som nepoznala (ale prislo mi to normalne, nevedela som ze sa to bezne robi).. A praveze ja sama som teraz v dospelosti strasne emotivna a citliva a lasku (partnersku) davam velmi najavo aj ju velmi potrebujem citit, a celkovo to velmi prezivam a vzdy som bola taka ze hrozne lahko som sa do niekoho 'zalubila' a hned sa k nemu hrozne upla a tak.. a viem trebars ze pri niektorych paroch je bezne ze si veci ako lubim ta, som strasne stastna ze ta mam, atd hovoria len vynimocne a je to asi uplne normalne kazdy ma tie potreby nastavene inak. Ale ja si neviem predstavit den kedy by som to nepocula a nepovedala a celkovo si tu lasku v maximalnej moznej miere neprejavovala. A myslim si ze to ma dost suvis prave s tym vztahom k rodicom a celkovo chladnou vychovou hraniciacou s nezaujmom.. lebo rodicom by som napr stale nedokazala povedat hlupe 'mam ta rada' proste ani za svet by to zo mna nevyslo ale kamaratom alebo frajerovi to nenam problem omielat stale a pride mi ze si to tym mozno kompenzujem..
No a aky je laska pocit v mojom ponimani, urcite uplne najkrajsi a najnaplnujucejsi aky som zazila, proste ked sa na toho cloveka pozres a uplne ta zaleje take teplo a pocit uplnej oddanosti a suznenia, ze by si prenho urobila cokolvek, a pride ti najnadhernejsi a najuzasnejsi na svete, a hlavne je to take vedomie ze ste proste na vsetko dvaja, ze s nim mozes zdielat uplne vsetko, nemat ziadne zabrany, ako keby okrem svojej duse a mysle mas este jednu navyse a to je strasne strasne pekne a celkovo ten pocit istoty ze nech by sa stalo cokolvek tak stale budete ma vsetko dvaja a zda sa ti to najdolezitejsie na svete, ze hocijaky problem sa da zvladnut a ak aj nie v konecnom dosledku to nebude ani z daleka taka tragedia ako keby si bola sama a nemala to vsetko s kym zdielat. No a v neposlednom rade je pre mna dolezitou sucastou lasky a jednou z najkrajsich veci na nej samotny pocit ze ju mozes zdielat s tym clovekom, hovorit o nej, proste vyjadrit mu to ako velmi ho lubis presne tak ako to myslis a citis, lebo aj samotna jednostranna laska k cloveku musi byt v istom zmysle rovnako pekny pocit, ale ak tam je to ze ju mozes uplne vyjadrit, prejavit a je ti v rovnakej miere opatovana tak je to uplne najsuper na svete a kazdemu to prajem
snad som sa nevyjadrila jak retard ale pisem to cez mobil v trasucom sa autobuse
(A neboj, som si uplne ista ze lasku raz vo vellej miere pocitis, az pride ta spravna osoba )
Ja som s jednym mládencom chodila len preto, že chcel on. Hneď ako sa to dozvedel tak zostal nemilo prekvapený a našiel si novú známosť, Patrika. Ehm. No presne rovnako som sa cítila počas vzťahu ako ty. "Hej, fájn je celkom..." a to teda nie je láska.
Nie som si ista, co presne myslis tym hlbsim opodstatnenim.
S tou teoriou sa stotoznujem asi najviac. Tym nechcem povedat, ze 'laska neexistuje' alebo ze emocie, spojene s tym stavom nie su v nasich zivotoch pritomne. Avsak ked lasku rozoberieme na tieto jednoduche komponenty, mozeme vidiet, ze za tym nie je nic 'magicke' a jedincov, ktori nieco take intenzivne neprezivaju tym padom nemusime stigmatizovat a povazovat za 'pokazenych'.
@cold nejde mi do hlavy myslienka, preco by clovek nemohol lubit ineho cloveka preto ze si ho vazi, ze ho obvivuje alebo ze je medzi nim a mnou napriklad vazba ktora je velmi silna komunikacne,spojenim a porozumenim,vzajomnym respektom a toleranciou, akoby nejake dost silne ludske puto ktore si obaja vazia a aj preto (alebo preto) k sebe citia tuto emociu
nemyslim si ze to musi byt striknte sexualne alebo spolocensky prednastavene...ci take nieco podla tebe nema ziadny zaklad a taka forma lasky nie je? alebo je ale je len inou formou sexualneho a spolocenskeho zakladu?
Len raz som ten pocit zažila ...ten pocit bol fakt zaujímavý, doslova som citila, sem tam, v niektorých okamihoch, že sa mi až chveje srdce a to bolo pre mňa niečo zvláštne, neopísatelné
je to ako sa pozriet do toho najlichotivejsieho zrkadla ... ked ma moj najmilovanejsi vidi aj s nedostatkami a chybami .. a predsa mi hovori, ze som najuzasnejsia a najkrajsia zena, aky je stastny, ze som s nim ... vtedy sa az zahanbim a snazim sa byt lepsou... a lubim ho, ten pocit mi vzdy rozochveje cele telo az do koncekov prstov, take dojatie a teplo, stastie vzdy ked ho vidim, usmejem sa aj ked sa deje nieco tazke a zle, s pocitom, ze sme na to dvaja ... a mam pocit, ze by som za neho dychala ... polozila zivot ... ze mozem byt stastna len ak je stastny on ... a absolutne bezhranicne a bez vyhrad mu doverujem ... ze moja prva myslienka je vzdy, co spravi radost jemu ... ako sa asi citi .. co pre neho spravit, aby mal krasny den ... myslim na neho, ked nie sme spolu ... casto si spomeniem na nejaky spolocny zazitok, spomienku ... a je to posledne na co myslim, ked zaspávame bok po boku ... kvôli nemu si zahryznem do jazyka, skrotim vlastne "excesy", vstupujem si do svedomia a snazim sa prist na to, ako byt co najlepsou a najmilujucejsou manzelkou. On mi to v rovnakej miere oplaca ... ale aj po rokoch mi vzenie slzy do oci, ked napríklad uplne prirodzene nestrojene pobehne a otvori mi dvere auta (akekolvek dvere), pricom ma pobozka a povie mi nieco pekne .... alebo ma objime a spyta sa ma aky som mala den ... a ci mi tak chybal, ako ja jemu ... to su momenty, ked mi laska k nemu az stiahne hrdlo ... a vzdy ked o nom rozpravam, vraj mi na perach pohrava zvlastny usmev a ziaria mi oci, a posobim vraj neuveritelne stastna laska je uzasna ... hlavne, ked je aj opatovana prepacte citovy vylev ale toto by sa dalo rozpisat na roman
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
a cítiť niečo k niekomu a milovať ho to je rozdiel... cit sú len určité chemické reakcie vďaka ktorým pre teba existuje len ten jeden.. ale chémia pominie a vtedy sa ukáže skutočná láska..
Ja neviem, mozno to bude zniet divne ale ja som pocitovala nieco take ako "together we can conquer the world"...mala som chut zit, lietat, behat, skakat, spievat, blaznit sa ale to je mozno tym aky bol moj ex. Ale celkovo by som povedala ze svet je " farebnejsi", ked si s osobou ktoru lubis
A k druhej casti...laska v rodine je podla mna klucova pre partnerske vztahy, takze z mojho pohladu to urcite ma zmysel a nieco spolocne, ak citis ze si chladna.
Ked sa na neho pozriem, tak sa proste automaticky usmejem. toto vždy. a občas aj ako
ach omg, aj teraz ked toto pisem uz mi chyba a mam uplnu chut sa mu vrhnut do narucia..
a aké to je? je to ako cítiť niečo výnimočné k výnimočnej osobe ktorá je pre teba najdôležitejšia a najradšej by si s ňou trávila všetok svoj čas. je to ako cítiť že viac nepotrebuješ pretože máš všetko čo ťa robí šťastnou a spokojnou, dáva ti energiu a motiváciu žiť a hýbať sa ... máš radosť zo života ako takého už len preto že vieš že je tá osoba s tebou ... a prevažne máš v hlave iba myšlienky na toho človeka, skoro stále. trápi ťa keď sa pohádate pretože sa nedokážeš hnevať, iba si z toho smutná a zväčša tie hádky ani netrvajú dlho a kludne dokážeš sedieť alebo ležať a pozerať sa na tu osobu aj hodiny s takým tým blbým výrazom v tvári kde obdivuješ absolutne všetko a jediné čo si praješ je aby to nikdy neskončilo a aby si tú osobu nikdy nestratila pretože znamená pre teba všetko. aspoň u mňa
"Вы смотрите через розовый фильтр". Єто чаро влюбленности.
je to od človeka chrapúnstvo alebo výpočitavosť pre špinavé peniaze a podobne, no svinstvo najvačšieho zrna ak to spraví...
potom len súdy, plač a preklínanie
krásne si to vystihla, to je ta prava láska, aká má byť medzi milovanými
No a aky je laska pocit v mojom ponimani, urcite uplne najkrajsi a najnaplnujucejsi aky som zazila, proste ked sa na toho cloveka pozres a uplne ta zaleje take teplo a pocit uplnej oddanosti a suznenia, ze by si prenho urobila cokolvek, a pride ti najnadhernejsi a najuzasnejsi na svete, a hlavne je to take vedomie ze ste proste na vsetko dvaja, ze s nim mozes zdielat uplne vsetko, nemat ziadne zabrany, ako keby okrem svojej duse a mysle mas este jednu navyse a to je strasne strasne pekne a celkovo ten pocit istoty ze nech by sa stalo cokolvek tak stale budete ma vsetko dvaja a zda sa ti to najdolezitejsie na svete, ze hocijaky problem sa da zvladnut a ak aj nie v konecnom dosledku to nebude ani z daleka taka tragedia ako keby si bola sama a nemala to vsetko s kym zdielat. No a v neposlednom rade je pre mna dolezitou sucastou lasky a jednou z najkrajsich veci na nej samotny pocit ze ju mozes zdielat s tym clovekom, hovorit o nej, proste vyjadrit mu to ako velmi ho lubis presne tak ako to myslis a citis, lebo aj samotna jednostranna laska k cloveku musi byt v istom zmysle rovnako pekny pocit, ale ak tam je to ze ju mozes uplne vyjadrit, prejavit a je ti v rovnakej miere opatovana tak je to uplne najsuper na svete a kazdemu to prajem
snad som sa nevyjadrila jak retard ale pisem to cez mobil v trasucom sa autobuse
(A neboj, som si uplne ista ze lasku raz vo vellej miere pocitis, az pride ta spravna osoba )
Nie som si ista, co presne myslis tym hlbsim opodstatnenim.
S tou teoriou sa stotoznujem asi najviac. Tym nechcem povedat, ze 'laska neexistuje' alebo ze emocie, spojene s tym stavom nie su v nasich zivotoch pritomne. Avsak ked lasku rozoberieme na tieto jednoduche komponenty, mozeme vidiet, ze za tym nie je nic 'magicke' a jedincov, ktori nieco take intenzivne neprezivaju tym padom nemusime stigmatizovat a povazovat za 'pokazenych'.
nemyslim si ze to musi byt striknte sexualne alebo spolocensky prednastavene...ci take nieco podla tebe nema ziadny zaklad a taka forma lasky nie je? alebo je ale je len inou formou sexualneho a spolocenskeho zakladu?
@melancholik @12 to znie zaujímavo, vieš mi hodiť link na tú štúdiu?