trochu na piču forum .. lebo u mňa to nehrá rolu ... a hlavne to pomenovanie pre kríženca alebo miešanca alebo akokoľvek to môžeš nazvať ty bastard boh vie z kade .... @admin nemôžeš to zmeniť?
Nejde mi hlasovať ale aj tak na tom nezáleží, videla som už veľmi veľa nečistokrvných psov čo sa mi veľmi páčili, ale zatiaľ sme mali stále len čistokrvného (a aj momentálne máme)
@patricino , @zelinka ... Je to normalne slovo pouzivane pre krizencov co sa psov tyka ako aj pomenovanie pre nemanzelske dieta...
a este @patricino som rad, ze to nehra rolu len som sa pytal alo na normalnom prieskume koho skorej... Rozumej, ze predsa cistokvrny stoji viac a potrebuje vacsiu starostlivost a predsa si ich ludia radsej kupia ako krizenca z utulku ... preto ma zaujimalo ako by ste vyberali vy
@patricino bastard je normalne slovo, krizenec neznamenho alebo znameho povodu... teda lepsie povedane bastard je prevzane slovo z anglictiny alebo z kade.... takze je to uplne normalne slovo, ziadna nadavka....
@l1me ako jasne beriem ale nič v zlom strašne ma to pomenovanie nahnevalo .. ale fakt ... a čo sa týka starostlivosti... tak tu ti budem oponovať mam belgickeho ovčiaka čistokrvného ale žeby som mu musel venovať viac času nepociťujem to
a ja osobne fakt ti nemôžem povedať či toho alebo toho ... to je od príležitosti aká sa naskytne, že ktorého hava môžem mať...
nehodlám mať psa minimálne najbližších desať rokov, takže som nad tým neuvažovala, ale chýba tam napríklad možnosť orech, čo nie je z útulku (napríklad od známych a pod.), čím sa vlastne zachráni pred tým útulkom
preco ma toto forum podvedome nuti citit sa zle ak by som vzala cistokrvneho??? ale tak jo, brala by som radsej cistokrvneho, kedze by som ho chcela mat uz od stenata, a v utulkoch stenata vacsinou velmi niesu...a dalsia vec, ze krizenci zvyknu mat skor nejake vady, choroby ako cistokrvny pes, a to by bolo trapenie, ktore by sa neznasalo lahko ani mne ani tomu psovi...proste aj ked to mozno znie sebecky, radsej by som mala stastneho psa ako nejakeho s ktorym nedajboze kazdu chvilu behat k veterinarovi...a nevidim dovod, preco by cistokrvny potreboval viac starostlivosti...sak jest budem davat obom rovnako preboha nie?? nemusi byt vobec pravda ze cistokrvny ta vyjde viacej, pokial zoberies napr. choreho psa z utulku, tak to starostlivosti/veterinara koniec koncov mozno vrazis viac penazi ako za cistokrv.stena
@lenuli ja mam čistokrvného s chorými kĺbmi síce som ho dostal už ako 2,5 ročného ale problémy mal už skôr než sa dostal ku mne
@l1me ale vieš čo keď tak na tom uvažujem asi by to bol čistokrvný pretože túžim po československom vlčiakovi čiže asi tak ale to je fakt len podľa možností
@patricino samozrejme, ze aj cistokrvni mavaju problemy, tomu sa niekedy jednoducho neda vyhnut. Zdravie si clovek (teda zrejme ani pes ) nevybera, ale za niektore veci moze aj genetika, pokial napr. kupujes psa s papiermi, a vidis cely jeho rodokmen niekolko generacii dozadu, tak jednoducho mozes vidiet ake ma predpoklady, pokial nemal nik z jeho predkov problemy s klbmi, tak je mala pravdepodobnost, ze on bude mat...aj ked samozrejme, stale to je mozne...ale to len taky maly priklad, inac citala som aj, ze krizenci zvyknu mat castejsie aj problemove spravanie, ze su agresivnejsi, ale to zas nemam nijak podlozene takze neviem ale na druhej strane taky pes z utulku, ktory nie je zvyknuty len na to najlepsie dokaze byt potom o to vdacnejsi
@lenuli no to áno vidíš jeho rodokmeň k tomu niet čo oponovať to je jasne... a ten druhý bod s tým správaním to zase závisi aj od toho či máš kríženca, ktorý je v domácnosti alebo z útulku dosť veľkú rolu zohráva výchova samozrejme, že proti tomu stojí zafixovaný pud psa lovca viď príklad pitbul rotvailer psy čistokrvné jednoducho v génoch majú fixnutú agresiu ... na túto tému sa dá strašne veľa diskutovať
@sveter ak mas namysli, ze konkretne iste plemena su nachylne na jeden a ten isty zdravotny problem, tak ano, to je pravda...napr. nemecke ovciaky mavaju na slovensku casto tiez problemy s klbmi...
ale praveze ked si kupis NO s papiermi tak tam vidis celu jeho rodovu liniu, ich zdravotny stav, predispozicie, jednoducho genetika nepusti, ako som to uz vyssie napisala,nebudem to znova kopirovat...ja zas nerozumiem kde si mohla nabrat, ze cistokrvni s papiermi su rizikovejsi ako ti bez papierov, prepac ale to je fakt na smiech
zhodou okolnosti o tom cosi viem, nakolko mame nemeckeho ovciaka a ano riesili sme dilemu ci s PP alebo bez, cenovy rozdiel tam nebol az taky velky, ked si uvedomis, ze pri takom vacsiom psovi aj tak vacsinu nakladov vrazis do stravy za cele tie roky, ten rozdiel kupnej ceny sa tam uplne strati, no a prave kvoli tomu, ze ma ,,dobrych rodicov" je urcite mensia pravdepodobnost ze sa u neho podobne problemy vyskytnu (vid vyssie)
@patricino ano ano, ja som mala namysli konkretne napr. krizenec rotvajler - pitbull vraj dokaze byt nebezpecnejsi ako pitbul alebo rotvajler samotny, jednoducho je nevyspytalenjsi..no neviem, v tychto vodach sa zas tak nevyznam
@l1me@10 Ako si preboha prišiel na to, že čistokrvné psy potrebujú viac starostlivosti? Ono je to všetko pekné zobrať si psa z útulku, ale ako hovorí @lenuli , ide tam o to zdravie (teda normálnym ľuďom, nájdu sa aj takí, čo pozerajú len na to, akých úspešných predkov majú, aby sa potom šteniatka dobre predávali, ale to už nie je k veci).
ja osobne urcite radsej miesanca, (aj takeho mame - nezobrali sme si ho z utulku, ale niekto nam ho po Vianociach prehodil cez plot ako uplne steniatko, tak sme si ho nechali), pretoze cistokrvne su uz casto tak vyslachtene a vyčačkané, ze maju problemy so srdcom, klbmi, zaludkom a podobne.. mam kopu znamych, ktorym cistokrvny pes nie len ze trpel, kvoli klbom, ale aj zomrel predcasne, lebo mal chore srdiecko, ale aj bohuzial napriklad nador.. my mame miesanca uz 11 rokov a chodime s nim k veterinarovi len na zaockovanie a strihanie pazurikov.. nastastie v zivote nemal ziadny problem alebo chorobu.. ale ak niekto chce cistokrvneho psa, samozrejme mu prajem aby bol cely zivot zdravy a stastny
@ress ja som na to nedosiel na to dosli veterinary... Cistokrvne plemeno psov bolo na tolko zdomestikovane, ze ich viaze silny put k cloveku ako aj zvyk o starosrlivost... Okrem toho sa kopec dokumento aj tym zapodieva ...
@l1me Ale že potrebuje viac starostlivosti? To je proste blbosť. Každý pes potrebuje starostlivosť-jesť musia všetci, venčiť sa tiež musia všetci, česať sa musia takisto všetci, aj keď niektorí viac a niektorí menej. A toto napríklad krátkosrstý čistokrvný pes potrebuje v podstate menej ako hocijaký dlhosrstý a bezpapierový Neviem teda čo si myslel pod tou starostlivosťou, ale ja to chápem takto. A v tomto prípade je to kravina čo si napísal
@ress ok ja som skor myslel pritomnost cloveka.. nikdy sa nesstane, ze ti domestikovany cistkovrny prezije na ulici lahsie ako krizenec ktore maju spravanie bez pana zafiksovane o to viac si potom vazia ked maju pana ...
Tak, ja mám jedného čistokrvného, a druhého takisto, pretože môj salašnícky má jedno očko modré, a chceli ho utratiť, tak som si ho vzala!
A yorkshira ten je čistokrvný. Tento rok mám v pláne kúpiť si borderskú kóliu.
Psa z útulku si neberiem pre, lebo neviem čo má za sebou a tým že som študentka nemala by som čas dávať ho do poriadku. Ale neodsudzujem také psy, keby môžem mám doma samé psy, nie len čistokrvné či s PP. Ale aj samé krížence či bastardy.
Je to jedno, každý pes si predsa zaslúži byť milovaný
@l1me Ty keby si býval x mesiacov na ulici a potom by si si našiel kamaráta, tak tiež by si si ho pravdepodobne vážil viac ako ľudia, čo majú kamarátov stále pri sebe (dobre, blbý príklad, ale chápeš). A to či prežije dlhšie závisí podľa mňa od konkrétneho psa, niektorí majú silnejší inštinkt a lovecký pud, iní slabší
Jednoducho nie, tu rozdiel medzi PP a bPP psom nehľadaj.
Neviem prečo, ale vždy keď počujem slovo bastard určené na nečistokrvné zviera zvýši sa mi tep. Samozrejme že by som brala toho ktorého by som mohla vytrhnúť z pazúr smrti.
Bastard? Keď vidím to slovo, príde mi to, akoby ten chudáčik psík bol nejaký humus o ktorý človek ani nezakopne... Povedz kríženec, oriešok alebo nečistorkvný pes len nie bastard!...
My sme si so starým kúpili čistokrvnú borderku, hoci ja som chcela nejakého orieška z útulku, nakoniec to však vypálilo takto. A sme nadmieru spokojní.
Ale povedala som, že keď budeme veľkí, tak si zoberieme nejakého bastarda
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
a este @patricino som rad, ze to nehra rolu len som sa pytal alo na normalnom prieskume koho skorej... Rozumej, ze predsa cistokvrny stoji viac a potrebuje vacsiu starostlivost a predsa si ich ludia radsej kupia ako krizenca z utulku ... preto ma zaujimalo ako by ste vyberali vy
a je to úplne jedno,že aký, každý havo má svoju dušu, a bude ťa mať rád, či už je z útulku alebo čistokrvný...
ale myslím si, že je veľmi pekný čin zobrať si psa z útulku...
viac sa mi páči oriešok alebo nepapierak
a ja osobne fakt ti nemôžem povedať či toho alebo toho ... to je od príležitosti aká sa naskytne, že ktorého hava môžem mať...
@patricino vpohode je pravda, ze som mohol vybrat aj ine pomenovanie... Necakal som, ze je to ako druh nadavky az tak zauzivane :/
Beriem tvoj nazor ja viem iba cistokrvnych zo svojho okolia a nikto z nich nema vlciaka ..
@l1me ale vieš čo keď tak na tom uvažujem asi by to bol čistokrvný pretože túžim po československom vlčiakovi čiže asi tak ale to je fakt len podľa možností
čistokrvné psy s papiermi sú naj rizikovejšie čo sa tohto týka O_o
@lenuli no to áno vidíš jeho rodokmeň k tomu niet čo oponovať to je jasne... a ten druhý bod s tým správaním to zase závisi aj od toho či máš kríženca, ktorý je v domácnosti alebo z útulku dosť veľkú rolu zohráva výchova samozrejme, že proti tomu stojí zafixovaný pud psa lovca viď príklad pitbul rotvailer psy čistokrvné jednoducho v génoch majú fixnutú agresiu ... na túto tému sa dá strašne veľa diskutovať
ale praveze ked si kupis NO s papiermi tak tam vidis celu jeho rodovu liniu, ich zdravotny stav, predispozicie, jednoducho genetika nepusti, ako som to uz vyssie napisala,nebudem to znova kopirovat...ja zas nerozumiem kde si mohla nabrat, ze cistokrvni s papiermi su rizikovejsi ako ti bez papierov, prepac ale to je fakt na smiech
zhodou okolnosti o tom cosi viem, nakolko mame nemeckeho ovciaka a ano riesili sme dilemu ci s PP alebo bez, cenovy rozdiel tam nebol az taky velky, ked si uvedomis, ze pri takom vacsiom psovi aj tak vacsinu nakladov vrazis do stravy za cele tie roky, ten rozdiel kupnej ceny sa tam uplne strati, no a prave kvoli tomu, ze ma ,,dobrych rodicov" je urcite mensia pravdepodobnost ze sa u neho podobne problemy vyskytnu (vid vyssie)
poberam sa spat, tak mier s vami
jedine toto čudo krásne!
Mne by to teda jedno nebolo
A yorkshira ten je čistokrvný. Tento rok mám v pláne kúpiť si borderskú kóliu.
Psa z útulku si neberiem pre, lebo neviem čo má za sebou a tým že som študentka nemala by som čas dávať ho do poriadku. Ale neodsudzujem také psy, keby môžem mám doma samé psy, nie len čistokrvné či s PP. Ale aj samé krížence či bastardy.
Je to jedno, každý pes si predsa zaslúži byť milovaný
Mimochodom v útulku nájdeš aj čistokrvného psa v dnešnej dobe.
-Kebyže kupujem psíka jednoznačne iba z útulku,to už máš jedno či to bude oriešok ,či čistokrvný bez PP
Jednoducho nie, tu rozdiel medzi PP a bPP psom nehľadaj.
Ale povedala som, že keď budeme veľkí, tak si zoberieme nejakého bastarda