Buď rád že to pripísali veľkému tresku a nie Bohovi.... všetko sa v minulosti pripisovalo Bohovi kým nenašli k tomu vysvetlenie... a kým nenájdu vysvetlenie k tomuto berme to ako Big Bang
nič nieje výstižné vraj hmota z nekonečnou hustotou v nekonečne malom priestore to sa tiež dobré predstavuje Sú aj kopu ďalších teórii (napr holografická projekcia) ale táto je proste najrozšírenejšia aj keď je to zvláštne asi by to mohol vysvetliť nejaký fyzik
To je veľmi ťažké povedať čo sa stalo.Pamätám si že ked sme boli na výlete v Martine a šli s nami aj ôsmaci.Zrazu sa načala medzi nami téma o bohu.A zaznela otázka ako vznikla Zem a celý vesmír.Kamarát z 8.A mi povedal (doteraz neviem prečo) že Ako,,BOH"mohol ť z ničoho nič.A vtedy som tvrdo súhlasila že Boh stvoril Zem.Teraz tomu ani veľmi neverím.Vedci zistili mnoho vecí.Je pravda že sa snažia ale na to ťažko prídu.Teoria BOH alebo TRESK nato veľmi málo postačuje.Môže byť aj viac teorii.Nie len Tieto dve.Podla mňa táto rubrika by nemala mať nič s náboženstvom.Ale aj tak nikto nevie.Táto rubrika sa nás pýta ,,čo si o tom myslíme" nechcú od nás odpoved.Ved ju nikto nevie (určitú odpoved).
ludia mozu iba hadat... a koniec koncov vedia vsetci hovno a ked si vezmes ako to hovno zavazi vzhladom na velkost vesmiru... NIJAK aj keby zem presne teraz zmysla nic sa nestane nikto si to nevsimne absolutne ziadna zmena
je viac teórii . .. napr že od big bangu a vesmír ude do nekonečna rozpínť . alebo že sa rozpínanie zastaví . alebo teória podľa ktorej sa vesmír rozpína a v určitom okamihu sa začne zmršťovať zas do jedného bodu a nekonečnou hustotou ..
hmm . hmm . nekonečne malý bod s nekonečne veľkou hustotou . . to je asi niečo ako nekonečne malá čierna diera s nekonečne veľkou hustotou . až tak že časopriestor neohýba ale ho pohltí čas zanikne . niečo také podľa mňa bolo na začiatku .. ,,
a možno je náš vesmír iba atómom v nejakom inam obrovskom svete . proste povedať sa dá hocičo .
dve teorie :.. Jedna z nich ze vsetko to bolo zaciatkom Big Bang a druha ze zem aj vsetko ako vermir, galaxie stvoril Boh je na kazdom cloveku ktorej teorii bude verit..a veri..
nie je to o tom, že dve protilátky sa spojili a bol ten veľký tresk?? len netuším odkial sa nabrala tá hmota a antihmota, či čo to bolo. alebo to mám pomýlené.. lebo ja to tiež nejak moc nechápem..
a ktory vedci sa zhodli, ze na zaciatku absolutne nic nebolo ? pokial viem ta teoria bola zhruba tak ze vsetka hmota bola zhutena do maleho priestoru a ten expandoval....
nabuduce ked zacnes diskusiu, tak si pred tym nieco vygoogli, omfg
@hajzelodkosti a aphosis si kde nechal? však normálne povedz že nech si počká do roku 2018 a potom to pochopí keď bude horieť mimochodom, prečo prekrúcaš moje slová? a vôbec odvolávaš sa na mňa v diskusii? vytáčam ťa? lichotivé...
@0 a k téme - všetko čo sa učíš v škole sú dohady a teórie prehlásené za fakty, zmier sa s tým. vedci s tým súhlasia, lebo to tak vychádza, ale napr. aj najznámejší vedec v tejto oblasti, Hawking, ti na otázku existencie boha povie "neviem"... nikto nevie ako to je... odkiaľ sme, kam smerujeme... len sme dali nejaké veličiny, ktoré keď pospájame a prekrútime, tak nám to vychádza... ale napr. taká teória relativity sa nie nadarmo stále volá teóriou, lebo hoci je pekná a dá sa z nej kadečo vyrátať, veľa vecí vysvetľuje aj tak je nedokonalá a má svoje trhliny
no hlavne máme preč 17.-19. stor. kedy si vedci mysleli, že to čo objavili je pravdivé a dokonalé, prehlasovali sami seba za bohom vybraných, lebo vraj vynašli niečo, čo je už úplne na konci vývoja ľudstva. až sa nakoniec ukázalo, že sa mýlili a o takom vývoji, aký je dnes anilen nesnívali...
nič proste nie je dokonalé... taká malá rada - utvor si na to vlastný názor..
@Shoshana nevytacas len som po tvojej TS na toto narazil Nemoze ma predsa vytocit take neuvedomele dievcatko A pozor najprv si over fakty o aphosisovi az potom pis blaboli. V TS som ti to uz sto krat napisal, ale ty asi tomu chudatko nechapes
@hajzelodkosti len si to priznaj. kľudne. len neviem aké bláboly, však ja vôbec nepíšem žiadne veci konkrétne o ňom, ja sa smejem z teba, že robíš z toho také haló, nič viac. nikde som nenapísala, že sa ten asteroid so Zemou nezrazí, alebo že je to len výmysel. inak, chápem tomu až príliš, aj ja som mala v hlave takú kašu z obáv pred smrtiacim nebezpečenstvom, nevyčítam ti to. len sa pokús si zachrániť psychické zdravie a vykašli sa na nejaký aphosis. to ti vravím v dobrom. a mimochodom, ja neuvedomelé dievčatko? ale no. nebuď detinský... pozri na svoje správanie, to je neuvedomelé.
Na discovery vedci rozoberali teóriu veľkého tresku a na moje prekvapenie vedci už zistili a na tom sa aj zhodli, že veľký tresk vznikol z jediného vysloveného tichého slova, ktoré sa dá aj teraz zachytiť na starých rádiových prijímačov, keď prepínate medzi jednotlivými stanicami a vtedy počujete šum. Práve ten šum je vraj to slovo ktoré spustilo veľký tresk. A vraj nejaká neviditeľná sila má na svedomí to, že sa celý vesmír rozpína. Keďže každý následok má svoju príčinu a naopak, tak mám na to niekoľko otázok, pretože tu niečo nehrá.
Kto bol príčinou toho, že vznikol veľký tresk? Kto to slovo stvorenia vyslovil, že potom vzniklo z ničoho všetko? A kto tlačí celý vesmír dopredu aby sa rozpínal? Nezabudlo sa tam náhodou spomenúť slovo Boh? Že to Boh urobil ten veľký tresk a všetko čo s ním súvisí? Jedine, takto by to potom dávalo vysvetlenie a logiku, ale inač nie! Jedine logické vysvetlenie nám tiež dáva Biblia, že to urobil Stvoriteľ všetkého a tým je Boh! A že Boh celý systém riadi. Učili sme sa tiež, že vesmír nie je chaotický, ale že je pekne usporiadaný. Žeby aj tu mal prsty Boh? Je tu akosi priveľa náhod nemyslíte? Veru áno, aj väčšina vedcov uznalo, že jediným možným vysvetlením je, že za týmto všetkým stojí samotný Boh- Stvoriteľ všetkého.
@hajzelodkosti nemáš obavy? "aphosis je reálny, ten keď padne tak nás všetkých zabije!" - nie, vážne sa ničoho nebojíš. a inač, ty aj čítaš po sebe? kto ťa čo učí (teda ja) ? a aké pasenie husí?? (toto ma už fakt pobavilo) za prvé však ty si rád ak vieš ako vyzerám, nieto ešte aké sú moje hobby a za druhé ja som vyrástla v spoločnosti, kde sa takéto témy preberajú každý deň pri pive a cigarete zo mňa teda žiadnu dedinskú hus láskavo nerob, lebo ťa začnem ja urážať a to som zvedavá, ako eštelen potom budeš reagovať.
@Shoshana jezis dobre, nebudem sa furt hadat s kazdym primitivom a sedlakom, to by som tu bol donekonecna. Vyrozpravaj sa este a chod spat asi si unavena. Debaty pri pive a cigarete? no to musela byt uzasna krcmova debata To museli byt odbotnici OMG TOTO CO SI DALA
@hajzelodkosti sedlákom? hej lebo ty presne vieš odkiaľ som, aj moje vzdelanie máš v malíčku, vlastne celý životopis. čo som dala? ale no. podľa mňa rozoberanie takej teórie relativity bežne pri pive s ľuďmi ktorých IQ sa pohybuje okolo 135 a ktorí sa tým zaoberajú vo voľnom čase nie je až také neodborné. ale kľudne ďalej rýp. kľudne.
to ani nepis, ze to mas z discovery ved polovica dokumentov su tam uplne picoviny, a polovica skomolene fakty, ktore su sice pravdive, ale vyzneju laikovy uplne inak nez to ma byt. Najviac sa mi paci ked tam nechaju hovorit nejakeho vedca/historika/prirodovedca udaju tam jeho meno a povedia o nom je svetovo uznavany, ale ked si jeho meno vyhladas v google tak nic nenajdes
A neplet do toho Boha, ved boha si stare kultury vymysleli aby mali nejaku vieru, a nie aby tym nahradzali vedecke vyskumi. To sa potom este konfrontuje ze kazda viera ma vlastnu interpretaciu, a na zaklade coho ty urcis ktora je ta pravdiva a tym padom vsetky ostatne klamu.
A co je na to LOGICKE ze nejaka nadprirodzena entita stvorila vsetku hmotu/zivot. To vzdy ked si nieco nevies vysvetlit, tak si povies "to urobil boh"
Predstavsi, ze ludia si kedysi, nevedeli vysvetlit preco veci padaju na zem, tak si povedali ze to tak urobil boh, ale potom to Newton objasnil, a teraz je to vsetkym jasne a uz ani zakladoskolak nepovie ze gravitacia je nieco nadprirodzene.
@Martin1 Ak ti staci odpoved, ze za velky tresk je dielo Boha, tak ani discovery nemusis pozerat. Na kazdu otazku, typu "ako vznikli, hori, rieky, moria, kontinenty, ludia, zvierata, rastliny" si mozes odpoved ze to stvoril Boh(lebo tak sa to pise v biblii), a nemusi ta zaujimat nejeka vysvetlenia ako pohyb tektonickych dosiek, gravitacia, evolucia...
@Shoshana no hej takychto fantasmanov ako ty poznam. Ludia co maju IQ 135 urcite sedia na pice s cigaretou v krcme dakde na orave si zabila! A co ak ma niekto vyoke IQ? A ked su taky odbornici preco este sedia v tej krcme a len rozpravaju? Predsa ja mat take prevratne vedomosti a take IQ uz som uplne inde. A bohuzial nemam, nie som ako vy. Mam urcite mensie IQ a nemam znalosti ako sudruhovia z 3. cenovej a predsa sedim v kancelarii. Sranda aky je ten zivot nespravodlivy.
Ano bohuzial sudim iba z toho co pises. Ako krcmove indivdua su urcite svetovo uznavany odbornici pripadne celo štatne. Preco neprednasaju niekde? Co vlastne robia? Kto to je? Menuj panov profesorov ci pastierov?
@hajzelodkosti vieš pre niekoho je to záľuba a študuje iné veci alebo pracuje v inej oblasti. fú, nepochopiteľné! veď nakoniec to sa ani nedá všetko naraz študovať, nemyslíš? možno by nebolo odveci, keby si sa aj ty niekedy dostal k inteligentnejšej spoločnosti. a prečo si myslíš, že len sedia na riti? možno sa aj ty práve hráš hru, ktorej grafiku robil nejaký môj kamarát. a ani o tom nevieš.
@hajzelodkosti asi odtiaľ odkiaľ ty vieš, že ja som jebnutá sedláčka. a udľudniť sa? ty si fakt myslíš, že mi taký človek ako ty trhá žilami? nebuď smiešny. keby si sa začal vyjadrovať inteligentne, tak ma možno štve, že je niekto múdrejší odo mňa, ale na to, že máš 22 rokov... nuž čakala som od teba viacej, čo ti mám na to povedať. to ma už aj decko lepším spôsobom poslalo do kelu a ak ja som neuvedomelé dievčatko, tak ty potom asi ešte prehĺtaš plodovú vodu
@hajzelodkosti pretože ja si nepotrebujem na nikom nič dokazovať, ľudí nesúdim a neodsudzujem za to, akí sú. ale o chvíľu s tebou skončím, nemám na teba toľko času, musím sa učiť.
@hajzelodkosti neučím sa v krčme, učím sa doma, čakajú ma skúšky. ja predsa nesedím každý deň v krčme, neviem, kde si na to prišiel, ty máš naozaj neuveriteľnú fantáziu, však aj všetky tie slová, čo si mi dokázal povkladať do úst, aké úžasné! za to by si mal dosť nejakú cenu, alebo aspoň do novín nech ťa odfotia, lebo také veci, aké si mi nastrkal do úst, to ma normálne ani v živote nenapadlo. ale za to teba áno, máš môj obdiv.
@Shoshana tak vies som kreativny clovek, musim mat fantaziu No vidis aky som dobry, este ta aj zmaniupulujem za chvilu. No hej slavny som, dokonca uz sa o mne aj blog napisal!
@hajzelodkosti aj ja mám veľkú fantáziu, ale nedomýšľam si o ľuďoch aspoň sprostosti, radšej svoju kreativitu využívam inak. ale je mi ťa ľúto. lúčim sa s tebou aj tu a prajem ti do života, aby si dospel.
@Shoshana dakujem, este treba trocha dospiet to je pravda a uz sa nato tesim. A ja tebe prajem vela krcmovych kamosov a aby si aspon objavila este jedneho najlepsieho programatora na Orave Drz sa
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
Hmota vzdy existovala, len castice sa tak rychlo pohybovali akoby nic nebolo. A bolo to zoskupene do jedneho bodu. To je cele.
lepšia zatiaľ asi není..možno ju niekto nájde...ale ja ju nevyslovím
ved za prapociatky bolo povazovane hocčo.
hmm . hmm . nekonečne malý bod s nekonečne veľkou hustotou . . to je asi niečo ako nekonečne malá čierna diera s nekonečne veľkou hustotou . až tak že časopriestor neohýba ale ho pohltí čas zanikne . niečo také podľa mňa bolo na začiatku .. ,,
a možno je náš vesmír iba atómom v nejakom inam obrovskom svete . proste povedať sa dá hocičo .
a ktory vedci sa zhodli, ze na zaciatku absolutne nic nebolo ? pokial viem ta teoria bola zhruba tak ze vsetka hmota bola zhutena do maleho priestoru a ten expandoval....
nabuduce ked zacnes diskusiu, tak si pred tym nieco vygoogli, omfg
@0 a k téme - všetko čo sa učíš v škole sú dohady a teórie prehlásené za fakty, zmier sa s tým. vedci s tým súhlasia, lebo to tak vychádza, ale napr. aj najznámejší vedec v tejto oblasti, Hawking, ti na otázku existencie boha povie "neviem"... nikto nevie ako to je... odkiaľ sme, kam smerujeme... len sme dali nejaké veličiny, ktoré keď pospájame a prekrútime, tak nám to vychádza... ale napr. taká teória relativity sa nie nadarmo stále volá teóriou, lebo hoci je pekná a dá sa z nej kadečo vyrátať, veľa vecí vysvetľuje aj tak je nedokonalá a má svoje trhliny
no hlavne máme preč 17.-19. stor. kedy si vedci mysleli, že to čo objavili je pravdivé a dokonalé, prehlasovali sami seba za bohom vybraných, lebo vraj vynašli niečo, čo je už úplne na konci vývoja ľudstva. až sa nakoniec ukázalo, že sa mýlili a o takom vývoji, aký je dnes anilen nesnívali...
nič proste nie je dokonalé... taká malá rada - utvor si na to vlastný názor..
Kto bol príčinou toho, že vznikol veľký tresk? Kto to slovo stvorenia vyslovil, že potom vzniklo z ničoho všetko? A kto tlačí celý vesmír dopredu aby sa rozpínal? Nezabudlo sa tam náhodou spomenúť slovo Boh? Že to Boh urobil ten veľký tresk a všetko čo s ním súvisí? Jedine, takto by to potom dávalo vysvetlenie a logiku, ale inač nie! Jedine logické vysvetlenie nám tiež dáva Biblia, že to urobil Stvoriteľ všetkého a tým je Boh! A že Boh celý systém riadi. Učili sme sa tiež, že vesmír nie je chaotický, ale že je pekne usporiadaný. Žeby aj tu mal prsty Boh? Je tu akosi priveľa náhod nemyslíte? Veru áno, aj väčšina vedcov uznalo, že jediným možným vysvetlením je, že za týmto všetkým stojí samotný Boh- Stvoriteľ všetkého.
to ani nepis, ze to mas z discovery ved polovica dokumentov su tam uplne picoviny, a polovica skomolene fakty, ktore su sice pravdive, ale vyzneju laikovy uplne inak nez to ma byt. Najviac sa mi paci ked tam nechaju hovorit nejakeho vedca/historika/prirodovedca udaju tam jeho meno a povedia o nom je svetovo uznavany, ale ked si jeho meno vyhladas v google tak nic nenajdes
A neplet do toho Boha, ved boha si stare kultury vymysleli aby mali nejaku vieru, a nie aby tym nahradzali vedecke vyskumi. To sa potom este konfrontuje ze kazda viera ma vlastnu interpretaciu, a na zaklade coho ty urcis ktora je ta pravdiva a tym padom vsetky ostatne klamu.
A co je na to LOGICKE ze nejaka nadprirodzena entita stvorila vsetku hmotu/zivot. To vzdy ked si nieco nevies vysvetlit, tak si povies "to urobil boh"
Predstavsi, ze ludia si kedysi, nevedeli vysvetlit preco veci padaju na zem, tak si povedali ze to tak urobil boh, ale potom to Newton objasnil, a teraz je to vsetkym jasne a uz ani zakladoskolak nepovie ze gravitacia je nieco nadprirodzene.
Ano bohuzial sudim iba z toho co pises. Ako krcmove indivdua su urcite svetovo uznavany odbornici pripadne celo štatne. Preco neprednasaju niekde? Co vlastne robia? Kto to je? Menuj panov profesorov ci pastierov?
Sa zobud prosim ta.
a co sa tyka diskusie .. nevytvorila som si zatial ziadnu odpoved (chudak ty Dáša tolko otazok som ti davala .. prepac )