Otázka...
Ako mám rodičov presvedčiť o dlhšej večierke?? Mám 18, večierku do 22:00... sem tam dlhšie, keĎ si ju doslova vydupem. Dosť ma to samozrejme serie, lebo ostatní len prídu z roboty a tak, idú sa baviť a ja poviem "tak čaute, už musím...", spo
som na tom rovnako, onedlho mam 18 a tiez vecierku len do 22,00 a do 23,00 som bola len parkrat. A doslova ma nahnevalo ked mi jedna 15 povedala:"mamka mi dala na vyber, ze bud pojdem do pp alebo budem moct byt kazdy den do polnoci vonku"
kamarat mi daval rady, ktore by mi to hned zhorsili, akoze im mam ukazat a ked som sa spytala ako, tak ze nemam pocuvat, ujst z domu, potom sa vratit a ked mi daju zaracha, tak ist aj tak vonku a vracat sa kedy chcem ze oni si zvyknu. Akurat ze ja ich nechcem rozzurit este viac
uff.. to je ťažKé ale taK na druhej strane aj do domu môže prísť zlodej a ublížiť ti či len strom spadnúť na dom.. no proste aj doma sa ti môže hocičo stať, čiže tie Kecy typu sKús sa s nimi porozprávať považujem za jediný spôsob.. a brat má KOľKo roKov a aKo dlho môže byť von? lebo tí to majú väčšinou ľahšie mohla by si to využiť
To dovod nie je, ze ostatny su, to im ani nevrav. Co maju tvoji rodicia spolocny s tym, ze ostatnych pustia to je ich vec. boja sa o teba a to bud rada. Ostatnym rodicom je mozno u riti do kedy im bude ich ratolest vonku .... v kazdej domacnosti su urcite pravidla, ked zmaturujes to je ako keby skuska dospelosti a pustia ta neboj ... moj jeden znami co som s nim brigadoval ... tak jeho nepustali vobec do osmej musel byt doma .... a teraz jed je uz po strednej ... pustia ho ... nech si ide.
a ked som mala este 16 a sla som s kamaratkou (mladsou!) vodnku sa ma mama spytala ze do kedy budem a ja ze tak do deviatej a ona na mna pozrela:"ale uz je oktober, vonku uz je skoro tma!" ja som nevedela ci sa smiat alebo plakat
@3 brat mal predvčerom 14, a minule ma nasral ako brok, mohla som byť do 11, prišla som domov a chlapík mi vraví "ja som prišiel asi pred polhodinou" tak som sa tak rozčúlila pred mamou, že ja kebyže to spravím (to mal len 13 vtedy) tak že mám týždeň zaracha, keď už obmedzuje tak nech aspoň spravodlivo a ona sa nasrala ešte viac a chudák kvôli môjmu výstupu dostal zaracha...
zober domov nejakých kamarátov (alebo možno radšej kamarátky. Podľa toho, čo si myslia o kombinácii "ich dcéra + nejaký chalan"), predstav im ich a povedz, že s nimi budeš celý večer a že ťa aj odprevadia domov. Presne im daj vedieť, kde budeš, ktorou cestou pôjdeš domov a že to bude po samých osvetlených a bezpečných uliciach.
Za pokus to stojí
@4 hej pojdem vonku nezarabam a ked mi nedaju peniaze rodicia pojdem sadnut s kamaratmi a pozerat na nich? to proste nejde. okrem toho moja matka nema problem mi strelit
No tak to je dost krute pametam si ze aj matka mi rozpravala ze mala 18 a nechceli ju pustat...
Hej to je pravda za rohom moze niekto cakat aj 22:00 aj skorej ked je pomaly 0 4tej tma..a ako poznam slovensko aj za bieleho dna...
Skus sa snimi dohodnut ze by ta zakazdym isiel niekto odprevadit ze nikdy by si nebola sama vonku alebo keby si sla neskorsie domov..
@13 a keby si bola s priateľmi doma? Boli by ste skrátka povedzme do polnoci u vás, kecali by ste (, moc by ste nepili a nerušili by ste moc rodičov). Potom by si mohla povedať, že teraz je také stretnutie u ďalšej kamošky a budete u nej.
Nič s tým neurobíš, nie si jediná. Ja som tiež v 18-tich mohla byť len do 22,00. Tak isto som sa stále sťažovala, keďže moji rovesníci mohli byť temer do rána. Pozri, budem mať 22 a stále mi platí večierka do 23,00!!! Sú výnimky, keď môžem byť dlho, ale nestáva sa to často. Teraz na to nadávaš, ale ver, že budeš vďačná. Povedz mi, čo ti to dá, keď sa budeš flákať po nociach vonku??? Mala som taký istý názor v tvojom veku, keď budeš mať viac, pochopíš, čo tým myslím. Teraz môžem byť dlho von, ale o to nestojím, hlavne preto, že keď vidím v meste ožraté 15-ročné deti, je mi zle. Tak radšej zájdem niekedy poobede na kávu s kamarátmi a stačí mi to. Uvidíš, prejde ťa chuť byť v noci dlho vonku. Ale skús im povedať, že ti môžu úplne dôverovať, nech ti volajú každú hodinu, či si ok. Keď som chcela byť dlhšie von, vždy som musela mame povedať, kde budem, s kým a ako príde domov. AK budú vedieť, že máš sama zodpovednosť v tom, akým spôsobom chceš v noci prísť domov, budú zhovievavejší. A vždy dodrž čas, ktorý im sľúbiš. Nespomínaš, či poznajú tvojich kamrátov, ak áno, tak by mohli byť ústretovejší. Ak nevedia, s kým chodíš von, tak sa im nedivím. Sadni si s nimi, prediskutuj všetko pre a proti. Musíš im ukázať, že si dospelá, vieš niesť zodpovednosť sama za seba.
@19 mna zabila veta od otca:"ale ked chces, ja ti dam kondomy co mam, ja ich nepotrebujem, mamka berie antikoncepciu"
nevedela som co si mam o tom mysliet, ci sa smiat, ze si myslia ze sexujem kade tade (kedze priatela nemam), alebo byt znechutena tym, ze spolu spavaju (je mi jasne ze vsetci manzelia spolu spavaju, ale snazila som sa vsugerovat si, ze moji rodicia nie
@23 Vždy vedia, s kým som a kde som. A čo mi to dá, ak budem dlhšie? Vezmi si napríklad taký undergroundový koncert... ktorý trvá niekedy aj do polnoci. A ja musím v polovici odísť. Alebo keď je jednoducho zábava, všetci sa bavia, všetko je skvelé, a musím odísť. A chcem sa baviť aj ja...a nemôžem.
Neopíjam sa, domov som prišla opitá raz v živote... A to bolo prvý a posledná krát. A priateľov tiež poznajú. Nie všetkých, ale väčšinu... A stále sa boja, že sa zapletiem do drog alebo bohvie čoho, lebo podľa nich sú ešte aj v domoch Saleziánov samí feťáci.
@26 ako vieš, že ti to nedovolia? Len sa skús spýtať
@27 keď už sú obaja policajti, mohli by vedieť, že do drog sa môžeš zapliesť aj cez deň. Škola je podľa mňa v tomto takmer rovnako nebezpečná ako nejaký koncert.
@30 ale to som sa už pýtala, ale nié, oni chodia spať aj tak okolo ôsmej, (teraz mi nevravte že - tak môžeš meškať, na to neprídu - ale prídu, lebo sa zobudia hneď , ako dám do zámky kľúč), takže to jednoducho nejde, nejde a nejde. A nepôjde.
27 no ja som tiež chcela chodiť na koncerty, ktoré trvali do noci a musela som odísť skôr. No máš to zrejem horšie, ako ja. I keď je moja moja svojim spôsobom paranoidná, tak zase až tak to nebrala. Tiež si myslela, že sa len chcem opiť, zdrogovať a vyspať s kadekým. A to preto, lebo všetci sú zlí. Daj si s nimi rozhovor-dlhý. Možno ti to nepomôže hneď, ale prinúť ich nad tým premýšľať. Povedz im, že ti záleží na tom, aby si bola s kamarátmi. Avšak nechci od nich, aby ti povolili stále byť vonku dlho. Choď na nich tak, že najprv chceš len raz za čas..potom si zvyknú, a budú zhovievavejší. nikdy nechoď domov sama, stále nech ťa niekto odprevadí, niekto, komu rodičia dôverujú. Keby si chcela brať drogy, na to nepotrebuješ byť do noci vonku. Keďže sú policajti, asi toho videli dosť a boja sa. Povedz im, že to skúsite raz. Budeš sa im ozývať, že si ok, povieš im presný čas, kedy prídeš domov, presné miesto, kde si a s kým si. ALe buď na nich milá, nesmieš kričať, plakať, ani nič. Musíš im ukázať, že nie si decko, ale dospelá žena a že ti môžu veriť. za každých okolností.
@32 včera som sa snažila mamy pekne opýtať, či môžem byť dlhšie... a ona spustila krik, že nemám ju spracúvať, keď neni oco doma, že mám zavolať jemu, tak ok, zavolala som ocovi.. a pekne som sa ho spýtala, debatovali sme o tom že prečo a tak, a mama chodila za mnou a pindala, čo všetko musím zajtra spraviť, aby ma nepustil...
Že nemám plakať? Ak nekričím, plačem. Prejav vrcholného zúfalstva.
@31 presne toto bud su dlho vonku a furt pridu ked aj ja, alebo o osmej v posteli a ked chcem meskat zobudi ich ten hlupy pes
este si pamatam, ze pred vianocami som bola do jedenastej s kamaratom a bola nam zima tak sme sli do brany a povedala som si:"ah rodicia uz nepojdu domov, ich krcmicku zatvaraju o desiatej". matka just sla ku kamaratke a bola tam do desiate a prichytila ma s nim na chodbe - jasne ze sme nic nerobili, ale rano to uz bolo:"to je tvoj priatel?"
@35 heej a ked som povedala ze nie:"preco ste potom boli u nas na chodbe kde ste mali sukromie" (sukromie je oznacene za miestnost, kde ona vlezie kedy sa jej zachce . lebo mu bola zimaa!
ja ked sm mal 15 sm mal vecierku tak do 20:00 potom v 16 do 21:00 v 17 do 22:00 a teraz uz je to relativne...nechavaju mi volnu cestu, samozrejme ked viem ze budem do rana tak to oznamim kam idem co idem a kde prespim a beru to v pohode...mama v pohode pusta lebo aj ju pustali v mojom veku vonku na neobmedzene, sak mas 18nast mas uz nejaku zodpovednost, si samostatna tak sa hadam vies o seba postarat rovnako ako ta mozu okradnut o 2hej poobede v strede mesta tak tez ta mozu o 22. o 00:00 abo o 4tej rano nekde okradnut...takze to ani neberem do uvahy...ked chcem ist von tak pojdem...samozrejme skola musi byt ale snazim sa byt von ked mozem...
@36 my keď sme s priateľom ešte spolu len začínali, tak sme u nás v obývačke pozerali film dáky...a mama furt behala tam, raz po nejaké slané tyčinky, potom nám čaj doniesla, potom tade musela ísť na balkón, z balkónu, zas na balkón, zobrať nám šálky z čaju...aj to by som nazvala "súkromím"
33 ja som tiež tak veľakrát plakala. Máš horšie v tom, že musíš spracovať oboch rodičov. O mňa sa starí len mama, takže som musela ju. ALe mám staršieho brata, ktorý sa niekedy správal ako môj otec. Teda ako, nič mi nezakázal, ale hovoril mame, že čo sa deje vonku a tak. Ako viem, že v mojom dobre, ale nebolo to príjemné. Moja mama stále pindá, keď niekam idem, aj keď môj brat niekam ide (a to má 26 rokov, pracuje a je študovaný -teda nie nejaký feťák). ALe vie, že už nám nemôže kázať, že musíme byť o 22,00 doma. Ale stále nás čaká, kedy prídeme a kontroluje čas, či sme prišli tak, ako sme sľúbili. Pozri, ak sa dozvieš o nejakej akcii, koncerte, tak to povedz mame skôr. nie deň predtým. AK vieš o tom aj mesiac dopredu, popros ju, že vtedy a vtedy chceš byť dlho, lebo je to a to v meste. Opäť ich ubezpeč, že sa ti nič nestane, že budeš opatrná. Viem, aké to je, keď sa stále vyhovárajú, že treba urobiť to a to...povedz im, že potrebuješ byť aj medzi inými ľudˇmi, nielen v izbe.
@37 áno, takto to majú skoro všetci v okolí. Ich rodičia si uvedomujú, že sú zodpovední, dospelí a stačí, aby im deti dali vedieť, kde v noci budú, popr. s kým a je všetko ok... môžem snívať.
@38 no nejak tak a divila sa ze ked som mala priatela, preco som ho nikdy nedoniesla domov ho predstavit uz len kvoli tomuto. a este ockovym testikom, ci je pre mna ten pravy. ako sa to zisti? otec sa ho povypytuje na vsetko mozne z historie, literatury, umenia, aby zistil aky ma rozhlad a potom urci, ci s nim mozem chodit. ono totiz vo vztahu nezalezi, ci sa chalan paci mne a ci si mame co povedat, ale ci sa paci ocovi
@34 a presne kvoli takymto a podobnym otazkam nevravim vzdy vsetkych ludi s kym idem von...mne polozili naposledy otazku: "kedy si uz najdes babu? abo sa ti chlapci pacia?" ja pozeram ze COOO?!?! sm sa obliekol obul zobral love a isiel sm radsej von ako taketo pic*viny pocuvat...co ich co zaujima ci mam babu abo nie, ked najdem sucu ich zoznamim...no nie?
41 nemáš začo...len im neukazuj, že si zúfala..ak ťa nepustia, hore hlavu..nabudúce to možno vyjde..a vždy choď na nich s úsmevom a vyhliadni, keď majú dobrú náladu vtedy to funguje
@42 tak teda v tomto to máš očividne horšie ty, u mňa vždy akceptovali chlapca, s ktorým som mala niečo bližšie ako kamarátstvo... síce som ho musela ukázať doma, ale to sa prežilo
@40 ale je sm si to zo zaciatku musel tez vydupavat, potom pochopili ze uz ma asi dlho doma neudrzia a tak ma pustaju hocikedy...sak uz mam vlastnu hlavu kedy mozem ist von a kedy musim sediet doma nad skolou...
No ja som našťastie nikdy nemávala večierku, ak nerátame časy o "7 doma a hraj sa len pod oknom na preliezkach" Keď som ale v 16 začala chodiť na diskotéky, mohla som byť tak do 1, pol druhej, a teraz už ani neviem, čo to je večierka Keď odchádzam, mamina sa vždy pýta, kedy prídem, a moja pravidelná odpoveď "Nevieeeeeem" poprípade, "mami, idem, prídem " a dosť často - "prídem až ráno" - keď buvám u priateľa
Ale teraz si nemyslite, že mamina na mňa kašle alebo čo, VŽDY musí vedieť, kde som a s kým.. a bolo to tak vždy.. Vždycky mi hovorila, že nemá problém ma niekam pustiť, keď vie s kým a kam presne, poprípade kedy sa baj očko vrátim a policajti.. neboj, tých mám aj ja plnú rodinu, s maminou na čele
@30 ak mam porovnat, kolkokrat som prisiel do styku s drogami v skole a na koncertoch, tak to je 100:1. (ano, tych 100 patri skole a jednotka koncertom)
@42 a ty by si nebodaj chcela niekoho, kto nepozna najznamejsie rodinove sochy a nevie, ktore diela patria do balzacovych analytickych studii
@49 , keby len mamina aj ujo, štátny policajt, často sa vyskytujúci na festivaloch a rôznych akciách babička tiež robila u policajtov, už je na dôchodku, dedko tak isto.. no ale ja našťastie nepijem, nehúlim, nefajčím.. nerobím nič protizákonné, tak sa nemám čoho báť
fuuuha to je dost blbe...sak skus sa s nimi o tom porozpravat...ze si uz dospela a ostatny byvaju dlhsie ako ty...musis im proste predlozit argumenty ktore by ti to dovolili
Keď som mal 18 som mal iné problémy ale zo stužkovej som sa vrátil až ráno asi okolo 6 hodiny (neviem presne ale bolo už svetlo), asi som doma nikoho nezobudil , lebo nik nevedel kedy som prišiel
Som chalan tak je to trochu iné. Ale v tvojom veku chodia deti aj na chatu alebo stanovačku ... proste nejaký viac denný výlet s kamarátmi. Skús si vymyslieť niečo čo by ti určite nedovolili a nakoniec im povec že keď nie to tak aspoň neskôr večierku
no máš to na piču čo ti budem hovoRiť , ja mám večieRku do kedy si ju uRobím to bolo po pRvé , a po dRuhé, ja sa nepýtam von , ja oznamujem tak skús len oznámiť, mama , otec idem von pRídem o tRetej Ráno , alebo oznám ako ja : idem - pRídem toť vše a buch dveRami
tak povec ze ta niekto odprevadi domov ze sa nemusia bat moja mama tiez mala velke reci o vecierke ale ja som si spravila po svojom..ale zas vzdy je lepsie ak rodicia suhlasia s tym kedy prides domov..ale zas necudujem sa im ak chces byt mrte dlho kazdy den..1-2 krat do tyzdna sa to da podla mna..
Hm.. chúďatko Možno by pomohlo keby si mala niekoho kto si Ťa "vezme pod krídla" Niekto starší - priateľ/priateľka, koho dobre poznajú, kto by im povedal, áno pani a pán XY, je so mnou a odprevadím ju domov.
Jediné ďalšie riešenie ktoré ma napadá, je nájsť si vlastné bývanie, prípadne internát/privát v rámci vysokej, alebo sa nasťahovať s kamoškami do nejakého podnájmu alebo niečo také.. potom Ťa samozrejme už kontrolovať nebudú môcť.
ja to mam fajn.. rodicia mi veria a preto mi dovolia byt vonku pomerne dost dlho na moj vek.. a ja si to velmi ceniim... ale samozrejme viem, ze ich nesmiem sklamat.. lebo ak raz sklamem, tak potom uz niet pomoci spät... takze tak..
neviem sice, aka si.. mne staci ked im poviem, ze nebojte sa, mozete mi verit.. vonku nerobim nic zle.. a vtedy ked im poviem ze idem von s kamaratmi, s kamaratkami.. ze nebudem sama, ze sa nemaju bat.. tak potom uz to je zväcsa vyriesene.. a tak suhlaism, skus este ze ta aj odprevadi nejaky kamarat/kamaratka domov.. ze nepojdes sama..
Aj ja môžem byť do kedy chcem... a niekedy je to na škodu, ale tak... Myslela som, že po 18-tke sa nič nezmení... A predstavte si, zmenilo sa... Fakt. Som slobodná... Len do kostola musím chodiť... A rodičov policajtov ti nezávidím... Haluz... A podľa mojej mamy ma chce každý opiť, znásilniť a oplodniť... Ale tak... no čo...
A inak plne súhlásim s @finwaell@63 . Teda aspoň u mňa to tak tiež funguje. Keď mamina vie, s kým som a poznajú ho, tak nemajú problém. A mamina ma radšej púšťa s priateľom ako s kamarátkami. Treba si nájsť ochrancu, zoznámiť ho s rodičmi, aby si boli 100% istý, že on teba pozor dá.
@0 dievca ja mam doma to iste...teraz sa to zmiernilo ze mi dokonca povolili spavat obcas mimo domu u spoluziacky...s tym nic nenarobis...musis ich nejak presvedcit ze nie si male decko,urcite vies ako mas ist domov a s kym a tak aby sa ti nic nestalo...ale to bude tvrdy oriesok...
ja by som ich prefackal poslal spat a basta ..alebo im zober puta,do caju nasyp prasky na spanie a potom ich odvlecies do spalne..zamknes k posteli a mozes do rana zurovat ..a ked budu dostatocne omameni nemusis im ani tie puta kradnut ..sa uz urcite do rana nepreberu D..
ked nepomoze komunikacia, nechces "zdrhat", tak tazko, ale uvedom si, ze mas 18, mas pravo volit, plne sa zodpovedas trestnopravnemu poriadku, spytaj sa rodicov, co by urobili v pripade, ze by kradlo z obchodu nieco 14 rocne dieta a bolo by prichytene nimi a keby kradla 18rocna baba, ze ci by v tom bol rozdiel. A preco sa robi takyto rozdiel, ak nebudu vediet odpovedat, porad im spravnu odpoved:pretoze pri mladistvych sa uvazuje, ze nemaju este dostatocne vyvinutu mysel na to, aby sa vedeli spravne rozhodovat, nedokazu viest samostatny zivot, nie su schopni vyspeleho a uvedomeleho myslenia, 18+ je normalna trestnopravna sadzba, pretoze clovek v tomto veku uz je povazovany za schopneho uvedomelych cinov, jednoducho uz vie, ze za seba zodpoveda, riadi sa podla toho. Preco ma 18+rocny clovek pravo volit? Pretoze vie za seba rozhodovat. Ty vies za seba rozhodovat sama, to, cim sa oni zivia a riadia, teda zakony, ustava, tieto piliere su postavene na vnimani sveta ludmi rozumnejsimi nez ja, ty, tvoji rodicia, prave preto sa my tymito pravidlami riadime, aj ked nie vzdy chapeme ich pointu, proste toto vsetko hovori o tom, ze tvoji rodicia su ti teraz uz len poradcovia, nie ti, ktori za teba rozhoduju(taktiez pravne). No rodicia su taki, im nestaci povedat, ze ja som uz dospela, oni z teba musia mat pocit, ze vies, kedy co mozes spravit, vies, oni sa o teba boja nie kvoli tomu, ze tam vonku su nebezpecenstva, ale kvoli tomu, ze si nemyslia, ze si schopna sa s tym nebezpecenstvom popasovat. Oni velarazy celia nebezpecenstvu,omnoho markantnejsiemu ako ty, preco si myslia, ze su lepsi ako ty? len za to, ze su starsi? davno sa to nemeria podla tohto, navyse dnesni mladi su omnoho informacne zdatnejsi nez mnohi starsi ludia. Jednoducho toto je styl argumentacie, ktory uz nie je o tom, ze chces byt dlhsie vonku, ale aby si zvykli, ze jedneho dna odides z domu a uz sa nevratis, pretoze budes zit vlastny zivot s niekym inym a pokial sa nepripravis na ten svet tam vonku, tak ta na to jednoducho nikto nepripravi, ty tomu raz budes celit a je zbytocne, ze ta pred tym ochranuju dalsi rok, dva, alebo 5, navzdy ta ochranovat nebudu, tiez skor ci neskor nastane, ze to ty budes sa starat o nich a uz je na case, aby si to zacali uvedomovat
btw ja som teda s vecierkou nikdy problemy nemal, uznavam, ze som chalan, taktiez uznavam, ze v podstate dost dlhu dobu som aj tak nechodieval von na dlhsie nez do deviatej, v podstate aj teraz chodievam von vacsinou tak do tej deviatej, malokedy sa stane, ze idem von na noc do jednej, neskorsie a tak... Ale ono je to aj tym, ze som si dlhodobo pestoval nezavislost. Ako.. mozno ked budes menej zavisla na rodicoch, tak to tiez uhra svoju rolu, napr. ja uz si defacto vacsiny stravy za cely mesiac platim sam, ked si chcem kupit nejaku somarinu, ako napr. teraz nintendo DS si idem kupovat, alebo cestujem niekam a tak, vsetko si to platim sam a nie z penazi, co dostavam ako vreckove, ja ziadne vreckove nedostavam, zarabam si.. dalsi krok ako ist v pred pri rieseni tohto problemu, zozen si nejaku brigadu, to tiez dokaze niekedy presvedcit o schopnosti samostatneho schopneho rozhodovania. tolko odo mna, mozno pomohlo, mozno nie, ja dufam ze ano, ak nie, tak skus sa na seba pozerat trochu inak, nepozeraj sa na seba ako na niekoho, koho rodicia pustia von len do desiatej, skus aj o sebe uvazovat ako o dospelej samostatne uvazujucej osobe. mozno je tiez dolezite, ako pozeras na seba a potom sa ta argumentacia na tom tiez prejavi, taktiez mozes nabrat iny pohlad na problematiku. uvidime, prajem ti vela stastia
@Mauinka..nerespektuj co ti rodicia hovoria...pretrp si tych paru tyzdnov picvania na teba a seckych tych kokotin co ti huckaju do hlavy...potom ked to nebudes respektovat a chodit domov kedy chces tak ich to prejde...ja som to tak spravil a zvykly si..niekedy som ani domov nechodil ...a to som mal 16 vtedy ..musis ich naucit sama...mas 18 rokov to su proste najlepsie roky zivota prichadzas ovela ked chodis domov tak skoro...jeb na to uzivaj si zivot.
ja budem na tom horsie jak ty v 18-ke bo daka sestre ze mnohorazy dosla napita dokonca raz aj nadrogovana....a tak dalej...to uz ked idem len na ulicu abo nekam musim do podrobna povedat kam kedy s kym aj ulicu do kolkej co budem robit atd...takze sa pomaly chystam na utek v 18-ke nekam prec s hodcijakym chalanom...takze moja rada:odid prec abo ani ti ich nepocuvaj proste ich ignoruj nech ti nadavaju atd... az budu donuteny to pochopit abo povedz a dohodni sa s kamoskou ze povies ze ides k nej a je pokoj a budes sa len pretvarovat ze si u naj a ona ti pomoze.. moja segra to tak robila pokal si nenasla frajera a nemala 18rokov a potom uz len u frajera je teraz...
ale to je v pohode, mozno za dva roky ta pustia, jejda nemozes ro brat tak tragicky,,,rob si steho strandu, aj ja som si vzdy robila aj moji kamosi ked som musela ist skor dom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
81 komentov
kamarat mi daval rady, ktore by mi to hned zhorsili, akoze im mam ukazat a ked som sa spytala ako, tak ze nemam pocuvat, ujst z domu, potom sa vratit a ked mi daju zaracha, tak ist aj tak vonku a vracat sa kedy chcem ze oni si zvyknu. Akurat ze ja ich nechcem rozzurit este viac
Za pokus to stojí
Hej to je pravda za rohom moze niekto cakat aj 22:00 aj skorej ked je pomaly 0 4tej tma..a ako poznam slovensko aj za bieleho dna...
Skus sa snimi dohodnut ze by ta zakazdym isiel niekto odprevadit ze nikdy by si nebola sama vonku alebo keby si sla neskorsie domov..
nevedela som co si mam o tom mysliet, ci sa smiat, ze si myslia ze sexujem kade tade (kedze priatela nemam), alebo byt znechutena tym, ze spolu spavaju (je mi jasne ze vsetci manzelia spolu spavaju, ale snazila som sa vsugerovat si, ze moji rodicia nie
Neopíjam sa, domov som prišla opitá raz v živote... A to bolo prvý a posledná krát. A priateľov tiež poznajú. Nie všetkých, ale väčšinu... A stále sa boja, že sa zapletiem do drog alebo bohvie čoho, lebo podľa nich sú ešte aj v domoch Saleziánov samí feťáci.
@27 keď už sú obaja policajti, mohli by vedieť, že do drog sa môžeš zapliesť aj cez deň. Škola je podľa mňa v tomto takmer rovnako nebezpečná ako nejaký koncert.
Že nemám plakať? Ak nekričím, plačem. Prejav vrcholného zúfalstva.
este si pamatam, ze pred vianocami som bola do jedenastej s kamaratom a bola nam zima tak sme sli do brany a povedala som si:"ah rodicia uz nepojdu domov, ich krcmicku zatvaraju o desiatej". matka just sla ku kamaratke a bola tam do desiate a prichytila ma s nim na chodbe - jasne ze sme nic nerobili, ale rano to uz bolo:"to je tvoj priatel?"
Ale teraz si nemyslite, že mamina na mňa kašle alebo čo, VŽDY musí vedieť, kde som a s kým.. a bolo to tak vždy.. Vždycky mi hovorila, že nemá problém ma niekam pustiť, keď vie s kým a kam presne, poprípade kedy sa baj očko vrátim a policajti.. neboj, tých mám aj ja plnú rodinu, s maminou na čele
@42 a ty by si nebodaj chcela niekoho, kto nepozna najznamejsie rodinove sochy a nevie, ktore diela patria do balzacovych analytickych studii
Som chalan tak je to trochu iné. Ale v tvojom veku chodia deti aj na chatu alebo stanovačku ... proste nejaký viac denný výlet s kamarátmi. Skús si vymyslieť niečo čo by ti určite nedovolili a nakoniec im povec že keď nie to tak aspoň neskôr večierku
Jediné ďalšie riešenie ktoré ma napadá, je nájsť si vlastné bývanie, prípadne internát/privát v rámci vysokej, alebo sa nasťahovať s kamoškami do nejakého podnájmu alebo niečo také.. potom Ťa samozrejme už kontrolovať nebudú môcť.
Alebo ich popros nech ti dávajú kurzy sebaobrany
neviem sice, aka si.. mne staci ked im poviem, ze nebojte sa, mozete mi verit.. vonku nerobim nic zle.. a vtedy ked im poviem ze idem von s kamaratmi, s kamaratkami.. ze nebudem sama, ze sa nemaju bat.. tak potom uz to je zväcsa vyriesene.. a tak suhlaism, skus este ze ta aj odprevadi nejaky kamarat/kamaratka domov.. ze nepojdes sama..
A inak plne súhlásim s @finwaell @63 . Teda aspoň u mňa to tak tiež funguje. Keď mamina vie, s kým som a poznajú ho, tak nemajú problém. A mamina ma radšej púšťa s priateľom ako s kamarátkami. Treba si nájsť ochrancu, zoznámiť ho s rodičmi, aby si boli 100% istý, že on teba pozor dá.
btw sry ta spam ...
pockaj, ty si zakladala vtedy to forum, ci ma este niekto ocboch rodicov policajtov, nie?
kazdopadne mne ako padlo 18 tak odvtedy poviem iba : Cau, neviem kedy pridem
kazdopadne sa im pokus vysvetlit, ze si nieco ako DOSPELA..a ze aks a ti nieco stane, budes zodpovedna sama za seba...
ale kedze neviem ako velmi prisny a paranoidni su....neviem dostatocne poradit :/
btw ja som teda s vecierkou nikdy problemy nemal, uznavam, ze som chalan, taktiez uznavam, ze v podstate dost dlhu dobu som aj tak nechodieval von na dlhsie nez do deviatej, v podstate aj teraz chodievam von vacsinou tak do tej deviatej, malokedy sa stane, ze idem von na noc do jednej, neskorsie a tak... Ale ono je to aj tym, ze som si dlhodobo pestoval nezavislost. Ako.. mozno ked budes menej zavisla na rodicoch, tak to tiez uhra svoju rolu, napr. ja uz si defacto vacsiny stravy za cely mesiac platim sam, ked si chcem kupit nejaku somarinu, ako napr. teraz nintendo DS si idem kupovat, alebo cestujem niekam a tak, vsetko si to platim sam a nie z penazi, co dostavam ako vreckove, ja ziadne vreckove nedostavam, zarabam si.. dalsi krok ako ist v pred pri rieseni tohto problemu, zozen si nejaku brigadu, to tiez dokaze niekedy presvedcit o schopnosti samostatneho schopneho rozhodovania. tolko odo mna, mozno pomohlo, mozno nie, ja dufam ze ano, ak nie, tak skus sa na seba pozerat trochu inak, nepozeraj sa na seba ako na niekoho, koho rodicia pustia von len do desiatej, skus aj o sebe uvazovat ako o dospelej samostatne uvazujucej osobe. mozno je tiez dolezite, ako pozeras na seba a potom sa ta argumentacia na tom tiez prejavi, taktiez mozes nabrat iny pohlad na problematiku. uvidime, prajem ti vela stastia